Ce este acidul uric
Înainte de a ști ce plantă elimină acidul uric în exces, este necesar să înțelegi ce reprezintă și cum se formează acest acid. Astfel, acidul uric se formează în urma descompunerii purinelor. Acestea sunt molecule formate din atomi de carbon și de nitrogen și sunt de două feluri:
- Purinele formate în corpul uman, care se regăsesc în celule: aprox. 2/3 dintre purine sunt de acest fel. Ele se formează când celulele sunt distruse și mor, iar în urma acestor procese este creat acidul uric;
- Purinele care pătrund în organism prin hrana consumată: aceste purine sunt metabolizate în corp în cadrul procesului de digestie. Printre alimentele care conțin purine se numără, de exemplu, carnea roșie, organele animale, anșoa, macroul, scoicile, leguminoasele.
Aproximativ 90% din acidul uric se reabsoarbe în corp, iar restul se elimină prin urină și prin materiile fecale.
Semne că ai prea mult acid uric
Un nivel ridicat al acidului uric înseamnă că te confrunți cu hiperuricemie. Pentru a se putea vorbi despre hiperuricemie, trebuie să te raportezi la următoarele valori ale acidului uric în sânge:
- Peste 6 mg/dl în cazul femeilor;
- Mai mult de 7 mg/dl în cazul bărbaților.
Pe de o parte, hiperuricemia apare când consumi alimente și/sau băuturi cu conținut ridicat de purine, spre exemplu carne roșie, ficat, ton, sardine, bere, băuturi ce conțin fructoză provenită din siropul de porumb.
Pe de altă parte, anumite medicamente favorizează creșterea nivelului de acid uric. Printre asemenea medicamente se numără:
- Diureticele;
- Imunosupresoarele: medicamente ce suprimă sau reduc reacțiile sistemului imunitar.
Nu în ultimul rând, nivelul acidului uric poate să crească dacă suferi de anumite boli, precum:
- Boli renale;
- Hipotiroidism;
- Hiperparatiroidism: această afecțiune survine dacă sunt eliberați prea mulți hormoni paratiroidieni de către glandele paratiroide. Ele sunt glande endocrine, aflate pe lobii tiroidei;
- Sarcoidoză: boală ce implică dezvoltarea unor zone de inflamație, numite granuloame, la nivelul unor organe precum plămânii, ochii sau pielea;
- Cancer.
Alți factori de risc pentru creșterea nivelului acidului uric sunt:
- Obezitatea;
- Nivelul ridicat al glucozei din sânge;
- Expunerea la pesticide sau la plumb.
În general, nivelul ridicat al acidului uric nu provoacă simptome. De altfel, majoritatea persoanelor nu știu că au hiperuricemie până când nu au de suferit din pricina manifestărilor neplăcute generate de:
Gută
Este prezentă în aprox. 20% dintre cazurile de hiperuricemie. O creștere rapidă a nivelului de acid uric provoacă o criză de gută. Aceasta poate să afecteze orice articulație din corp, de exemplu genunchii, coatele, gleznele, încheietura mâinii etc.
Un „atac” de gută tinde să survină brusc și este mai intens timp de 12-14 ore. Printre simptomele ce îl însoțesc se regăsesc:
- Durerea intensă;
- Inflamația;
- Rigidizarea articulației afectate;
- Înroșirea sau, dimpotrivă, decolorarea tegumentului;
- Senzația de căldură;
- Sensibilitatea la atingere.
Pietrele la rinichi (calculii renali)
Uneori, cristalele de acid uric încep să se acumuleze la nivelul rinichilor. Aceste cristale se unesc și cu alte substanțe din corp și formează o masă solidă. Dacă pietrele formate sunt foarte mici, ele pot fi eliminate prin urină fără să ai dureri. În situația în care nu se elimină pentru că sunt de dimensiuni mari, blochează diferite zone de pe tractul urinar. Dacă se întâmplă așa, intervin simptome cum ar fi:
- Nevoia urgentă de a urina;
- Dureri la urinare;
- Dificultăți la urinare;
- Prezența sângelui în urină;
- Urină tulbure și cu miros dezagreabil;
- Dureri la nivelul abdomenului inferior, al spatelui și/sau în zona inghinală ;
- Frisoane și febră;
- Greață.
