Cele mai bune alimente pentru rinichi

Cele mai bune alimente pentru rinichi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind și gestionând anumite probleme de sănătate ce îi afectează, ci și luând măsuri prin care să eviți suprasolicitarea lor. Printre acestea se numără și cele care țin de adoptarea unei diete echilibrate, din care să nu lipsească alimente benefice pentru tot organismul. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce ar trebui să incluzi în meniul tău pentru a avea parte de rinichi cât mai sănătoși.

Cum să ai rinichi sănătoși

Înainte de a afla ce alimente sunt benefice pentru rinichi, trebuie să înțelegi de ce este esențial să ai grijă de aceștia. Astfel, rinichii îndeplinesc numeroase roluri, printre care:

  • Menținerea echilibrului fluidelor din corp;
  • Reglarea și filtrarea mineralelor din sânge;
  • Eliminarea toxinelor;
  • Contribuie la producerea unor hormoni ce ajută la reglarea tensiunii arteriale, la asigurarea sănătății oaselor și la crearea globulelor roșii. 

Luând măsurile de mai jos, zi de zi, poți să ai parte de rinichi mai sănătoși, bucurându-te de o stare de bine.

Nu face exces de sare

Corpul scapă de surplusul de apă datorită rinichilor, care filtrează sângele. Pentru ca acest demers să se poată realiza, este nevoie de un echilibru între sodiu și potasiu. O dietă bogată în sare alterează echilibrul sodiului, rinichii diminuându-și funcția și eliminându-se, astfel, mai puțină apă. Când se întâmplă așa, se creează presiune asupra acestor organe. În aceste condiții, în corp se acumulează prea mult sodiu, prea multe fluide și te poți confrunta cu situații nedorite, ca de exemplu: 

  • Umflarea membrelor și a feței;
  • Valori crescute ale tensiunii arteriale;
  • Dificultăți în respirație;
  • Dureri articulare;
  • Schimbări în textura pielii: aceasta devine mai întinsă, mai lucioasă;
  • Balonare;
  • Câștigul în greutate.  

Prea multă sare în dietă duce la creșterea nivelului de proteine din urină, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru declinul funcției renale și pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

femeie care refuza sa mai adauge sare pe mâncare 

Ca să fii sigură că urmezi o dietă sănătoasă, nu ar trebui să consumi, pe zi, mai mult de 5 g sare (aprox. o linguriță), adică 2300 mg sodiu. În același timp, pentru a-ți controla cât mai bine aportul de sare, ține cont și de acest sfaturi:

  • Limitează consumul de alimente procesate, congelate, la conservă: în schimb, optează pentru alimente proaspete, care sunt mai sănătoase pentru rinichi;
  • Gătește cât mai des acasă;
  • În loc să apelezi la sare, dă gust mâncărurilor tale cu ajutorul unor plante aromatice și condimente precum busuioc, oregano, pătrunjel, rozmarin, ghimbir etc;
  • Citește cu atenție indicațiile de pe ambalajul alimentelor și optează pentru cele cu conținut redus de sodiu;
  • Când îți alegi condimentele, orientează-te spre cele care nu conțin sodiu: de pildă, în loc de sare cu usturoi cumpără pudră de usturoi;
  • Încearcă să-ți reduci treptat consumul de sare: inițial reduci la jumătate cantitatea pe care o folosești, după aceea la un sfert. Treptat, te obișnuiești cu un gust mai puțin sărat și nu mai vrei să adaugi la fel de multă sare în preparatele tale. 

Nu consuma prea multe proteine

Proteinele au roluri majore în organism, ca de exemplu ajută la repararea celulelor și a țesuturilor, îți oferă energie, asigură menținerea pH-ului sângelui și al altor fluide, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar etc. Cu toate acestea, când sunt în cantități prea mari, sunt dăunătoare. Astfel, peste 1 g proteine/per kilogram corp are impact negativ asupra funcționării rinichilor din următorul motiv: se ajunge la hiperfiltrare, adică rinichilor le este mai greu să filtreze și să elimine toxinele din corp. O asemenea situație poate surveni, de exemplu, când consumi cantități însemnate de alimente ce sunt sursă de proteină de origine animală și care aduc în organism mai mulți acizi și toxine.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, rinichii încep să-și piardă din capacitatea de a procesa proteinele. Așa se explică de ce excesul lor se elimină prin urină. Prezența proteinelor în urină arată că rinichii sunt bolnavi. 

