Asimetria facială: ce este și cum o poți rezolva

Asimetria facială: ce este și cum o poți rezolva

Andreea Guica - Redactor

Știai că cele mai multe persoane au asimetrie facială? Dacă te vei uita în oglindă cu atenție, pe ambele părți, vei descoperi că partea stângă nu arată exact ca partea dreaptă. Asta e valabil și pentru corp. Un sân e întotdeauna mai mare decât celălalt; un picior mai gros și unul mai subțire, iar lista poate continua. Totuși, asimetria facială este cel mai ușor de observat. Află mai multe despre acest subiect în articolul pe care ți l-am pregătit!

Ce este asimetria facială

Asimetria facială reprezintă o discrepanță în proporțiile omoloage ale feței. Asta înseamnă că cele două părți ale feței (stânga și dreapta) nu sunt o oglindă perfectă una a celeilalte. 

Asimetria facială este o caracteristică prezentă la majoritatea persoanelor, într-un grad mai mare sau mai mic. În unele cazuri, ea poate afecta sănătatea sau poate fi o cauză a unei boli, cum ar fi torticolistul (o problemă a mușchilor gâtului); însă cauzele pentru asimetria feței pot fi multiple. Le vom discuta pe larg la subcapitolul dedicat acestora.

O „doză” ușoară de asimetrie este normală și chiar atractivă pentru potențialii parteneri, arată studiile; deoarece se potrivește cu percepțiile și așteptările noastre față de realitate, precizează drpanturu.ro.

asimetrie faciala 1

Cum poate afecta asimetria facială aspectul fizic al unei persoane

Așa cum spuneam, aproape toate persoanele au asimetrie facială, iar în unele cazuri este foarte pronunțată și evidentă. Studiile arată că, odată cu înaintarea în vârstă, asimetria trăsăturilor feței este mai accentuată. Ariile cele mai afectate sunt sprâncenele, nasul și bărbia.

În anumite cazuri, asimetria favorizează îmbătrânirea prematură a tenului, prin accentuarea liniilor fine din jurul ochilor, a nasului și a gurii.

Cauzele principale ale dezvoltării asimetriei faciale

Așa cum am menționat mai sus, există mai multe cauze pentru trăsăturile asimetrice ale feței. Acestea sunt:

Cauze genetice

Uneori, asimetria facială e cauzată de genetică, independent de stilul de viață sau orice alt factor extern. În acest caz, asimetria nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Îmbătrânirea

Un studiu din 2018 a demonstrat că există o corelație între îmbătrânire și asimetria facială. Se pare că cu cât trece timpul, trăsăturile noastre devin din ce în ce mai asimetrice.

Stilul de viață

Unele alegeri pe care le facem în viața noastră de zi cu zi ne pot accentua asimetria trăsăturilor. De pildă, fumatul conține mai multe toxine care afectează sănătatea pielii.

De asemenea, expunerea prelungită la razele ultraviolete cauzează/accentuează asimetria facială.

Alți factori care pot cauza asimetrie facială sunt:

  • Dormitul pe burtă, cu fața pe pernă;
  • O postură incorectă;
  • Statul în poziția cu mâinile așezate pe față.

femeie cu turban pe cap

Un accident

Unele accidente care au presupus rănirea sau lovirea feței într-un mod sau altul, pot cauza asimetrie la nivelul feței.

Intervenții la nivelul dentiției

Unele intervenții dentare pot afecta mușchii și structura trăsăturilor faciale, arată un studiu realizat în 2014 pe gemeni identici. O extracție dentară, de exemplu, poate accentua sau poate cauza o asimetrie la nivelul feței.

Accident vascular

Unul dintre cele mai comune semne ale unui atac cerebral este asimetria, sau „strâmbarea feței”. De obicei, partea stângă sau partea dreaptă se lasă în jos; iar acest simptom este însoțit și de altele precum dificultăți de vorbire, dureri de cap severe, amorțirea membrelor. 

Dacă o persoană experimentează aceste simptome, trebuie să meargă urgent la medic.

Alte probleme de sănătate

Paralizia Bell (paralizia facială) sau torticolisul (gâtul strâmb) sunt două tulburări care afectează mușchii feței și a gâtului, cauzând asimetrie facială. 

Implicațiile psihologice și sociale ale unei fețe asimetrice

Asimetria facială este corelată cu un stres mai ridicat și cu o stimă de sine mai scăzută. Așa cum am spus, această afecțiune este cauzată de probleme de sănătate, care la rândul lor, afectează starea noastră de bine. 

De asemenea, asimetria afectează și aspectul fizic, iar unele persoane s-ar putea să nu fie mulțumite deloc cu ceea ce văd atunci când se uită în oglindă.

