6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să vezi că părul tău s-a îngrășat în mai puțin de 24 de ore de la spălare. De exemplu, expunerea la umezeală și căldură excesivă, transpiratul după exercițiile fizice sau utilizarea unei cantități prea mari dintr-un produs de styling conduc la acumularea sebumului la nivelul scalpului. Atunci când te confrunți constant cu această situație, înseamnă că ai părul gras. Din fericire, cu ajutorul unor măști bazate pe ingrediente naturale, pe care le poți prepara acasă, îți asiguri treptat părul suplu și strălucitor la care visezi.

Semne că ai părul gras

Înainte să afli ce măști naturale sunt utile pentru a scăpa de părul gras, trebuie să știi cum îți dai seama că te confrunți cu această problemă. Iată ce ar trebui să te pună în gardă:

Părul este permanent uleios

Sebumul de pe scalp este produs de glandele sebacee. Un nivel echilibrat al sebumului contribuie la asigurarea umidității, a hidratării, conferă strălucire, previne uscarea și protejează părul în fața proliferării bacteriilor. Când glandele sebacee produc prea mult sebum, părul se îngrașă și are aspect neîngrijit.

adolescenta cu par lung si ondulat uitandu-se printre ochiurile metalice ale unei portiuni ale unui pod 

Ai senzația că părul tău nu este niciodată curat

Persoanele cu scalp gras au tendința să se spele zilnic pe cap. În special adolescenții și adulții tineri observă că părul li se îngrașă la scurt timp după spălare. Ca să îți dai seama cât de des ar trebui să te speli pe cap pentru a scăpa de aspectul neplăcut al părului, medicii dermatologi vin cu următorul sfat: să îți modifici rutina de spălare pentru a vedea ce funcționează pentru tine. De pildă, poți să faci o pauză de una-două zile între spălări, dacă obișnuiești să te speli zilnic. 

Părul este lipsit de volum și creează impresia că este subțire

Acumularea excesivă de sebum la nivelul rădăcinilor nu permite părului să dobândească volum. În același timp, prea mult sebum se poate depune la baza foliculilor, care arată ca și cum ar fi uzi. De aceea, nu este exclus să crezi că părul tău este subțire, fragil. 

Suferi din cauza mâncărimilor scalpului

Descuamarea pielii, mâncărimile și mătreața afectează mai ales persoanele care au scalpul gras. Încercând să remediezi situația, poți recurge la diverse produse de îngrijire ca să combați tendința de uscare. De fapt, fără să îți dai seama, îți creezi mai multe probleme. În unele cazuri, poți ajunge să vezi zone cu piele înroșită și inflamată la nivelul scalpului, care afectează creșterea și regenerarea părului. 

Observi că pe pielea scalpului sunt pori blocați

Uneori, porii se blochează din pricina secreției abundente de sebum. Când intervin și bacteriile, există riscul ca pe scalp să apară coșuri sau chiar acnee. 

Cauzele părului gras

Ca să înțelegi mai bine de ce anumite ingrediente din măștile pentru părul gras contribuie la îmbunătățirea aspectului acestuia, este necesar să afli de ce părul tău se îngrașă rapid. Cele mai cunoscute cauze responsabile pentru dezechilibrele producției de sebum sunt:

Seboreea

Reprezintă termenul medical folosit pentru părul și pielea cu aspect gras, uleios. Seboreea apare când glandele sebacee au o activitate foate intensă și produc prea mult sebum. În general, nu este provocată de o anumită problemă de sănătate. Cu toate acestea, în unele cazuri, seboreea este favorizată de un dezechilibru hormonal. De pildă, poate fi vorba despre un exces de hormoni androgeni, asociat cu sindromul ovarelor polichistice. Hormonii androgeni sunt secretați de ovare. 

