Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?

Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?

Andreea Bitar

Când vine vorba despre aspectul fizic, una dintre cele mai neplăcute, dar și greu de remediat probleme, este celulita. Adesea supranumită și aspect de coajă de portocală, celulita apare în urma instalării depozitelor de grăsime sub stratul de piele, care capătă aspect de mici denivelări, de cele mai multe ori inestetice, la nivelul picioarelor, brațelor, fesierilor sau abdomenului. Cu toate acestea, celulita poate fi combătută, atât prin dietă și sport, cât și prin diverse proceduri cosmetice, printre care se numără și terapia shockwave.

portocala cu centimetru in jur

Ce este terapia shockwave?

Terapia shockwave presupune emiterea unor impulsuri de energie de mică și mare amplitudine, pe anumite regiuni ale corpului, cu scop foarte precis. Este important de reținut că terapia shockwave este folosită de mulți ani în corectarea sau remedierea anumitor probleme medicale, printre care se numără distrugerea pietrelor la rinichi, combaterea disfuncției erectile și ameliorarea durerilor articulare cronice. În prezent, terapia shockwave se bucură de o mare popularitate în clinicile specializate în proceduri dermatocosmetice, datorită multiplelor întrebuințări.

Așadar, terapia shockwave s-a dovedit extrem de folositoare în ceea ce privește îmbunătățirea elasticității țesuturilor conjunctive subcutanate, iar specialiștii sunt de părere că rezultatele benefice la nivelul aspectului pielii sunt datorate acțiunii impulsurilor de energie asupra țesuturilor fibroase responsabile pentru instalarea celulitei. Astfel, prin perturbarea acestor țesuturi fibroase, cât și prin stimularea circulației limfatice și a circulației sângelui în corp, terapia shockwave poate contribui semnificativ la aspectul pielii. Odată ce sistemul limfatic și cel sanguin sunt îmbunătățite, celulele de grăsime pot fi procesate cu mai mare ușurință de organism, ceea ce înseamnă mai puțină celulită vizibilă. În plus, stimularea circulației sanguine are un efect pozitiv asupra structurii și integrității vaselor de sânge, contribuind, astfel, la un aport crescut de nutrienți și oxigen la nivelul țesuturilor. Toate aceste procese se traduc printr-un aspect vizibil îmbunătățit al pielii și al tonusului corporal.

De asemenea, specialiștii sunt de părere că terapia shockwave poate avea un rol foarte important în stimularea metabolismului, când vine vorba despre procesarea celulelor de grăsime, principala consecință fiind reducerea stresului oxidativ la nivelul organismului. A fost, totodată, sugerat că impulsurile generate de terapia shockwave prezintă un efect mecanic ce determină îmbunătățirea elasticității țesuturilor, prin creșterea densității elastinei, ceea ce înseamnă o piele mai fermă și, în același timp, mai elastică. Cercetările arată că terapia shockwave poate fi benefică și în ceea ce privește stimularea producției de colagen la nivelul corpului. 

Așadar, prin supunerea la un tratament stabilit împreună cu un specialist estetician, bazat pe terapie shockwave, cu sau fără alte terapii complementare, se poate sugeră că această formă de terapie contribuie la reducerea aspectului celulitic al pielii și la îmbunătățirea calității acesteia în ansamblu. 

Cum acționează terapia shockwave împotriva celulitei?

Combaterea celulitei prin intermediul terapiei shockwave se realizează prin producerea unor microleziuni la nivelul țesutului conjunctiv, cu precizie pe zonele în care s-au acumulat depozitele de grăsime, pentru a le dizloca. Odată ce celulele de grăsime au fost desprinse de pe țesutul conjunctiv, acestea sunt drenate prin stimularea circulației limfatice și sanguine.

În cadrul sesiunilor de terapie shockwave se utilizează un dispozitiv manual care generează impulsuri de energie și care aplică presiune la nivelul straturilor profunde ale țesutului conjunctiv, prin pulsații acustice. Intensitatea acestor pulsații și durata sesiunilor variază în funcție de gradul de severitate al celulitei tratate, precum și de nivelul de toleranță al pacientului la procedură. Terapia shockwave este adresată, în principal, tratării celulitei de pe zona picioarelor și a feselor.

Pe durata sesiunii se aplică un gel conductor pe zonele de piele tratate, înainte ca dispozitivul să fie aplicat, pentru conducerea impulsurilor în profunzimea țesutului conjunctiv. Acestea penetrează țesuturile fibroase și cauzează dizlocarea lor, pentru ca apoi să fie eliminate cu ușurință prin intermediul circulației sanguine și a sistemului limfatic. 

