A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii

A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Școala a început deja de câteva săptămâni bune, iar prichindelului tău îi este încă destul de greu să se culce la ore rezonabile și să se trezească devreme dimineața? Adevărul este că după trei luni în care programul de somn al celor mici a fost dat peste cap, era de așteptat că acestora să le fie ceva mai dificil să revină la rutina obișnuită. Ne este nouă, adulților, greu să ne reintrăm în ritm după ce ne întoarcem din concedii de una-două săptămâni, darămite copiilor noștri după trei luni întregi de vacanță!  

Un somn de calitate este esențial pentru succesul copiilor noștri la școală. Atunci când dorm suficient și au un program de somn bine stabilit, cei mici sunt mai atenți la ore, țin minte ce au învățat în timpul zilei, sunt mai creativi și au o stare de spirit mult mai bună care îi ajută să performeze la școală. De calitatea somnului depinde, de asemenea, și dezvoltarea copilului. Un somn odihnitor întărește sistemul imunitar, contribuie la menținerea unei bune circulații a sângelui și încurajează secreția de hormoni necesari pentru procesul de creștere. 

Ce facem însă atunci când micuții noștri se confruntă cu tulburări de somn și nu reușesc să se odihnească suficient și bine în timpul nopții? 

Află care sunt cele mai frecvente cauze ale tulburărilor de somn la copii și câteva sugestii pentru a le aborda!

Semne că al tău copil nu doarme suficient

Copiii, la fel ca și adulții, au probleme în a-și controla stările de spirit atunci când nu sunt odihniți. Somnul, sau lipsa acestuia, afectează o mare parte din comportamentul și starea de spirit a unui copil. În unele cazuri, simptomele somnului insuficient pot chiar să le imite pe cele ale ADHD-ului.

Dacă copilul tău nu doarme suficient, este posibil ca acesta:

  • să pară adesea irascibil, iritabil sau prea emotiv;
  • să aibă probleme de concentrare la școală sau acasă;
  • să adoarmă în timpul plimbărilor scurte cu mașina;
  • să pară că se chinuie să urmărească conversațiile sau să fie foarte distras în timp ce o persoană vorbește cu el;
  • să aibă probleme în a se trezi dimineața sau să adoarmă la loc la scurt timp după ce s-a trezit.

Anxietatea școlară, una dintre cauzele tulburărilor de somn la copii

Anxietatea legată de școală este frecventă și poate afecta orice copil, indiferent de vârstă, ciclu de îvățământ sau rezultate academice. Pentru unii elevi, anxietatea resimțită este atât de severă încât interferează cu capacitatea lor de a învăța și de a randament la școală.

În majoritatea cazurilor, anxietatea școlară se manifestă prin refuzul copiilor de a merge la şcoală. Pe lângă asta, anxietatea școlară poate afecta și calitatea somnului copilului. Inabilitatea de a dormi, trezirile repetate în timpul nopţii, coşmarurile ar putea fi semne că prichindelul tău se găndește cu groază la faptul că trebuie să meargă din nou la școală a doua zi.

Bullying-ul şcolar, un program prea încărcat, profesorii prea severi sau agorafobia sunt printre cele mai frecvente cauze ale anxietăţii şcolare. Ce e de făcut? În primul rând, să vorbim cu copiii noștri. Anxietatea, în general, poate duce la izolare și închidere în sine. Celor mici le poate fi greu să ne spună ce dificultăți au de teama să nu ne dezamăgească sau să nu fie pedepsiți. E important ca aceștia să înțeleagă că ne pot spune ce probleme au și că ne pot cere ajutorul atunci când au nevoie.

Insomnia, una dintre cele mai frecvente tulburări de somn în randul copiilor

O altă tulburare de somn frecventă atât la copii, cât și la adulți, este insomnia. La copii, insomnia se caracterizează prin probleme legate de mersul la culcare, dificultăți în a adormi sau de a menține somnul. Copiii cu insomnie se pot trezi, de asemenea, foarte devreme. Insomnia poate apărea la copii de toate vârstele, de la sugari la copii mici, preșcolari, copii de vârstă școlară și adolescenți.

