Când conduci cu un copil în mașină, atenția trebuie să fie sporită și măsurile de siguranță suplimentare sunt necesare. Indiferent cine ar fi pe o bancheta din spate, siguranța primează, dar când vine vorba de micii pasageri aceasta este primordială.
Înainte de a pleca la drum cu copilul, este foarte important să aveți un scaun de mașină confortabil, adaptat greutății și vârstei copilului și montat conform instrucțiunilor produsului. Până la urmă, nici cel mai scump model de scaun auto nu va oferi protecție dacă nu este instalat în mod corespunzător.
Conform Codului Rutier, articolul 36, (1^3) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata, in conditiile prevazute in regulament.
Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.
Alege scaunul auto, alege viata copilului tau
Acum că sunteți familiarizat cu legea și aveți scaunul auto montat pentru confortul celor mici, vă vom oferi câteva trucuri pentru a spori siguranța copiilor în mașină.
Regula numărul 1: Asigurați-vă că hamurile pentru umeri sunt așezate în poziția corespunzătoare
Cel mai sigur mod de montare a scaunului pentru bebeluși în mașină este orientat cu spatele la sensul de mers. În acest caz, hamurile pentru umeri trebuie montate deasupra nivelului umerilor copilului.
Dacă ai ales să montezi scăunelul orientat în direcția sensului de mers, atunci hamurile pentru umeri se montează sub nivelului umerilor copilului. Măsurătoarea se face perpendicular (în unghi drept) de la înclinarea spătarului scaunului, nu de la sol.
Regula numărul 2: orientarea scaunului cu spatele la sensul de mers este o opțiune responsabilă
Dacă cel mic nu suferă de probleme medicale, atunci poziția ideală pentru scaunul auto pentru copii este orientat cu spatele la sensul de mers. Grație modelelor noi, oricine își poate permite o astfel de investiție pe care o va folosi până când copilul împlinește cel puțin doi ani și 13 kilograme.
Comparativ cu corpul lui micuț, capul copilului este are o proporție mult mai mare, iar coloana vertebrală este formată la început din cartilaje și nu din oase.
În eventualitatea unui accident, când căpușorul aplică presiune pe coloana vertebrală atât de fragilă, se poate produce decapitare internă, survenind decesul instantaneu. Este foarte important să luați în considerare această măsură de siguranță.
Regula numărul 3: Nu trebuie să existe goluri între zona inghinală a copilului și zona de îmbinare a hamului
În cazul în care există un spațiu suficient de mare între zona inghinală a copilului și zona de îmbinare a hamului, este foarte important să îl acoperiți cu un prosopel sau cu o păturică, pe care să le puneți între picioarele copilului. Aceasta este una din puținele modificări și adiții legale pe care le puteți face în privința scaunului mașinii.
Regula numărul 4: Asigurați poziționarea corespunzătoare a clemei pentru piept
În ceea ce privește poziționarea copilului în scaunul de mașină, clema trebuie amplasată între mameloane și axile. Aceasta este cea mai bună poziție care împiedică micuțul să zboare din scăunel în cazul unui accident.
Scaunul auto pentru copii - cum se instalează corect și ce trebuie să știi despre el
Regula numărul 5: Asigurați-vă că scaunul nu i-a rămas mic copilului
Faptul că piciorușele lui mici ating scaunul mașinii, nu este atât de relevant. Este foarte important să aveți în vedere greutatea copilului. Dacă aceasta depășește recomandările producătorului scăunelului de mașină, evident că trebuie schimbat.
Regula numărul 6: Hamurile trebuie să treacă de testul de prindere
Până nu demult, regula era să încapă două degete sub clema amplastă pe piept. Din păcate, aceasta nu este nu mai este de actualitate. Acum trebuie să trageți de hamurile din zona inghinală și apoi să trageți de curelușele din dreptul claviculei. Dacă puteți prinde cu degetele aceste curele, sunt prea largi și măresc riscurile în cazul accidentelor.
Regula numărul 7: Nu puneți copilul îmbrăcat în geacă în scăunelul de mașină
Aproape toți producătorii de scaune de mașină au această regulă care trebuie respectată de către părinți. Copiii nu se așează îmbrăcați în geacă în scăuneul de mașină, indiferent cât de bine ați strânge curelele.
Înainte de a pleca la drum, dezbrăcați-l de geacă, puneți-l în scaun, prindeți-i hamurile și înveliți-l dacă în mașină este prea frig. O păturică pentru situațiile în care mașina nu este încălzită suficient. este mai mult decât binevenită.
Regula numărul 8: Citiți manualul cu instrucțiuni
Absolut toate scaunele de mașină din comerț au un manual cu instrucțiuni. Acesta este plasat strategic într-un anumit punct astfel încât conducătorul auto să-l poată purta mereu. Atunci când aveți ceva dubii sau nu știți cum se instalați scaunul în mod corespunzător, ori cum să-l fixați pentru drum, consultați manualul.
Siguranța în mașină – landou, scoică, scaun, înălțător – când, de ce și cum
Regula numărul 9: Orice dubii ați avea, cereți ajutor specializat
Dacă nu doriți să cereți ajutorul unui agent de poliție în trafic, atunci puteți suna la numărul afișat pe manualul de instrucțiuni sau chiar pe spatele scaunului de mașină. Pe site-urile producătorilor există chiar și numere gratuite pe care le puteți apela în cazul în care aveți nelămuriri.
Nimic nu este mai important decât siguranța copilului. Atunci când plecați la drum, țineți cont de toate aceste sfaturi. Nu vă jucați cu sănătatea copilului și cu siguranța pe șosea, mai ales că statisticile în privința accidentelor de mașină din România sunt îngrijorătoare. Prevenția înainte de toate!
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: cafemom.com