Alimente care au un conținut redus și moderat de proteine și sunt binevenite și pentru rinichi sunt:

  • Fructele: cu excepția celor uscate;
  • Legumele: exceptând porumbul, mazărea, fasolea boabe;
  • Sursele de grăsimi sănătoase: spre exemplu avocado și uleiul de măsline;
  • Plantele aromatice;
  • Orezul;
  • Cerealele pe bază de ovăz;
  • Pastele. 

Ai grijă să te hidratezi

Deshidratarea, mai ales cea cronică, favorizează producerea de urină cu o concentrație mare de minerale, de săruri și de substanțe toxice. Așa se ajunge la formarea de cristale, ce afectează funcționarea rinichilor și cresc riscul de formare a calculilor renali. 

Tot pe fondul unui consum redus de lichide apar și infecțiile urinare, dat fiind faptul că nu se produce suficientă urină pentru a se elimina bacteriile de pe tractul urinar. Ar trebui ca într-o zi să se producă aprox. 1,5 l urină. În cazul în care aceasta nu este limpede, are miros puternic și nu are o nuanță de galben deschis, înseamnă că ești deshidratată.

Pericolul de a te deshidrata crește în anumite situații, cum ar fi dacă te afli într-un mediu foarte cald și uscat, dacă ai acces limitat la apă sau dacă organismul pierde mai multă ca de obicei. Nu este exclus să se întâmple așa când transpiri abundent, dar și în caz de episoade marcate de diaree sau de vărsături. 

Băuturile pe care trebuie să le consumi cel mai mult pentru sănătatea rinichilor sunt:

  • Apa: oferă fluidele de care au nevoie rinichii fără adaos de zahăr, de cafeină sau de alte substanțe ce le sunt nocive;
  • Sucul de merișoare: micșorează riscul de infecții urinare;
  • Sucul pe bază de lămâie și/sau de lămâie verde: lămâile sunt bogate în citrat, care contribuie la prevenirea calculilor. 

femeie tanara care bea apa infuzata cu lamaie, cu lime si cu afine 

Limitează expunerea rinichilor la substanțele toxice din medicamente

Dacă iei prea multe medicamente sau dacă nu urmezi întocmai indicațiile medicului pentru administrarea acestora, rinichii tăi pot avea de suferit. Iată câteva exemple de medicamente ce îi pun în pericol:

  • Cele pentru inflamații și dureri: de pildă, cele care conțin ibuprofen, paracetamol sau naproxen determină constricția (îngustarea) vaselor de sânge, micșorându-se fluxul sanguin din zona rinichilor;
  • Antibioticele: dacă sunt luate pe termen lung sau dacă doza e mare, unele antibiotice stimulează formarea de cristale în interiorul rinichilor și blochează fluxul normal al urinei;
  • Laxativele cu prescripție medicală: de pildă, unele dintre cele indicate pentru curățarea colonului înainte de colonoscopie sunt periculoase, întrucât antrenează depunerea de cristale în rinichi;
  • Diureticele: pot provoca deshidratare;
  • Inhibitorii de pompă de protoni: aceste medicamente au rolul de a diminua cantitatea de acid din stomac, dar administrarea pe termen lung poate crește riscul de boală renală cronică. 

Nu fuma

Fumatul afectează rinichii în numeroase moduri, cum ar fi:

  • Dăunează inimii și vaselor de sânge: se reduce fluxul sanguin;
  • Poate duce la creșteri ale nivelului tensiunii arteriale: necontrolată, hipertensiunea arterială îmbolnăvește rinichii;
  • Favorizează îngustarea vaselor de sânge din rinichi;
  • Provoacă rigidizarea și întărirea arterelor renale: se dezvoltă ateroscleroza renală, care duce la hipertensiune și chiar la insuficiență renală;
  • Accelerează deteriorarea funcției renale. 

Nu uita să faci zilnic mișcare

Activitatea fizică are efecte pozitive inclusiv asupra rinichilor. Pe de o parte, exercițiile fizice scad riscul de deteriorare a acestor organe și de apariție a bolii renale cronice. Conform unui studiu apărut în „British Journal of Sports Medicine”, bazat pe participarea a peste 200.000 de adulți taiwanezi, monitorizați în perioada 1996-2014, persoanele care fac exerciții fizice în mod constant sunt mai puțin predispuse, prin comparație cu cele sedentare, să dezvolte boli renale cronice. Explicația oamenilor de știință este aceasta: persoanele active sunt mai ferite de boli cardiovasculare și de diabet, care afectează și rinichii. 

