„Arma secretă” a unei familii cu 5 copii: terapia de cuplu!

„Arma secretă” a unei familii cu 5 copii: terapia de cuplu!

Mariana Voinea

Cu o casă plină de copii de diferite vârste și cu multe nevoi, un cuplu a găsit cheia fericirii, secretul unei relații reușite: terapia de cuplu. Deși costisitoare, aceasta s-a dovedit a fi foarte eficientă!

Adesea perioada de după nașterea copilului, care coincide și cu depresia postpartum în cazul multor femei este extrem de delicată. Primele șase luni de după naștere sunt denumite de o mamă cu cinci copii, „perioada cețoasă”, în care părinții nici nu știu ce oră este, ce zi este, când au mâncat ultima masă caldă sau când au făcut ultima oară duș.

Această perioadă a fost depășită cu ajutorul unui terapeut bun de cuplu. Pe măsură ce copii au crescut și au devenit preșcolari, școlari și adolescenți, ceața s-a mai risipit, dar lucrurile nu au devenit neapărat mai simple, conform destăinuirilor mamei.

În fiecare etapă a dezvoltării copiilor și odată cu venirea fiecărui nou membru în familie, cuplul a vrut să se asigure că stabilitatea relației lor nu este zdruncinată sub nicio formă.

Deconectarea de la nevoile și dorințele partenerului este principalul motiv pentru care cuplurile se destramă”

În timpul uneia din perioadele cețoase am realizat că nu ne descurcăm singuri și că avem nevoie de ajutor specializat. Am participat la ședințe de terapie premaritală atunci când ne pregăteam să ne căsătorim pentru a fi siguri că facem alegerea corectă. Dar după aceea, terapia a rămas pe locul doi. Vă dați seama cu cinci copii de crescut, banii cheltuiți la terapie ar putea fi folosiți în alte scopuri, nu-i așa?”, mărturisește mama.

Spusele ei sunt confirmate de către un terapeut pe nume Aurisha Smolarsky, specializată în probleme relaționale și de cuplu care susține că: „Atunci când apar copii în familie este normal ca aceștia să devină o prioritate, dar sănătatea cuplului nu trebuie lăsată pe ultimul plan. Deconectarea de la nevoile și dorințele partenerului este principalul motiv pentru care cuplurile se destramă. Părinții sunt asemenea unor nave care navighează în noapte una pe lângă cealaltă, fără a se intersecta. Iar intimitatea cu partenerul rămâne chiar pe ultimul plan”.

Iar mama celor cinci copii poate confirma acest lucru, susținând că întotdeauna a pus nevoile copiilor pe primul loc, până când au găsit un terapeut bun care i-a ajutat în rezolvarea problemelor cuplului.
Din pură generozitate, mama oferă tuturor părinților care au probleme în acest sens sfaturi importante legate de menținerea unei relații sănătoase în cuplu.

Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?

1. Transformați terapia de cuplu într-o ieșire romantică

Femeia mărturisește că acest lucru a fost posibil în contextul în care ședințele de terapie se desfășurau noaptea târziu pe Zoom, la distanță, deoarece nu aveau posibilitatea să lase copiii peste noapte cu cineva de încredere. Dacă în primă fază, ședințele se desfășurau în fața calculatorului din biroul familiei, ulterior acestea au devenit mult mai maleabile și s-au transformat în adevărate întâlniri romantice în care cuplul se cuibărea pe canapea, cu un pahar de vin, înfășurați în păturici și discutau cu terapeutul problemele lor.

2. Apreciați-vă partenerul

Un lucru important pe care l-am învățat din ședințele de terapie a fost să ne apreciem unul pe celălalt, mai ales eforturile pe care le facem. La început mi s-a părut complet irelevant, pentru că nu consideram că există lucruri la stilul meu de parenting de apreciat, dar ulterior, când am văzut că soțul meu îmi găsește tot mai multe calități ca și mamă, am ajuns la concluzia că aprecierea este foarte bună în cuplu”, susține femeia.

3. Învățați să puneți conversațiile pe pauză

terapie cuplu

Un alt lucru pe care ni-l dezvăluie mămica cu cinci copii în privința terapiei de cuplu și a felului în care aceasta a ajutat-o este faptul că a învățat să pună discuțiile pe pauză. Îndeosebi discuțiile negative în care nu se ajungea la niciun consens între soți au fost puse pe pauză din momentul în care unul dintre parteneri a simțit că se ajunge prea departe.

4. Adevărul tău nu trebuie să fie și adevărul lui/ ei și viceversa

Un alt lucru interesant despre prioritizarea relației de cuplu este percepția adevărului fiecăruia dintre parteneri. În timp ce unul din parteneri consideră că adevărul în ceea ce privește lucruri mărunte sau majore constă într-un anumit fel de a privi lucrurile, celălalt poate găsi exact opusul acelei situații. În momentul în care partenerii învață că nimic nu este bătut în cuie, iar percepția este diferită de la o persoană la alta, certurile se diminuează și lucrurile se schimbă în relația de cuplu.