Dermatita seboreică

Este o afecțiune care afectează cu precădere scalpul, fiind dăunătoare foliculilor de păr. De cele mai multe ori, dermatita seboreică este provocată de ciuperca Malassezia. Aceasta din urmă se hrănește cu uleiurile naturale ale scalpului și după aceea eliberează acizi grași. De aceea, glandele sebacee produc mai mult sebum ca de obicei, care se depune și la nivelul foliculilor, ducând la îngrășarea părului. Manifestările specifice dermatitei seboreice a scalpului sunt:

  • Descuamarea pielii;
  • Porțiuni de piele grasă;
  • Mătreață;
  • Mâncărimi;
  • Iritații;
  • Inflamarea pielii;
  • Fragilizarea și pierderea părului. 

Fluctuațiile hormonale

Anumiți hormoni stimulează glandele sebacee să secrete mai mult sebum. Spre exemplu, fluctuațiile estrogenului, ale progesteronului sau testosteronului influențează și ele producția de sebum. Așa se explică de ce la pubertate, în perioada sarcinii sau în zilele cu menstruație observi că părul se îngrașă mai repede. 

Spălatul excesiv pe cap

Înainte să te apuci să te speli mai des ca de obicei în speranța că poți scăpa de părul gras, ține seama și de acest aspect: de fiecare dată când utilizezi șamponul, scalpul primește semnal să producă mai mult sebum. De asemenea, spălatul frecvent diminuează cantitatea de uleiuri naturale din scalp. Dacă se întâmplă așa, glandele sebacee sunt stimulate să creeze mai mult sebum pentru a se asigura rehidratarea. 

Folosirea unei cantități prea mari de balsam

Cele mai multe balsamuri de păr conțin diferite chimicale, utile pentru a se accelera procesele de regenerare, de reparare. Cu cât le folosești mai des, cu atât aceste substanțe se depun mai mult pe foliculii de păr și creează aspectul de păr gras. Este preferabil, când recurgi la un balsam, să eviți să-l aplici direct pe scalp. 

Utilizarea șamponului nepotrivit

Valoarea pH-ului scalpului este în jur de 5,5. Dacă pH-ul este mai mic de atât, înseamnă că ai părul gras. Continuând să folosești un șampon cu pH mai mic de 5,5, tendința de îngrășare a părului se menține. Mult mai bine este să găsești un produs cu pH mai mare, astfel încât să-ți echilibrezi natural scalpul. 

Atingerea frecventă a părului

Mai ales când ești obosită sau stresată poți începe să stai cu mâna prin păr, să îți prinzi șuvițele între degete, să le răsucești etc. Mâinile tale nu sunt, însă, întotdeauna curate, așa că, fără să vrei, uleiurile și bacteriile ajung pe firele de păr și pe pielea scalpului. Se creează astfel un mediu propice dezvoltării bacteriilor, acumulării de sebum și infecțiilor. 

Neglijarea igienizării obiectelor cu care părul vine în contact

Când folosești produse de îngrijire pe bază de ceară sau de ulei, pe păr se formează depozite de uleiuri, de celule ale pielii și de transpirație. Acestea se acumulează pe obiecte precum perii,  prosoape, pălării, eșarfe etc. Dacă nu ai grijă să le cureți periodic, riști să îți murdărești părul și să observi cum se îngrașă la scurt timp după ce te speli pe cap. 

femeie tanara blonda stand in fata unei oglizi si incercand sa se pieptene cu o perie

Stresul

Expunerea la stres duce la creșterea nivelului de cortizol din sânge, ceea ce activează și sebocitele: celulele care produc sebumul. Întrucât pe scalp se găsesc numeroase glande sebacee, activitatea intensă a sebocitelor crește predispoziția spre îngrășarea părului. 