Un alt studiu, publicat în „Journal of the American Society of Nephrology”, arată că activitatea fizică regulată scade riscul de a suferi din cauza calculilor renali. Coordonatorul acestui studiu precizează că sunt suficiente, într-o săptămână, aprox. 3 ore de mers pe jos, 4 ore de activități de grădinărit, aprox. 1 oră de jogging moderat. Potrivit studiului menționat, poți preveni calculii renali și dacă te străduiești ca zi de zi să nu ai un aport mai mare de 2200 calorii și să-ți menții o greutate corporală sănătoasă. 

femeie care face jogging in natura, profitand de lumina diminetii

Consumă alcool cu moderație

Pentru a nu face excese, ține seama și de ceea ce presupune o unitate de alcool: o bere (350 ml), un pahar vin (150 ml) sau un shot de tărie (40 ml). Să consumi prea mult alcool înseamnă ca într-o zi să ai un aport de 4 sau de mai multe unități de băuturi alcoolice. 

Rinichii unei persoane care bea mult alcool trebuie să lucreze mai intens, iar capacitatea de a regla fluidele și electroliții din corp scade. Alcoolul deshidratează, ceea ce dăunează rinichilor. De asemenea, consumul ridicat de alcool, de peste 1-2 unități într-o zi, predispune la hipertensiune arterială. 

Ține-ți sub control problemele de sănătate ce pot afecta și rinichii

Fie că este vorba despre diabet, fie că este vorba despre hipertensiune arterială sau despre niveluri mari ale colesterolului „rău” (LDL), oricare dintre aceste probleme de sănătate are impact negativ asupra rinichilor. Din acest motiv, este esențial să te concentrezi asupra:

  • Monitorizării permanente a nivelului glicemiei;
  • Menținerii tensiunii arteriale sub 140/90 mm Hg;
  • Verificării periodice a nivelului colesterolului și al trigliceridelor;
  • Administrării corecte a medicamentelor.  

Cele mai bune alimente pentru rinichi

Rinichii tăi procesează tot ceea ce mănânci și bei, inclusiv substanțele care le sunt nocive. În aceste condiții, pentru a-i putea păstra cât mai sănătoși, trebuie să te asiguri că nu consumi multe alimente intens procesate. În schimb, încearcă să introduci în mod constant în meniul tău și alimentele de mai jos, care sunt „prietenoase” cu rinichii.

Sparanghelul

Ocupă un loc fruntaș printre alimentele binefăcătoare nu doar pentru rinichi, ci pentru tot aparatul urinar, întrucât:

  • Are acțiune diuretică: crește producția de urină;
  • Detoxifică rinichii și vezica urinară;
  • Stimulează activitatea celulelor de la nivelul rinichilor;
  • Susține funcția renală;
  • Ajută la descompunerea acidului uric: previne formarea calculilor. 

Sparanghelul este și sursă de fibre, de vitaminele C, K, A, B9 și îl poți consuma atât crud, cât și fiert, sote, copt sau pe grătar. 

femeie care tine sparanghelul intr-o sita si il spala

Merișoarele

Fac parte dintre alimentele cele mai recomandate pentru sănătatea rinichilor și a întregului tract urinar, deoarece oferă proantocianidine de tip A. Acestea împiedică proliferarea bacteriilor la nivelul vezicii urinare. În plus, merișoarele sunt sărace în sodiu.

În funcție de preferințe, pune-le într-un sos, într-un smoothie, într-o salată sau adaugă-le în preparate coapte ori într-un terci de ovăz pentru micul dejun. Marele avantaj al merișoarelor este că le poți consuma atât proaspete, cât și uscate sau sub formă de suc. 

Pepenele roșu

În primul rând, acest aliment este bun pentru rinichi întrucât este sursă de licopen, un antioxidant care îmbunătățește fluxul sanguin și diminuează riscul de boli cardiace. De asemenea, furnizează și aminoacidul arginină, cu efect antiinflamator. 

În al doilea rând, consumul constant de pepene roșu previne creșterea nivelului de creatinină din sânge. Creatinina reprezintă un produs al metabolismului muscular, o parte din ea (cam 1-2%) fiind eliminată zilnic prin urină. În situația în care nivelul ei din sânge crește, înseamnă că filtrarea cu ajutorul rinichilor este deficitară.

