Mai mult de 1 din 5 copii și adolescenți se confruntă cu una sau mai multe tulburări alimentare, la nivel global. Aproximativ 22% dintre copii și adolescenți au comportamente toxice în preajma mâncării, cu precădere în rândul fetelor cu un indice de masă corporal peste medie (supraponderal, obez). Acestea sunt concluziile la care s-a ajuns în urma a 32 de studii din 16 țări, precizează nypost.com.
Cred că putem spune cu toții că datele de mai sus sunt îngrijorătoare. Pornind din acest punct, este important ca cel mic să învețe, încă de la o vârstă fragedă, cum să se hrănească corespunzător și cum să evite anumite comportamente care îi pot afecta sănătatea (de pildă, mănâncă prea mult sau prea puțin).
8 semne că al tău copil suferă de o tulburare alimentară
Jennifer Anderson, medic nutriționist, sfătuiește părinții să evite următoarele fraze și comportamente, atunci când vine vorba de alimentația copilului. Le notăm mai jos.
Nu forța copilul să mănânce un aliment. „Poți mânca desert doar după ce mănânci broccoli”
Atunci când îi spui celui mic că îi vei da desertul după ce mănâncă ceva sănătos, indirect, transmiți mesajul că broccoli e atât de rău la gust, că trebuie să primească un premiu atunci când îl mănâncă.
În aceeași idee, nu e recomandat să forțezi copilul să mănânce un anumit aliment, pentru că rezultatul va fi diametral opus față de cel pe care îl aștepți. Copilul va căpăta o aversiune față de alimentul respectiv.
Poți să-i spui, în schimb, „vei mânca broccoli când ești pregătit”.
Nu folosi zahărul ca premiu, întotdeauna. „Dacă ești cuminte, îți dau o prăjitură”
Nu îi oferi copilului dulciuri cu condiția de a-și mânca legumele, sau dacă a făcut ceva ce l-ai rugat. Cel puțin, nu de fiecare dată, pentru că altfel, va asocia zahărul cu starea de bine, cu recompensa și mai târziu, va face exces doar pentru a se simți bine. Și știm cu toții că excesul de zahăr dăunează.
Există și alte recompense pe care le poți folosi, de exemplu o activitate care-i plaxce foarte mult.
Lasă-l să hotărască singur când s-a săturat. „Mai ia încă o îmbucătură”
Îți e familiară expresia „mai ia măcar o îmbucătură”, nu-i așa? Anderson recomandă să nu o folosești, pentru că „la maturitate, există riscul să capete obiceiul de a mânca mai mult decât au nevoie, sau chiar să nu poată refuza ceva cu care nu sunt de acord”, mai menționează specialistul.
Nu în ultimul rând, este important să diversifici cât mai mult alimentația celui mic, să nu faci excese și să nu folosești mâncarea ca premiu, dar nici ca pedeapsă, ci potrivit rolului pe care îl are: să ne hrănească și să ne ofere energie.
Tu i-ai spus vreodată una dintre aceste fraze copilului tău?
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: nypost.com