Microdermabraziunea facială: ce este și cum te ajută să ai o piele frumoasă?

Microdermabraziunea facială: ce este și cum te ajută să ai o piele frumoasă?

Andreea Bitar

Microdermabraziunea facială este o procedură non-invazivă folosită de către medicii dermatologi și de către esteticieni pentru a îmbunătăți aspectul tenului. Cu ajutorul acestei metode se pot repara daunele produse de expunerea prelungită la soare, se pot diminua ridurile și liniile fine, petele pigmentare, melasma și cicatricile post acneice. 

microneedling

Ce presupune microdermabraziunea facială?

Microdermabraziunea facială este o procedură ce se realizează în cabinetul medicului dermatolog sau al esteticianului și durează, în medie, o oră. Este important de reținut că o asemenea procedură, chiar dacă este minim invazivă, trebuie efectuată numai de către un specialist, pentru a preveni posibile reacții adverse sau consecințe neplăcute ce pot surveni în urma unei proceduri efectuate greșit. 

Deși microermabraziunea facială poate produce un minim disconfort asupra pacientului, de regulă nu se folosește cremă anestezică pentru efectuarea acesteia, decât dacă pacientul solicită.

Pe durata programării, pacientul este așezat, în poziție culcată, pe un scaun reglabil, în timp ce specialistul se folosește de un dispozitiv mobil pentru a pulveriza, cu delicatețe, particule ușor abrazive, menite să exfolieze stratul superficial al pielii, pe zonele vizate sau pe întreaga suprafață a tenului.

La finalul sesiunii de microdermabraziune facială, se aplică un produs hidratant și emolient, precum și cremă cu factor ridicat de protecție solară, dacă procedura a fost efectuată în prima parte a zilei, iar pacientul va avea contact cu lumina soarelui. Acest pas e necesar pentru că, după o ședință de microdermabraziune facilă, pielea este mult mai sensibilă și poate fi mai ușor deteriorată de razele solare.

Microdermabraziunea este o procedură cu trei decenii de cercetare și experimentare în spate, timp în care au apărut numeroase modele de dispozitive concepute pentru acest proces. Rămâne la latitudinea pacientului de a se orienta spre un cabinet care utilizează dispozitivul dorit.

În funcție de tipul de dispozitiv, există mai multe modalități de a efectua microdermabraziunea facială. Spre exemplu, un model de aparat foarte apreciat pentru microdermabraziune prezintă un vârf sub formă de diamant și a fost special conceput pentru a exfolia cu blândețe stratul de celule moarte de pe suprafața pielii și de a le aspira, în același timp. Profunzimea abraziunii poate fi afectată de presiunea aplicată pe dispozitiv, precum și de durata de absorbție a celulelor moarte, dezlipite de pe piele. Acest tip de aparat pentru microdermabraziune facială este, în general, utilizat în cazul pacienților cu ten sensibil, sau atunci când se vizează zone mai sensibile ale tenului, cum ar fi sub ochi sau pe tâmple. 

Un alt tip de aparat, de asemenea îndrăgit, este cel care utilizează o tehnologie bazată pe emitere de microcristale care, pulverizate cu delicatețe, pot curăța eficient și în profunzime stratul de celule moarte, fără a irita tenul. Microcristalele sunt, de obicei, obținute din bicarbonat de sodiu sau din oxid de aluminiu.

Nu în ultimul rând, hidradermabraziunea, o metodă mai recentă de microdermabraziune facială, câștigă tot mai mult teren în rândul utilizatorilor. Această procedură presupune combinarea unei exfolieri pe bază de microcristale cu infuzia unor substanțe active, benefice pentru piele, în straturile profunde ale tenului. Hidradermabraziunea promite rezultate foarte bune pe partea de stimulare a producției de colagen și în ceea ce privește îmbunătățirea circulației sangvine, care promovează fermitatea și aspectul sănătos al pielii.

Beneficiile microdermabraziunii faciale

Microdermabraziunea este o procedură care, efectuată în mod regulat, o dată la trei sau șase luni, în funcție de indicațiile specialistului, poate genera rezultate foarte bune în îmbunătățirea aspectului pielii. După câteva sesiuni se poate observa diminuarea ridurilor și a liniilor fine, estomparea petelor hiperpigmentare, a melasmei și chiar a cicatricilor post acneice.

