„Atunci când ne aflăm blocați într-o stare care ne produce suferință, emisfera dreaptă a creierului preia controlul și ne este greu să ieșim de acolo.
În schimb, când începem să ne folosim mâinile ca să creăm ceva, începem să ne folosim emisfera stângă a creierului și începem să ieșim din starea respectivă.
În același timp, ne transformăm emoția, care e internă, în ceva extern, tangibil”, spune Krista Reinhardt-Ruprecht, psihoterapeut, conform Weareteachers.com.
Iată 8 activități de art terapie numai bune de exersat împreună cu copilul tău.
1. Mandale
Mandalele sunt diagrame circulare, pe care le poți desena și colora sub mai multe forme. Desenarea mandalelor ajută la reglarea emoțiilor și a sistemului nervos.
În plus, îi ajută pe copii să-și crească capacitatea de concentrare. După ce a desenat mandalele, pune-l să le coloreze sau să le picteze. Apoi de ce nu, poți să le pui la „expoziție”.
2. Picturi cu emoții
Poate știi că una dintre tehnicile prin care poți să ajuți un copil să-și deblocheze sau să-și exprime o emoție este prin desen sau pictură.
Poți să-l îndrumi să deseneze ce simte în acel moment, sau pur și simplu lasă-l pe el să se manifeste așa cum simte.
La final, vorbește cu el și pune-i întrebări, spre exemplu: Cum te simți acum? Dar înainte să desenezi, te simțeai la fel, sau diferit?
Sau „Uau, ți-ai desenat furia! Ce vrei să faci acum cu ea?”
3. Folosirea elementelor din natură
Flori, frunze colorate, spice de grâu, conuri de brad, tot ce puteți găsi în timpul unei plimbări prin parc sau pe o potecă de munte, poate fi o resursă pe care să o folosiți în lucrările de mai târziu.
4. Transformarea unui obiect vechi, în unul nou
Jucării sau rechizite vechi, desene mâzgâlite, cutii goale - toate acestea se pot transforma în ceva inedit, făcut de mâinile voastre. Lăsați-vă mintea să zburde și să fie creativă!
5. Crearea unei povești, cu imagini
Înarmează-te cu câteva reviste pentru copii și cu o foarfecă, apoi roagă-l pe cel mic să-și aleagă imaginile preferate și apoi să le decupeze.
Lasă-l să le lipească așa cum dorește, iar în același timp, roagă-l să creeze o poveste.
Promitem că vă veți distra amândoi pe cinste!
6. Experimentarea cu diferite materiale
Alege mai multe materiale cu texturi diferite, așează-le pe jos și începeți să creați. Ce anume? Orice vă vine în minte, nu vă gândiți prea mult.
Luați și o foarfecă și un lipici și vedeți ce vă iese la final!
7. Măști
Știi că celor mici le place să se costumeze, nu-i așa?
Cumpără câteva măști simple, pe care cel mic să le poată picta după bunul plac; sau și mai bine, oferă-i materialele necesare (carton, foarfecă, lipici, culori) și realizați împreună ceva unic.
8. Sculptură de familie
Copiii adoră plastilina și pot folosi pentru a crea o mulțime de lucruri. O variantă interesantă este să-i propui să-și sculpteze membrii familiei.
La final, puteți discuta despre fiecare membru al familie în parte și de ce a ales o anumită culoare pentru fiecare, de exemplu. Lasă conversația să curgă!
Surse foto: www.pexels.com www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.weareteachers.com/art-therapy-activities/