Reacția noastră naturală atunci când vedem că al nostru copil lovește alți copii, este să-i spunem să înceteze, pe un ton grav, poate chiar mirat. Pentru că cei mici au nevoie de multă atenție și le place când o primesc (mai ales când fac o prostie), există posibilitatea să-i placă reacția ta și să repete comportamentul în viitor.
„Cu cât reacția ta la un comportament e mai puternică, cu atât crește șansa ca acel comportament să se repete”, menționează kristin, coach și expert în parenting. Acesta este primul pas.
Pasul al doilea este să validezi emoția. Nu validezi comportamentul, pentru că nu e în regulă să lovească alți copii; dar validezi emoția. Îi spui că e ok să se simtă furios, sau oricum se simte el. Poți și numești emoția, spunând ceva de tipul „Văd că ești foarte supărat, poate ar ajuta dacă stai puțin jos lângă mine”. E important ca în tot acest timp, să ai o atitudine calmă.
În sfârșit, al treilea pas este să îl și ajuți pe copil să se calmeze. O metodă care funcționează foarte bine este concentrarea pe respirație. Exerciții simple de respirație (de tipul inspiră adânc, apoi eliberează ușor aerul și repetă) reprezintă o metodă simplă, ușor de pus în practică și eficientă. Unde mai pui că merge și la adulți, de fiecare dată.
Nu în ultimul rând, e la fel de important să-l încurajezi, să-l lauzi atunci când are un comportament frumos. Mai specific, atunci când se abține de a da în cineva și de a alege o alternativă ca să își consume frustrarea.
Copiii vor să-și facă părinții mândri și pentru ei e o bucurie să trăiască acest sentiment, atunci când părintele îl laudă și îi validează comportamentul. Copilul tău a fost vreodată, agresiv cu cineva? Dacă da și nu mai știi cum să procedezi, sperăm că ți-a fost util acest articol.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: thesun.co.uk