Părinții toxici există și din păcate mulți dintre ei nu își dă seama atunci când au un comportament total neadecvat față de copil, care îi poate produce daune psihice pentru tot restul vieții. Este foarte posibil ca unii părinți să își crească pruncii conform convingerilor din familia de origine și obiceiurilor nu tocmai sănătoase ale propriilor părinți.
Desigur că fiecare dintre noi vrem să fim cel mai bun tătic sau cea mai bună mămică pentru copiii noștri, dar din impulsivitate și din cauza unor convingeri eronate, putem da greș fără să ne dăm seama, putem răni sentimentele copiilor și trezi în ei sentimente de frică vină sau chiar ură. Din păcate, aceste reacții nu apar brusc, ci după ani și ani în care copilul este supus unor „tratamente” greșite aplicate de către părinți, fie ele verbale sau emoționale.
Unii părinți au impresia că dacă fac o glumiță asupra aspectului copilului, nu îi face niciun rău, sau dacă adoptă un stil de parenting dur, micuțul va crește fără a fi afectat de nimic în viață. Așa cum apa poate schimba piatra, picătură cu picătură, așa și acțiunile părinților pot schimba copiii pentru totdeauna. Nimeni nu se consideră părinte toxic până când nu află adevărul despre modelul de parenting și pedepsele dure pe care le aplică copiilor fără a-și da seama.
Spre exemplu, în cazul în care copilașii se simt bine în preajma părinților, zâmbesc mereu, fac diferite glume sau gesturi pentru care ar fi putea fi pedepsiți, însă nu le e frică, atunci vorbim de un părinte bun. În cazul în care copilul este tensionat, îi este frică să se întoarcă acasă cu o notă proastă, îi este teamă să deschidă un anumit subiect sau răspunde mai greoi în la anumite întrebări în timp ce își formulează în minte o minciunică, atunci cu siguranță vorbim de un părinte toxic. Care sunt semnele care ar putea determina toxicitatea unui părinte față de copilul său?
1. Părintele este adeptul iubirii mai dure față de copil
Unii părinți consideră că dacă își tratează copiii cu mai multă asprime, îi vor pregăti pentru viitor și aceștia nu vor mai suferi în situațiile mai grele din viață în care vor fi puși. Doar că studiile contrazic convingerea părinților și arată că acești copii devin indivizi care clachează atunci când au un eșec sau sunt respinși. Acest lucru se întâmplă din cauză că părinții nu le-au oferit siguranța de care aveau nevoie în copilărie.
2. Părintele toxic este foarte critic
Cel mai aspru critic al copilului este părintele toxic, convins că dacă își critică la orice pas copilul, acesta va evita să mai repete aceleași greșeli. Din păcate, stima de sine a copilului scade cu fiecare acțiune și vorbă a părintelui, devenind el însuși cel mai mare critic al său.
6 semne ca esti un parinte toxic. Multi nici nu-si dau seama!
3. Părintele toxic face glume pe seama copiilor săi
Fiecare părinte mai face glumițe pe seama copilului în familie sau în prezența altor persoane. Dar în cazul unora, putem vorbi chiar de bullying sau de batjocură la adresa copilului, fie că este vorba de notele lui, de felul în care arată în care se îmbracă sau muzica pe care o ascultă. Iar micuțul nu va suporta mult timp să fie criticat sau să fie ținta glumelor părinților, intrând în depresie.
4. Copiii se învinovățesc pentru acțiunile nocive ale părinților
Un părinte toxic este acela care reușește în așa manieră să manipuleze copilul încât acesta să se învinovățească pentru acțiunile lui, fie din tinerețe, fie pe care le face mai târziu în viață. Sunt copii care au la rândul lor familii și se învinovățesc pentru diferite lucruri din copilărie sau din perioada adolescenței, fără a avea amintiri clare asupra acestora.
5. Copiilor le este frică de părinții lor
Respectul se câștigă, dar frica se dobândește. Când unui copil îi este frică de un părinte, asta nu înseamnă că adultul i-a câștigat respectul, ci că i-a impus frica pur și simplu, iar acest sentiment distruge încetul cu încetul psihicul uman. Copiilor nu ar trebui să le fie frică de părinți sau, ajunși la maturitate să tresare atunci când sună telefonul și la celălalt capăt al liniei este mama sau tata.
