Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta

Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că este vorba despre traume fizice, fie că este vorba despre cele emoționale, acestea îți afectează sănătatea fizică și mintală mai mult decât crezi. Astfel, din cauza traumelor, în afară de stres cronic, depresie ori anxietate, nu este exclus să te confrunți și cu diferite dureri. Se întâmplă așa în special când nu îți găseșt resursele necesare ca să te eliberezi de traumele respective. Ca să reușești, încearcă să apelezi și la o formă de terapie care să te ajute să scapi de stresul și de emoțiile negative acumulate de-a lungul timpului. Din articolul de mai jos poți descoperi ce reprezintă terapia somatică și de ce reprezintă o soluție ca să-ți redobândești starea de bine chiar și după experiențe traumatizante. 

Ce este terapia somatică

Terapia somatică reprezintă o terapie alternativă, al cărei rol este să ajute persoanele care se confruntă cu traume, cu sindromul de stres post-traumatic și cu efectele unor afecțiuni fizice și/sau mintale. Această formă de terapie a fost creată de dr. Peter Levine și funcționează bazându-se pe următorul principiu: traumele rămân blocate în corp, ceea ce duce la apariția unor manifestări care afectează sănătatea fizică și psihică. Scopul terapiei somatice este ca stresul acumulat în corp să se elibereze treptat. De asemenea, terapia urmărește reconectarea corp-minte pentru o mai bună conștientizare a experiențelor trăite. 

Beneficiile terapiei somatice

Principalul avantaj al acestui tip de terapie, care se poate desfășura individual sau în grup, este că se adresează atât manifestărilor mintale, cât și fizice, legate de:

  • Traume;
  • Sindrom de stres post-traumatic;
  • Suferință emoțională profundă;
  • Anxietate;
  • Dependența de anumite substanțe;
  • Dureri cronice;
  • Stres cronic;
  • Probleme în relații;
  • Disfuncții sexuale.

Practic, terapia somatică este cea care contribuie la sesizarea manifestărilor fizice, precum dureri cronice sau alte manifestări neplăcute, generate de problemele de sănătate mintală. Odată cu conștientizarea manifestărilor fizice, este mai la îndemână să se gestioneze durerile sufletești și emoțiile. 

femeie deprimata cu privirea in jos in timpul unei sedinte de psihoterapie

Psihologii atrag atenția asupra acestui fapt: spre deosebire de traumele fizice, de care putem scăpa odată ce pericolul nu mai este în preajma noastră, în prezența celor emoționale creierul rămâne blocat, ca și cum simți că ești încă în primejdie. De altfel, prin terapia somatică se dorește scoaterea pacientului din acest blocaj, când este „înghețat” din punct de vedere emoțional și când survin manifestări precum:

  • Detașare;
  • Confuzie;
  • Dificultăți de a te mișca;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Scăderea ritmului cardiac;
  • Încetinirea ritmului respirației.

Cum decurge o ședință de terapie somatică ?

În primul rând, terapeutul începe să discute cu tine ca să afle cât mai multe informații despre traumele tale, despre starea ta de sănătate și te îndeamnă să-i adresezi întrebări ce țin de așteptările tale. După aceea, îți pune întrebări ca să-și dea seama cum reacționează corpul tău la stres și la traume.

În al doilea rând, procesul terapeutic se concentrează atât în jurul stărilor pe care ți le declanșează traumele, cât și asupra reinstaurării calmului și a sentimentului de siguranță. Acest proces se concentrează pe recunoașterea senzațiilor resimțite, în condițiile în care traumele interferează cu capacitatea de a-ți recunoaște stările interioare și te împiedică să rămâi conectată cu tine însăți. 

Nu în ultimul rând, odată ce te familiarizezi cu senzațiile respective, terapeutul poate sesiza mișcări care demonstrează că organismul tău reușește să intre în starea „luptă sau fugi”, care antrenează sistemul nervos simpatic să stimuleze intensificarea ritmului cardiac, respirator și creșterea concentrării. Treptat, devii capabilă să faci față acestor experiențe somatice și așa începi să te vindeci. 

Ce tehnici sunt folosite în cadrul terapiei somatice?

Pentru a-i ajuta pe cei care apelează la ea să-și utilizeze corpurile pentru a procesa trauma, terapia somatică se bazează pe următoarele tehnici:

Conștientizarea senzațiilor

Această tehnică este de folos pentru a te obișnui cu senzațiile prezente în corpul tău și pentru a înțelege că sunt legate de emoții. Ca să îți fie mai la îndemână, terapeutul te îndeamnă să te concentrezi asupra prezentului, să îți angajezi toate simțurile și să te concentrezi asupra senzațiilor pe care le ai când tălpile ating pământul și când începi să te calmezi.

Stabilirea limitelor

La fel ca tehnica precedentă, stabilirea limitelor vizează tot concentrarea asupra prezentului. În același timp, este necesar să se stabilească limite clare în privința familiei, prietenilor și colegilor de la locul de muncă pentru a te simți în siguranță și protejată.