Nu în ultimul rând, pepenele roșu contribuie la diminuarea riscului de formare a calculilor renali. Se întâmplă așa întrucât scade cantitatea de oxalat de calciu din urină și previne depunerea cristalelor în rinichi. 

Pătrunjelul

Pe de o parte, este util pentru rinichi fiindcă are proprietăți antiinflamatorii grație prezenței antioxidanților: vitamina C, flavonoizi și carotenoizi. Pe de altă parte, pătrunjelul menține rinichii sănătoși, contribuind la îmbunătățirea fluxului sanguin și prevenind creșterea nivelului tensiunii arteriale. Nu în ultimul rând, are proprietăți diuretice.

Pentru a te bucura de beneficiile pătrunjelului, poți să-l consumi atât proaspăt, cât și sub formă de suc, de ceai sau să-l adaugi într-un sos pesto sau într-un smoothie. 

patrunjel proaspat

Afinele

Nu sunt bogate în zahăr și în calorii, dar sunt sursă de fibre. Oferă și antioxidanți valoroși, în special  antocianini, care te protejează de boli cardiace și de diabet. În același timp, afinele sunt bune pentru rinichi, întrucât sunt sărace în sodiu și în potasiu. 

Poți să introduci ușor aceste fructe în meniul tău. Fie că ai la îndemână afine proaspete, fie că te bazezi pe cele congelate, le poți adăuga în salate, în brioșe, în tarte, în fursecuri, în vafe, în cerealele pentru micul dejun sau pur și simplu le servești ca o gustare sau într-un smoothie. 

Conopida

Bogată în fibre, dar săracă în proteine, conopida ajută la detoxifiere. Ea conține și vitamina C, un antioxidant ce reduce inflamația din organism și contribuie la buna funcționare a rinichilor. Poți să consumi conopida crudă, gătită la aburi, în supe, în sufleuri, în sosuri, dar și în piureuri.

Ardeiul gras roșu

Pe de o parte, este sursă prețioasă de vitamina C. Pe de altă parte, îți pune la dispoziție licopen și vitamina A, aceasta din urmă îmbunătățind funcționarea sistemului urinar și ajutându-te să lupți mai ușor cu infecțiile. 

Pentru a avea parte de efectele așteptate, consumă zilnic aprox. 1/2 cană ardei gras roșu, fie crud, în salate diverse ori alături de un sos de iaurt, fie gătit și adăugat în sosuri, în preparate pe bază de paste, de carne etc.

Peștele

Este un aliment bun și pentru rinichi, deoarece reprezintă o sursă de acizi grași Omega-3, ce au proprietăți antiinflamatorii, reduc nivelul de colesterol „rău” și contribuie la ținerea sub control a tensiunii arteriale.

Printre peștii cei mai săraci în sodiu, pe care îi poți consuma de 2-3 ori pe săptămână, în câte o porție de 60-85 g, se regăsesc somonul, codul sau tonul. 

Strugurii roșii

Nu numai că sunt gustoși, dar îți dăruiesc antioxidanți precum flavonoidele, care ajută la păstrarea sănătății rinichilor, întrucât relaxează vasele de sânge și reduc inflamațiile. De asemenea, flavonoidele scad riscul de formare a cheagurilor de sânge. Mai mult decât atât, strugurii roșii conțin resveratrol, care te protejează de diabet și de boli de inimă. 

Ca să-ți fie mai la îndemână să consumi aceste fructe, inspiră-te și din sugestiile de mai jos:

  • Pune-le într-o salată de pui cu nuci și țelină;
  • Adaugă-le în salate de fructe;
  • Pune-le într-o salată verde cu migdale și cu mentă;
  • Servește-le alături de brânză precum gouda sau Edam;
  • Strecoară-le într-un smoothie. 

struguri rosii intr-un castronel bleu

Ruccola

Face parte dintre legumele cu frunze verzi bune și pentru rinichi, întrucât nu conține cantități ridicate de potasiu și de fosfor, ce se pot acumula excesiv în sânge dacă nu sunt filtrate suficient. Ruccola furnizează nutrienți precum vitamina K, calciu și mangan. În același timp, este sursă de vitaminele C și A și de polifenoli, aceștia din urmă contribuind la menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale.

În afară de utilizarea sa în diverse salate, poți adăuga ruccola într-un sos pesto, peste o pizza, peste paste sau la sandvișuri. 