În plus, aceasta contribuie la reglarea secreției de sebum și combate aspectul de pori dilatați, așa încât, pentru persoanele care suferă de acnee, microdermabraziunea facială poate avea un impact pozitiv asupra acneei.

Nu în ultimul rând, este o procedură rejuvenantă perfectă pentru persoanele interesate să întârzie apariția semnelor de bătrânețe manifestate la nivelul tenului.

Semne că ai nevoie de microdermabraziune facială

Microdermabraziunea facială, deși o procedură minim invazivă și cu un grad scăzut de risc, nu ar trebui efectuată fără recomandarea unui medic dermatolog sau a unui specialist estetician. În ceea ce privește semnele care ar putea sugera nevoia de microdermabraziune facială, acestea depind de tipul de ten, de problemele de ten pe care le are pacientul și de obiectivele sale.

Dacă este vorba despre o afecțiune dermatologică, microdermabraziunea poate fi recomandată împreună cu alte tipuri de tratament, pentru a combate problema pe mai multe fronturi.

Dacă este vorba despre întreținerea aspectului tenului, atunci primele semne de scădere a volumului de colagen din față, adică apariția primelor riduri, estomparea aspectului suplu și elastic al pielii, precum și apariția petelor solare, pot fi considerate indicatori importanți pentru nevoia de microdermabraziune facială.

Efectele adverse ale microdermabraziunii faciale

Microdermabraziunea facială este, după cum am menționat deja, o procedură minim invazivă, în așa fel încât gradul de risc și de reacții adverse asociat cu aceasta este mic. Printre cel mai frecvent semnalate efecte adverse asociate cu microdermabraziunea facială se numără: senzația de sensibilitate a pielii imediat după procedură, o ușoară senzație de inflamație, precum și înroșirea localizată a pielii. Toate aceste simptome tind să dispară la câteva ore de la tratament.

Pentru a preveni potențialele efecte adverse, specialistul îți poate recomanda utilizarea unei creme profund hidratante, cu ingrediente emoliente, pentru o recuperare cât mai rapidă a pielii. Uneori, însă, e posibil să apar mici leziuni în urma procedurii de microdermabraziune facială, cauzate în special de acțiunea de aspirare a dispozitivului, mai ales dacă acesta a fost aplicat mai puternic pe anumite suprafețe ale pielii.

Articolul urmator
Asimetria facială: ce este și cum o poți rezolva
Asimetria facială: ce este și cum o poți rezolva

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor
    Cazul incredibil al bebelușului fără piele. Cum a sfidat prognosticul sumbru al medicilor

    Bebelușul născut prematur, fără piele, a reușit să demonstreze imposibilul și să ajungă în sfârșit acasă, în regulă și complet sănătos! În pofida...

    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta
    Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta

    Consilierea sau terapia de familie se adresează familiilor cu 2 membri sau mai mult, care doresc să-și schimbe dinamica și să-și îmbunătățească relațiile, dar și starea de...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Ce familie frumoasă are Nelu Cortea de la America Express! Cum arată soția și copiii comediantului
    Ce familie frumoasă are Nelu Cortea de la America Express! Cum arată soția și copiii comediantului

    Nelu Cortea este, fără îndoială, unul dintre cei mai îndrăgiți concurenți de la America Express 2023. Comediantul în vârstă de 36 de ani face echipă, în...

    Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică a împlinit 16 ani! Ce frumoasă este Violeta și ce mesaje i-au transmis părinții ei
    Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică a împlinit 16 ani! Ce frumoasă este Violeta și ce mesaje i-au transmis părinții ei

    Andreea Marin și Ștefan Bănică au format, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase cupluri din showbiz. S-au cunoscut în anul 2005, pe platourile de filmare ale...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?
    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?

    Etapa cea mai delicată din viața unui elev este școala generală, perioada de gimnaziu. Atunci apar dramele, frustrările, elevii nu mai au o singură învățătoare, ci mai mulți...

    © 2024 Qbebe