Cercetările arată că problemele de somn au efecte negative asupra funcționării în timpul zilei, inclusiv dificultăți de atenție, somnolență excesivă și oboseală, probleme de comportament, cum ar fi hiperactivitatea, precum și dificultăți în reglarea emoțiilor. De asemenea, insomnia copiilor îi poate priva de somn pe cei care îi îngrijesc, provocând stres și perturbări în viața de familie.

Obiceiurile copiilor din timpul zilei sau din modul în care își petrec timpul chiar înainte de culcare au un impact semnificativ asupra calitatii somnului. De exemplu, consumul de alimente prea dulci în timpul zilei sau privitul la televizor chiar înainte de culcare ar putea fi suficiente pentru a perturba somnul celor mici. Alte cauze ale insomniei la copii includ:

  • Stresul

Și copiii se confruntă cu stresul, adesea declanșat de probleme la școală sau acasă. Este posibil să se lupte să țină pasul cu restul colegilor în clasă, să aibă probleme cu prietenii lor sau chiar să fie hărțuiți. Acasă, stresul poate apărea din cauza problemelor conjugale ale părinților, a sosirii unui nou copil sau a schimbărilor în aranjamentele de dormit care îi obligă acum să împartă un dormitor cu un frate, un părinte sau un bunic, de exemplu.

  • Cofeina

Multe sucuri și băuturi energizante conțin cofeină, care îi poate ține pe copii treji pe timpul nopții.

  • Efecte secundare ale medicamentelor

Unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și antidepresivele, pot provoca, de asemenea, insomnie la copii.

Alte probleme medicale. Ar putea fi o tulburare de somn, cum ar fi apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniștite, sau poate că este declanșată de nasul înfundat din cauza alergiilor, de durerile de creștere sau de mâncărimi ale pielii din cauza eczemelor.

Alte cauze ale tulburarilor de somn la copii

Frica de întuneric, coșmarurile, teroarea nocturnă, somnambulismul și udatul patului sunt alte probleme de somn cu care copiii se confruntă adesea.

Frica de întuneric

Majoritatea copiilor se tem de întuneric sau de mersul la culcare noaptea. Mulți copii mici au în special dificultăți în a separa ceea ce este real de ceea ce este imaginar, așa că, deși ideea de monștri sub pat ne poate părea absurdă, poate părea foarte reală și foarte înfricoșătoare pentru cei mici.

Coșmarurile

Atunci când copiii ajung la vârsta preșcolară și când frica de întuneric tinde să se instaleze, ei devin, de asemenea, mai predispuși la a avea coșmaruri. Orice probleme sau sentimente prin care trec în timpul zilei se pot manifesta în vise tulburătoare pe timp de noapte. Pe lângă abordarea temerilor și a anxietății de la culcare, este important să discutăm cu copiii noștri despre orice schimbări pe care le experimentează în viața lor. Mutarea casei sau a școlii, separarea părinților sau sosirea unui nou frate în familie pot alimenta incertitudinea în viața unui copil și pot provoca coșmaruri.   

Terorile nocturne

Terorile nocturne sunt episoade de țipete, frământări și frică intensă în timpul somnului. Acestea sunt adesea un produs secundar al stresului, al lipsei de somn, al unor medicamente noi sau al unor schimbări în mediul de somn, iar majoritatea copiilor le depășesc până la vârsta adolescenței.

Somnambulismul

Somnambulismul nu implică doar ridicarea din pat; mulți somnambuli vorbesc, se ridică în pat sau fac mișcări repetitive, cum ar fi să se joace cu hainele sau să-și frece ochii. Deși comportamentul lor ne poate alarma, trebuie să reținem că în timpul somnambulismului cei mici nu sunt conștienți de ceea ce face și cel mai probabil nu își vor aminti nimic a doua zi dimineața.

Este foarte important să nu trezim un somnambul, deoarece acest lucru l-ar putea speria. În schimb, îi putem ghida cu atenție înapoi în pat.

