7 semne că ai crescut într-o familie disfuncțională

7 semne că ai crescut într-o familie disfuncțională

Mariana Voinea

Cât de normală este familia în care ai crescut? Ce repercursiuni are viața pe care ai dus-o în copilărie asupra relațiilor tale la maturitate? Și mai ales, cum îți dai seama că provii dintr-o familie disfuncțională.

În societatea modernă actuală nu există numai familii în care domnește armonia și membrii sunt relaxați, nu au temeri sau frici generate de comportamentul celorlalți. Familia este nucleul în care căutăm siguranța fizică și emoțională, validare, recunoaștere, acceptare, respectarea intimității și a limitelor, sprijin de la cei dragi, dorim să fim ascultați fără a fi respinși, fără a primi pedepse.

Cu alte cuvinte, familia este acolo unde, cu bune și cu rele, te simți acasă. Acesta ar fi tabloul unei familii funcționale, nu neapărat ideale, care reușește să ofere tuturor celor care fac parte din ea o bază pentru o creștere sănătoasă și pentru conviețuire. Din păcate nu toți avem norocul să ne naștem într-o familie funcțională, iar destinul ne arată ce înseamnă să faci parte din familia disfuncțională.

Acolo unde există abuz fizic, emoțional, psihic, dependență de alcool, de substanțe, de jocuri de noroc, acolo unde un membru al familiei are o boală mentală gravă, unde există codependență, conflicte între părinți și copii, divorț sau neimplicarea unui părinte, putem vorbi de o familie disfuncțională. De asemenea, dacă membrii familiei sunt stresați de probleme financiare, de instabilitatea locului de muncă, de instabilitatea locuinței, dacă nu există limite și nici intimitate, dacă intervine neglijarea și lipsa suportului emoțional, atunci familia este disfuncțională.

Annie Wright, terapeut în probleme de familie și căsnicie din California, susține că relația pe care o avem cu părinții în primii ani de viață are un marcaj profund asupra fiecărei relații pe care o formăm cu alți indivizi de-a lungul vieții. „Neajunsurile unei relații familiale disfuncționale se manifestă în relațiile cu prietenii, partenerii romantici, colegii și chiar cu șefii!”, susține specialista.

Conform opiniei și experienței profesionale vaste a terapeutei, există numeroase semne pe care indivizii le pot urmări pentru a ști dacă au făcut parte dintr-o familie disfuncțională sau nu și cum pot depăși neajunsurile unei astfel de familii în relațiile pe care și le creează ulterior în viață.

„Am stat într-o căsnicie toxică, manipulată de părinți, de teamă că voi ajunge rușinea familiei”

1. Ești extrem de critic/ă cu tine însuți/însăți

Persoanele care fac parte dintr-o familie disfuncțională sunt foarte critice cu ele însele. au un mod de gândire destul de rigid, își fac foarte des autocritica, mai ales dacă au fost crescuți de părinți care i-au criticat pentru orice lucru mărunt.

2. Te străduiești să-ți înțelegi și să-ți reglezi emoțiile

fata certata de parinte

Reglarea emoțiilor joacă un rol foarte important în viața oricărui individ. Sunt și situații în care oamenii nu pot numi, nu pot descrie și nu-și pot exprima sentimentele în mod corespunzător, îndeosebi dacă provin din familia abuzive sau disfuncționale.

Părinții sunt cei mai măsură să își învețe copiii să trăiască cu intensitate fiecare sentiment și să îl exprime așa cum trebuie”, susține specialista Wright. Astfel persoanele care provin din relații abuzive sau din familie disfuncționale în care au auzit adesea expresii precum „De ce plângi? Îți dau eu motive ca să plângi”, vor avea foarte mari deficultăți în a-și exprima emoțiile.

3. Ai un model de atașament bazat pe insecuritate la care nu poți să renunți

Chiar dacă provii dintr-o familie disfuncțională și vrei să arăți lumii că te poți schimba și nu ești precum părinții tăi, lucrurile nu sunt atât de simple. Vei avea în mod cert dificultăți în relațiile romantice, în relațiile de muncă, pentru că nu poți să stabilești anumite limite și să-ți comunici sentimentele. Toate acestea ți se întâmplă pentru că nu știi cum arată o relație sănătoasă. Pe măsură ce ajungi la maturitate este bine să eviți relațiile și legăturile anxioase nesigure sau dezorganizate.

4. Nu știi cum să faci față conflictului

În familiile disfuncționale, conflictul este la ordinea zilei, așa că ar trebui să înțelegi mai bine cum să gestionezi conflictele. Din păcate, dacă ai crescut cu un părinte absent emoțional, care nu ți-a oferit pic de dragoste sau de afecțiune, atunci vezi orice confruntare sau conflict ca pe o amenințare pentru relația ta. Dimpotrivă, dacă ai crescut cu un părinte pasiv care ți-a întors spatele ori de câte ori i-ai spus ceea ce simți, atunci cu siguranță știi că că trebuie să ții problemele pentru tine.

