Criza existențială: ce este și cum o gestionezi

Criza existențială: ce este și cum o gestionezi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce înaintezi în vârstă și treci prin diverse provocări, nu este exclus ca, la un moment dat, să simți nevoia să-ți adresezi întrebări precum „Care este scopul meu în viață?”, „Ce am realizat până acum ?”, „Sunt într-adevăr împăcată cu mine însămi?”, „Oare am făcut cele mai bune alegeri?” etc. Când astfel de întrebări nu îți dau pace și începi să realizezi că nu te simți într-adevăr împlinită cu viața pe care o ai, înseamnă că ești într-o criză existențială. Din articolul de mai jos poți afla nu numai detalii despre ceea ce implică o asemenea criză, ci și ce măsuri sunt binevenite ca să gestionezi cât mai eficient anumite momente dificile și să-ți regăsești echilibrul.

Ce este criza existențială

O criză existențială se referă la ansamblul de întrebări și de sentimente care sunt legate de sensul și de scopul vieții. De fapt, se poate spune că ești într-o asemenea criză când nu știi în ce direcție să mergi, când nu ești mulțumită de alegerile făcute, când simți că nimic nu mai are sens și ai senzația că ești blocată într-o viață nefericită.

femeie tanara care sta ingandurata si ingrijorata pe o canapea

Există mai multe tipuri de crize existențiale, astfel:

  • Cele care țin de libertate și de responsabilitate: intervin dacă îți dorești să ai parte de mai multă libertate pentru a face alegeri dar, totodată, îți este foarte greu să iei decizii în acest sens;
  • Cele care țin de conectare și de izolare: ești copleșită de anxietate când ești singură și nu știi cum să procedezi pentru a-ți construi cât mai multe relații sociale;
  • Cele care țin de sensul vieții și de impresia că ești inutilă: de exemplu, asemenea crize existențiale survin când îți pierzi serviciul la maturitate. Odată ce se întâmplă așa, nu îți mai găsești locul și ești convinsă că nimeni nu mai are nevoie de tine;
  • Cele care țin de valori: spre exemplu, nu este exclus să intri într-o criză existențială când te afli la o răscruce, când nu știi ce alegeri să faci și realizezi că ai nevoie de o nouă ierarhie a valorilor; 
  • Cele care țin de emoții: poți ajunge într-o criză existențială când încerci să-ți blochezi emoțiile negative, să le ignori și faci mereu eforturi să te raportezi doar la cele pozitive. Cu toate acestea, când negi tot timpul furia, tristețea sau durerea, intri într-un blocaj și uiți că este binevenit să înfrunți și emoțiile nedorite pentru a ajunge la un echilibru;
  • Criza vârstei mijlocii: este vizibilă în jurul vârstei de 50 de ani, când începi să te întrebi tot mai insistent ce ai reușit să realizezi până la această vârstă. Practic, este vorba despre o perioadă în care te raportezi în special la oportunitățile ratate, la greșelile făcute, la visurile neîmplinite etc;
  • Cele care țin de viață și de moarte: de pildă, înaintarea în vârstă sau o boală gravă te determină să te gândești profund la ceea ce reprezintă viața și la ceea ce rămâne după trecerea ta prin ea.

Printre cauzele care stau la baza declanșării unei crize existențiale se numără:

Schimbările majore

Spre exemplu, marile schimbări în viață intervin când devii părinte, când te muți într-o altă țară etc. De cele mai multe ori, asemenea schimbări provoacă o criză existențială dacă nu corespund, în mare măsură, cu scopurile, cu aspirațiile și cu așteptările tale.

O mare pierdere

Fie că este vorba despre decesul unei persoane apropiate, fie că este vorba despre despărțirea de partenerul de viață sau despre pierderea locului de muncă, oricare dintre aceste evenimente pot fi responsabile de o criză existențială. Practic, treci brusc prin situații cu totul neașteptate, care te stimulează să-ți regândești planurile, să reeavaluezi ceea ce ai făcut până atunci etc.

femeie tanara in doliu plangand, stand pe jos si uitandu-se la o fotografie pusa in rama

Nemulțumirile

Nu este greu să intri într-o criză existențială dacă, de exemplu, ajungi la concluzia că viața profesională nu îți mai aduce satisfacțiile așteptate.  

