Ce sunt drogurile legale?
Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă acest tip de droguri, ai în vedere și următoarele definiții:
- Drogurile legale sunt substanțe care sunt prescrise sau care se găsesc pe piață, fiind obținute, comercializate și distribuite în mod legal și fiind utilizate potrivit scopului pentru care au fost prescrise
- Când vorbim despre drogurile legale, ne referim la acele substanțe care sunt prescrise, care se găsesc pe piață, care sunt obținute în mod legal și sunt folosite în modul, în combinația și în cantitatea pentru care au fost prescrise sau fabricate
- Reprezintă substanțe psihoactive, care sunt folosite ca alternativă la droguri ilegale cum ar fi ectasy sau cocaina- În special tinerii sunt cei ce apelează la substanțele psihoactive (când sunt folosite ca droguri și nu în industria medicamentelor sau în cea chimică de exemplu, ele generează efecte nocive întrucât afectează sistemul nervos central- se poate ajunge la halucinații, la modificări în gândire, în comportament etc.)
Discuțiile părinți-copii, care să fie deschise, bazate pe informații corecte și ușor de înțeles, trebuie să aibă drept scop prezentarea consecințelor pe termen lung a consumului de droguri asupra sănătății fizice și psihice. De asemenea, cu cât un părinte se va implica în asemenea discuții, cu atât copilul/adolescentul nu se va rezuma doar la informațiile pe care le deține din surse nu întotdeauna sigure (cum ar fi cercul său de prieteni de pildă). În plus, va înțelege că părinții îi sunt alături și că poate să-și exprime oricând temerile, îngrijorările, dar și să pună întrebări pe acest subiect. Nu în ultimul rând, specialiștii recomandă ca părinții care au consumat ei înșiși anumite droguri legale să aibă curajul și să mărturisească prin ce au trecut, cum au reușit să depășească problema și de ce au renunțat la ele.
Tipuri de droguri legale
Printre cele mai cunoscute dintre ele se numără:
Nicotina
Dintre drogurile legale cele mai accesibile, nicotina este cea care dă și cea mai multă dependență. Practic, puține persoane se vor simți satisfăcute doar cu câteva țigări fumate ocazional.
Având în vedere acest aspect, nu va fi la îndemână să te lași de fumat. Medicii spun că este chiar mai greu să renunți la nicotină decât să renunți la alcool. Una dintre cele mai des întâlnite metode de a scăpa de dependența de această substanță este ca în organism să existe totuși puțină nicotină în lipsa fumatului. În acest scop, se pot folosi plasturi speciali, gumă de mestecat, spray-uri, dropsuri etc. concepute special pentru a acționa rapid asupra nevoii de a fuma.
Alcoolul
Este considerat unul dintre cele mai periculoase droguri legale, putând conduce la apariția dependenței fără mare dificultate. Aceasta survine în unele cazuri rapid, dar în general durează o perioadă până când o persoană devine dependentă.
Cu cât într-o familie există un „istoric” al dependenței de alcool, cu atât riscul ca un tânăr să devină și el dependent devine mai mare. Până în prezent nu se știe de ce factorul genetic este atât de important în formarea dependenței, dar se știe sigur că nu este deloc de neluat în seamă.
Cafeina
Reprezintă cea mai consumată substanță psihoactivă de pe Glob. Nu este vorba doar despre cea din cafeina din cafea, ci și de cea din produse precum ciocolata, ceai, anumite sucuri sau băuturi energizante.
O cantitate redusă și moderată de cafeină nu este dăunătoare, dar prea multă va duce la manifestări nedorite, de tipul insomniei, iritabilității, creșterii ritmului cardiac, senzației de vomă etc.. Odată ce organismul se obișnuiește cu cantități mari de cafeină, va ajunge să o tolereze și va avea nevoie de tot mai multă.
Medicamentele opioide
În general, opioidele includ substanțe ce acționează asupra chimiei creierului, fiind utilizate în scop terapeutic pentru a stopa durerea. Se optează pentru medicamentele opioide pe termen scurt, în special pentru a ușura durerile severe, acute, survenite în cazuri precum accidente, fracturi etc.. Prima dată când se va lua un medicament de acest fel, va surveni o stare de bine, generându-se un efect euforic. După câteva zile ar trebui ca acest tratament să fie întrerupt.