6. Un părinte toxic va determina copilul să-și reprime orice fel de sentiment pe care îl are
În primul rând, frazele folosite cel mai adesea de părinții toxici sunt „Este casa mea, sunt regulile mele”, „Faci așa pentru că așa zic eu”, „Eu plătesc, tu nu ai dreptul la opinie”, „Dacă nu îți place, ghinionul tău”. În afară de aceste fraze pe care părinții toxici le repetă adesea copiilor, există certitudinea că asemenea persoane nu pot empatiza cu altele, nici măcar copiii lor, care, ajunși la maturitate, își reprimă emoțiile față de prieteni sau de parteneri.
16 greșeli toxice de parenting dezvăluite chiar de copiii ajunși adulți
7. Implicarea excesivă în activitățile extrașcolare sau școlare ale copilului
O mămcă toxică este cea care se implică excesiv de mult în pregătirea prăjiturilor pentru tabăra de cercetași, în alegerea activității extracurriculare pe care copilul o va urma și în impunerea punctului de vedere, chiar în fața profesorului. Un părinte normal este cel care îl ghidează pe copil și îi îndrumă pașii, lăsându-l să se descurce și singur și să ia propriile decizii, fără a-i impune nimic.
8. Părintele toxic nu îi vorbește copilului atunci când se supără pe el
Deși am putea crede că este o atitudine puerilă din partea unui adult să nu vorbească cu un copil, un părinte toxic are o cu totul altă opinie. Faptul că micuțul nici măcar nu știe cu ce a greșit și părintele nu vrea să-i dea niciun fel de explicație, tratându-l cu cea mai mare indiferență, îl poate distruge din punct de vedere emoțional. O discuție calmă atunci când apele se mai liniștesc este potrivită pentru orice fel de problemă de familie.
9. Respectarea unor limite clare între părinți și copii
Limita pusă între părinte și copil este ca o graniță peste care nici unul, nici celălalt nu poate trece fără acordul direct al părților. Practic, este perfect în regulă să monitorizăm copiii pentru a ne asigura că nu se pun în pericol prin acțiunile lor, dar nici nu vrem să le invadăm teritoriul și să-i obligăm, spre exemplu să lase ușa deschisă la camera lor, mai ales când sunt adolescenți. Tinerii au nevoie de spațiu, de intimitate și au pretenția de la părinții lor să ciocăne la ușă înainte de a intra. De asemenea, părintele nu ar trebui să-și expună viața personală sau problemele în cuplu cu micuțul, pentru a-i da un exemplu bun.
10. Părintele toxic își controlează copiii folosindu-se de recompense financiare sau de sentimentul de vină
Un părinte toxic este cel care oferă cele mai scumpe cadouri copiilor lui, așteptându-se la ceva în schimb. Copiii nu ne datorează nimic pentru bănuții pe care îi dăm și pe care nu i-au cerut.
Ce soluții propun specialiștii pentru părinții toxici?
Primul pas este recunoașterea faptului că modul de parenting și comportamentul adoptat față de copii nu este tocmai în regulă. După acceptarea acestui statut, de părinte toxic, specialiștii îndeamnă părinții să își asculte proprii copii, să le înțeleagă emoțiile, experiențele pe care le-au avut în familie și sentimentele, fără a-i întrerupe și fără a minimiza importanța opiniilor lor pentru familie.
După ce părintele toxic ascultă opinia copiilor, este nevoie să își ia angajamentul că se va schimba și să ceară ajutor în acest sens prietenilor, familiei, mentorilor sau chiar a unui psiholog sau terapeut de familie. Nu în ultimul rând, acești adulți trebuie să fie dispuși să se schimbe pentru că relația cu prichindeii nu se va schimba dacă vor continua să aibă același comportament.
Cu siguranță mulți dintre noi ne regăsim în acest tipar sau îi regăsim pe părinții noștri în această tipologie, dar nu este nimic de speriat. Încă este timp pentru schimbare, dacă există și voință, astfel încât copilăria pruncilor noștri să fie una cu adevărat magică și frumoasă.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: medium.com