Câinele are toate șansele să devină cel mai bun prieten al celui mic, mai ales că îi va oferi câteva lecții de viață importante. Potrivit specialiștilor, copiii care au un câine devin adulci mai responsabili și mai descurcăreți, așa că ai suficiente motive să îți mărești familie. Ai mare griijă, însă, să nu cumva să alegi un patruped dintr-o rasă periculoasă.
Topul celor mai periculoși câini
Câinii care fac parte din rasele periculoase pentru copii au câteva trăsături comune, care sigur te vor convinge să îi ții la distanță:
- Sunt foarte independenți și încăpățânați, fiind dificil de dresat;
- Nu le plac țipetele, sunetele ascuțite și nici mișcările bruște, rapide și nu se simt în largul lor când au în preajmă copii implicați în jocuri agresive;
- Sunt foarte geloși;
- Le place să facă multă mișcare, iar dacă nu au posibilitatea, devin agitați sau agresivi;
- Latră frecvent sau au un lătrat puternic, care îl va speria pe copil;
- Au dimensiuni mari și se așază peste orice, dărâmă tot ce le iese în cale.
Nu te gândi că trebuie să îți supui câinele unor teste, pentru că există documente clare, care te pot ajuta să identifici cu ușurință rasele nepotrivite pentru familie. Astfeș, în textul OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor agresivi sau periculoși vei da de nume precum: Cane Corso, Ciobănesc Caucazian, Dog Argentinian, Fila Brasileiro, Mastiff, Rottweiler, American Staffordshire Terrier sau Tosa.
Fila Brasileiro
Fila Brasileiro se distinge prin corpul robust și se numără printre cei mai agresivi câini. Nu este o rasă adecvată pentru o locuință în care se află și copii, mai ales că nu ezită să își arate colții, atunci când nu obține ce își dorește. În plus, acest câine devine foarte repede gelos pe un copil. Semnele care îți demonstrează că se întâmplă așa sunt:
- Este ostil: mușcă și mârâie copiii (inclusiv bebelușii);
- Îți invadează spațiul: dacă te vede alături de copilul tău, sare pe tine sau te încolțește într-un anumit loc pentru a-l băga în seamă;
- Părăsește încăperea: după ce încearcă să îți atragă atenția și vede că tot nu este băgat în seamă, iese din cameră;
- Își face nevoile peste tot: așa se „răzbună” pentru că nu se simte în centrul atenției.
Sursă poză: istockphoto.com
Mastiff
Potrivit OUG 55/2002, Mastiff este una dintre cele mai periculoase rase de câini din România. Cunoscută din cele mai vechi timpuri, cea mai vestită rasă este Mastiff Napoletano, creată în scop de apărare în caz de atac.
Principalul motiv pentru care această rasă nu este recomandată într-o familie cu copii este dimensiunea câinilor: sunt masivi, au o coadă foarte puternică, o singură lovitură putând răni. În același timp, există riscul de a călca accidental peste mâna sau piciorul celui mic.
Un astfel de câine reprezintă un pericol mai ales dacă locuiești într-un apartament mic și încărcat cu piese de mobilier. În aceste condiții, când este în căutarea unui loc în care să se retragă, nu este exclus să dărâme ceva și să rănească un copil.
Nu în ultimul rând, Mastiff este unul dintre cei mai periculoși câini și pentru că are tendința să atace alți copii aflați în preajma micuțului tău, mai ales dacă îi vede alergând sau lovindu-se.
Sursă poză: istockphoto.com
Ciobănescul German
Inteligent, atletic și puternic, este numai bun pentru a-ți proteja gospodăria, dar, din păcate, face parte dintre rasele de câini periculoase pentru copii. În primul rând, obișnuiește să latre, adesea cu putere, ceea ce sperie un copil.
În al doilea rând, având un instinct puternic de a proteja, poate sări oricând și la picioarele copilului tău, mai ales în situațiile în care îl vede că aleargă sau că se agită. Cu toate acestea, dacă este dresat de mic, poate învăța să nu mai atace.
Ciobănescul German nu este o alegere bună într-o casă cu copii mici și din cauza dimensiunii sale. Pentru că nu își conștientizează forța când aleargă ori sare, îi poate dărâma și lovi.