Diagnosticul și opțiunile de tratament pentru remedierea asimetriei faciale

De obicei, asimetria facială nu necesită un anumit tratament. În majoritatea cazurilor, ea este cauzată de genetică sau de îmbătrânire. 

Există mai multe opțiuni disponibile, atât pentru partea estetică, cât și pentru motive de sănătate (de pildă, rinoplastia, pentru corectarea respirației). Cele mai comune sunt injecțiile cu botox (efectul se pierde după 3-4 luni), implantul facial (e permanent), rinoplastia (corectarea formei nasului), machiajul feței, care poate da impresia de mai multă simetrie, sau chiar trucul ridicării pleoapelor cu ajutorul bandei lipicioase.

Sfaturi și exerciții pentru a îmbunătăți simetria feței

Unele cercetări arată faptul că exercițiile faciale pot ajuta la asimetria feței, făcând tenul să pară mai tânăr și mai simetric. Totuși, e nevoie de mai multe studii clinice pentru a spune cu certitudine că așa este.

exercitii faciale

Iată câteva exerciții care îți pot ajuta fața să fie (mai) simetrică.

Clipirea 

Clipește cu fiecare ochi, pe rând, de 50 de ori, a câte o secundă. În același timp, trage ușor cu degetele de tâmpla pe partea cu ochiul cu care clipești. 

Întinderea mușchilor faciali

Uită-te în sus, acest lucru îți va ajuta mușchii gâtului să se întindă. Stai așa câte 20 de secunde, în timp ce zâmbești. Repetă de câteva ori. 

Apăsarea cu trei degete

Apasă cu trei degete pe fiecare obraz, în timp ce tragi pielea ușor, în jos. Zâmbește și încearcă să ții capul nemișcat cât timp faci acest exercițiu.

Scoate limba

Deschide ochii mari, ridică sprâncenele, deschide gura larg și scoate limba. Ține așa pentru 60 de secunde și repetă de 10 ori.

Oprește zâmbetul

Zâmbește larg și apoi încearcă să oprești zâmbetul cu podurile palmelor. Ține fiecare palmă pe obraz, „împotriva” zâmbetului. Ideea e să încerci să reziști mușchilor care te ajută să zâmbești. Acest exercițiu face parte din exercițiile faciale de yoga.

Te invităm să încerci aceste exerciții dacă ai observat că ai asimetrie facială și vrei să faci ceva care să te ajute să o remediezi. 

Altfel, sperăm ca articolul să îți fie de folos!

Surse foto: istockphoto

Surse articol: webmd.com medicalnewstoday.com healthline.com cellaxys.com drpanturu.ro

Articolul urmator
Niacinamida: ce este și cum îți ajută pielea
Niacinamida: ce este și cum îți ajută pielea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca
    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca

    O legumă delicioasă, plină de nutrienți și foarte populară în bucătăria internațională, sparanghelul poate fi gătit în diverse modalități, oferindu-le felurilor de...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?
    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?

    Etapa cea mai delicată din viața unui elev este școala generală, perioada de gimnaziu. Atunci apar dramele, frustrările, elevii nu mai au o singură învățătoare, ci mai mulți...

    Ghicitori matematice pe care doar copiii isteți le rezolvă
    Ghicitori matematice pe care doar copiii isteți le rezolvă

    Ghicitorile matematice nu sunt doar o sursă de divertisment, ci și o modalitate fantastică de a ne implica și de a ne provoca mintea. Ele combină plăcerea de a rezolva puzzle-uri cu...

    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora
    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora

    Când nici nu te aștepți, îi vei descoperi în cele mai ascunse unghere ale casei tale. În colțurile pereților, în cămară, la marginea ferestrelor sau...

    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație
    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație

    Singurătatea poate fi dificil de înfruntat și poate începe să-ți afecteze sănătatea mintală, făcându-te să te simți tristă, deprimată. Uneori, dacă te lupți,...

    Ariana se luptă de la 11 luni pentru viața ei: a făcut pareză de la varicelă iar acum, la 14 ani, se luptă și cu 2 tumori cerebrale. Cum poți să o ajuți să aibă o viață normală
    Ariana se luptă de la 11 luni pentru viața ei: a făcut pareză de la varicelă iar acum, la 14 ani, se luptă și cu 2 tumori cerebrale. Cum poți să o ajuți să aibă o viață normală

    Ce îți dorești, tu, dragă părinte, cel mai mult pentru copilul tău? Să aibă o viață normală, nu-i așa? Asta își doresc și părinții Arianei, ca fiica lor frumoasă,...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    © 2024 Qbebe