Utilizarea imaginației

De exemplu, terapeutul te roagă să-ți imaginezi ceva în timp ce îl asculți. Totodată, urmează o discuție pentru a-i spune ce îți imaginezi ascultându-l.

femeie tanara care sta intinsa pe canapea in timpul unei sedinte de psihoterapie

Observarea comportamentelor

Se referă la faptul că terapeutul îți urmărește, de pildă, limbajul corpului sau postura.

Observarea exprimării emoțiilor

Include observarea unor aspecte precum alegerea cuvintelor, tonul vocii, ritmul vorbirii etc.

Aducerea în prim-plan a semnificațiilor

Vizează modul în care percepi terapia pe care o urmezi și ce înseamnă pentru tine experiențele trăite în cadrul acesteia. 

În afară de tehnicile amintite, terapia somatică se construiește și pe tehnicile de mai jos:

  • Conștientizarea corpului: să înveți să-ți recunoști reacțiile corpului când te confrunți cu stresul, cu traumele;
  • Utilizarea resurselor: înseamnă să te folosești de forța interioară, de capacitatea de a înfrunta dificultățile pentru a face față problemelor, obstacolelor;
  • Titrarea: terapeutul te ajută să apelezi la amintirile despre traumă, inclusiv la senzațiile și sentimentele avute atunci;
  • Pendularea: pe de o parte, acest proces implică să se pornească de la observarea unor stări care îți provoacă disconfort și de la identificarea senzațiilor resimțite în acele momente. Pe de altă parte, pendularea încurajează folosirea unor tehnici de relaxare pentru ca organismul să depășească stările de anxietate și să se instaureze calmul. Ulterior, tehnicile respective pot fi folosite ori de câte ori te afli într-o situație stresantă;
  • Secvențierea: este vizibilă când corpul se eliberează de tensiuni. Spre exemplu, acestea sunt acumulate în zona abdomenului, ajung la nivelul pieptului și apoi la nivelul gâtului. Pe măsură ce se eliberează, respiri mai ușor, începi să plângi etc.

femeie care incepe sa planga in timpul terapiei de cuplu

Ca să te asiguri că terapia somatică te ajută să ajungi la rezultatele așteptate, nu contează numai să ai parte de un psihoterapeut licențiat în acest tip de terapie și experimentat, ci și să fie vorba despre o persoană în preajma căreia te simți în largul tău când discuți și care te face să te simți întotdeauna înțeleasă. 

8 activități de art terapie pentru eliberarea stresului la copii

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Surse articol: health.harvard.edu, emdr-training.net, somaticexperienceromania.ro, talkspace.com, verywellmind.com

Articolul urmator
Mereu am simțit că nu sunt un părinte suficient de bun. Dacă și tu simți asta, îți recomand terapia
Mereu am simțit că nu sunt un părinte suficient de bun. Dacă și tu simți asta, îți recomand terapia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta
    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta

    Consilierea sau terapia de familie se adresează familiilor cu 2 membri sau mai mult, care doresc să-și schimbe dinamica și să-și îmbunătățească relațiile, dar și starea de...

    NU orice căsnicie poate fi salvată! Terapia de cuplu nu este mereu soluția minune
    NU orice căsnicie poate fi salvată! Terapia de cuplu nu este mereu soluția minune

    În timp ce unele cupluri apelează la terapia de cuplu ca la o ultimă soluție pentru a-și salva mariajul cu ultimele puteri, sunt și situații în care ședințele de terapie...

    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

    Terapia ocupațională pentru copii este o abordare dinamică și cuprinzătoare, care vizează abordarea diverselor nevoi ale indivizilor tineri pe măsură ce navighează în...

    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

    Terapia prin joc ajută copiii să proceseze emoțiile și să-și exprime emoțiile. Utilitatea ei merge mult mai departe însă, fiind considerată una dintre cele mai bune metode...

    Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul
    Ce este dispraxia și cum îți poate afecta copilul

    Dispraxia sau tulburarea de mișcare afectează dezvoltarea motricității și a coordonării corpului, atât la copii, cât și la adulți. La copil, semnele care arată că...

    Polifagia: ce este și cum te poate afecta?
    Polifagia: ce este și cum te poate afecta?

    Polifagia, cunoscută și drept hiperfagie, este un fenomen caracterizat printr-o senzație de foame extremă și insațiabilă. Polifagia este un simptom des întâlnit al...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Ce este parentingul autoritativ și cum te ajută să crești un copil încrezător în propriile forțe
    Ce este parentingul autoritativ și cum te ajută să crești un copil încrezător în propriile forțe

    Parentingul este un proces prin care părinții participă in mod activ și conștient la dezvoltarea fizică, emoțională, socială și intelectuală a copiilor lor. Nu reprezintă o...

    © 2024 Qbebe