Conștientizarea faptului că nu mai ai control asupra vieții tale

În acest context, simți că nu mai ai nimic de făcut, că toate acțiunile tale sunt inutile și că pur și simplu asiști, neputincioasă, la ceea ce ți se întâmplă. De aceea, poți intra oricând într-o criză existențială, fiind nevoită să faci față unor situații pentru care nu ești pregătită și care te obligă să-ți construiești noi strategii, să accepți ceva ce nu corespunde cu dorințele tale etc.

În afară de cauzele menționate, o criză existențială poate fi alimentată de:

  • Sentimentele de vinovăție;
  • Emoțiile suprimate;
  • Izolarea socială: se referă la scăderea sau la absența legăturilor sociale;
  • Presiunile venite din partea societății: dacă te apuci să te raportezi la diferite standarde impuse de societate și constați că nu reușești să le atingi, intri într-o criză existențială și apoi te gândești insistent la ceea ce contează de fapt pentru tine.

Cum recunoști criza existențială

Când ești într-o criză existențială, așteaptă-te să ai de suferit din cauza:

Depresiei

Stările depresive sunt însoțite, de obicei, de manifestări precum pierderea interesului pentru activitățile preferate, tristețea persistentă, oboseala, durerile frecvente de cap și lipsa de speranță. Totodată, depresia te poate face să spui că viața ta nu are niciun sens și că nu are rost să-ți mai faci planuri ori să iei decizii.

femeie deprimata, care isi tine capul in maini in timp ce se afla pe o canapea

Anxietății

Este firesc să fii cuprinsă de stări de anxietate pe fondul unei crize existențiale din pricina gândurilor negative care nu îți dau pace. Practic, îți faci tot timpul griji și nu reușești să te calmezi, să îți găsești liniștea nici măcar în momentele în care te implici în activități menite să-ți distragă atenția.

Nivelului scăzut de energie

Întrucât ești mereu tristă și îngrijorată, nu mai dispui de energia de care ai nevoie pentru a te implica în activitățile obișnuite. În aceste condiții, ai impresia că totul este greu și nu ai cum să ajungi la rezultatele dorite, ceea ce îți amplifică anxietatea. 

Lipsei de motivație

Cu cât te implici mai puțin, cu atât nu mai ești motivată să îți redobândești forța și entuziasmul de a o lua de la capăt și de a găsi soluții care să ducă la schimbări ce te pot scoate din situația de criză.

Senzației că ești blocată în trecut 

În cazul în care criza existențială este generată de un eveniment din trecut, nu este exclus să te raportezi adesea la el și să simți că nu mai poți merge mai departe. 

Tendinței de a te izola

Pe parcursul unei crize existențiale pot interveni de multe ori momente în care nu simți deloc nevoia să fii în compania celorlalți, având senzația că te deconectezi de ei. De altfel, lipsa de motivație și de energie te determină să te izolezi, uitând că păstrarea și construirea relațiilor sociale te țin departe de stările de anxietate și/sau de cele depresive. 

Alte semne care îți arată că te afli într-o criză existențială pot fi:

  • Scăderea stimei de sine;
  • Senzația de gol interior;
  • Dificultatea de a te concentra asupra a ceea ce se întâmplă în prezent;
  • Faptul că ești copleșită de regrete;
  • Teama de viitor;
  • Creșterea interesului pentru filozofie, pentru spiritualitate și pentru dezvoltarea personală;
  • Tulburările de somn: spre exemplu, o criză existențială poate fi însoțită de insomnii.

