Ingredientul ce poate salva viața unui copil care înghite o baterie
Nu de puține ori, medicii au atras atenția părinților asupra bateriilor care, odată înghițite de copii, nu trec imediat în stomac, ci rămân blocate în esofag și corodează chimic țesutul. Problemele cauzate de bateriile tip pastilă nu se datorează neapărat scurgerilor de substanțe chimice, ci faptului că bateria însăși reacționează cu fluidele corporale, cum ar fi mucusul sau salivă. Acest lucru duce la eliberare unei substanțe precum sodă caustică, care este un alcalin puternic ce poate arde țesuturile. O substanță alcalină se află la capătul opus al scalei pH-ului față de un acid, dar este la fel de periculoasă. Chiar și bateriile „moarte” au potențialul de a elibera substanțe alcaline, avertizează specialiștii.
Un paramedic a împărtășit, însă, alimentul-minune pe care orice părinte îl are în cămară și care încetinește efectul bateriilor asupra organelor atunci când sunt înghițite de cei mici. Nikki Jurcutz, de la grupul de prim ajutor Tiny Hearts Education, a distribuit un filmuleț pe contul său de Instagram în care folosește două bucăți de șuncă pentru a demonstra efectele pe care bateriile mici, rotunde, tip buton le pot provoca în esofagul unui copil. El așează câte o baterie pe fiecare felie de șuncă, iar pe una dintre ele pune și miere. Paramedicul arată, astfel, cum un aliment atât de banal precum mierea limitează răspândirea acidă.
View this post on Instagram
Mierea are o vascozlitate ridicată și acționează că o barieră protectoare, limitând creșterea pH-ului la nivelul țesutului esofagian, ceea ce înseamnă că odată ce un copil înghite o baterie, apar într-adevăr leziuni, dar mai mici și doar superficiale. Specialiștii recomandă, așadar, că oricărui copil care a înghite o baterie, să i se dea rapid o linguriță cu miere și să meargă cu el imediat la spital, astfel încât medicii să scoată bateria.
Surse foto: Freepik
Surse articol: kidspot.com.au, alderhey.nhs.uk, today.com