Sursă poză: istockphoto.com
Cane Corso
Cane Corso ste un alt exemplu de rasă de câini periculoși pentru copii. Din cauza instinctului său de vânător, ajunge să îl vadă pe cel mic ca pe o „pradă”, în special dacă acesta aleargă. Devine ușor agresiv și sperie.,
Fiind un câine de dimensiuni mari, când se joacă sau când este furios poate lovi cu coada un copil. Dacă, totuși, cel mic ajunge în apropierea unui Cane Corso, asigură-te că sunt respectate următoarele reguli:
- Copilul nu îl trage de urechi sau de coadă pe patruped;
- Nu se aud zgomote puternice;
- Nimeni nu se furișează în spatele câinelui;
- Dacă mănâncă sau se joacă, i se oferă suficient spațiu.
Sursă poză: istockphoto.com
Rottweiler
Nu este o surpriză faptul că este considerat unul dintre cei mai periculoși câini, având tendințe agresive. Acestea se pot manifesta inclusiv în cazul în care este gelos pe un copil. Dacă te pregătești să devii mamă și ai un Rottweiler, trebuie să îl ajuți să se obișnuiască cu ideea că nu va mai fi în centrul atenției. O idee ar fi să îi dai să miroasă lucruri pe care le va purta cel mic.
Fiind un câine de pază, ori de câte ori are impresia că un posibil dușman se apropie de casă, se agită și începe să alerge peste tot. În misiunea lui de a vă proteja, riscul să dea peste copil este mare. O situație similară se poate crea și dacă vede că acesta se joacă, alergând în apropierea sa. Nu poate face diferența între joacă și atac și devine agresiv din senin.
Sursă poză: pixabay.com
Chihuahua
Este greu de crezut că se află printre cele mai periculoase rase de câini pentru copii, dar Chihuahua are un comportament greu de tolerat de un copil. În primul rând, este foarte mofturos și morocănos și nu vrea deloc să fie întrerupt din rutinele sale. Dacă se întâmpla așa, nu stă pe gânduri și încearcă să muște.
În al doilea rând, Chihuahua face parte dintre câinii care latră cel mai mult. Lătratul insistent și alte semne îți arată că este pe cale să devină agresiv cu oricine i-ar ieși în cale. Iată ce manifestări trebuie să îți atragă atenția:
- Mârâie;
- Își arată dinții;
- Ridică coada;
- Adoptă o postură rigidă.
Sursă poză: pixabay.com
Doberman Pinscher
Nu este considerat un câine agresiv, dar asta nu înseamnă că Doberman Pinscher nu este una dintre rasele periculoase pentru copii. Pe de o parte, poate să rănească un copil, întrucât sare pe el sau îl lovește cu coada peste față.
Pe de altă parte, câinii din această rasă obișnuiesc să latre cu precădere când sunt deranjați la masă sau când se odihnesc, dar nu se simt confortabil nici în situația în care cineva încearcă să îi mângâie pe cap.
Sursă poză: pixabay.com
Greyhound
Este văzut ca un câine timid, cu o personalitate rezervată, sensibil la zgomote, care ține mult la intimitate. Prin urmare, în situația în care un copil vine lângă el și îl necăjește, devine anxios și încearcă să muște.
Nu suportă casele zgomotoase și vrea să doarmă liniștit. Totodată, nu îi place să fie deranjat când mănâncă. În cazul în care un copil vine lângă el în acele clipe, poate să se „răzbune” când te aștepți mai puțin, găsind momentul potrivit pentru a se repezi la farfuria cu mâncare a micuțului.
Sursă poză: pixabay.com
Husky
Huski este un câine frumos, jucăuș și care se atașează de familii, dar comportamentul său haotic și hiperactivitatea de care dă dovadă adesea sunt copleșitoare pentru copii. De asemenea, are un mod de comunicare inedit, dar care sperie un copil: îi place să muște cu intensități diferite.
Alt argument care demonstrează că un Husky nu este binevenit într-o casă cu copii este acesta: nu se adaptează cu ușurință mișcărilor și sunetelor neobișnuite, întâlnite frecvent în preajma celor mici.
