8 semne că ai un ficat toxic

8 semne că ai un ficat toxic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Oboseala, starea de slăbiciune generalizată și lipsa de energie sunt adesea asociate cu un ficat toxic. Oboseala în combinație cu greața, diareea și pierderea apetitului reprezintă primele indicii ale unei insuficiențe hepatice care necesită intervenție medicală imediată. Mai multe despre semnele care indică un ficat toxic chiar aici.

Informații despre ficatul toxic

Ficatul este, după piele, cel mai mare organ din corp și are rolul de a filtra substanțele nocive din sânge și de a transforma mâncarea în energie. Există o serie de îmbolnăviri care pot surveni în ceea ce privește ficatul, precum ciroză, hepatită, chisturi, cancer și afecțiuni legate de alcool. Chiar și persoanele care evită alcocolul pot dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic (una dintre cele mai frecvente boli hepatice din SUA care poate progresa în steatohepatită non-alcoolică - conduce în final la ciroză și chiar insuficiență hepatică sau cancer hepatic; factorii predispozanți sunt obezitatea, diabetul de tip 2 și nivelul mare de colesterol). Pentru a preveni afectarea ficatului este important să: consumați o alimentație bogată în fructe, legume, cereale și proteine sănătoase, să limitați consumul de alimente bogate în zahăr, grăsimi saturate și sare, să efectuați zilnic exerciții fizice, să mențineți greutatea corporală în parametri sănătoși, să evitați alcoolul.

Simptomele unui ficat toxic nu sunt întotdeauna ușor de identificat. Multe afecțiuni asociate cu un ficat suprasolicitat sunt probleme de sănătate ce survin din diverse cauze. În acest sens oboseala și irascibilitatea nu reprezintă neapărat deficiențe de natură hepatică și analizele medicale sunt singurele în măsură să identifice starea de sănătate a ficatului (se urmăresc anumite proteine și enzime din sânge și se evidențiază ce substanțe produce ficatul, precum și cele pe care le filtrează).

ficat toxic

Simptome pentru ficat toxic

1. Oboseala cronică - unul dintre cele mai des întâlnite simptome. Persoanele care se confruntă cu ficat toxic se trezesc de dimineață letargice și lipsite de vlagă, ca și cum nu s-ar fi odihnit deloc; au nevoie de mult mai multă energie pentru a se mobiliza. În consecință, la miezul zilei se simt epuizați și încep să resimtă o rigiditate a corpului și dureri. Primul semn care indică oboseala cronică este instabilitatea emoțională. Astfel, funcționarea ficatului are un impact direct asupra constituției emoționale, un ficat toxic putând reprezenta un catalizator pentru diferite forme de depresie (este un tip de furie interiorizată) - proastă dispoziție generală, sentimente de disperare și răbufniri ocazionale de furie sunt caracteristice în acest sens.
2. Probleme ale sistemului digestiv - toxicitatea hepatică se poate manifesta și ca probleme de natură digestivă. Umflarea abdomenului sau balonarea după masă, inabilitatea aparentă de a slăbi, indiferent de alimentația urmată sau de programul de exerciții fizice, pot indica disfuncții ale ficatului. Acestea pot fi agravate de consumul frecvent de alcool, alimentația bogată, consumul de alimente cu zaharuri rafinate și al alimentelor procesate, bogate în carbohidrați.
3. Icter - colorația în galben a pielii/unghiilor sau al albului ochilor poate reprezenta un motiv de îngrijorare legat de boala ficatului toxic. Icterul este un indicator al faptului că boala ficatului a evoluat în ciroză și că aveți nevoie de un consult medical de urgență.
4. Lipsa energiei și confuzia mentală - oboseala, starea de slăbiciune și lipsa de energie sunt asociate și cu progresul bolii ficatului toxic. Oboseala în combinație cu greața, diareea și pierderea apetitului sunt primele semne ale unei insuficiențe hepatice care necesită consult medical urgent. Fundația Americană a Ficatului este de părere că toxinele din organism se pot acumula și la nivelul creierului, apărând în consecință probleme cu memoria, concentrarea și somnul. Confuzia mentală este un simptom al unei boli hepatice care evoluează.
5. Lipsa apetitului - greața, vărsăturile și/sau lipsa apetitului au fost asociate cu un ficat toxic. Drept urmare a stării de greață, cei care suferă de afecțiune pot experimenta și o pierdere în greutate. Leptina este un hormon secretat de organism pentru a conferi sațietate după masă. Pacienții cu ficat toxic prezintă niveluri crescut de leptină care pot avea legătură cu lipsa apetitului. Un studiu a sugerat că aceste simptome alături de un test sanguin pentru AST sau TGO (aspartataminotransferaza - o enzimă din sânge) pot fi folosite pentru a stabili un diagnostic pentru boli ale ficatului.