Dar în cazul în care medicamentele opioide vor fi consumate pe termen lung, corpul se va obișnui cu ele și va avea nevoie de un aport mai mare pentru a obține aceleași efecte.
Una dintre cele mai simple soluții pentru a se evita o asemenea situație este să nu se solicite medicului, în cazul de dureri cronice, să fie prescrise analgezice puternice, din care fac parte și unele opioide. Mai întâi acesta va trebui să-ți indice un medicament non-opioid și, dacă acesta nu va da rezultate, se poate trece, după o nouă evaluare și diagnosticare, la un tratament care eventual ar include și un medicament opioid.
Benzodiapinele
Constituie medicamente care sunt recomandate de obicei pentru stări de anxietate severe, pentru atacuri de panică, pentru crize de epilepsie, pentru asigurarea unei stări de relaxare înainte de o procedură medicală mai puțin confortabilă, înaintea unei anestezii etc..Exemple de asemenea medicamente sunt: alprazolam (Xanax), lorazepam (Ativan), diazepam (Valium), clonazepam (Dixarit, Catapres etc.).
Asemenea opioidelor, ele duc rapid la instalarea dependenței, interferând cu activitățile de învățare, cu viața profesională, cu relațiile cu ceilalți. În ceea ce-i privește pe adolescenți, manifestări care ar trebui să pună pe gânduri sunt diminuarea performanțelor școlare și schimbările de temperament.
Specialiștii avertizează asupra următorului aspect: dependența de benzodiapine este mai periculoasă decât aceea de opioide, putând să conducă și la deces. Stoparea bruscă a administrării lor va fi urmată de intrarea în sevraj (recunoscut după simptome precum: convulsii, panică, tulburări severe de somn, stări de confuzie, depresie, dureri musculare intense, spasme etc.). Pentru a depăși aceste momente este nevoie de ajutor în cadrul unor clinici specializate.
Drogurile sintetice
Au și alte denumiri, precum: „droguri de club” (sunt preferate mai ales de adolescenți și de tineri când merg în cluburi, în baruri și în general la petreceri), substanțe euforizante legale, dar cea mai populară dintre ele este cea de etnobotanice. Ele au fost create pentru a se obține efecte asemănătoare celor provenite din utilizarea drogurilor obișnuite precum cocaina, canabisul sau morfina, având o structură chimică diferită de a acestora.
Comercializarea lor se face sub denumiri legale, ca de exemplu: bețișoare parfumate, amestecuri de plante uscate, săruri de baie, soluție pentru curățarea bijuteriilor sau îngrășăminte pentru plante.Întrucât pe ambalajul produselor respective există mențiunea „Strict interzis consumului uman”, acestea nu sunt supuse legislației la care sunt supuse drogurile ilegale și medicamentele.
Drogurile sintetice se împart în următoarele categorii principale:
- Droguri sintetice halucinogene- cu efecte similare LSD (substanță obținută din acidul lisergic din „claviceps”, o ciupercă parazită ce afectează grânele. Este comercializată de obicei cu numele de „acid”, în forme precum: pătrățele gelatinoase, capsule, formă lichidă) și ecstasy (un drog ce face parte dintre cele stimulente, fiind obținut din substanțe necunoscute și având inițial numele de MDMA)
- Canabis sintetic (de exemplu drogul numit „Spice”)
- Droguri sintetice cu acțiune stimulantă (comercializate pe post de „săruri de baie”, dar care au efecte similare celor ale cocainei, ale ectasy sau ale metamfetaminelor- droguri stimulente care provoacă stări de excitație și de euforie)
Medicamente destinate tratării insomniilor
De exemplu, în România este prescris, ca tratament de scură durată, pentru insomnii, medicamentul numit Zolpidem. Acesta este înrudit cu benzodiapinele, de aceea poate conduce, dacă nu este utilizat pe timp scurt, la dependență fizică și psihică, ajungându-se până la imposibilitatea de a mai adormi fără el.
De regulă, Zolpidem nu trebuie folosit mai mult de 7-14 zile. Dacă nu are efect, se va merge pe o nouă reevaluare medicală și se poate recomanda un nou tratament. Dependența nu va interveni dacă se va lua acest medicament doar în cantitatea și pe durata indicată de medic!
