În acest moment, nu există un tratament antiviral pentru coronavirus. Pacienții primesc doar terapie de suport anti-simptomatică, de aceea specialiștii caută un medicament eficient în tratarea COVID-19. Mai multe echipe de cercetători din China fac, la acest moment, teste clinice pentru a vedea dacă dozele mari de vitamina C sunt eficiente în tratamentul coronavirusului. Numai în China există cel puțin trei studii clinice care vizează vitamina C în tratarea COVID-19, potrivit Medicine News Service.
Unul dintre ele, dat publicității recent, arată că vitamina C este un antioxidant care poate ajuta la prevenția afecțiunilor pulmonare induse de citokine (mici proteine, eliberate de celule, care provoacă inflamații). Dacă sunt severe, aceste inflamații pot duce la deces. Studiul clinic se află în faza a doua de testare a eficacității infuziei de vitamină C în tratamentul infecției respiratorii severe acute asociate cu noul coronavirus. El a fost înregistrat pe ClinicalTrials.gov de către ZhiYong Peng, doctor la Departamentul de Terapie Critică Medicală la Spitalul Zhongan al Universității Wuhan. Persoanele care participă la experimente vor primi zilnic, intravenos, o doză mărită de vitamina C - 24 de grame, timp de 7 zile. Doza recomandată pentru adulți și copii de peste 4 ani este de 90 mg, așa că aceasta este de 260 de ori mai mare.
Corpul uman nu produce vitamina C
Vitamina C, numită acid ascorbic, este vitală pentru sănătatea organismului. Cu toate acestea, corpul uman nu o poate produce, spre deosebire de alte mamifere. Prin urmare, este vital să o primim din dieta sau din suplimente alimentare. Acest test clinic din Wuhan arată că vitamina C reduce nivelul inflamațiilor din organism, prevenind și chiar scurtând durata unei răcelii obișnuite. Mai mult decât atât, insuficiența de vitamină C este asociată cu risc crescut și cu agravarea infecțiilor gripale. Cercetarea are ca scop descoperirea dacă vitamina C are efecte și împotriva pneumoniei asociate cu COVID-19. Doctorul Richard Cheng, PhD, editorul ediției chineze a Orthomolecular, a menționat, într-o serie de filme postate pe YouTube, că Shanghai Medical Association a emis prin consens o declarație a experților privind tratamentul comprehensiv pentru COVID-19, în care recomandă utilizarea dozei mari de vitamină C.
Însă nu toți experții sunt de acord cu această teorie. „Sistemul imunitar nu are nevoie de vitamina C pentru a funcționa corect. Dar cantități suplimentare nu vă vor ajuta să evitați o răceală. O vor face să treacă mai repede sau să nu vă simțiți prea rău – dacă le luați înainte să vă îmbolnăviți.”, a declarat doctorul Carol DerSarkissian pentru MedicineNet, citat de hotnews.ro.
„Este puțin probabil ca vitamina C să fie de ajutor împotriva coronavirusului.“, titrează livescience.com într-un articol amplu pe acest subiect.
„Când sunt afectați de răceala obișnuită, mulți oameni beau suc de portocale și înghit suplimente de vitamina C, în încercarea de a-și „stimula” sistemul imunitar. Dar suplimentele de vitamina C nu îndepărtează răcelile obișnuite la majoritatea oamenilor și există și mai puține dovezi că acordă imunitate împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.“, scrie livescience.com.
„Nu există un tratament care să meargă direct: am luat vitamina C și am scăpat de coronavirus. Acesta este un mit care trebuie demontat!“, a declarat și dr. Adrian Marinescu, medicul de boli infecțioase de la Institutul Matei Balș în emisiunea „Serviciul de noapte“ de la postul Radio România Actualități.
Deși vitamina C este inofensivă, dozele mari pot provoca efecte secundare precum probleme la stomac, diaree, inclusiv litiaze renale, menționează savanta Betty Kovacs Harbolic, colaboratoare la MedicineNet. Rezultatele preliminare ale primului studiu arată că aceste doze mari de vitamina C, administrate intravenos pacienților cu COVID-19, a dus la reduceri semnificative ale inflamației, potrivit spuselor doctorului Cheng. Se studiază acum și efectele dozelor mari de vitamina C administrate oral, o cale mai ușoară și mai accesibilă de tratament. Va fi Vitamina C eficientă în prevenția și tratarea Covid-19? La acest moment este de sperat, dar studiile în curs vor confirma sau infirma în curând acest lucru. Tratamentul COVID-19 trebuie să urmărească, în principal, conform Organizației Mondiale a Sănătății, dispariția rapidă a simptomatologiei, limitarea transmisiei interumane și ameliorarea formelor severe, cu risc de deces. Peste 80 de studii clinice sunt în desfășurare în întreaga lume, majoritatea în China și în SUA, pentru găsirea unui tratament adecvat.
Surse: Hotnews, Livescience, Raportul de Garda, Natural Doctor