Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

Andreea Guica - Redactor

Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău decât bine și este bine să avem informații și în acest sens. Spre exemplu, știai că unele plante folosite pentru prepararea ceaiului îți pot afecta sănătatea ficatului? Există anumite ceaiuri toxice pentru acest organ, despre care vom vorbi în cele ce urmează

Semne că ficatul este încărcat cu toxine

Ficatul poate fi afectat dintr-o multitudine de cauze. Moștenirea genetică, obezitatea sau consumul de alcool sunt doar câteva dintre cele mai comune. Acest organ ne ajută să digerăm alimentele și să eliminăm toxinele din corp, așa că este esențial să îl menținem sănătos.

ilustratie care arata un ficat sub lupa

Semnele care îți spun că ai un ficat nesănătos:

  • Pielea și albul ochiului capătă o nuanță galbenă (icter);
  • Umflături și dureri abdominale;
  • Umflarea gleznelor și a picioarelor;
  • Mâncărimi ale pielii;
  • Culoare închisă a urinei (poate semnala și deshidratare);
  • Culoarea prea deschisă/palidă a scaunului;
  • Oboseală cronică;
  • Greață sau vărsături;
  • Febră;
  • Pierderea poftei de mâncare.

Apelează imediat la medic dacă unul sau mai multe dintre aceste simptome durează prea mult timp sau îți împiedică organismul să funcționeze normal.

Plante periculoase pentru ficat

Este bine să știm care sunt plantele și ceaiurile pe care nu trebuie să le consumăm în exces (sau chiar deloc), dacă vrem să ne protejăm ficatul. 

1. Ceaiul de tătăneasă

planta tataneasa care urmeaza a fi maruntita

Tătăneasa este o plantă cunoscută pentru beneficiile pe care le aduce pielii. Aceasta ajută la înnoirea celulelor de la nivelul pielii și la tratarea vânătăilor sau leziunilor. Pentru ficat, însă, nu este la fel de benefică. Tătăneasa conține alcaloizi de pirolizidină, o substanță care afectează ficatul, putând produce anumite boli și, în cazuri extreme, chiar moarte. Așadar, nu ar trebui utilizată decât în cantități mici și doar cu avizul medicului.

2. Ceaiul de Kava

Kava este alcătuită din rădăcinile plantei Piper methysticum. Este utilizată printre locuitorii insulelor din Oceanul Pacific pentru a trata problemele de somn și anxietate. Aceasta plantă nu este foarte populară în Europa, fiind chiar interzisă în țări precum Germania sau Marea Britanie. Până în prezent, s-au înregistrat mai mult de 100 de cazuri ale complicațiilor la ficat cauzate de Kava, printre care hepatită, ciroză și deces.

3. Ceaiul Baikal skullcap și skullcap chinezesc (denumit popular și ceai de Gura Lupului)

Gura lupului (Scutellaria lateriflora) este o plantă utilizată în medicina tradițională a amerindienilor și a chinezilor, pentru a trata anxietatea, stresul și insomnia. Gura lupului este consumată în combinație cu mai multe plante sau ierburi medicinale, așadar, încă nu se știe sigur dacă doar aceasta afectează ficatul. Se recomandă, însă, evitarea utilizării ei, întrucât poate produce boli ale ficatului.

4. Ceaiul de Chaparral (tufiș de creozot)

Din categoria ceaiuri toxice pentru ficat face parte și ceaiul de chaparral.

ceai de chaparral turnat in cani

Planta medicinală denumită Chaparral provine dintr-un arbust denumit tufiș de creozot. Aceasta este utilizată pentru tratarea multor afecțiuni, de la probleme ale pielii, până la cancer. De-a lungul timpului, s-a observat că planta poate ucide anumite ciuperci, viruși, chiar și celulele canceroase.

Însă chiar dacă este eficientă în eliminarea celulelor canceroase, s-a demonstrat că afectează sănătatea ficatului, în unele cazuri fiind nevoie chiar de transplant de ficat.

 Ceaiuri bune pentru ficat

Din fericire, nu toate ceaiurile sunt toxice pentru ficat. Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pe care le poți consuma pentru ca ficatul tău să fie mulțumit:

1. Ceai de armurariu (silimarină)

Silimarina este un complex de flavonoide extras din semințele de armurariu (Sylibum marinaum). Planta medicinală armurariu poate fi regăsită și sub denumirea de ciulinul laptelui. Acest remediu al naturii este utilizat de mai bine de 2000 de ani în tratamentul bilei și a ficatului. Cercetările care s-au făcut până în prezent ne arată că armurariul are efecte antioxidante și antiinflamatorii și protejează ficatul, prevenind ciroza și alte boli asociate.

2. Ceai cu ginseng

Ginsengul (Panaxquinquefolium) este unul dintre cele mai populare remedii naturale din lume. Această plantă-minune se folosește cu precădere în China, Japonia și Coreea, pentru sănătatea generală a organismului și pentru longevitate.

femeie care bea ceai

Ginsengul este cunoscut mai ales pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, dar acesta ajută și la protejarea ficatului împotriva leziunilor cauzate de viruși, alcool sau diferite toxine. În plus, ajută la regenerarea celulelor hepatice în cazul unei intervenții chirurgicale.

