- Timp preparare:
- 1-2 ore si peste 2 ore
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Muraturi, Salate, Supe, La cuptor, La foc, Iarna, Legume, Morcovi, Salate cruditati, Pranz, Cina, Salate de iarna, Salate de boeuf, Gustoase, De post, Vegetariene, Supe de legume
Beneficiile pe care le au morcovii
Pe de o parte, este binevenit să păstrezi morcovi pentru iarnă deoarece sunt o sursă importantă de vitamine și minerale precum:
- Vitaminele A și C: benefice pentru un sistem imunitar sănătos;
- Vitaminele B6 și B7: alături de alte vitamine B, asigură conversia hranei în energie;
- Vitamina K1: necesară pentru coagularea sângelui și pentru oase puternice;
- Potasiu: esențial pentru reglarea tensiunii arteriale.
Pe de altă parte, morcovii conțin substanțe cu proprietăți antioxidante, care stimulează sistemul imunitar, care atenuează procesele de îmbătrânire și protejează de anumite boli, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare și diabetul. Printre asemenea substanțe se află:
- Alfa-carotenul și beta-carotenul: sunt convertiți în organism în vitamina A. Mai ales morcovii portocalii sunt bogați în beta-caroten;
- Antocianinii: reprezintă antioxidanți puternici, prezenți cu precădere în morcovii de culoare închisă;
- Licopenul: se găsește în morcovii roșii și în cei violeți. Licopenul diminuează riscul de boli de inimă. Pentru a avea parte de licopen, este indicat să consumi morcovi gătiți;
- Luteina: se află în special în morcovii galbeni și portocalii;
- Poliacetilena: are acțiune antiinflamatoare și anticancerigenă.
Datorită nutrienților enumerați, consumul de morcovi oferă numeroase beneficii pentru sănătate, de exemplu:
Susține buna funcționare a sistemului imunitar
Acest efect pozitiv este legat de prezența:
- Vitaminei A: protejează mucoasele de la nivelul tractului respirator, digestiv și urogenital. Acestea au rol de bariere în calea germenilor;
- Vitaminei C: stimulează celulele albe să ajungă la locul infecției pentru a distruge agenții patogeni.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Potasiul din morcovi echilibrează nivelul sodiului, stimulând nu numai eliminarea excesului acestui mineral, ci și a celui de fluide, reducându-se astfel presiunea asupra inimii.
De asemenea, potrivit unui studiu publicat în „Foods”, compușii fenolici (un tip de antioxidanți) din morcovi scad riscul de boli cardiovasculare deoarece ajută la menținerea unui nivel normal al colesterolului.
Contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge
Morcovii se numără printre alimentele cu indice glicemic scăzut. Acest indice măsoară cât de rapid pot alimentele să crească nivelul de zahăr din sânge după masă. Pentru a te asigura că mănânci un aliment cu indice glicemic redus, optează pentru morcovi cruzi.
În același timp, morcovii furnizează fibre solubile, care scad nivelul de zahăr întrucât îi încetinesc absorbția.
Este binevenit pentru sănătatea digestivă
În morcovi se găsesc și fibre insolubile, care nu se dizolvă în apă și rămân solide în timpul procesului de digestie. Astfel de fibre reglează tranzitul intestinal și previn constipația.
Ajută la păstrarea unei greutăți corporale sănătoase
În primul rând, morcovii nu conțin multe calorii. Spre exemplu, 1 cană de morcovi cruzi oferă aprox. 52 de calorii. În al doilea rând, aceste legume se remarcă printr-un conținut ridicat de fibre și de apă, așa că te poți simți sătulă mai mult timp după ce le consumi.
Morcovi la borcan pentru ciorbe
Principalul avantaj al păstrării morcovilor în borcane de diferite dimensiuni este acesta: folosești doar cantitatea de care ai nevoie când gătești.