O întrerupere bruscă a tratamentului este însoțită tot de un fel de sevraj, marcat de insomnie, cefalee, stări de anxietate, iritabilitate etc.
Medicamente pentru tratarea ADHD
În cazurile în care alte medicamente, dar și terapiile speciale, nu au dat rezultatele așteptate, pot fi prescrise Concerta sau Adderall. De-a lungul timpului, experții au constatat că la ele recurg mai ales adolescenții și tinerii, care cred că acestea îi ajută să învețe mai ușor.
Deși efectele imediate ale consumului medicamentelor pentru ADHD ca droguri sunt mai blânde, din punct de vedere fizic, decât la dependența de alcool, de benzodiapine sau de opioide, ele sunt deosebit de nocive întrucât predispun spre depresii puternice sau chiar spre suicid.
Steroizii anabolizanți
Reprezintă variații sintetice ale hormonului testosteron, putând fi prescriși de medic copiilor și adolescenților în cazuri de pubertate întârziată sau de maladii ce implică degradarea masei musculare.
Odată ce ajung să fie consumați pur și simplu în scopul de a se mări performanțele fizice, pentru creșterea masei musculare, steroizii anabolizanți se transformă în drog. Uneori, substanțele active din ei sunt în cantități de 10 până la 100 de ori mai mari decât cele ce au fost prescrise de medic.
Sub formă de pastile sau pentru utilizări externe (plasturi, creme, geluri), steroizii anabolizanți nu duc la un nivel ridicat de dopamină (un neurotransmițător care influențează comportamentele ce presupun o dependență) imediat, ci după o anumită perioadă, dar provocând dependență, alterare a comportamentului și a stării generale de sănătate.
Siropurile de tuse cu prescripție medicală
Pericolul lor provine din prezența unei substanțe numită codeină. Aceasta provoacă dependență, fiind prezentă în unele siropuri indicate în caz de bronșită, sinuzite, febra-fânului. Dar se ajunge în această situație dacă nu se vor lua doar dozele recomandate de medic și dacă se va opta pentru un consum prelungit.
În același timp, adolescenții sunt expuși pericolului generat de siropurile de tuse cu codeină dacă vor dori să consume alcool în perioada de tratament. Riscul este mai ridicat dacă în siropul respectiv se regăsește și o substanță numită promethazine.
Citește și: 10 semne că ai un copil cu prieteni care consumă droguri
Efectele drogurilor legale asupra copiilor
Diferă în funcție de tipul drogului legal folosit și pot fi extrem de periculoase, astfel:
Pentru alcool
Efectele acestei substanțe asupra copiilor și adolescenților sunt care de care mai grave, ca de exemplu:
- Tulburări de memorie
- Diminuarea capacității de atenție
- Creșterea incidenței accidentelor
- Cu cât un adolescent consumă alcool mai multă vreme, cu atât mai mult va risca să se transforme într-un adult dependent
- Excesul consumului de alcool mărește tendința spre depresii sau chiar tendința de suicid
- Tinerii care obișnuiesc să facă abuz de alcool sunt mai tentați să se implice în activități sexuale bazate pe sex neprotejat sau în acte de violență
- Dependența de alcool se asociază adesea cu alte dependențe (cum ar fi cea de nicotină, de marijuana, de cocaină etc.)