Ce să faci, dacă treci printr-o criză existențială

Pentru a depăși mai ușor perioada marcată de o criză existențială și pentru a beneficia din nou de forța care te ajută să mergi mai departe, străduiește-te să pui în aplicare sfaturi precum cele de mai jos:

Nu ezita să exprimi ceea ce simți

Ca să faci față cât mai bine unei crize existențiale, nu-ți ignora emoțiile, sentimentele și găsește mai multe modalități prin care să le exprimi. Spre exemplu, așterne-ți gândurile și întrebările ce te frământă pe o foaie de hârtie sau într-un jurnal. Procedând așa, le poți analiza cu mai multă atenție pentru a încerca să înțelegi mai bine ce încearcă să-ți transmită criza existențială.  

Bazează-te pe sprijinul celor dragi

Membrii familiei și prietenii apropiați te pot motiva să-ți regăsești forța interioară și să nu te mai simți singură în timpul unei crize existențiale. Ideal este să ai în preajmă persoane optimiste, care te încurajează și te inspiră.

Găsește bucurie în lucrurile mărunte

În momentele de cumpănă dintr-o criză existențială, încearcă să te uiți cu mai multă atenție în jurul tău și să vezi cât de mult te pot bucura și lucrurile simple. Concentrându-te asupra lor, îți este mai la îndemână să accepți ceea ce ți se întâmplă cu seninătate.

Ține un jurnal al recunoștinței

Notându-ți zilnic în jurnal lucrurile pentru care ești recunoscătoare, începi treptat să te reconectezi cu viața ta și să îți dai seama cât este de important să lupți în continuare pentru valorile tale și pentru a-ți îndeplini obiectivele.

femeie in rochie decoltata, cu bretele, care sta la masa si scrie intr-o agenda sau intr-un jurnal

Concentrează-te cu precădere asupra lucrurilor pe care le poți controla

Cu cât pui mai des în practică acest sfat, cu atât ești mai ferită de gândurile negative și de anxietate. Cât privește ceea ce nu poți controla, nu uita că anumite lucruri se întâmplă la timpul lor, nu când îți dorești tu.

Apelează la un grup de suport

Întâlnind persoane care se află într-o situație similară, ascultându-le și împărtășindu-ți propriile experiențe, nu te mai simți singură și dobândești mai mult curaj să înfrunți obstacolele din cadrul unei crize existențiale.

Practică meditația

Familiarizându-te cu diferite tehnici de meditație, îți crești șansele de a te reconecta cu tine însăți, de a te concentra asupra prezentului și de a conștientiza mai bine gândurile negative. În aceste condiții, înveți să te bucuri de ceea ce trăiești zi de zi, fără să îți mai faci tot timpul griji în legătură cu ceea ce se va întâmpla.

Cât durează criza existențială

Durata unei crize existențiale variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi sănătatea psihică a unei persoane, sprijinul pe care îl primește și capacitatea de a gestiona momentele dificile. În general, o criză existențială durează câteva zile, câteva săptămâni sau chiar mai mulți ani.

10 citate care te vor ajuta să treci mai ușor criza existențială

Pe lângă sfaturile amintite anterior, ca să ieși cu fruntea sus dintr-o criză existențială nu greșești nici dacă te ghidezi după următoarele citate: 