Sursă poză: pixabay.com
Chow Chow
Având în vedere drăgălășenia sa, mai ales când este pui, îți este greu să crezi că un câine precum Chow Chow nu are o reputație prea bună. Realitatea este, însă, aceasta: având tendințe agresive, se află printre rasele de câini periculoși pentru o casă cu copii. Nu se adaptează deloc ușor unui mediu aflat într-o continuă trasformare.
Nu suportă zgomotele puternice, dar nici agitația permanentă. Cu atât mai mult cu cât este morocănos, devine foarte iritat în momentul în care lângă el stă un copil hiperactiv. De altfel, într-o asemenea situație crește și pericolul de a ataca pe neașteptate. Trebuie să știi că începe să renunțe la asemenea manifestări abia când simte că este tratat cu multă grijă.
Sursă poză: pixabay.com
Cei mai prietenoși câini pentru copii
Odată ce ai informații cu privire la rasele de câini periculoase pentru copii, este momentul să vezi și care sunt cei mai prietenoși patrupezi, potriviți să stea în preajma acestora. Dacă te întrebi care sunt factorii de care trebuie să ții cont, pentru a alege un astfel de câine, ar trebui să ții seama de:
- Temperament: alege unul cât mai sociabil, jucăuș și afectuos;
- Nivelul de energie: ai în vedere, de exemplu, cât de dornic este să se joace, cât de mult are nevoie să alerge, cât are răbdare să stea pe loc etc.;
- Cât de ușor poate fi dresat: este important să optezi pentru un câine care să nu asculte doar de persoanele adulte din casă, ci și de copii;
- Timpul pe care îl dedicați îngrijirii sale: este un detaliu demn de luat în seamă mai ales când ai o familie ocupată, care nu poate să aloce foarte mult timp animalului de companie;
- Dimensiune: ar trebui să aibă dimensiuni care să se preteze spațiului în care locuiți, pentru a se simți cât mai în largul său.
Cei mai prietenoși câini pentru copii fac parte din următoarele rase:
Mops
Un câine Mops nu are tendința de a deveni agresiv și nu este predispus comportamentelor imprevizibile, potrivit specialiștilor. Acesta este calm, loial și îi ajută pe copii să se distreze întreaga zi. Oferă o companie plină de afecțiune și se înțeleg întotdeauna bine cu aceștia.
Altă calitate care îi face adecvați pentru copii este că nu îi sperie, întrucât nu obișnuiesc să latre la fel de mult precum câinii de alte rase.
Sursă poză: pixabay.com
Bulldog
Dacă îți dorești un animal de casă drăgăstos și devotat, un Bulldog este o alegere bună. Nu este exagerat de energic și se bucură ori de câte ori are compania oamenilor, dar se înțelege bine și cu alte animale. Se întâmplă așa pentru că este prietenos și foarte sociabil.
Un alt motiv pentru care îl poți lua în calcul este că dimensiunile sale îl fac să fie adecvat atât pentru un apartament cu dimensiuni reduse, cât și pentru o casă mai mare.
Nu în ultimul rând, este un câine inteligent, capabil să protejeze copiii, asumându-și rolul de ocrotitor, în special dacă este dresat și în acest scop.
Sursă poză: pixabay.com
Beagle
Vrei un câine simpatic, prietenos și care să fie iubit de toți cei din casă? În acest caz, orientează-te și către Beagle. Ceea ce îl caracterizează pe acesta este temperamentul calm și faptul că este prietenos inclusiv cu alte animale de companie.
De asemenea, prezența sa este oricând o bucurie pentru copil, în condițiile în care îndrăgește joaca în aer liber. Aveți, însă, grijă să nu-l lăsați mult singur, întrucât detestă să nu aibă companie.
Sursă poză: pixabay.com
Golden Retriever
Nu este agresiv, dar nici timid, fiind mare amator de distracție, de joacă. Este un câine activ, care îi aduce bucurie unui copil, întrucât îi place să alerge, mai ales în aer liber (printre activitățile sale favorite se numără jocurile cu discuri frisbee).
Despre Golden Retriever se poate spune și că este inteligent, blând, afectuos și ascultător, iar copiii îl îndrăgesc pe dată. Totodată, este loial și foarte răbdător.
Sursă poză: pixabay.com
Collie
Un Collie este afectuos, loial, reacționează la comenzi și este foarte rapid. Nu are tendințe agresive nici față de copii, dar nici față de alți câini sau alte animale de companie.