NU orice căsnicie poate fi salvată! Terapia de cuplu nu este mereu soluția minune

5. Învață să ai mai mult curaj!

Credeam că a avea curajul să-ți recunoaște sentimentele în fața partenerului este doar o chestiune siropoasă ce ține de romantismul feminin, dar în urma terapiei de cuplu au învățat că trebuie să-ți exprimi sentimentele în mod brav în fața celuilalt”, susține mama.

6. Terapia de cuplu vă va ajuta să deveniți părinți mai buni

Am întâlnit situații în care tatăl era foarte deranjat în momentul în care copilul său îi răspundea în mod urât sau pe o tonalitate mai înaltă. Acest lucru se datora relației cu propriul tată din copilărie. În urma terapiei de cuplu, părinții învață să-și depășească aceste frustrări și să devină cea mai bună versiune pentru copiii lor”, susține terapeutul Smolarski.

7. Prioritizați-vă căsnicia, nu copiii

Într-o societate în care părinții sunt ghidați să-și pună pe primul loc copiii, mama împreună cu soțul ei și-au prioritizat relația de cuplu realizând că în cele din urmă vor fi doar ei doi, unul lângă celălalt. Și-au programat întâlniri romantice săptămânale, au purtat conversații importante chiar și fără ajutorul terapeutului și au avut grijă să-și exprime sentimentele unul în fața celuilalt.

Când să apelezi la terapia de cuplu și cum știi că funcționează pentru relația ta?

Smolarski sfătuiește cuplurile care se află în dificultate să apeleze la ajutorul unui terapeut pentru a-și rezolva problemele. Conform specialistului, este cazul să apelați la terapie de cuplu atunci cand:

  • Aveți foarte des conflicte sau nu reușiți să le rezolvați;
  • Nu vă sunt îndeplinite cerințele chiar și cele mai simple și din această cauză aveți resentimente și sunteți mereu mânios sau mânioasă;
  • Vă simțiți singur sau singură în relație sau în relația cu copiii;
  • V-ați pierdut simțul identității;
  • Simțiți ca alunecați ușor pe panta depresiei;
  • Vă certați adesea cu partenerul despre reguli și rutina copiilor chiar în fața acestora.

În unele cazuri, unele cupluri au nevoie de doar 3-4 ședințe pentru a-și rezolva problemele, dar sunt și situații în care sunt necesare mai multe înfățișări în cabinetul terapeutului pentru a fi bine.

Iată cum ședințele de terapie de cuplu, chiar dacă par costisitoare sau o pierdere de vreme pentru unii, ajută foarte mult cuplurile care se străduiesc să fie părinți mai buni și relația dintre parteneri să nu-și piardă farmecul.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: scarymommy.com

Articolul urmator
Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta
Terapia de familie: ce este și cum te poate ajuta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”
    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”

    O mamă cu patru copii povestește provocările financiare prin care trece la fiecare început de an școlar și nu numai. Familia se împrumută la bănci pentru a le asigura...

    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

    Terapia ocupațională pentru copii este o abordare dinamică și cuprinzătoare, care vizează abordarea diverselor nevoi ale indivizilor tineri pe măsură ce navighează în...

    Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta
    Terapia somatică: ce este și cum te poate ajuta

    Fie că este vorba despre traume fizice, fie că este vorba despre cele emoționale, acestea îți afectează sănătatea fizică și mintală mai mult decât crezi. Astfel, din...

    Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?
    Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?

    Când vine vorba despre aspectul fizic, una dintre cele mai neplăcute, dar și greu de remediat probleme, este celulita. Adesea supranumită și aspect de coajă de portocală,...

    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism
    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism

    După 2 ani de pandemie, în care sedentarismul și creșterea în greutate a copiilor a atins cote alarmante, Crosurile pentru copii și părinți Campionii Sănătății...

    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

    Terapia prin joc ajută copiii să proceseze emoțiile și să-și exprime emoțiile. Utilitatea ei merge mult mai departe însă, fiind considerată una dintre cele mai bune metode...

    Mereu am simțit că nu sunt un părinte suficient de bun. Dacă și tu simți asta, îți recomand terapia
    Mereu am simțit că nu sunt un părinte suficient de bun. Dacă și tu simți asta, îți recomand terapia

    Când sentimentele de rușine și stima de sine scăzută își fac loc în sufletul părinților, există o singură soluție! Care este secretul prin care părinții...

    Maica Ecaterina, fostă gimnastă de performanță, a ales calea lui Dumnezeu și a devenit "mamă" pentru 150 de copii proveniți din familii cu probleme
    Maica Ecaterina, fostă gimnastă de performanță, a ales calea lui Dumnezeu și a devenit "mamă" pentru 150 de copii proveniți din familii cu probleme

    O fostă gimnastă a renunțat la calea sportului, pentru a merge pe calea Domnului. A devenit maică stareță și are în grijă 150 de copii proveniți din familii cu probleme sau...

    © 2025 Qbebe