5. Apar problemele fizice

Deși nu crezi că a crește într-o familie disfuncțională te-ar putea afecta și pe plan fizic, iată că insomnia, stresul și anxietatea sunt doar câteva din manifestările fizice ale sentimentelor negative pe care le-ai reprimat atât de mult timp.

6. Îți este frică de necunoscut

„Foarte mulți oameni care provin din familiile desfuncționale se tem să se aventureze în lume, să își riscuri pentru că au învățat că nu există nimeni care să-i prindă dacă aceștia cad”, mărturisește terapeuta Wright.

Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea

7. Abia la maturitate înveți ce înseamnă o relație sănătoasă din punct de vedere emoțional

Abia când ajungi la maturitate și mergi la ședințe de terapie realizezi că provii dintr-un mediu toxic, iar relațiile lor romantice eșuate sau încercarea de a-și menține un prieten apropiat își au rădăcinile în copilărie.

Vestea bună este că omul se poate schimba, mai ales dacă trăiește într-un mediu sănătos și învață care sunt trăsăturile unei familii funcționale și perfect normale. Adulții pot învăța cum să fie stabili pe plan afectiv, cum să ofere stabilitate, iubire, intimitate și înțelegere.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: businessinsider.com

Articolul urmator
Vecina mi-a lăsat copilul ei în grijă și nu s-a mai întors. L-am crescut ca și cum ar fi fost al meu
Vecina mi-a lăsat copilul ei în grijă și nu s-a mai întors. L-am crescut ca și cum ar fi fost al meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am crescut într-o familie mare, cu alți 4 frați, dar am ales să am un singur copil
    Am crescut într-o familie mare, cu alți 4 frați, dar am ales să am un singur copil

    A crește într-o permanentă competiție cu frații și surorile, într-o familie cu mulți copii și puține posibilități a determinat o femeie să ia o decizie radicală,...

    Ce familie frumoasă are Simona Gherghe! Cât de mult au crescut copiii ei
    Ce familie frumoasă are Simona Gherghe! Cât de mult au crescut copiii ei

    Cunoscută mai ales datorită emisiunii „Acces Direct”, dar și pentru că prezintă show-ul „Mireasa”, Simona Gherghe este una dintre cele mai apreciate...

    5 semne că ai crescut cu un părinte imatur din punct de vedere emoțional
    5 semne că ai crescut cu un părinte imatur din punct de vedere emoțional

    Părinții noștri au încercat să ne ofere tot ceea ce avem nevoie, însă ei nu ne pot oferi ceea ce nu au. Dacă părintele tău nu a atins o anumită maturitate emoțională,...

    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali
    Ce mari și frumoase au crescut fetițele Laurei Cosoi! Cum a fost vacanța de familie prelungită din Bali

    Laura Cosoi este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate vedete din România. A devenit cunoscută publicului în urmă cu mai bine de 20 de ani, odată cu rolul...

    O familie împlinită! Ce mari au crescut copiii Cristinei Șișcanu și lui Mădălin Ionescu
    O familie împlinită! Ce mari au crescut copiii Cristinei Șișcanu și lui Mădălin Ionescu

    Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu formează un cuplu de mai bine de 10 ani, cunoscându-se în redacția unuia dintre cele mai apreciate posturi de televiziune de la noi....

    Am crescut într-o casă bântuită și uite ce îi spun copilului meu, în prezent, ca să nu îi fie frică
    Am crescut într-o casă bântuită și uite ce îi spun copilului meu, în prezent, ca să nu îi fie frică

    Crezi în fantome? Cum ar fi dacă ți-ai da seama, dintr-o dată, că locuiești într-o casă bântuită? Această mamă de peste hotare ne mărturisește că a crescut...

    Poveștile voastre: Am crescut într-un orfelinat de pe vremea lui Ceaușescu și am ajuns mamă singură. Am îndurat multe
    Poveștile voastre: Am crescut într-un orfelinat de pe vremea lui Ceaușescu și am ajuns mamă singură. Am îndurat multe

    Povestea mea e tristă, cu o viață grea, dar un final dacă nu fericit, cel putin liniștit. Oricât de greu mi-ar fi fost, eu am încercat să fac pentru fiica mea ceea ce...

    Cristi Borcea alături de toți cei 9 copii și Valentina Pelinel într-o imagine perfectă de familie
    Cristi Borcea alături de toți cei 9 copii și Valentina Pelinel într-o imagine perfectă de familie

    Nicio bogăție din lume nu concurează cu bogăția unui tată a nouă copii, care a reușit să îi strângă pe toți la masă. De o parte a mesei cei patru băieți, de...

    © 2025 Qbebe