Pentru că este foarte activ, are nevoie să facă zilnic mișcare, de aceea este potrivit mai ales pentru familiile cărora le place să petreacă mult timp în aer liber.
Firea sa îl face să fie predispus la anxietatea de separare, așa că nu poate fi lăsat singur pentru un interval îndelungat.
Sursă poză: pixabay.com
Cavalier King Charles Spaniel
Este un câine adorabil, a cărui prezență este binevenită în viața copilului tău întrucât:
- Este blând, foarte prietenos și loial;
- Este capabil să ofere protecție;
- Îl ajută să se implice în noi relații sociale, întrucât se înțelege bine cu oricine (inclusiv cu alți copii și cu alți câini);
- Fiind jucăuș și plin de energie, îți stimulează copilul să se joace și să facă mișcare în aer liber.
Sursă poză: istockphoto.com
Bichon Frisé
Îi place să se bucure de atenție, de afecțiune, pe care, la rândul său, le oferă celor din jur. Este întotdeauna fericit să aibă copii prin preajmă și nu ezită să se joace inclusiv cu cei pe care nu îi cunoaște.
Alt argument menit să demonstreze că este numai bun pentru o familie cu copii este că nu are dimensiuni mari, așa că se poate adapta cu ușurință chiar și într-un apartament mic.
De asemenea, un Bichon Frisé nu se încadrează în rasele de câini periculoși pentru copii și fiindcă blana sa nu este mare și nu poate adăposti o cantitate mare de alergeni. În aceste condiții, este o variantă de animal de companie și pentru persoanele ce se confruntă cu alergii ușoare.
Sursă poză: pixabay.com
Havanese
Câinii din această rasă sunt de talie mică și se bucură de compania oamenilor. Oferă multă afecțiune, ceea ce îi face să fie foarte potriviți pentru familiile cu copii mici. Sunt haioși, adoră să se joace și se adaptează foarte bine la prezența copiilor.
Grija părinților trebuie să fie să-i obișnuiască pe copii să nu deranjeze un câine Havanese când acesta se odihnește întrucât poate începe să mârâie.
Sursă poză: pixabay.com
Cocker Spaniel
Temperamentul agreabil, afecțiunea pe care o arată și dorința de a participa la activități de familie sunt dovezi ale faptului că este binevenit în preajma copilului tău. Este mare amator de joacă, de aceea se simte la fel de bine atât în aer liber, cât și în interiorul locuinței.
Fiind un câine sensibil, are nevoie de o îngrijire cât mai blândă și este cu adevărat în largul său când are alături copii care știu să se poarte cu el cu multă delicatețe. În același timp, acceptă lângă el și alte animale de companie (cum ar fi pisicile, de exemplu).
Sursă poză: pixabay.com
Setter Irlandez (Irish Setter)
Este un câine atletic, iar prezența sa este excelentă pentru a stimula un copil să se implice în activități fizice. Îi place mult să alerge și, prin energia sa, este un companion minunat ori de câte ori un membru al familiei vrea să petreacă mai mult timp în aer liber.
Irish Setter este blând, vioi, adoră să fie în prezența unei familii iubitoare, dar este prea agitat pentru un copil mic. De aceea, va fi potrivit în special într-o casă cu copii mai măricei.
Sursă poză: istockphoto.com
Prezența unui câine în casă oferă beneficii importante pentru copil, ajutându-l să devină mai responsabil, mai empatic, mai sociabil, mai puțin stresat, dar și mai dornic să facă mișcare. Înainte să iei o decizie din acest punct de vedere, pune pe primul plan siguranța micuțului tău, află cât mai multe detalii despre temperamentul și alte caracteristici ale animalului de companie, ocolind exemplarele ce se încadrează în rasele de câini periculoși pentru copii. Optează, în schimb, pentru rase care sunt compatibile cu cei mici, familiarizându-se cu ei fără a crea probleme.
Surse: ack.org, adevarul.ro, allaboutbichonfrise.com, dogtime.com, emborapets.com, goodhousekeeping.com, greyhoundranch.org, havanesebreeders.org, homeandgardenmakeover.com, pawleaks.com, petkeen.com, petmd.com, pethelpful.com, petnetid.com, petplace.com, thesmartcanine.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com