  • „Creșterea este dureroasă. Schimbarea este dureroasă. Cu toate acestea, nimic nu este mai dureros decât să rămâi blocat/ă undeva unde nu te regăsești.”- Mandy Hale;
  • „Uneori ni se întâmplă lucruri rele pentru că viața vrea să ne așeze pe calea ce ne va ajuta să avem parte de tot ce este mai bun”.- Paul Millsap;
  • „Vrei să fii fericit? Atunci eliberează-te de ceea ce a fost, fii recunoscător pentru ceea ce ai și așteaptă cu speranță ceea ce va urma”.- Anonim;
  • „Oricine poate să se dea bătut, este cel mai ușor lucru pe care îl poți face. Adevărata forță înseamnă să nu renunți când toți ceilalți cred că te-ai prăbușit.”- Oliver Wilkins;
  • „Viața nu este făcută ca să eviți rănile. De fapt, viața înseamnă să colecționezi cicatrici pentru a dovedi că te-ai luptat.”- Anonim;
  • „Uneori trebuie să treci prin dificultăți nu pentru că ai greșit cu ceva, ci pentru că ai făcut ceea ce trebuie.”- Joel Osteen;
  • „Să reușești să rămâi tu însuți într-o lume care face tot ceea ce poate pentru a te transforma în altcineva este cea mai grea bătălie pe care o ai de dus. Cu toate acestea, nu trebuie să renunți niciodată la această bătălie.”- E.E. Cummings;
  • „Cel mai important lucru pe care trebuie să-l găsești pe lumea aceasta este să descoperi adevărul despre tine.”- Osho;
  • „Nu mai sta să aștepți; niciodată nu se poate spune că este momentul cel mai potrivit. Începe cu ceea ce ai deja, lucrează cu instrumentele de care dispui și vei vedea că, pe parcurs, vei avea parte de unele din ce în ce mai bune.”- George Herbert;
  • „Toată viața este un experiment. Cu cât ai parte de mai multe experimente, cu atât vei deveni mai bun.”- Ralph Waldo Emerson.

Nu mai sta pe gânduri și adresează-te cât mai repede unui psiholog, unui psihiatru sau unui psihoterapeut dacă ești într-o criză existențială și te afli în oricare dintre aceste situații:

  • Ai senzația că te afunzi din ce în ce mai mult într-o tristețe copleșitoare;
  • Ești convinsă că tot ceea ce faci este inutil;
  • Stările depresive interferează semnificativ cu activitățile de zi cu zi;
  • Te angajezi în comportamente riscante;
  • Iei în calcul să îți faci rău ție sau altcuiva;
  • Te gândești la sinucidere;
  • Începi să iei medicamente sau să consumi alcool/substanțe interzise pentru a încerca să faci față gândurilor obsesive și să-ți schimbi starea. 

imagine de aproape a unei femei triste care sta intinsa pe un pat

Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Surse articol: betterup.com, calm.com, health.clevelandclinic.org, healthline.com, lifehack.org, mindbodygreen.com, professionalleadershipinstitute.com, romedic.ro, scienceofpeople.com, scoopwhoop.com, webmd.com

Articolul urmator
Împrietenirea cu alte mame este al naibii de grea! Mai grea ca oricând!
Împrietenirea cu alte mame este al naibii de grea! Mai grea ca oricând!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sindromul de scrot acut la copii: ce este și cum îl gestionezi
    Sindromul de scrot acut la copii: ce este și cum îl gestionezi

    Scrotul înconjoară și protejează testiculele. Atât acestea din urmă, cât și zona scrotului, sunt foarte sensibile datorită numeroaselor terminații nervoase. De...

    Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile
    Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile

    Printre cele mai importante provocări pe care le are de înfruntat un părinte cu mai mulți copii se regăsește și aceasta: să prevină conflictele majore, care pot izbucni din...

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația
    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația

    Uneori, copiii pot avea comportamente nepotrivite, iar motivul este, întotdeauna, că vor să ne semnaleze ceva. Soluția nu este să-i certăm, ci să-i învățăm să-și...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți.” Cum să gestionezi corect agresivitatea copilului
    „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți.” Cum să gestionezi corect agresivitatea copilului

    Citatul „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți” este parte din refrenul melodiei „Maturizare” a lui Tudor Gheorghe și trimite cu...

    Fetița mea a avut o criză de plâns când educatoarea a luat-o în brațe. Instictul de mamă mi-a spus că ceva este în neregulă
    Fetița mea a avut o criză de plâns când educatoarea a luat-o în brațe. Instictul de mamă mi-a spus că ceva este în neregulă

    O mamă povestește cum a decurs prima experiență a fetiței ei în colectivitate. Ceva s-a schimbat când și-a văzut micuța cum țipa atunci când educatoarea a...

    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

    Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

    © 2024 Qbebe