Înainte de toate, trebuie să trecem în revistă definiția rinichilor: aceștia sunt organele situate în partea posterioară a abdomenului sau mai ușor de zis, în partea din spate, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Din punct de vedere anatomic, rinichiul drept este ușor mai jos situat decât rinichiul stâng, probabil datorită localizării ficatului în partea dreaptă. Când rinichii sunt afectați fie de inflamații, infecții sau de simpla prezență a calculilor renali, poate apărea o patologie denumită colică renală. Majoritatea persoanelor au suferit sau au auzit de colica renală, patologie manifestată sub formă de dureri lombare puternice care pot iradia chiar și spre zona inghinală. De obicei, colicile renale sunt date de prezența calculilor renali (pietre rinichi).
Rinichii sunt cunoscuți ca organele care ajută la eliminarea substanțelor toxice din organism. Încă din această definiție ne dăm seama de importanța majoră pe care o joacă rinichii în menținerea unei funcționări optime a organismului nostru. Deși aceasta este doar una din funcțiile rinichiului, trebuie să reținem că rinichii au numeroase alte funcții esențiale pentru buna funcționare și menținere a corpului nostru, printre care ajutorul pe care îl acordă pentru menținerea integrității osoase sau pentru menținerea tensiunii arteriale sistemice.
60% din corpul uman este constituit din apă, iar pentru a forma urina care reprezintă principalul mijloc de eliminare a substanțelor toxice din organism, rinichiul are nevoie de apă. Iar care poate fi un mod ideal de hidratare daca nu preferam apa simplă? Cu siguranță, ceaiul. Ceaiurile se obțin prin infuzarea frunzelor uscate ale unei plante, iar culoarea ceaiului este dată de gradul de oxidare a frunzelor. Ceaiului poate fi o alternativă a consumului de cafea, substanța principală fiind teina, asemănătoare cafeinei.
Probabil că există câte un ceai care să ajute cu fiecare patologie a organismului. Dacă vă doriți să mențineți sănătatea rinichilor puteți apela la ajutorul ceaiurlor special destinate pentru rinichi, studiile demonstrând că un consum mediu de 240 ml de ceai zilnic poate reduce apariția calculilor renali.
5 ceaiuri pe care le putem consuma pentru a ajuta la menținerea sănătății renale
Ceaiul de nalbă pentru rinichi
Nalba este o plantă cu frunze frumos colorate, cu numeroase efecte benefice, de cele mai multe ori prea puțin cunoscute în zilele noastre. Medicina tradițională chinezească utiliza nalba sub formă de comprese care erau aplicate pe răni, chiar și pe tăieturi profunde, datorită rolului antibacterian. De asemenea, nalba mai putea fi utilizată și sub formă de preparat cosmetic pentru albirea tenului lucru deosebit de important în cultura asiatică. Atunci când se folosește alături de florile de soc, ceaiul de nalbă poate fi un bun aliat în combaterea calculilor renali, dacă este administrat de trei ori pe zi, înainte de masă. Planta poate fi consumată sub formă de ceai sau chiar de decot, având aceleași beneficii.
Ceaiul de păpădie pentru rinichi
Taraxacum officinale cunoscută și sub denumirea de păpădie este o plantă care se găsește în mai toate locurile, de la câmpie la zona subalpină, mai ales în zonele cu vegetație bogată, crescând în locurile care beneficiază de mult soare. Deși gustul este unul amărui, consumată sub formă de decoct sau de ceai, păpădia are proprietăți benefice asupra sănătății renale prin creșterea diurezei și eliminarea substanțelor toxice din organism. De asemenea, păpădia poate fi de ajutor în menținerea sănătății ficatului, suplimentar față de efectele asupra rinichiului.
Ceaiul de pătrunjel pentru rinichi
Atunci când spui pătrunjel, cu siguranță te gândești la ce fel de mâncare poți prepara care să necesite și pătrunjel, inclusiv o ciorbă românească bună sau o salată cu roșii din grădină și nicidecum la consumul său sub formă de ceai. Grecii antici considerau pătrunjelul ca fiind planta care unește lumea viilor cu cea morților, cu numeroase proprietăți benefice organismului. Pătrunjelul nu este doar un aliment, ci și o plantă care ajută la buna funcționare a rinichiului. Avantajele pătrunjelului sunt că acesta conține o cantitate crescută de vitamina C, depășind-o chiar și pe cea dintr-o portocală și o cantitate importantă de proteine și de fier. Pentru buna menținere a sănătății rinichilor, se bea câte o cană de ceai de pătrunjel pe zi.
Ceaiul de cozi de cireșe pentru rinichi
Printre ceaiurile pentru rinichi care ajută la eliminarea toxinelor și la împiedicarea apariției calculilor renali se numără și ceaiul de cozi de cireșe. Cireșul a fost cultivat pentru prima dată în Asia, cu peste 2500 de ani în urmă. Având un puternic efect antiinflamator și antiseptic, ceaiul de cozi de cireșe poate fi de real ajutor în cazul colicilor renale, a cistitelor sau chiar a pielonefritelor, având și un puternic efect diuretic. Acest tip de ceai de consumă de trei ori pe zi, înaintea meselor, după ce a fost lăsat la infuzat vreme de 20 min. Nu se administreaza persoanelor alergice la cireșe.
Ceaiul de ghimbir pentru rinichi
Ghimbirul este cunoscut ca fiind bogat în vitamine și în minerale. Administrat pe timpul sarcinii, ghimbirul poate reduce spasmele abdominale și mai ales este de real ajutor în greața și vărsăturile întâmpinate în primul trimestru de sarcină. Ginerolul, substanța activă care se regăsește în ghimbir poate combate formarea calculilor renali. De asemenea, ghimbirul posedă puternice efecte antitoxice, fiind unul dintre ceaiurile potrivite pentru menținerea sănătății renale.
Obținute din numeroase plante, ceaiurile pentru rinichi nu numai că ajută la buna menținere a funcției acestora, dar reprezintă și o modalitate plăcută și relaxantă de a rămâne hidratată pe parcursul zilei. Nu uitați că înainte de a consuma anumite tipuri de ceaiuri, este bine să vă consultați cu un specialist, ceaiurile nefiind lipsite de efecte adverse.
Sursa: csid.ro/health/medicina-alternativa/5-ceaiuri-pentru-rinichi-17366739/
Surse foto: pixabay