Despre rolul plânsului. Ce putem să le spunem altora când suferă, în loc de „nu mai plânge”

Despre rolul plânsului. Ce putem să le spunem altora când suferă, în loc de „nu mai plânge”

Andreea Guică - Psiholog

E adevărat că cel mai bine putem plânge în tăcere și în singurătate, atunci când nu ne vede nimeni. Cel puțin, asta învățăm încă de când suntem mici. Eu una, am învățat rapid că trebuie să asociez plânsul cu rușinea și că ideal este să mă abțin din două motive principale: 1) nu e în regulă să-i întristez și pe ceilalți cu tristețea mea, sau să-i fac să se simtă inconfortabil și 2) să nu fiu slabă. Din cauza asta, mult timp îmi venea să spun, la rândul meu, „nu mai plânge” atunci când cineva se întrista. Nu mai fac asta, dar încă o aud destul de des. 

Plânsul și rușinea

Poate ar trebui să ne întrebăm de unde a pornit convingerea colectivă că plânsul este ceva cu care ar trebui să ne fie rușine? Ceva nelalocul lui, pe care trebuie să îl ascundem de ceilalți? Probabil din același loc din care a pornit și sentimentul de disconfort pe care îl simțim atunci când îl vedem pe celălalt plângând.

Suntem obișnuiți, încă de mici, să fim tari și să nu plângem. Ni se spune asta constant de către părinți, profesori și alți adulți din viața noastră. Apoi ajungem să ne-o spunem și singuri.

Nu mai plânge că ai luat o notă mică. Ce, ești bebeluș?” - ceea ce ne spunea profesorul după ce ne înmâna rezultatul la test, s-a transformat în „Nu plânge aici, nu poți să te abții până ajungi acasă” - ceea ce ne spunem nouă înșine, atunci când „ne apucă” plânsul în public.

Și s-a născut rușinea în preajma plânsului. Foarte simplu și ușor și la polul opus, e al naibii de greu să le separăm. Dar nu imposibil.

close up cu o femeie care plange

O altă idee care se propagă, este legată de impresia noastră conform căreia ceilalți se simt inconfortabil atunci când noi suntem triști sau când plângem. Se prea poate să fie adevărat, însă noi nu suntem responsabili de starea celorlalți. 

De pildă, dacă tu plângi lângă un om care nu poate suporta să te vadă plângând și chiar îți și aruncă o serie de expresii preum: „nu mai plânge”, acel om are dreptul și libertatea să plece. La fel cum și tu ai dreptul și libertatea să te exprimi așa cum simți. 

Ce rol are plânsul în viața noastră 

Poate știi că plânsul ne ajută să ne descărcăm. Dar nu face numai asta, deși acesta ar fi un motiv suficient să îl lăsăm să se desfășoare în voie. Lacrimile noastre devin literalmente toxice atunci când ne vine să plângem. Practic și corpul se curăță, nu doar mintea.

În afară de descărcare, ne ajută să fim autentici și vulnerabili, să recunoaștem față de noi și față de ceilalți că ne este greu. Și primul pas pentru a rezolva o problemă, oricare ar fi ea, este să-i recunoaștem existența.

Nu în ultimul rând și poate cel mai important, ne pune față-n față cu tristețea, o emoție de care, la fel ca și în cazul plânsului, fugim ca din gură de șarpe. Nu cumva să ne întâlnim cu ea și nu cumva să o întâlnim la ceilalți, pentru că apoi trebuie să-i consolăm, sau cine știe ce grozăvie mai trebuie să facem.

Pornind de la acest gând, nu mai e mult până le spunem „nu mai plânge”. Că doar trebuie să spunem ceva, nu?

Nu.

Nu trebuie să le spunem nimic celor care se întâmplă să plângă lângă noi. Faptul că ei plâng lângă noi este pur și simplu o întâmplare, sau, într-un caz chiar fericit, pentru că au simțit că lângă noi pot fi vulnerabili.

batran suparat

Vulnerabilitatea

Nu știu ce relație aveți voi cu vulnerabilitatea, dar mie mi se pare una dintre cele mai înfricoșătoare și una dintre cele mai frumoase stări. 

Înfricoșătoare pentru că mi s-a transmis, încă de când eram copil, că trebuie să fiu puternică. Nu sunt singura care am primit acest mesaj. 

Nu știu exact când am început să asociem ideea de vulnerabilitate cu slăbiciune (ceea ce a dus la asocierea plânsului cu rușinea), dar ideea este că și cei care ne-au învățat așa, au învățat la rândul lor același lucru, când erau mici. Și uite cum se propagă o idee care nu are, de fapt, nici o legătură cu realitatea și care nici măcar nu este a noastră. 

Frumoasă tocmai pentru că nu trebuie să ne fie frică de ea, dimpotrivă. Trebuie să ne bucurăm că avem abilitatea de a fi vulnerabili și de a-i lăsa pe ceilalți să ne vadă așa cum suntem noi. Nu cred că există nimic mai uman decât asta. 

Slăbiciunea, tristețea, frământarea, toate aceste lucruri sunt normale și fac parte din noi. Ne fac oameni, nimic mai simplu. 