În caz că vreți să încercați acest remediu natural, dar luați medicamente, discutați întâi cu medicul dumneavoastră. Există anumite studii care spun că ginsengul, în combinație cu diferite medicamente, poate avea efecte secundare nedorite.

3. Ceai de ghimbir

Rădăcina de ghimbir se folosește ca ingredient în o multitudine de rețete culinare, în special cele asiatice. Nu doar că dă o aromă unică mâncării, însă este și un minunat remediu naturist. Ghimbirul este utilizat pentru tratarea mai multor afecțiuni, inclusiv cele hepatice.

Un studiu din 2016 a arătat că persoanele cu steatoză hepatică (acumulare de țesut gras în exces pe suprafața ficatului) și-au redus considerabil țesutul gras de la nivelul ficatului, după ce au luat timp de 12 săptămâni câte două grame de ghimbir pe zi. Nu în ultimul rând, ghimbirul ajută la scăderea colesterolului și a zahărului din sânge, prevenind astfel și alte afecțiuni, ca obezitatea sau diabetul.

Citește și Steablock, un supliment alimentar ce ajută la protejarea ficatului și participă la diminuarea efectelor negative ale ficatului gras

 Fructe care ajută ficatul

Pentru a avea un ficat sănătos, specialiștii în domeniul nutriției recomandă să adoptăm o dietă echilibrată, fără prea multe grăsimi, zahăr și aditivi alimentari. Spre exemplu, putem înlocui produsele de patiserie sau alte dulciuri cu fructe.

Iată care sunt cele mai sănătoase fructe pentru ficat:

Citește și Top 10 alimente care detoxifică ficatul

pepene, fructe de padure, capsuni

Grepfrutul

Plin de antioxidanți, acest citric protejează celulele ficatului de eventualele leziuni în urma consumului de alcool, zahăr și grăsimi.

Lămâia

Un alt citric, plin de vitamine, lămâia ajută procesul de digestie prin eliminarea rapidă a toxinelor. Prin urmare, este un aliat de bază al ficatului sănătos. Unde mai pui că nu conține fructoză sau calorii.

Afinele

Afinele sunt cunoscute pentru numeroasele beneficii pe care le au pentru sănătate. Numeroase studii au demonstrat că afinele ajută ficatul să se mențină sănătos, datorită antioxidanților pe care îi conțin. Alte studii au arătat că aceste fructe încetinesc dezvoltarea fibrozei hepatice (boală cronică a ficatului) și inhibă creșterea celulelor hepatice canceroase.

Para

Un fruct extrem de gustos și sănătos, para stimulează secreția de sucuri gastrice care elimină toxinele din pancreas și ficat. Para conține o cantitate mare de apă, fiind utilă pentru curele de slăbire, dar și pentru eliminarea grăsimii de la nivelul ficatului (steatoza hepatică).

Pepenele roșu

Similar cu para, pepenele roșu este un luptător împotriva steatozei hepatice, având efect diuretic și contribuind la eliminarea toxinelor din organism, inclusiv cele de la nivelul ficatului.

Căpșunele

Pe lângă gustul deosebit, căpșunele sunt și foarte sănătoase. Acestea sunt bogate în vitamine și antioxidanți, ajutând la detoxifierea ficatului și întregului organism.

Dieta este importantă atunci când vine vorba despre sănătatea ficatului și a întregului organism. Încearcă să adopți un stil de viață cât mai sănătos și combină o dietă echilibrată cu mișcarea regulată și cu eliminarea stresului, pe cât posibil.

Surse foto: www.istockphoto.com www.pixabay.com www.pexels.com  

Surse articol: www.mayoclinic.org
www.healthline.com
www.webmd.com
www.today.com
https://ceaiurinaturale.ro

Articolul urmator
Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii
    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii

    Un câine poate deveni un membru important al familiei tale, mai ales dacă ai copii, însă trebuie să ai mare grijă cum îl alegi. Nu este de ajuns să îl iei pe cel...

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    Zodiile care renunță greu la relațiile toxice. Oricât de rău le-ar face, nu pot pleca
    Zodiile care renunță greu la relațiile toxice. Oricât de rău le-ar face, nu pot pleca

    Nu este deloc ușor să recunoști că relația dintre tine și partenerul de cuplu este toxică. De aceea, fie de teamă că nu vei mai găsi pe altcineva, fie că îți este frică...

    7 ceaiuri care conțin serotonină
    7 ceaiuri care conțin serotonină

    Serotonina este o substanță implicată în numeroase procese din corp, asigurând sănătatea fizică și emoțională. În cazul unui deficit de serotonină, tot organismul...

    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună
    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună

    Într-o relație de cuplu toxică, partenerii nu se simt apreciați, au impresia că nu sunt înțeleși suficient și, în anumite cazuri, unul dintre ei îl vede pe...

    16 greșeli toxice de parenting dezvăluite chiar de copiii ajunși adulți
    16 greșeli toxice de parenting dezvăluite chiar de copiii ajunși adulți

    Pe măsură ce te maturizezi și te gândești la copilărie, îți dai seama că anumite traume și obiceiuri care persistă își au originea în acea perioadă a...

    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante
    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante

    Acidul uric este sintetizat în special la nivelul ficatului, al intestinelor, al mușchilor, al rinichilor și al endoteliului vascular, adică al structurii care...

    © 2024 Qbebe