Dieta dezechilibrată

Faptul că părul tău se îngrașă poate fi pus în legătură și cu dieta pe care o urmezi. Potrivit unui studiu apărut în Advances in Dermatology and Allergology, persoanele care consumă mai ales alimente bogate în calorii, în grăsimi și cu indice glicemic ridicat, sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu excesul de sebum din cauza impactului alimentației asupra hormonilor androgeni. Pentru a nu se ajunge într-o astfel de situație, sfatul medicilor este să se consume cu precădere fructe și legume, carne slabă și pește. Indicele glicemic se referă la puterea unui aliment de a crește glicemia după ce se consumă 100 g de glucide din alimentul respectiv. 

Expunerea la fluctuațiile de temperatură și de umezeală

Spre exemplu, dacă ajungi într-o baie plină de abur fierbinte după un interval petrecut afară, în frig, scalpul tău nu primește mesaje clare. Aceste schimbări semnificative determină organismul să producă mai multe uleiuri, creându-se un mecanism de apărare. Mai mult decât atât, umiditatea și transpirația influențează creșterea temperaturii corpului, iar glandele sebacee își măresc producția de uleiuri.

Măști naturale pentru păr gras

Părul gras atrage mai ușor murdăria și poluanții și poate fi afectat adesea de mătreață. În plus, are aspect tern la scurt timp după spălare. Ca să-l revitalizezi și să previi excesul de sebum, recurge și la câteva măști naturale, speciale pentru păr gras. Pentru ca acestea să fie cât mai eficiente, trebuie să le lași pe scalp timp de 15-30 de minute. 

Aloe vera, lămâie și miere

Toate aceste ingrediente contribuie la eliminarea reziduurilor grase, reglează producția de sebum, hidratează și calmează scalpul iritat. 

Aloe vera conține vitaminele A, B12, C și E, dar și acizi grași, fiind benefică pentru întărirea foliculilor și pentru menținerea sănătății pielii scalpului. Lămâia are proprietăți astringente, împiedicând acumularea unei cantități ridicate de sebum. Mierea are proprietăți emoliente, hrănește și oferă strălucire părului. Totodată, grație proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii, diminuează inflamațiile și iritațiile care însoțesc afecțiuni precum dermatita seboreică.

Pentru a prepara o mască de păr, ai nevoie de:

  • 1 lingură aloe vera gel;
  • zeama de la o lămâie mică;
  • 2 linguri miere. 

Amestecă toate aceste ingrediente și aplică masca pe cap, masându-ți cu ea scalpul și mergând apoi pe toată lungimea firelor de păr. Lasă masca să acționeze 15 minute și clătește-te bine. Folosește un șampon blând pentru o curățare completă. 

Oțet de mere, iaurt și miere

Oțetul de mere este unul dintre cele mai apreciate ingrediente utilizate în măștile naturale pentru păr gras din următoarele motive:
  • Echilibrează pH-ul scalpului;
  • Previne îngrășarea părului din cauza acumulării reziduurile provenite din produsele de styling;
  • Menține echilibrul uleiurilor naturale. 

Iaurtul ajută și el la echilibrarea pH-ului, hidratează și, prin prezența proteinelor și a vitaminei B5, hrănește părul de la interior. 

Ca să îți pregătești o mască de păr numai bună pentru a scăpa de excesul de sebum, folosește-te de:

  • 1 linguriță oțet de mere;
  • 1 linguriță miere;
  • 1/2 cană iaurt simplu, natural.

felii de lămâie, borcanel de iaurt, bicarbonat de sodiu si un recipient cu ulei, ingrediente pentru o masca de par naturala

Obține o pastă din amestecul acestor ingrediente și aplic-o pe scalp, masându-te bine. Lasă masca pe cap pentru aprox. 15 minute și clătește-te cu apă călduță. 

Bicarbonat de sodiu și ulei esențial de arbore de ceai

În ceea ce privește bicarbonatul de sodiu, trebuie să știi că acesta reprezintă o soluție pentru combaterea părului gras, întrucât are proprietăți exfoliante. De aceea, absoarbe uleiul și murdăria.

