BabyCenter a realizat un sondaj în legătură cu temerile noilor părinți. Astfel, au fost întrebați 2400 de părinți „care este cea mai mare frică legată de copil?”.
Vă dezvăluim care au fost cele mai comune 5 răspunsuri ale acestora.
1. Mi-e teamă că al meu copil nu va avea succes
Prin asta, se traduce „îmi e teamă că nu va avea suficiente oportunități pentru a se dezvolta și a-și atinge potențialul maxim”.
Drept este că trăim într-o perioadă nesigură din punct de vedere economic (și nu numai), așa că putem să spunem că această teamă este una justificată, în mare parte.
„Mulți părinți se chinuie să răzbească și nu-și doresc același lucru și pentru copilul lor”, spune Pamela Paul, specialist în parenting.
Soluția ar fi să te gândești că fiecare om are parcursul său. Nu-ți garantează nimeni că al tău copil se va descurca greu, sau minunat, iar toți ce poți să faci este să-i fi alături și să-l înveți să aibă încredere în el. Restul lucrurilor se vor aranja de la sine.
2. Mi-e teamă că cineva îmi va răni copilul
Probabil nu există teamă mai justificată decât gândul că cineva i-ar putea face rău copilului tău. Protejarea puiului tău este unul dintre instinctele cele mai puternice pe care le poate avea un părinte.
David Finkelhor, sociolog american și directorul Centrului „Violența împotriva copiilor” sfătuiește părinții să păstreze o relație cât mai strânsă cu copilul, în care să primeze încrederea.
„Este important să păstrezi o comunicare deschisă. Asigură-l pe cel mic că poate avea încredere în tine și că îți poate spune orice.
În același timp, este important să-ți educi copilul cu privire la pericolele pe care ar putea să le întâlnească și totodată, cu privire la ce e normal și ce nu. De exemplu, nu e normal să fie atins în anumite locuri”, spune Finkelhor.
3. Mi-e teamă că cel mic va fi rănit într-un accident
Accidentele nu pot fi prevăzute, însă pot fi prevenite. Asigură-te că cel mic are mereu centura de siguranță atunci când este în mașină; iar dacă nu merge cu tine în mașină, învață-l să fie atent și să-și pună mereu centura.
De asemenea, obișnuiește-l să poarte echipament de protecție (cască, genunchiere, cotiere) atunci când merge pe bicicletă sau trotinetă.
4. Mi-e teamă că al meu copil va fi victima bullying-ului
La fel ca și celelalte, această temere este justificată. Bullying-ul este un subiect pe care toți părinții ar trebui să-l trateze cu seriozitate, pentru că poate duce la consecințe grave, cum ar fi depresie, sau în cazuri extreme, chiar suicid.
Este important să menții o comunicare deschisă cu personalul școlii și să existe transparență din ambele părți. Dacă cel mic se confruntă cu dificultăți acasă sau la școală, atât părinții, cât și profesorii trebuie să fie implicați.
Din fericire, există multe resurse de care părinții se pot folosi pentru a-și educa copiii în legătură cu bullying-ul, de la cărți, până la podcast-uri; dar poate cea mai eficientă metodă este să discuți cu el și să-i arăți că îi ești alături.
5. Mi-e teamă că al meu copil va avea probleme cu greutatea
Tulburările alimentare reprezintă o problemă din ce în ce mai serioasă. Obezitatea și tulburările alimentare, cum ar fi bulimia sau anorexia, au crescut alarmant printre copii și adolescenți în ultimii 30 de ani.
Cel mai ușor este să previi aceste probleme și să te asiguri că micuțul tău are o dietă echilibrată, dar și că face suficientă mișcare.
În ceea ce privește tulburările alimentare, fii atent la orice comportament ciudat al copilului tău în prezența mâncării. De exemplu, mănâncă pe ascuns? Sau mănâncă exagerat de mult? Are o dietă nesănătoasă?
Apelează la medic dacă observi schimbări fizice, dar și comportamentale din cauza mâncatului.
Cu siguranță părinții ai mult mai multe temeri, însă sunt normale. Unele vor trece de la sine, în timp ce altele vor necesita puțin efort și informare din partea ta.
Rezonezi și tu cu una dintre fricile de mai sus?
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.babycenter.com/family/motherhood/top-5-parenting-fears-and-what-you-can-do-about-them_3656609