Ce trebuie să mănânci când ai acid uric crescut
Persoanelor ce au un nivel ridicat al acidului uric le este recomandată o dietă sănătoasă, care să se bazeze în special pe alimente cum ar fi:
- Legume;
- Fructe și sucuri de fructe;
- Lactate cu conținut redus de grăsime;
- Cereale integrale;
- Semințe de in;
- Ouă;
- Anumite nuci: spre exemplu, migdalele și nucile caju au conținut redus de purine;
- Anumite leguminoase, cu condiția să aibă conținut scăzut de purine: printre acestea se numără, de exemplu, lintea, fasolea roșie, fasolea Lima, fasolea pinto sau cea garbanzo.
De asemenea, dacă ai acid uric crescut, pentru a reduce riscul de gută, străduiește-te să consumi cât mai multe lichide, mai ales apă și ceaiuri. În plus, ca să nu se ajungă la diminuarea capacității organismului de a procesa și de a elimina acidul uric, evită cât mai mult alcoolul.
Ceai pentru eliminarea acidului uric
Nu se poate vorbi despre o singură plantă care elimină acidul uric. Astfel, diverse plante pot fi valorificate sub formă de ceaiuri benefice pentru eliminarea excesului de acid uric din corp și pentru prevenirea și/sau ameliorarea manifestărilor neplăcute provocate de gută.
Ceai de armurariu
Armurariul este o plantă vestită pentru că susține funcțiile vezicii biliare, rinichilor și ficatului. Consumând armurariu și sub formă de ceai, acesta stimulează funcționarea ficatului și protejează corpul împotriva compușilor toxici precum acidul uric. În plus, întrucât armurariul scade riscul de a dezvolta boli cronice de ficat, previne și o reacție puternică a acestui organ la purine și, de aceea, împiedică producerea excesivă de acid uric și favorizează eliminarea acestuia.
Întrucât armurariul face parte din familia plantelor „Asteraceae”, nu îl consuma deloc dacă știi că ești alergică la plante precum păpădia, crizantemele, margaretele sau coada-șoricelului. Totodată, stai de parte de ceaiul de armurariu dacă suferi de afecțiuni cum ar fi cancer de sân, endometrioză, fibrom uterin, cancer ovarian sau uterin.
Cere neapărat sfatul unui medic dacă intenționezi să consumi ceai de armurariu și ai diabet, în condițiile în care această plantă influențează nivelul zahărului din sânge.
Ceai de ghimbir
Acest ceai este cunoscut mai ales pentru proprietățile sale antiinflamatorii și pentru efectele pozitive asupra aparatului digestiv. Dacă încerci să îl consumi regulat, ceaiul de ghimbir contribuie la diminuarea nivelului de acid uric și scade riscul de a trece prin crize de gută.
Pentru a-ți prepara ceai, poți utiliza:
- Ghimbir proaspăt;
- Pulbere de ghimbir;
- Ghimbir uscat.
Consultă-te cu un medic dacă dorești să bei ceai de ghimbir și ești în oricare dintre aceste situații:
- Ești însărcinată;
- Ai diabet;
- Ai hipertensiune arterială;
- Ai pietre la bilă.
Ceai de păpădie
Ceaiul de rădăcină de păpădie este util pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, ameliorează disconfortul digestiv și susține buna funcționare a sistemului imunitar. În plus, pentru că stimulează detoxifierea ficatului și producerea urinei, păpădia este una dintre plantele care îmbunătățesc și capacitatea organismului de a elimina acidul uric.
Nu consuma deloc ceai de păpădie dacă ești alergică la plantele din familia „Asteraceae”. Cere neapărat sfatul unui medic dacă vrei să consumi acest ceai și te afli sub un tratament cu antibiotice, în contextul în care ceaiul poate interacționa cu antibioticul respectiv.
Ceai de rădăcină de brusture
Apreciat pentru conținutul ridicat de antioxidanți și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, ceaiul de rădăcină de brusture este de ajutor și grație proprietăților sale diuretice. În aceste condiții, sprijină organismul să scape de toxine și să elimine excesul de acid uric. Mai mult, pentru că are și efecte antiinflamatorii, brusturele reduce inflamațiile de la nivelul articulațiilor și atenuează crizele de gută.