Alimentația nesănătoasă

Dieta, stilul de viață și somnul merg mână în mână. Știm cu toții cât de importante sunt dieta și exercițiile fizice pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri, însă somnul joacă, de asemenea, un rol foarte important în acest sens. Studiile au arătat că problemele de somn și obezitatea sunt strâns legate, prin urmare este esențial să luăm în considerare somnul ca factor care contribuie la această problemă, alături de dietă și exerciții fizice. Așadar, știm că toate aceste aspecte ale sănătății sunt legate între ele, dar ce fel de efect au unele asupra altora? Când vine vorba de dieta copiilor, suntem foarte conștienți de alimentele considerate „rele” sau „bune” pentru ei, dar este important să luăm în considerare și modul în care anumite alimente afectează somnul și calitatea somnului.

Cercetările arată că există diferite alimente care pot avea un impact asupra somnului în multe moduri diferite. În cazul copiilor, se pune accentul pe tipurile de alimente consumate și pe orele la care acestea sunt consumate:

Consumul excesiv de zahăr

Fundația națională pentru somn raportează că, cu cât consumăm mai mult zahăr în timpul zilei, cu atât ne vom trezi mai des pe parcursul nopții. Copiii sunt deseori dependenți de zahăr, așa că este important să le reglăm consumul de zahăr. Evident, ei adoră alimentele dulci, dar nu înseamnă că ar trebui să le interzicem să mai consume dulciuri, însă limitarea acestora mai ales în apropierea orei de culcare îi poate ajuta să aibă un somn mai bun. De asemenea, este important de reținut că un aport ridicat de zahăr poate duce la o cădere de energie care ar putea determina copiii să tragă un pui de somn după-amiaza, ceea ce le poate întrerupe somnul de noapte.

Alimente bogate în grăsimi

Trecerea bruscă la o dietă bogată sau săracă în grăsimi poate avea un impact asupra ciclului natural de somn al organismului, deoarece poate modifica ritmul circadian. În general, alimentele grase nu au un impact prea mare asupra somnului, cu excepția cazului în care sunt consumate prea aproape de ora de culcare. Alimentele care sunt mai bogate în grăsimi sunt, în general, greu de digerat de stomac, mai ales în cazul copiilor. Prin urmare, consumul de alimente grase prea aproape de ora de culcare duce adesea la indigestie, ceea ce face ca somnul să fie mai puțin odihnitor.

Orele meselor

La fel cum consumul de alimente grase seara poate perturba calitatea somnului, mesele prea consistente aproape de ora de culcare îi poate împiedica pe copii să aibă un somn bun. De aceea, se recomandă o masă mai mare la micul dejun și la prânz și o masă mai mică seara. Cu toate acestea, știm că acest lucru nu este posibil pentru copii; de aceea, se recomandă să bea un ceai devreme și să se mănânce gustări ușoare, ușor de digerat, la culcare, cum ar fi cereale integrale sau fructe.

„Totul cu moderație” este o bună regulă de bază atunci când vine vorba de copii și de alimentația lor, dar este important să înțelegem cum dieta poate avea un impact asupra diferitelor aspecte ale vieții unui copil și să planificăm în consecință.

Cum îi ajutam pe cei mici să doarmă mai bine in timpul nopții

Ca să te asiguri că prichindelul tău are parte de un somn odihnitor noaptea și că nu îi va fi greu să se trezeasca la timp dimineața, este foarte important să stabiliți o rutină de somn, cu ore fixe de culcare și de trezire, inclusiv în weekend-uri. Ce mici au nevoie de un program stabil în fiecare zi, pentru că altfel vor deveni neliniștiți, ceea ce va avea un impact negativ asupra somnului.

Limitați timpul petrecut în fața ecranului înainte de culcare, lucru valabil inclusiv în cazul adulților! Lumina ecranelor afectează secreția melatoninei, un hormon care reglează ciclul somn-veghe.

Pentru a ne asigura că micuții noștri au un somn odihnitor, putem apela și la suplimente alimentare naturală pentru calmarea stărilor de agitație. Ansiodep de la Dr.Phyto este un supliment alimentar sub formă de sirop, cu extracte din plante și îndulcitori naturali, de primă intenție pentru calmarea stărilor de agitație a sugarilor și copiilor hiperactivi.