Pentru nicotină
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul excesiv afectează sănătatea adolescenților și tinerilor în oricare dintre următoarele moduri:
- Creșterea riscului de a dezvolta cancer pulmonar în viața de adulți
- Tinerii fumători se pot confrunta cu scurtarea respirației
- Ritmul cardiac al fumătorilor este mai alert decât al celor care nu fumează (este mai rapid cu 2-3 bătăi pe minut)
- Adolescenții care fumează sunt mai frecvent în situația de a avea nevoie de sprijinul unui medic pentru diferite probleme de sănătate, spre deosebire de cei care nu fumează
- Tinerii dependenți de nicotină sunt mai tentați să dobândească și alte dependențe (de exemplu, sunt de 3 ori mai expuși decât cei care nu fumează în a abuza de alcool și de 8 ori mai expuși să apeleze la marijuana)
Efectele nefavorabile ale cafeinei
Printre cele mai comune probleme provocate de abuzul de cafeină se află:
- Stări de anxietate
- Insomnii
- Iritabilitate
- Tulburări gastrointestinale
- Tulburări de ritm cardiac
- Agitația psihomotorie
- Spasme musculare
În caz de o dependență de medicamente opioide, de benzodiapine, de medicamente pentru tratarea insomniilor, de medicamente pentru ADHD
Adolescenții pot ajunge să consume abuziv medicamente pe bază de prescripție din motive variate cum ar fi:
- Să se elibereze de anumite tensiuni
- Să-și diminueze apetitul
- Să poată să-și mențină mai bine starea de alertă
- Să se simtă mai relaxați
- Să experimenteze efectele anumitor substanțe
- Să fie mai ușor acceptați într-un grup
- Din dorința de a-și îmbunătăți concentrarea și performanțele academice
Cei care consumă medicamente opioide în mod abuziv, în oricare dintre scopurile menționate, pot avea manifestări variate:
- Stări euforice
- Confuzie
- Scăderea ritmului cardiac
- Creștere a sensibilității la durere
- Amețeli
Copiii și adolescenții care obișnuiesc să consume necontrolat sedative sau medicamente anti-anxietate sunt afectați de oricare dintre următoarele probleme:
- Dificultăți de concentrare
- Amețeli
- Confuzie
- Tulburări de memorie
- Mers instabil
- Respirație scurtată
Pentru cei care ajung să recurgă necontrolat la medicamente pentru tratarea ADHD-ului nu este exclus să intervină următoarele manifestări:
- Agitație
- Anxietate
- Paranoia
- Insomnii
- Diminuarea apetitului
- Stări de exaltare exagerată
- Creșterea tensiunii arteriale
- Creșterea temperaturii corporale
Ce se întâmplă cu adolescenții care sunt dependenți de steroizi anabolizanți
Pe de o parte, trebuie semnalate efecte pe termen scurt ale consumului de asemenea droguri legale, precum:
- Iritabilitate, agresivitate
- Halucinații
- Gândire neclară
- Gelozie paranoică
Pe de altă parte, medicii atrag atenția asupra apariției de efecte pe termen lung asupra sănătății. Spre exemplu, pot surveni stagnări/stopări de creștere (dacă există un consum de steroizi anabolizanți înainte de un puseu de creștere), dereglări ale ciclului menstrual, acnee rezistentă la tratament, probleme renale, leziuni hepatice etc.
La ce pot duce etnobotanicele
Aceste droguri legale pun în primejdie sănătatea fizică și psihică a adolescenților deoarece:
- Se poate remarca o lipsă a oboselii
- Apetitul se diminuează
- Apar grețurile
- Crește tensiunea arterială
- Pot surveni convulsiile
- Nu sunt excluse problemele respiratorii
- Intervin tulburările de somn, uneori tulburările de vorbire
- Sunt manifestate stări de confuzie, lipsa de orientare
- Sunt sesizate tulburări de comportament (izolare, atitudine defensivă, paranoia)
De asemenea, consumul de etnobotanice este o amenințare la adresa adolescenților/tinerilor pentru că, înlăturând inhibițiile, stimulează adoptarea de comportamente riscante. În aceste condiții, nu este exclus să se ajungă la condus sub influența drogurilor, la asocierea drogurilor legale cu cele ilegale etc.
Droguri legale în România
În țara noastră, unul dintre drogurile legale care este cel mai simplu de procurat și de către copii/adolescenți este nicotina. Anul acesta, Ministerul Sănătății, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, din 31 mai, a prezentat care este situația în România din acest punct de vedere: a crescut numărul adolescenților care utilizează țigări electronice, chiar dacă se poate vorbi despre o ușoară scădere a numărului celor care fumează țigări obișnuite. Experții atrag atenția asupra următorului fapt: țigările electronice sunt și ele foarte dăunătoare, nicotina afectând negativ circuitele creierului responsabile de atenție și de procesele de învățare, mărind totodată posibilitatea ca adolescenții să devină adulți care continuă să fie dependenți de această substanță.