De ce ne dorim, deci, să fugim din calea a ceva atât de firesc?

Cum să ne împrietenim cu vulnerabilitatea

Sigur că sunt unele contexte în care plânsul poate părea nepotrivit, de exemplu la muncă. Pentru că „nu se cuvine” să ne aducem problemele personale la locul de muncă. Sunt de acord, dar doar parțial. 

Când venim la muncă, venim cu totul, nu doar cu o parte din noi. Starea psihică ne poate afecta performanța, atenția, sau chiar relațiile colegiale.

Dacă îți vine să plângi, nu trebuie să intri în pământ și să te ascunzi. Vorbește cu cineva de încredere, și/sau ia o pauză de jumătate de oră, du-te și respiră puțin aer curat.

Dacă starea ta e una de lungă durată și simți constant o stare de tristețe acută și nevoia de a plânge, cel mai bine este să apelezi la ajutor specializat, din partea a unui psihiatru sau a unui psiholog.

Dacă nu vrei să faci terapie, vorbește cu cineva drag și spune-i ce ai pe suflet. De multe ori, descărcarea emoțională gândurilor noastre negative este, în sine, terapeutică.

barbat care plange

Altfel, dacă vrei să te împrietenești cu ideea de vulnerabilitate, poți să faci asta cu pași mici, treptat. 

Tot ce pot să spun în acest sens, este să ai încredere în cei care te iubesc și să te arăți în fața lor, pe cât posibil, așa cum ești tu. Nu vei avea decât de câștigat. Cu cât suntem mai autentici în relațiile noastre, cu atât acestea prosperă. 

Vulnerabilitatea se naște în intimitatea și în conexiunea cu celălalt. Câteodată, asta înseamnă să plângi pe umărul cuiva sau să nu îți fie rușine, pur și simplu, că te simți trist; iar altă dată, înseamnă să-ți exprimi bucuria în felul tău specific, care poate părea „ciudat”, sau „prea mult”.

Ce le transmitem copiilor noștri

Am vorbit mult despre ceea ce ni s-a transmis, încă de când eram mici. Ar fi minunat dacă am putea să procedăm diferit cu copiii noștri.

Chiar dacă noi învățăm unele lucruri mai târziu, pe ei îi putem învăța de când sunt mici. Nu mai e nevoie să se confrunte cu sentimentul de rușine, pot înțelege că e normal să te simți trist și să plângi.

Oferă-i o îmbrățișare atunci când plânge și în loc de „nu mai plânge”, întreabă-l „pot să te ajut cu ceva?”. Atât, apoi lasă lucrurile să decurgă firesc. 

 „Nu mai plânge”

Dedic ultimul capitol ideii de la care am pornit acest articol.

Ni s-a spus prea des și la rândul nostru, spunem prea des, „nu mai plânge”. Haideți să încercăm să o spunem mai rar, măcar ca și experiment - să vedem dacă se schimbă ceva în starea noastră sau a celuilalt. 

Ce putem descoperi despre noi și despre celălalt, atunci când îi oferim spațiul pentru a se manifesta exact așa cum simte în acel moment? 

Asta nu pot eu să vă spun, dar vă invit să descoperiți singuri. 

 

 

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Citim mesajele din telefonul copiilor noștri adolescenți? Sau le ascultăm apelurile? Cât de mult le putem invada intimitatea
Citim mesajele din telefonul copiilor noștri adolescenți? Sau le ascultăm apelurile? Cât de mult le putem invada intimitatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care se preocupă mereu de problemele altora, mai puțin de ale lor
    Zodiile care se preocupă mereu de problemele altora, mai puțin de ale lor

    Există trei zodii care pun nevoile apropiaților lor mai presus de propriile nevoi. Trei nativi sunt cunoscuți pentru bunătatea de care dau dovadă, sunt „buni de pus la...

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?
    Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?

    Un bebeluș care plânge ore în șir înainte de culcare poate reprezenta un motiv de frustrare pentru părinți. Să încercăm să găsim împreună cauzele și...

    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?
    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?

    Călătoriile cu avionul pot fi stresante pentru micuții pasageri care, de cele mai multe ori nu se pot opri din plâns. La fel de stresante sunt zborurile și pentru părinții care...

    Mi s-a spus să nu îmi mai compar copilul cu al altora, dar așa am descoperit că are o boală rară
    Mi s-a spus să nu îmi mai compar copilul cu al altora, dar așa am descoperit că are o boală rară

    Odată ce devii mamă, te informezi cât mai mult pentru a fi la curent cu reperele care țin de dezvoltarea normală a copilului. În aceste condiții, în afară de...

    Port căști în casă când copilul plânge și soția mea este deranjată
    Port căști în casă când copilul plânge și soția mea este deranjată

    Când îți auzi copilul cum plânge, pur și simplu ți se rupe sufletul, cu atât mai mult în primele sale luni de viață, când știi cât este de...

    O mamă fără auz dezvăluie cum reușește să își dea seama când bebelușul ei plânge
    O mamă fără auz dezvăluie cum reușește să își dea seama când bebelușul ei plânge

    Printre provocările din primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să poți veni în întâmpinarea nevoilor sale ori de câte ori plânge....

    © 2025 Qbebe