Uleiul de arbore de ceai (tea tree) are proprietăți antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii, protejându-te în fața infecțiilor, mâncărimilor și a mătreții.

cutie de bicarbonat de sodiu, bicarbonat de sodiu in castronel transparent si ulei esential de arbore de ceai

Să îți faci o mască de păr utilizând bicarbonat de sodiu și ulei de arbore de ceai este foarte simplu. Tot ce ai de făcut este să amesteci:

  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu;
  • 3-4 picături de ulei esențial de arbore de ceai;
  • 1/2 cană apă.

Pentru ameliorarea aspectului neplăcut al părului și pentru diminuarea mătreții, aplică amestecul pe scalp de două ori pe săptămână. Clătește-te cu apă călduță după 15 minute. 

Înainte să te apuci să-ți prepari o mască naturală pentru păr gras bazându-te pe ingredientele enumerate, testează în prealabil pe piele uleiul de arbore de ceai. În acest scop, aplică o picătură de ulei pe o porțiune mică de piele, precum pe partea interioară a brațului și vezi dacă în 24 de ore nu apare nicio iritație. Dacă nu se întâmplă nimic, înseamnă că poți folosi acest ulei în siguranță și pe suprafețe mai mari, așa cum este și scalpul. 

Când utilizezi ulei esențial de arbore de ceai pur, nu îl aplica niciodată topic, fără să îl diluezi într-un ulei purtător: de cocos, de jojoba, de măsline, de migdale etc. Spre exemplu, diluează 1-3 picături de ulei esențial într-o linguriță de ulei purtător. 

Lămâie, bicarbonat de sodiu, albuș de ou și iaurt

Atât lămâia, cât și bicarbonatul, absorb rapid reziduurile grase de pe scalp. Cât privește iaurtul și albușul de ou, ambele furnizează aminoacizi și proteine, hrănind rădăcinile firelor de păr. Folosește-te de aceste 4 ingrediente pentru a-ți face o mască pentru părul gras, pe care să o aplici săptămânal. Ai nevoie de următoarele cantități:

  • 1-2 linguri zeamă de lămâie;
  • albușul de la un ou;
  • 1/2 cană iaurt simplu, natural;
  • 1 lingură bicarbonat de sodiu.  

După ce obții o pastă prin amestecul ingredientelor enumerate, aplic-o pe păr. Pune-ți pe cap o cască de duș și lasă masca de păr să acționeze cam 30 de minute. Clătește-te bine. 

Oțet de mere și ulei de lavandă

Îmbunătățește-ți sănătatea scalpului, scapă de iritații și de părul gras preparându-ți o mască de păr din:

  • 1 cană și 1/2 apă caldă;
  • 3 linguri oțet de mere;
  • 4 picături ulei esențial de lavandă.

După ce lași masca să acționeze aprox. 15 minute, spală-te cu șamponul obișnuit.  

sticla de otet de mere, lingurita, recipient tip spray, planta si sticluta cu ulei esential de lavanda

Căpșuni, sare și lămâie

Fiecare dintre aceste ingrediente sunt potrivite pentru o mască pentru părul gras întrucât:

  • Căpșunile conțin antioxidanți și vitamina C, favorizând detoxifierea părului și conferindu-i forță și strălucire;
  • Lămâia degresează părul;
  • Sarea absoarbe excesul de uleiuri și asigură o exfoliere blândă a scalpului. 

capsuni si felii de lamaie

Ca să pregătești masca trebuie să urmezi acești pași:

  • Pune 1/2 cană de căpșuni într-un blender pentru a obține o pastă;
  • Strecoară fructele pentru a elimina toate semințele;
  • Pune într-un castron pasta de căpșuni, 1 linguriță de sare și zeama de la o lămâie: amestecă bine;
  • Aplică amestecul pe părul uscat, nespălat și lasă-l să acționeze 20-30 de minute: spală-te pe cap cu șampon.