ficat toxic
6. Nivel ridicat de colesterol și nivel crescut de coagulare a sângelui - hipertensiunea și hipercolesterolemia pot fi cauzate de obezitate și sunt ambele simptome ale unei potențiale boli hepatice. Dacă nivelul de colesterol este ridicat, ar fi indicat să verificați și nivelul de enzime din sânge pentru a identifica o potențială afectare a ficatului. Coagularea mai rapidă a sângelui poate reprezenta de asemenea un ficat toxic (pacienții cu ciroză sau fibroză hepatică au fost observați cu sânge ușor coagulabil).
7. Sensibilitate a pielii și probleme ale epidermei - o senzație de mâncărime la nivelul pielii sau venele în pânză de păianjen pe suprafața pielii pot fi rezultatul unui edem sau al inflamației de sub piele. Pielea poate părea de asemenea roșie sau îmbujorată. În cazul pacienților diabetici pielea poate părea bronzată când insuficiența hepatică este iminentă.
8. Umflarea abdomenului sau a picioarelor - dacă observați o umflare în porțiunea inferioară a picioarelor sau balonarea abdomenului poate fi vorba despre un ficat toxic avansat; ficatul inflamat determină o acumulare de lichid pe care nu îl poate procesa precum ar face-o în stare bună de funcționare. Umflarea poate fi dureroasă din cauza presiunii imprimate pe piele și pe țesuturile învecinate. Pentru persoanele supraponderale sau obeze, umflarea poate fi deghizată în grăsimea de pe abdomen, iar ficatul toxic poate fi trecut cu vederea la o examinare medicală.

În cazul în care observați oricare dintre simptomele descrise anterior este important să fiți consultați de un medic. Este mult mai ușor de intervenit asupra unei probleme în stadiu incipient.

Surse:

www.powerofpositivity.com; www.globalhealingcenter.com; www.saragottfriedmd.com

 

Articolul urmator
Semne clare că ești o "mamă migdală"
Semne clare că ești o "mamă migdală"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne că ești un părinte toxic
    Semne că ești un părinte toxic

    Ești sau nu un părinte toxic? Faptul că ridici vocea la copilul tău când face o greșeală te transformă într-un factor generator de traume la maturitate? Care este...

    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?
    Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

    Și copiii pot suferi din cauza stresului! Ce este stresul toxic, cum îl recunoaștem și cum ajutăm micuții să facă față acestei provocări? Află totul aici și acum!

    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?
    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?

    Probabil ai auzit și tu că este important să păstrezi o gândire și o atitudine pozitivă. Însă este realist și, mai important, benefic, întotdeauna? Vorbim despre...

    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!
    Ghid de administrare a paracetamolului la copii. Atenție, părinți! Administrat greșit poate fi toxic!

    Paracetamolul este un medicament, pe cât de benefic, pe atât de periculos dacă nu este administrat corect. De aceea mulți medici atrag atenția părinților în această...

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

    Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice...

    5 semne că ai avut în viața ta un părinte „prieten”, care era de fapt pasiv
    5 semne că ai avut în viața ta un părinte „prieten”, care era de fapt pasiv

    Nu întotdeauna părintele cel amuzant este și implicat în viața copilului său sau alături de el. Uneori, părintele „prieten” este de fapt un adult pasiv care...

    © 2025 Qbebe