Referitor la alcool, în luna iunie a acestui an- „Luna națională a informării despre consumul de alcool”- s-a evidențiat următorul fapt: potrivit unui Raport al OMS din 2018, pentru România, aproximativ 70% din populația cu vârsta de peste 15 ani a consumat alcool în ultimele 12 luni. Numai unul din 10 consumatorii de alcool a renunțat la acest obicei.
În România, în ultimii ani, specialiștii au remarcat creșterea consumului de cafeină în rândul copiilor și adolescenților, determinat mai ales de consumul de băuturi energizante. În unele cazuri, acestea pot conține de 2-3 ori mai multă cafeină decât alte băuturi cunoscute pentru conținutul cafeinei (cafeaua sau cola de exemplu). O expunere frecventă la aceasta determină o dependență mai mare decât în cazul băuturilor menționate, iar lipsa consumului de băuturi energizante poate să genereze sevraj.
Mai mult decât atât, cei care apelează frecvent la aceste băuturi sunt și mai expuși la a le asocia cu alcoolul. Din date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în intervalul 2014-2016 au fost semnalate, în București, 15 cazuri de intoxicație cu băuturi energizante în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani, un procent important dintre copii și adolescenți (61%) consideră că acestea îi ajută să dobândească mai multă energie și să nu le mai fie somn. Acesta este motivul pentru care este solicitată, prin adoptarea unei noi legi, interdicția comercializării băuturilor energizante persoanelor ce au sub vârsta de18 ani (inclusiv când este vorba despre comerțul online).
Despre consumul de medicamente opioide, ele se vor consuma doar în scopul și în cantitățile recomandate de medic. În caz contrar, se ajunge la dependență. Printre cele mai frecvente opioide ce creează dependență se numără:
- Vicodinul (reduce durerea, dar provoacă și o stare de euforie)
- Concerta (utilizat de obicei pentru ADHD, acționează ca stimulent la nivelul sistemului nervos central)
- Dextrometorfan (este recomandat pentru tusea severă din laringite, pentru cea provocată de iritații la nivelul bronhiilor etc.. Are potențial ridicat de a crea dependență pentru că se poate procura ușor, fiind sub formă de sirop, iar în cantități mari produce efect similar MDMA sau marijuanei)
- Pseudoefedrina (substanță ce are rolul unui decongestionant nazal și bronhodilatator, dar este asemănătoare cu amfetamina, având proprietăți stimulante)
Un alt fenomen vizibil în România este următorul: în cazul persoanelor care urmează un tratament pentru eliminarea dependenței de droguri ilicite, este permisă, la recomandarea specialistului, administrarea unui tratament substitutiv opioid. Mai mult decât atât, pentru cei care sunt dependenți de opiacee, se poate prescrie un tratament cu buprenorfină/naloxonă.
În septembrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție, analizând dispoziții din legea nr.194/2011, referitoare la combaterea operațiunilor cu produse susceptibile să aibă efecte psihoactive, a hotărât că procurarea de asemenea produse de către consumatorul individual, pentru consumul propriu, este legală. Este vorba despre o infracțiune doar dacă procurarea lor se va efectua în scopul intermedierii, exportului sau importului.
Etnobotanice legale
Se realizează în laboratoare, utilizându-se ingrediente sintetice pentru a se obține o versiune chimică modificată a unui drog ilegal, a cărui compoziție s-a schimbat tocmai pentru a nu mai fi clasificat ca fiind ilegal. Fiind produse în laboratoare clandestine, compoziția lor este foarte variată, la fel și efectele avute asupra consumatorilor. Tocmai aceste caracteristici le fac să fie deosebit de riscante, până în prezent cercetările și studiile neputând să menționeze un tratament standard pentru tratarea dependențelor determinate de etnobotanice.