Dacă dorești să pui morcovi pentru iarnă în borcane, ai grijă ca recipientele să fie neapărat curate și uscate. Totodată, când intenționezi să utilizezi morcovii pentru anumite conserve, nu uita că borcanele trebuie sterilizate în prealabil. Ca să realizezi acest demers, ține cont și de următoarele instrucțiuni:
- Încinge cuptorul la 140 de grade;
- Spală borcanele și capacele lor în apă caldă, cu un detergent de vase și apoi clătește-le bine;
- Lasă borcanele și capacele să se scurgă bine;
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt;
- Așează borcanele în tavă, lăsând distanță între ele;
- Pune tava cu borcane în cuptorul încins pentru aprox. 20 de minute.
Morcovi simpli, cu dafin și cuișoare
Sunt ideali pentru a prepara ciorbe și diverse mâncăruri cu sos. Înainte să pui morcovii la borcan, trebuie să-i cureți de coajă.
Ingrediente pentru morcovi la borcan, aromați cu dafin și cuișoare:
- 500 g morcovi;
- 1 l apă clocotită;
- 2 frunze de dafin;
- 4-5 cuișoare;
- 1 lingură zahăr;
- 1 lingură sare.
Mod de preparare:
- După ce speli și cureți morcovii, poți să-i tai, în funcție de preferințe, în 4-6 bucăți;
- Pune morcovii, frunzele de dafin și cuișoarele la fiert, la foc mediu, pentru 10 minute;
- Pune zahăr și sare în fiecare borcan;
- Așează morcovii în borcane;
- Toarnă peste morcovi apa fiartă.
Morcovi cu țelină și gogoșari
Nu ezita să recurgi la o asemenea variantă de morcovi pentru iarnă la borcan când vrei să conferi un gust deosebit ciorbelor, salatelor sau mâncărurilor cu sos.
Ingrediente pentru morcovi cu țelină și gogoșari:
- 6 kg morcovi;
- 3 kg gogoșari;
- 4 țeline mari (cu frunze);
- 1 kg sare.
Mod de preparare:
- Spală, curăță și rade morcovii și țelina;
- Toacă mărunt gogoșarii;
- Pune morcovii, țelina și gogoșarii într-un vas, adaugând sarea: lasă legumele în vas până a doua zi, având grijă ca din când în când să le amesteci;
- Stoarce legumele pentru a-și lăsa zeama: realizează acest demers a doua zi;
- Toarnă amestecul de legume în borcane.
Morcovi cu mărar
Mărarul reprezintă întotdeauna o alegere inspirată pentru a obține ciorbe gustoase.
Ingrediente pentru morcovi la borcan, cu mărar:
- 1 kg morcovi;
- 50 g mărar;
- 4 linguri sare.
Mod de preparare:
- Spală morcovii, curăță-i și dă-i prin răzătoare;
- Spală mărarul și toacă-l mărunt;
- Distribuie morcovii în borcane sterilizate, adăugând mărarul și sarea: amestecă bine și folosește capace de plastic;
- Depozitează borcanele în frigider.
Morcovi pentru iarnă la congelator
Ca să te asiguri că morcovii își păstrează gustul, textura, nutrienții și culoarea, până să îi depozitezi în congelator este indicat să-i blanșezi. Blanșarea înseamnă să pui alimentele în apă clocotită și după aceea să le introduci în apă foarte rece. Pentru a avea parte de morcovi de calitate după blanșare și congelare, alege-i numai pe cei fermi și netezi.
Dacă dorești să pregătești morcovii pentru a-i pune la congelator utilizând tehnica blanșării, ține seama și de instrucțiunile de mai jos. În plus, urmărește și acest videoclip:
Curăță și feliază morcovii
Începe prin a tăia capetele morcovilor și îndepărtează frunzele. Curăță-i de coajă și feliază-i. Dacă sunt foarte mari, mai întâi taie-i în două pe lungime și după aceea îi feliezi.
Blanșează morcovii
Pune apă la fiert. Pregătește un vas cu apă și cuburi de gheață. Mai întâi pune morcovii în apa clocotită și lasă-i acolo 3-5 minute, în funcție de dimensiunea lor. Pune-i apoi în apa rece. După ce îi scoți din apă, înfășoară-i într-un prosop de bucătărie pentru a-i scurge bine.