Câtă apă să bei, pentru rinichi sănătoși

Apa este esențială pentru buna funcționare a rinichilor deoarece:

  • Previne formarea calculilor;
  • Scade riscul de apariție a infecțiilor urinare;
  • Contribuie la păstrarea unui nivel normal al tensiunii arteriale: când nu bei suficientă apă, poți să te confrunți cu hipotensiune, care poate îmbolnăvi, în timp rinichii, întrucât se micșorează cantitatea de sânge pe care o filtrează aceștia;
  • Îmbunătățește circulația sanguină: în aceste condiții, organele și țesuturile primesc oxigenul necesar.

femeie tanara ce poarta un top negru si bea apa dintr-un pahar

Chiar dacă auzi adesea că este cel mai bine să bei 8 pahare de apă pe zi, trebuie să știi că fiecare organism are nevoi diferite din acest punct de vedere. Astfel, necesarul zilnic de apă depinde de mai mulți factori, cum ar fi: vârsta, cât de activă ești, cât de mult transpiri, cât de rapid respiri, în ce fel de climat trăiești etc. De aceea, ca să știi câtă ar trebui să bei pentru a avea rinichi sănătoși, discută cu un medic.

În general, experții din cadrul „Academiei Naționale de Medicină” din SUA recomandă, pentru o hidratare optimă, ca aportul zilnic de apă să fie următorul:

  • Pentru femei: aprox. 9 căni, adică în jur de 2,2 l;
  • Pentru bărbați: aprox. 13 căni, adică în jur de 3 l.

În același timp, îți poți da seama că bei destulă apă dacă nu prezinți semne ale deshidratării. Printre acestea se numără:

  • Urina tulbure și închisă la culoare;
  • Gura uscată și buzele crăpate;
  • Pielea uscată;
  • Durerile de cap;
  • Lipsa de energie;
  • Prezența spasmelor musculare. 

Cea mai mare parte din cantitatea de apă de care beneficiezi provine din cea pe care o bei, dar nu uita că aprox. 20% din ea îți este furnizată de anumite alimente, printre ele regăsindu-se și cele care sunt bune pentru rinichi, precum pepenele roșu de exemplu. Alte alimente bogate în apă, care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă, sunt: castraveții, dovleceii, salata verde, pepenele galben, piersicile, portocalele, grapefruitul, roșiile, varza, merele.

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Surse articol: actiononsalt.org.uk, associatesinnephrologypc.com, bjsm.bmj.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org, jasn.asnjournals.org, medicalnewstoday.com, midtownnephrology.com, kidney.org, kidneycoach.com, khccares.com, kidney.org.au, news.harvard.edu, niddk.nih.gov, sfatulmedicului.ro, thekidneydietitian.org, webmd.com

Articolul urmator
8 alimente care cresc ureea serică
8 alimente care cresc ureea serică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un costum de Spider-Man a transformat un băiețel cu cancer la rinichi în cel mai curajos pacient
    Un costum de Spider-Man a transformat un băiețel cu cancer la rinichi în cel mai curajos pacient

    Când Alyssa Johnson l-a dus prima dată pe fiul ei, Grayson, la Urgențe, era sigură că suferă doar de deshidratare. După câteva investigații, însă, familia a primit...

    O femeie donează un rinichi iubitului ei, care o înșeală șapte luni mai târziu
    O femeie donează un rinichi iubitului ei, care o înșeală șapte luni mai târziu

    Dragostea, altruismul și compasiunea ne pot motiva să facem un sacrificiu pentru a salva viața cuiva. Așa s-a întâmplat și cu o tânără din SUA, care i-a donat un...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
    Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

    Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

    Ciorba de cartofi ca la mânăstire: cele mai bune rețete
    Ciorba de cartofi ca la mânăstire: cele mai bune rețete

    Cartofii au fost mult timp un element de bază în bucătăria românească, fiind folosiți într-o varietate de feluri de mâncare. Dintre numeroasele moduri...

    Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii
    Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii

    Cu siguranță ai auzit despre celebrele cristale vindecătoare. Acestea ne pot influența starea de spirit sau chiar sănătatea, ar spune unii. Află care sunt cele mai importante cristale...

    Morcovi pentru iarnă: cele mai bune idei de păstrare
    Morcovi pentru iarnă: cele mai bune idei de păstrare

    Plini de nutrienți, crocanți și cu gust agreabil, morcovii fac parte dintre cele mai cunoscute și mai apreciate legume întrucât sunt foarte versatili. De aceea, pot fi...

    © 2025 Qbebe