Adesea ele sunt comercializate sub denumiri ce par inofensive (cum ar fi „tămâie de plante”, „sare de baie” etc.), cu mențiunea că nu sunt destinate consumului uman. La nivel european, potrivit datelor oferite în raportul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, la finalul anului 2018 au fost identificate mai mult de 730 de substanțe psihoactive noi. Dintre ele fac parte:
- opioizii sintetici (imită heroina sau alte feluri de droguri opiacee)
- catinonele sintetice (imită amfetaminele sau diferite alte droguri stimulente)
- canabinoizii sintetici (imită marijuana)
Așa cum s-a precizat anterior, efectele lor asupra consumatorului variază în funcție de tipul de drog consumat, dar sunt atât fizice, cât și psihice. Pentru a înțelege mai bine ce se poate întâmpla în cazul unei dependențe de etnobotanice, iată câteva dintre cele mai cunoscute etnobotanice și în România:
- Mefedrona (comercializată sub numele de „sare de baie”, de „îngrășământ de plante”, de emetilmetcatinonă, de meow meow, Miaow ori MMCAT)- Reprezintă un drog stimulent, putând conduce la: pierderea capacității de concentrare, pierderea memoriei de scurtă durată, palpitații, tahicardie, anxietate, paranoia, halucinații, sângerări nazale
- Meth (denumirea populară de la Metamfetamină)- Se recurge la acest drog întrucât creează rapid stări de euforie și excitație. Consecințele consumului său sunt: insomnie, tulburare obsesiv-compulsivă, reducerea apetitului, dilatarea pupilelor, apare bâlbâiala etc.
- Spice (K-2 sau marijuana sintetică)- Disponibilă în forme diverse (frunze uscate, forme lichide pentru vaporizatoare, joint-uri pentru a fi folosite în țigări electronice sau pipe etc.), crează manifestări de forma: confuzie, halucinații, detașare de realitate, râs necontrolat, paranoia severă, anxietate, grețuri și vărsături, convulsii, mișcări necontrolate, accelerarea ritmului cardiac, transpirații abundente etc.
- Foxy methoxy- Acesta este un drog halucinogen, cunoscut drept un „drog al străzii”, în cantități mari provocând: halucinații, hipertensiune arterială, tahicardie, catalepsie (rigiditate temporară a mușchilor faciali, a celor de pe membre și de pe trunchi)
- Metamfetamina- Similară amfetaminei, dă dependența de la prima doză, putându-se ajunge să se consume 10-20 de doze pe zi pentru a se resimți efectul sesizat inițial. Acesta este însă de scurtă durată (câteva secunde-aproximativ 10 minute)
- Benzilpiperazina (BZP)- Este un drog stimulent, recreațional, ce are efect euforizant, asemănător celui creat de amfetamine. Un consum de 50-200 mg provoacă în scurt timp: încleștarea maxilarelor, creșterea ritmului cardiac, sângerări nazale, cefalee, confuzie, greață, insomnii
- Special K- Devine un drog legal extrem de riscant întrucât poate fi combinat cu droguri ilegale precum heroina sau cocaina. Anxietatea, agitația, tulburările de percepție, efectele analgezice sunt doar câteva dintre consecințele pe care le are consumul de Special K
Consumul de etnobotanice a luat amploare în România după anul 2008, odată cu apariția de magazine ce le comercializau sub denumiri inofensive (cum ar fi „îngrășăminte de plante”). Adesea, aceste droguri se vând sub formă de prafuri, iar adolescenții le preferă întrucât se dizolvă ușor și pot fi inclusiv injectate.
În lipsa lor, cei care sunt dependenți ajung cu ușurință în sevraj, stare ce poate fi ușor de recunoscut după: stări de greață, tremurături, puls crescut, transpirații reci, stări de anxietate, insomnii. Dependența de etnobotanice impune luarea unei măsuri urgente: un tratament specializat, de dezintoxicare (incluzând terapii individuale, terapii de grup, recuperarea de după dependență). În cadrul procesului de dezintoxicare se parcurg de regulă trei etape: evaluarea (sunt identificate consecințele fizice și psihice ale consumului de droguri), stabilizarea (acum începe de fapt dezintoxicarea, care se poate realiza cu medicamente speciale), îndrumarea către tratamentul complet de recuperare.
Riscul de supradoză pentru etnobotanice există dar nu este foarte des întâlnit întrucât, spun specialiștii, pentru a se ajunge la așa ceva, este necesar să se consume foarte multe, într-un interval scurt de timp. Acesta este motivul pentru care, în România, nu au fost raportate până acum multe cazuri de supradoză de etnobotanice.
Surse: businessinsider.com, castlecraig.ro, drugs.ie, euroantidrog.eu, lawinsider.com, medicinenet.com, preventis.ro, verrwellhealth.com
Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/modern-youth-at-late-night-party-gm656089986-119398803
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com