Pune morcovii la congelator
Distribuie morcovii răciți pe o bucată de hârtie de copt și lasă-i la congelator pentru aprox. 5 ore.
Transferă morcovii în pungi
Scoate-i din congelator și pune-i în pungi ziploc. Procedând așa, morcovii pot rezista la congelator până la 1 an.
Pastă de morcovi pentru iarnă
O asemenea pastă este ideală ori de câte ori vrei o soluție rapidă pentru a adăuga un plus de nutrienți și pentru a conferi savoare supelor și ciorbelor.
Pastă de morcovi fiartă în ulei
Gustul special al acestei paste este asigurat și de prezența țelinei, păstârnacului, rădăcinii de pătrunjel și dafinului. Ca să o păstrezi în cele mai bune condiții, este necesar să sterilizezi în cuptor borcanele și apoi să le duci într-o cămară cât mai răcoroasă.
Ingrediente pentru pastă de morcovi fiartă în ulei:
- 3 kg morcovi;
- 2 kg ceapă;
- 2 kg rădăcini de țelină;
- 2 kg rădăcini de pătrunjel;
- 1 kg păstârnac;
- 1 l ulei;
- sare și piper (după gust)
- 3 foi dafin.
Mod de preparare:
- Curăță ceapa și dă-o prin mașina de tocat;
- Călește ceapa în toată cantitatea de ulei;
- Spală, curăță și dă prin mașina de tocat morcovii, pătrunjelul, țelina și păstârnacul;
- Pune în uleiul în care ai călit ceapa pătrunjelul, păstârnacul și țelina: adaugă morcovii la final;
- Adaugă amestecului de legume sare, piper și dafin;
- Lasă amestecul la fiert, având grijă să nu se prindă, astfel încât să obții o pastă;
- Toarnă pasta obținută în sticle sau în borcane pe care le închizi ermetic;
- Sterilizează borcanele/sticlele în cuptor pentru 30 de minute.
În afară de variantele prezentate anterior, morcovii se pot păstra iarna și inspirându-te după o rețetă coreeană. Mai exact, aceștia se taie în batoane subțiri și lungi sau ajutându-te de o răzătoare specială/de un tocător multifuncțional. Pentru un gust deosebit, se adaugă ceapă și diverse condimente. În cazul în care nu ai la dispoziție condimente speciale pentru morcovi în stil coreean, folosește sare, piper negru și coriandru măcinat.
Iată de ce ai nevoie ca să pregătești morcovi la borcan în stil coreean:
- 1,5 kg morcovi;
- 250 g ceapă;
- 100 g zahăr;
- 1 lingură sare;
- 50 ml ulei;
- 50 ml oțet 9%;
- 1/2 pachet condimente speciale pentru morcov coreean: mix de coriandru măcinat, de piper dulce, de ardei roșu iute, de piper negru, de busuioc uscat, de ghimbir măcinat, de nucșoară măcinată, de usturoi măcinat, de sare;
- opțional, dacă nu dispui de condimentele pentru morcov coreean: sare, piper negru, coriandru măcinat;
- 1 cățel de usturoi.
După ce ai la îndemână ingredientele enumerate, procedează după cum urmează:
- Spală, curăță și taie/dă prin răzătoare morcovii;
- Curăță și toacă mărunt usturoiul și ceapa;
- Presară peste morcovi sarea, zahărul și condimentele pentru morcov în stil coreean sau sare, piper și coriandru măcinat;
- Adaugă ceapa și usturoiul;
- Toarnă peste legume ulei și oțet;
- Amestecă bine: stoarce morcovii ca să-și lase zeama;
- Pune peste recipientul cu morcovi un capac și lasă-l la rece, în frigider, până a doua zi;
- Pune morcovii în borcane sterilizate în prealabil: încearcă să distribui, uniform, zeama pe care au lăsat-o morcovii.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com
Surse articol: bbcgoodfood.com, bzi.ro, health.com, healthline.com, jurnalul.ro, mdpi.com, playtech.ro, thekitchn.com, webmd.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!