Unul dintre beneficiile principale ale parentingului blând este că încurajează dezvoltarea unei relații de încredere și comunicare deschisă între părinți și copii. Cei mici se simt ascultați și înțeleși, ceea ce le permite să se exprime liber și să înțeleagă mai bine propriile emoții. Parentingul bland, de asemenea, încurajează autonomia copiilor și le oferă libertatea de a lua propriile decizii, într-o anumită limită, desigur. Acest lucru îi ajută să învețe să fie responsabili pentru propriile acțiuni și să înțeleagă consecințele acestora.
Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta parintii care practica educatia cu blandete este de a refuza cererile copiilor lor, fara a le spune „nu”. O mamica de peste Ocean, care practica parentingul bland, a discutat recent despre modul în care folosește cuvântul „nu” în stilul ei de parenting. Femeia spune că folosește acest cuvant, insa o face cu moderatie, alegând adesea redirecționarea mai degrabă decât să încerce pur și simplu să oprească curiozitatea naturală a copilului ei.
Ea a dat un exemplu în care fiica ei își împingea scaunul înalt pe podea, în casă. Nu a vrut ca ea să continue să facă acest lucru, dar, în loc să spună „Nu” sau „Oprește-te”, ea s-a gândit la ceea ce ar fi vrut de fapt fiica ei în acel moment. Ea i-a spus: „Scaunul înalt este pentru a te așeza pe el”. Apoi a întrebat-o: „Vrei să împingi ceva?”, oferindu-i astfel alternative.
Ea îi oferă fiicei sale un cărucior de joacă pe care îl poate împinge prin cameră și a pus scaunul înalt înapoi la locul lui, în timp ce fiica ei continua să se joace cu căruciorul respectiv.
View this post on Instagram
Femeia subliniază cât de important este să te așezi la nivelul copilului atunci când vorbești cu el și să stabilești cu acesta contact vizual. Ea mai spune că e important să identificăm dorințele copiilor noștri, să reformulăm intenția și să subliniem ce pot face în loc de ceea ce nu pot face. Femeia spune că această metodă scade probabilitatea unei crize de furie.
Așadar, un mod eficient de a refuza cererile copiilor fără a le spune „nu” este prin oferirea de alternative sau prin redirecționarea atenției copilului către alte activități. În orice caz, este important să se explice copilului motivele pentru care ceea ce își dorește să facă nu este posibil.
Surse foto: Freepik
Surse articol: Cafemom.com