De ce ai nevoie de vitamine?
Intrarea într-o nouă decadă a vieții poate aduce cu sine atât bucurii, cât și noi provocări și neplăceri. După împlinirea vârstei de 40 de ani, femeile se confruntă cu diverse riscuri pentru sănătate, printre care se numără diabetul, bolile de inimă, cancerul la sân și hipertensiunea arterială. Toate acestea au un impact considerabil asupra stilului de viață, în special când vine vorba de alimentație, exercițiu fizic și monitorizare medicală, adică controale regulate la medic.
Un alt aspect important care intră în discuție odată cu vârsta de 40 de ani este menopauza. Deși majoritatea femeilor încep să se gândească la menopauză odată ce ating 40 de ani, preocuparea pentru perimenopauză nu este atât de prezentă pe cât ar trebui să fie. Așadar, în ciuda faptului că simptomele caracteristice la care ne gândim sunt, în mod automat, asociate cu menopauza, ele sunt, de fapt, specifice perimenopauzei. Prin urmare, multe femei la 40 de ani sunt sfătuite de către medic să înceapă un regim de suplimente, în special vitamine, precum și un tratament cu hormoni bioidentici, pentru a evita schimbările care survin odată cu perimenopauza. Schimbările sunt dictate de modificările hormonale extreme care apar în această perioadă, în care corpul se pregătește pentru ultimul ciclu menstrual, și care pot afecta diverse funcții organice, precum și psihologice.
Mai mult, femeile aflate la perimenopauză pot manifesta și simptome care le afectează din punct de vedere psihologic, cum ar fi o senzație puternică de anxietate și/sau de depresie, bufeuri, fluctuații dramatice de greutate sau stare de oboseală cronică.
Așadar, chiar dacă nu te simți foarte bine, nu trebuie să lași starea psihică negativă să se adâncească. Este important să rămâi proactivă, să cauți soluții și să discuți cu medicul cu privire la cea mai bună variantă pentru a-ți atenua simptomele și a reveni la cursul normal al lucrurilor. În acest scop, e important să menții un stil de viață sănătos, să ai o alimentație echilibrată, susținută de suplimentele corecte, să faci sport în mod regulat și să îți menții optimismul.
E important de știut că o mare parte din simptomele și neplăcerile resimțite de femei la vârsta de 40 de ani apar din cauza unor carențe specifice de vitamine și minerale. Deși este recomandat ca aceste vitamine și minerale să fie preluate din alimentație, suplimentele nu doar că sunt o opțiune alternativă foarte bună, dar uneori alimentația nu poate acoperi o carență semnificativă, mai ales atunci când este vorba despre simptome asociate cu înaintarea în vârstă.
Cele mai bune vitamine după 40 de ani
Unul dintre principalele aspecte la care trebuie să te gândești, atunci când decizi să începi un regim de suplimente este calitatea. Piața este saturată de opțiuni, ceea ce nu face decât să îți îngreuneze alegerea. Este important să te consulți cu medicul curant în acest sens.
În ceea ce privește cele mai bune suplimente recomandate pentru femeile aflate la vârsta de 40 de ani, îți oferim mai jos o listă de vitamine și minerale esențiale:
- Vitamina D
Vitamina D este esențială pentru femeile aflate la 40 de ani, deoarece contribuie în mod activ la eliminarea riscului de diabet, boli de inimă, anumite tipuri de cancer și chiar scleroză multiplă. În plus, vitamina D ajută la o mai bună asimilare a calciului în oase, mineral de care ai mare nevoie la perimenopauză.
- Vitamina B12
Vitamina B12 este actorul principal în menținerea la nivel normal a funcțiilor cerebrale și a circulației sanguine. Deși vitamina B12 se regăsește în numeroase alimente, odată ce înaintăm în vârstă, rata de absorbție scade, prin urmare, este nevoie de suplimentare.
- Magneziul
După pragul de 40 de ani, riscul de hipertensiune și de boli de inimă crește la femei. Acesta poate fi gestionat cu ajutorul alimentației și a suplimentelor corecte. Magneziul este foarte important din acest punct de vedere, contribuind semnificativ la scăderea riscului de boli cronice. Mai mult, consumul de magneziu ajută la menținerea sănătății musculare și cerebrale. Este, de departe, unul dintre cele mai importante suplimente recomandate după 40 de ani.
- Calciul
Calciul este considerat inamicul bolilor de oase, dar are mult mai multe de oferit, în special la perimenopauză. Așadar, calciul susține sănătatea sistemului osos, dar contribuie și la menținerea tonusului general, la sănătatea dinților, a pielii, unghiilor și părului. În plus, suplimentarea cu calciu începând chiar de la vârsta de 30 de ani, conform indicațiilor medicului, poate contribui semnificativ la atenuarea simptomelor de perimenopauză.
- Potasiul
Pentru femeile aflate la postmenopauză, acest mineral este foarte important, pentru că ajută la reducerea riscului de atac cardiovascular și la menținerea circulației sanguine în parametri normali. Atenție, însă, la cantitate. Este recomandat să te consulți cu medicul curant înainte de a începe suplimentarea cu potasiu, pentru că acesta vine la pachet și cu diverse reacții adverse.
Cum îți asiguri aportul de vitamine după 40 de ani?
Pentru un aport corect de vitamine și minerale, în special după vârsta de 40 de ani, este important să menții un stil de viață sănătos și echilibrat. Acest lucru se traduce printr-o alimentație bogată în nutrienți și alimente proaspete, neprocesate, prin mișcare fizică regulată și printr-o igienă corespunzătoare a somnului.
Specialiștii sugerează că nu e niciodată prea târziu să te apuci de sport, chiar dacă suferi de probleme ale oaselor și articulațiilor. Cu ajutorul unui profesionist, poți construi o rutină de sport indicată nevoilor tale, ceea ce te va ajuta să îți crești mobilitatea și flexibilitatea. În plus, te vei bucura de o stare de spirit mult mai bună și de un somn mai profund.
Nu în ultimul rând, discută cu medicul curant despre opțiunile de suplimente sau de tratament pentru a echilibra nivelul de estrogen în organism, odată ajunsă la perimenopauză. Acest aspect este esențial pentru a depăși fără probleme această perioadă.