Pentru a te asigura că părul tău nu se mai îngrașă prea repede, în afară de utilizarea măștilor naturale pentru păr gras ține cont și de sfaturii precum:

  • Încearcă să faci schimbări în dietă: mizează pe alimente cu indice glicemic scăzut, ce contribuie la reducerea producției de sebum. Dintre alimentele cu indice glicemic scăzut fac parte: țelina, conopida, varza, grapefruitul, caisele, căpșunile, merele, prunele, perele, roșiile, fasolea verde, kiwi etc.;
  • Spală-te pe cap cu un șampon fără sulfați: acest tip de șampon curăță mai blând scalpul;
  • Nu folosi produse de styling cu uleiuri sau ceară;
  • Nu aplica pe păr diverse uleiuri care hrănesc părul, cum ar fi cel de cocos, de exemplu;
  • Curăță regulat peria, pieptănul, prosoapele, fețele de pernă, bandanele etc;
  • Nu îți face masaje prelungite pe scalp: ca să nu stimulezi glandele sebacee să producă mai mult sebum;
  • Când folosești uscătorul de păr, evită temperaturile înalte și nu îl ține prea aproape de pielea capului: dacă nu respecți acest sfat, riști să ajungi la o creștere a producției de sebum.  

Dacă aceste măsuri nu dau rezultatele așteptate, consultă-te cu un medic dermatolog. Acesta îți poate recomanda produse speciale pentru scalpul gras, pe care să le introduci în rutina zilnică de îngrijire. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, unsplash.com, youtube.com

Surse articol: bebeautiful.in, byrdie.com, crlab.com, glaminati.com, headandshoulders.co.in, healthline.com, makeupandbeauty.com, medicalnewstoday.com, mindbodygreen.com, ncbi.nlm.nih.gov, prose.com, sfatulmedicului.ro, shape.com, styletips101.com, ucfhealth.com, viatacudiabet.ro, webmd.com

Articolul urmator
Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Are doar 2 ani și suferă de o afecțiune rară, care face să îi crească păr pe chip: „E un copil venit de la Dumnezeu”
    Are doar 2 ani și suferă de o afecțiune rară, care face să îi crească păr pe chip: „E un copil venit de la Dumnezeu”

    La vârsta de 2 ani, Missclyen Roland din Malaysia, întoarce capete ori de câte ori iese pe stradă, dar nu din motivul pe care îl credeți. Micuța arată...

    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

    Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

    Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a...

    „M-au trimis acasă, mi-au spus că nu mai pot face nimic pentru copiii mei și a doua zi au murit”. Povestea cutremurătoare a unei mame care și-a pierdut gemenii
    „M-au trimis acasă, mi-au spus că nu mai pot face nimic pentru copiii mei și a doua zi au murit”. Povestea cutremurătoare a unei mame care și-a pierdut gemenii

    O femeie din Australia a născut gemeni, doar ca să-i vadă murind o oră mai târziu. Medicii i-au spus că nu pot face nimic pentru cei doi, însă ea crede și simte altceva.

    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

    Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

    Vor purta elevii măști în clase din septembrie? Ce spune Alexandru Rafila despre noul an școlar
    Vor purta elevii măști în clase din septembrie? Ce spune Alexandru Rafila despre noul an școlar

    Școala începe în mai puțin de o lună, iar numărul cazurilor noi de COVID-19 se apropie din nou de pragul de 10.000. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9.864...

    O profesoară din Prahova a tras de păr un elev, care ar fi avut o „atitudine sfidătoare"
    O profesoară din Prahova a tras de păr un elev, care ar fi avut o „atitudine sfidătoare"

    Enervată la culme de comportamentul unui elev după un test la matematică, învățătoarea l-a tras de păr. Deși camerele de supraveghere din clasă nu ar fi funcționat chiar...

    © 2025 Qbebe