Produsele de sezon sunt mai bogate în vitamine și minerale și au un gust mai bun, pentru că se coc în mod natural. În afara sezonului lor, acestea trebuiesc transportate la temperaturi reci, iar acest proces nu face decât să reducă savoarea fructelor. Gândește-te la roșiile pe care le cumperi iarna din supermarket și la lipsa lor de gust.
În plus, specialiștii susțin că unii antioxidanți, cum ar fi vitamina C, acidul folic și carotenul, se diminuează rapid atunci când sunt depozitate pentru o perioadă lungă de timp. Dacă vrei să beneficiezi de proprietățile fructelor, acestea trebuie să aibă, în primul rând, un aspect fresh, pentru că cele prea moi ori prea uscate nu aduc multe avantaje organismului.
Un alt beneficiu al consumului de fructe din timpul sezonului în care te afli este evitarea contaminării ce poate avea loc atunci când sunt transportate peste ocean. Multe țări din întreaga lume au legi foarte blânde în ceea ce privește substanțele chimice pulverizate pe fructe, iar consumatorii pot fi puși în pericol, potrivit autorităților.
Prin urmare, luând în calcul toate aceste informații, descoperă o listă cu fructele de toamnă pe care întrega ta familie le poate consuma:
1. Mere
Merele conțin antioxidanți, vitamine, fibre alimentare și o serie de alți nutrienți. Datorită conținutului lor variat de nutrienți, merele pot fi o componentă sănătoasă a unei diete echilibrate.
O dietă bogată în fructe și legume, inclusiv mere, poate contribui la reducerea riscului de apariție a mai multor afecțiuni, cum ar fi:
- cancer
- obezitate
- boli de inimă
- diabet
Profită cât timp acestea sunt în sezon și încearcă-le în diverse retețe, de la sosuri, sucuri, plăcinte, până la compot, diverse prăjituri, etc.
2. Pere
Perele sunt o sursă bună de fibre atât solubile, cât și insolubile. Există tot mai multe dovezi privind importanța fibrelor și rolul pe care acestea îl pot juca în sănătatea microbiotei intestinale (comunitatea de bacterii care trăiesc în intestinele noastre) și în prevenirea obezității și a diabetului de tip 2.
Perele merg perfect fie în compoturi, prăjituri sau chiar ca garnitură alături de friptură de rață, cartofi sau quiche-uri.
3. Gutui
Gutuile sunt cele mai comune fructe pe care le avem în România, dar care lipsesc din foarte multe țări. Cultivarea lor poate fi urmărită până în Grecia și Roma antică, unde au servit drept simbol al dragostei și al fertilității. Deși sunt mult mai puțin răspândite astăzi, gutuile sunt rude apropiate ale unor fructe populare, precum merele și perele.
Gutuile sunt bogate în nutrienți, conțin mulți antioxidanți, pot ajuta în cazul problemelor digestive, pot trata ulcere ale stomacului și pot fi introduse în nenumărate rețete.
Gutuile pot fi folosite pentru compot, dulceață și chiar pentru a face pâine.
4. Struguri
Oamenii cultivă strugurii de mii de ani, iar multe civilizații antice îi venerau chiar pentru utilizarea lor în vinificație. De asemenea, strugurii sunt o gustare rapidă și delicioasă pe care o poți savura acasă sau în deplasare.
Strugurii sunt bogați în nutrienți: vitamina K, vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, potasiu și multe altele. Pot ajuta la reducerea colesteroului, reducerea tensiunii și reducerea glicemiei și îi poți folosi sub divere forme, fie cruzi fie în diverse rețete.
5. Prune
Prunele sunt pline de nutrienți, fibre alimentare și antioxidanți. Beneficiile pentru sănătate ale prunelor se datorează, în principal, profilului lor bogat în nutrienți. Acestea pot stimula memoria și pot combate inflamațiile, deoarece conțin fenoli precum antocianii. Unele studii au dovedit chiar că prunele tratează constipația, ajută la gestionarea diabetului și previn bolile cardiovasculare.
6. Cătina
Originară din nordul și centrul Europei, din regiunea Caucazului și din vestul Asiei, cătina este folosită de mult timp pentru fructele sale și pentru uleiul din semințe. Cătina este considerată un super aliment, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, împreună cu o varietate de nutrienți care s-au dovedit a avea beneficii pentru sănătatea umană. Majoritatea beneficiilor pe care le primești de la cătină provin din utilizarea fructelor și a uleiului său.
Cătina este bogată în flavonoide și acizi grași omega 3, 6, 7 și 9, care au un efect puternic asupra sistemului cardiovascular. Acidul palmitoleic este un acid gras omega-7 rar întâlnit în sursele alimentare vegetale, dar uleiul de cătină este una dintre singurele surse vegetale ale acestui acid gras nesaturat.
Poți introduce cătina în dieta familiei tale prin siropuri, sucuri, dulceață.
7. Smochinele
Au fost asociate cu sănătatea și prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Ele sunt legate simbolic de Demetra, zeița greacă a agriculturii și a fertilității, și erau oferite zeului Bacchus în Roma antică.
Smochinele sunt, din punct de vedere tehnic, o colecție de flori inversate care, dacă ar fi lăsate în pace, ar înflori din interior spre exterior. Acestea cresc în mod obișnuit în zona mediteraneană și în Orientul Mijlociu - locații care sunt calde, însorite și uscate în mare parte din an.
Smochinele sunt benefice în cazuri de hipertensiune, dar și pentru că îmbunătățesc digestia, cresc densitatea oaselor și sunt, în mod natural, fără grăsime și fără colesterol.
Pe lângă toate aceste beneficii, smochinele sunt foarte ușor de introdus în rețete și dau o dulceață aparte fiecărui preparat. Dacă ai nevoie de inspirație, poți găsi aici o plăcintă cu ricotta și smochine.