Ansiodep are în compoziție o combinație de fitoextracte standardizate cu acțiune calmantă și relaxantă, ce favorizează somnul și reduce stările de agitație ale sugarilor și ale copiilor hiperactivi. Combinația sinergică de fitoextracte din Ansiodep are acțiune dublă asupra organismului, respectiv de favorizare a somnului, în timpul nopții, și de reducere a hiperexcitabilității și crearea unei stări de bine fizice și psihice, în timpul zilei.

Concret, ce trebuie să știi este că Ansiodep:

  • Reduce stările de agitație la copii, favorizând somnul;
  • Scade nivelul de agitație și hiperactivitate;
  • Susține somnul natural, fără a genera somnolență;
  • Nu creează dependență;
  • Este recomandat în tratamentul hiperexcitabilității și hiperactivității la copii, a stărilor de agitație și a tulburărilor de somn.

Somnul este o componentă vitală, adesea neglijată, a sănătății și bunăstării generale a fiecărei persoane. Somnul este important deoarece permite organismului să se refacă și să fie în formă și pregătit pentru o nouă zi. Odihna adecvată poate ajuta, de asemenea, la prevenirea creșterii excesive în greutate, a bolilor de inimă și a creșterii duratei bolilor!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: - medicalnewstoday.com/articles/school-anxiety
- childrenshospital.org/conditions/insomnia
- webmd.com/children/ss/children-sleep-problems
- helpguide.org/articles/sleep/childhood-insomnia-and-sleep-problems.htm
- sleepfoundation.org/children-and-sleep/sleep-disorders-in-children

Articolul urmator
5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani
5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiul cel mic al Adrianei Bahmuțeanu riscă să fie exmatriculat de la școală
    Fiul cel mic al Adrianei Bahmuțeanu riscă să fie exmatriculat de la școală

    După pierderea tatălui și tot scandalul care a umplut prima pagină a ziarelor, fiul cel mic al Adrianei Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, Eduard, riscă să fie exmatriculat de la...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"
    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"

    Scandalul dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană a luat amploare. Așa cum era de așteptat, la mijloc sunt copiii lor, de această dată Eduard, băiatul cel mic. Aparent, acesta...

    „Urăsc școala, nu mai vreau să merg!" - ce să faci când cel mic refuză să mai meargă la ore
    „Urăsc școala, nu mai vreau să merg!" - ce să faci când cel mic refuză să mai meargă la ore

    Printre provocările de care te poți lovi în viața de părinte se regăsește și aceasta: să-ți auzi copilul spunându-ți că urăște școala și că nu vrea să meargă...

    Copiii vedetelor au început școala mai devreme! Andreea Mantea și Adelina Pestrițu au trecut deja de emoțiile din prima zi de școală
    Copiii vedetelor au început școala mai devreme! Andreea Mantea și Adelina Pestrițu au trecut deja de emoțiile din prima zi de școală

    În sistemul de învățământ privat, a sunat deja clopoțelul pentru începutul cursurilor! Apar și primele poze în mediul online cu vedetele care își...

    A pierdut lupta cu cancerul la doar 33 de ani. „Acum se odihnește în sfârșit în liniște totală”
    A pierdut lupta cu cancerul la doar 33 de ani. „Acum se odihnește în sfârșit în liniște totală”

    La doar câteva luni după ce a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiu patru, o mamă a doi copii s-a stins din viață la doar 33 de ani. Deși a luptat până...

    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"
    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"

    Laurențiu Reghecampf este un tătic dedicat copiilor săi! Este foarte implicat în creșterea micuților Liam și Landon Abram. Cum „muncește” umăr la umăr alături de...

    Cel mic mușcă alt copil. Ce facem?
    Cel mic mușcă alt copil. Ce facem?

    Copilul mic mușcă un alt copil în parc sau la grădiniță. Cum trebuie să reacționeze adulții? Este necesară pedeapsa în acest caz? Sau poate că funcționează tehnica...

    © 2025 Qbebe