Nu te orienta către ceaiul de rădăcină de brusture fără să te consulți cu un medic dacă:
- Ești însărcinată;
- Alăptezi;
- Ești alergică la diverse plante;
- Te afli sub un tratament pentru diabet;
- Iei medicamente anticoagulante sau diuretice.
Ceai de urzică
Nu numai că este bogat în nutrienți precum magneziu, calciu și potasiu, dar ceaiul de urzică este și un diuretic natural eficient. Așa se explică de ce susține organismul în procesul de eliminare a acidului uric, prevenind acumularea excesivă a acestuia și apariția gutei. Mai mult decât atât, având și proprietăți antiinflamatorii, ceaiul de urzică previne și atenuează crizele de gută, contribuind în special la ameliorarea durerilor articulare.
Chiar dacă îți dorești să consumi ceai de urzică, nu realiza acest demers fără să întrebi un medic în situația în care iei un tratament bazat pe:
- Diuretice;
- Betablocante: acestea se utilizează, de pildă, pentru tulburări de ritm cardiac, pentru migrene, pentru hipertensiune etc;
- Medicamente care blochează canalele de calciu: aceste medicamente se folosesc, de exemplu, pentru tratarea unor afecțiuni cardiace;
- Medicamente pentru diabet;
- Medicamente care influențează nivelul hormonului estrogen.
Alimente și ceaiuri de încercat pentru refacerea rinichilor
Fructe care scad acidul uric
Pe de o parte, pentru a reduce nivelul de acid uric din corp ai nevoie de fructe cât mai bogate în vitamina C. Potrivit unui studiu apărut în „Nutrients”, un nivel ridicat de vitamina C în sânge îmbunătățește metabolismul purinelor, favorizând scăderea nivelului de acid uric și acumularea cristalelor de acid uric pe articulații și pe țesuturile moi.
Pe de altă parte, fibrele din fructe contribuie și ele la scăderea nivelului de acid uric. Nu numai că îl absorb din fluxul sanguin, dar elimină și excesul din organism.
Având în vedere aspectele menționate, printre cele mai recomandate fructe pentru scăderea nivelului de acid uric se numără:
- Citricele;
- Merele;
- Kiwi;
- Căpșunile;
- Ananasul;
- Cireșele: acestea conțin și antocianini, compuși antiinflamatori care contribuie și la reducerea nivelului de acid uric;
- Bananele.
Legume care scad acidul uric
Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente și pentru că, datorită vitaminei C și a fibrelor, au efecte pozitive și în ceea ce privește scăderea nivelului de acid uric.
Dintre legumele cu conținutul cel mai redus de purine pot fi amintite:
- Ardeiul gras roșu;
- Sfecla roșie;
- Varza roșie;
- Broccoli;
- Castravetele;
- Morcovii;
- Salata verde;
- Dovlecelul;
- Roșiile;
- Varza kale.
În afară de consumul constant de alimente cât mai sărace în purine și de ceaiuri din plante care elimină excesul de acid uric, pentru a-ți păstra un nivel sănătos al acestui acid în organism nu neglija nici aceste sfaturi:
- Bea cât mai multă apă: este esențial pentru a stimula rinichii să elimine cât mai rapid acidul uric. Aceste organe filtrează aprox. 70% din acidul uric. De asemenea, apa favorizează menținerea pH-ului urinei între 6,3-6,8, ceea ce reduce formarea cristalelor de acid uric și ușurează eliminarea acestuia;
- Străduiește-te să faci zilnic mișcare: procedând așa, reduci riscul de a acumula multă grăsime în corp. Grăsimea este cea care transportă mai mult acid uric decât mușchii. Prin urmare, pe măsură ce cantitatea de grăsime scade, se ajunge treptat și la scăderea nivelului de acid uric din sânge.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by diana.grytsku on Freepik
Surse articol: arthritis-health.com, creakyjoints.org, draxe.com, goutpatients.com, goutproof.com, healthline.com, healthshots.com, herbalisticwelness.com, livestrong.com, mayoclinic.org, mdpi.com, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, romedic.ro, sfatulmedicului.ro, srp.ro, urmc.rochester.edu, verywellhealth.com, webmd.com