Oricât de mult aș fi vrut, la 13 ani, să cheltuiesc toți banii din contul meu bancar pe cosmetice, înghețată și cărți, sfaturile financiare ale tatălui meu răsunau de fiecare dată în mintea mea.
Tatăl meu m-a învățat să economisesc mereu câte 10% din veniturile mele
În acea perioadă, tatăl meu a fost modelul meu financiar. A avut privilegiul de a avea o carieră stabilă, dar a trăit întotdeauna sub posibilitățile sale. Nu a fost niciodată interesat să cumpere cele mai luxoase mașini sau să stea în hoteluri de cinci stele. În schimb, și-a instalat panouri solare pe casă, a condus mașini hibride și a avut grijă să economisească mereu din veniturile sale.
De la o vârstă fragedă, m-a învățat să economisesc 10% din fiecare salariu, alocație sau bani pe care îi primeam, indiferent dacă erau 50 sau 500 de dolari. I-am urmat sfatul și am economisit cât de mulți bani am putut, făcând adesea lucruri mărunte pentru a economisi mai mult, cum ar fi să mănânc acasă cât mai mult posibil sau să aștept să cumpăr haine în timpul perioadelor de reduceri.
Când am ajuns la facultate, îmi petreceam diminețile și nopțile alergând între joburile mele de meditator, lider studențesc și jurnalist. Mi-am maximizat orele de lucru în timp ce eram student cu normă întreagă și câștigam aproape de salariul minim pe economie și, de obicei, locuiam cu alte trei sau cinci persoane pentru a reduce costurile chiriei, dar tot cheltuiam cel puțin 60% din venitul meu pe chirie în Seattle. Chiar și atunci, sfatul tatălui meu mi-a răsunat în urechi. Am continuat să economisesc 10% din fiecare salariu, mutându-l adesea după fiecare perioadă de plată în contul de economii, astfel încât să nu fiu tentat să îl cheltui. M-a ajutat faptul că nu aveam mult spațiu pentru a cheltui bani pe bibelouri sau haine.
Obiceiul meu de a economisi mi-a fost de folos când am obținut primul meu internship bine plătit
În timpul primului an de facultate, am aplicat pentru un stagiu de practică la o mare companie de tehnologie. În zilele în care așteptam ca recrutorul meu să mă contacteze, mi-a fost prea frică să mă uit cât aș putea fi plătită ca stagiar, pentru că nu voiam să-mi fac speranțe. Tot ceea ce aveam la activ era un stagiu de vară neplătit la o altă companie și cele câteva sute de dolari pe care le puteam câștiga ca student jurnalist, ceea ce nu era nici pe departe suficient pentru a acoperi chiria în Seattle.
S-a dovedit că pregătirea a întâlnit oportunitatea, pentru că am obținut stagiul de practică și am câștigat de șapte ori mai mult decât câștigam când lucram ca student. A fost tentant să cumpăr toate lucrurile pe care nu mi le puteam permite în timp ce lucram ca student. Puteam să-mi iau o cafea oricând doream, să pun toate produsele de beauty pe care mi le doream în coșul de cumpărături sau să cumpăr bilete la film pentru un prieten fără să pun întrebări. Dar de fiecare dată când eram plătită, mutam imediat cel puțin 10% din salariul meu în contul de economii.
Am reușit să economisesc 70% din ceea ce am câștigat în acea vară, în mare parte prin transferul automat de bani înainte de a-i cheltui, astfel încât să nu-i văd și să nu-i am în vedere. Obiceiul de cheltuire pe care îl deprinsesem când aveam 13 ani m-a urmat până la vârsta adultă, permițându-mi să creez economii durabile.
Am avut un fond de urgență atunci când am avut nevoie de el
În timp ce mă pregăteam să lucrez cu normă întreagă, am început să îmi imaginez cum va arăta viața mea după absolvire. Banii pe care îi aveam în urma economisirii a 10% din fiecare salariu au devenit fondul meu de urgență pentru a acoperi până la șase luni de cheltuieli în cazul în care mi-aș fi pierdut vreodată locul de muncă, ceea ce a fost de neprețuit pentru liniștea mea atunci când a apărut COVID-19 și concedierile în masă.
Atunci când am alocat bani pentru fiecare parte a vieții mele, de la cheltuielile de trai la călătorii, am continuat să pun deoparte cel puțin 10% din salariu pentru economii. De asemenea, am mai pus deoparte încă 10% pentru a putea călători așa cum îmi doream, pentru a cheltui bani pe hoteluri și cazări Airbnb frumoase și pentru a putea zbura la nunțile prietenilor mei și la festivitățile de absolvire fără să-mi verific mereu contul bancar. Banii nu mi-au cumpărat fericirea, dar mi-au oferit liniște sufletească și posibilitatea de a cheltui în conformitate cu valorile mele.
S-au schimbat multe de când am primit primul meu card de debit la 13 ani, dar modul în care mă gândesc și mă raportez la bani rămâne același. Economisirea a 10% din fiecare salariu este un obicei care mi-a permis să economisesc pentru viitorul meu și să-mi ating obiectivele financiare. Ceea ce a funcționat pentru mine este găsirea unui mod sustenabil de a economisi care să se potrivească stilului meu de viață, obiectivelor și obiceiurilor mele de cheltuieli și adaptarea acestuia pe măsură ce veniturile și valorile mele se schimbă.
Citește și:
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul businessinsider.com.