Unele persoane sunt născute parcă să fie capul familiei. Nu neapărat tata sau unul dintre părinți trebuie să fie cel care are grijă de toți membrii familiei, ci rolurile pot fi ușor inversate. Să urmărim împreună mărturisirea emoționantă a unui copil care susține că a fost mai mult decât un părinte pentru frații săi și un sprijin pentru mama și tata.
Femeia susține că a fost un sprijin important pentru părinții săi și chiar dinainte de a deveni adolescentă a trebuit să aibă grijă de cei doi frățiori mai mici, lucru care, bineînțeles că nu i-a fost deloc ușor.
Mii de alte mărturii ale tinerilor care în adolescența lor sau chiar în copilărie au trebuit să aibă grijă de cei mai mici membri ai familiei, să facă curățenie, chiar să le facă mâncare sau să le dea să mănânce au apărut în urma discuției despre parentificare.
Ce este parentificarea?
Deși nu este un termen foarte cunoscut sau des întâlnit în societatea modernă actuală, parentificarea face referire la atribuirea responsabilităților pe care ar trebui să le aibă un adult, unui copil.
Practic face referire la acei copii care au grijă de frații mai mici, copiii care nu au copilărie, care trebuie să facă treburi gospodărești prin casă, cărora le sunt atribuite roluri care nici măcar nu li se potrivesc la o anumită vârstă.
Doctor Nicole LePera, un celebru psiholog care oferă ghidare pacienților și persoanelor cu astfel de probleme pe Tiktok vorbește despre parentificare și despre complicațiile acesteia. Iar discuțiile prezentate în videoclip sunt extrem de concludente.
„Știu că tu și tata nu vă mai înțelegeți, așa că eu va trebui să fac majoritatea treburilor prin casă de acum. Bineînțeles că nimeni nu observă că și eu mă confrunt cu anxietate sau am problemele mele, pentru că trebuie să le fac pe toate. Sunt sigură că nici nu-mi voi mai aminti copilăria”, spune copilul.
„Dar pare că te descurci cu toate. Ce s-a întâmplat?”, întreabă mama.
„Este doar o aparență, mamă. În realitate sunt foarte confuză”, răspunde copilul.
@theholisticpsychologist Start healing from parentifcation with my book “HOW TO DO THE WORK” @Jenna Weakland ♬ Funny - Gold-Tiger
Exact așa se simt și copiii care primesc atribuții de adulți în fiecare zi.
„Eu am refuzat să fac copii pentru că m-am săturat să joc rolul de adult încă de când eram micuță”
Videoclipul postat pe Tiktok de celebrul medic psiholog a atras numeroase comentarii.
„În sfârșit am pus cap la cap tot ce s-a întâmplat în copilăria mea. Mulțumesc. Am simțit că am cu adevărat dreptate prin postarea aceasta”, a scris cineva în comentarii.
„Deci cu asta mă confrunt eu la maturitate din cauza copilăriei grele pe care am avut-o. Îți mulțumesc”, a mai scris altcineva în secțiunea de comentarii.
„Eu am refuzat să mai fac copii pentru că m-am săturat să joc rolul de adult încă de când eram micuță. Gata, îmi dau demisia”, a comentat o altă persoană.
Am crescut într-o familie mare, cu alți 4 frați, dar am ales să am un singur copil
„Eu am fost un copil singur la părinți, dar ei erau atât de preocupați și de sătui de responsabilitatea de a avea grijă de mine, încât m-am simțit neglijată și am crescut aproape singură”, a comentat un alt internaut.
„Ani de zile le-am spus părinților mei că eu am fost și mamă și tată pentru frații mei, iar acum când i am arătat videoclipul mamei, mi-a dat dreptate. Cu ochii în lacrimi mi-a spus că a făcut tot ce a putut să fie o mamă bună”, a mai scris o persoană.
„La maturitate părinții mei și-au cerut iertare pentru că m-au obligat să am grijă de frații mei”, a fost un ultim comentariu.
Așadar, atribuțiile de adult pe care le primesc copiii sunt o problemă reală cu care se confruntă majoritatea celor care, ajunși la maturitate, fie refuză să-și întemeieze o familie, fie sunt confuzi în privința rolului fiecărui membru al acesteia.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: kidspot.com