În cât timp poți vedea rezultate?

Pentru a putea începe să vezi rezultate, este nevoie de câteva ședințe consecutive de terapie shockwave, ale căror interval îl stabilești împreună cu specialistul estetician. Așadar, rezultatele au nevoie de puțin timp până să apară, în principal datorită faptului că stimularea producției de colagen, care oferă, de fapt, aspectul de piele tonifiată și elastică, nu se realizează imediat.

De obicei, o sesiune de terapie shockwave durează în jurul a 20 de minute, iar un curs întreg de tratament presupune undeva între 8 și 16 ședințe, efectuate de două ori pe săptămână. 

Așadar, rezultate cu adevărat vizibile vei începe să observi după aproximativ 6-7 proceduri, însă, după acestea, pielea va arăta din ce în ce mai bine, de la o ședință la alta. 

În cele mai multe cazuri, rezultatele complete ale terapiei shockwave apar undeva la cel mult trei luni de la începerea sesiunilor de tratament. Aceasta ar fi, în linii mari, perioada necesară pentru ca organismul să elimine totalitatea celulelor de grăsime dizlocate și să producă celule noi și sănătoare, care să le înlocuiască. Cu toate acestea, este important de reținut că fiecare organism se comportă diferit, așadar, după caz, rezultatele pot apărea mai devreme sau mai târziu.

Contraindicațiile terapiei shockwave

Terapia shockwave este un tratament nedureros, însă poate produce un grad mic de disconfort din cauza vibrațiilor emise de dispozitiv. De asemenea, este posibil să resimți o oarecare senzație de sensibilitate pe zonele tratate, după încheierea ședinței, care ar trebui să dispară în cel mult două zile. Dacă senzația de sensibilitate nu dispare, este important să consulți un medic.

Dacă remarci apariția unor mici vânătăi, le poți trata cu un gel sau unguent pe bază de arnică, însă cazurile de învinețire sunt rare. Unii pacienți au semnalat roșeață pe zonele tratate, care a dispărut la aproximativ zece zile de la sesiunile de tratament.

În situația în care observi alte reacții adverse, este important să mergi imediat la medic. Nu în ultimul rând, dacă suferi de anumite boli cronice, boli de piele sau ai contraindicații în ceea ce privește tratamentele dermatocosmetice, consultă-te cu un medic de specialitate înainte de a opta pentru terapia shockwave.

Articolul urmator
Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta
Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta
    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta

    Consilierea sau terapia de familie se adresează familiilor cu 2 membri sau mai mult, care doresc să-și schimbe dinamica și să-și îmbunătățească relațiile, dar și starea de...

    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

    Terapia prin joc ajută copiii să proceseze emoțiile și să-și exprime emoțiile. Utilitatea ei merge mult mai departe însă, fiind considerată una dintre cele mai bune metode...

    „Arma secretă” a unei familii cu 5 copii: terapia de cuplu!
    „Arma secretă” a unei familii cu 5 copii: terapia de cuplu!

    Cu o casă plină de copii de diferite vârste și cu multe nevoi, un cuplu a găsit cheia fericirii, secretul unei relații reușite: terapia de cuplu. Deși costisitoare, aceasta s-a...

    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism
    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism

    După 2 ani de pandemie, în care sedentarismul și creșterea în greutate a copiilor a atins cote alarmante, Crosurile pentru copii și părinți Campionii Sănătății...

    NU orice căsnicie poate fi salvată! Terapia de cuplu nu este mereu soluția minune
    NU orice căsnicie poate fi salvată! Terapia de cuplu nu este mereu soluția minune

    În timp ce unele cupluri apelează la terapia de cuplu ca la o ultimă soluție pentru a-și salva mariajul cu ultimele puteri, sunt și situații în care ședințele de terapie...

    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor
    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor

    Pe lângă entuziasmul și bucuria pe care le ai când îți pregătești micuțul pentru începerea grădiniței, este firesc să ai și emoții. Pe de o parte, te...

    Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?
    Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?

    Psihoterapia a evoluat mult în ultimii ani. Din ce în ce mai multe persoane sunt deschise în a începe un proces de psihoterapie. Printr-o multitudine de forme și...

    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

    Terapia ocupațională pentru copii este o abordare dinamică și cuprinzătoare, care vizează abordarea diverselor nevoi ale indivizilor tineri pe măsură ce navighează în...

    © 2025 Qbebe