Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern. Într-o asemenea situație, înseamnă că te confrunți cu galactoree. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi de ce apare o asemenea afecțiune, cum poate fi diagnosticată și tratată, astfel încât să scapi de secreția anormală de la nivelul mamelonului și să nu intervină complicații serioase.  

Lactația când nu ești însărcinată sau nu alăptezi este legată de prezența galactoreei

Galactoreea presupune ca ambii sâni sau numai unul să producă lapte sau o secreție asemănătoare acestuia în afara perioadei de sarcină sau de alăptare. De cele mai multe ori, este provocată de un nivel prea ridicat al prolactinei, un hormon produs de glanda pituitară (hipofiza), ce este responsabil să declanșeze și să susțină producerea laptelui matern. Glanda pituitară este o glandă endocrină, aflată la baza creierului. 

Galactoreea survine în special la femeile între 20 și 35 de ani care au trecut printr-o sarcină, dar nu este exclus să apară și la copii, la femeile la menopauză sau la bărbați. 

femeie tanara in bluza galbena care isi examineaza unul dintre sâni

Galactoreea la copii

Uneori, din cauza nivelului crescut al estrogenului mamei, ce pătrunde prin placentă în sângele fătului, țesutul mamar al bebelușului se poate mări. În aceste condiții, poate interveni și o scurgere lăptoasă la nivelul mamelonului. Aceasta este temporară și se rezolvă în general de la sine. Dacă sesizezi că bebelușul tău are o asemenea problemă, consultă cât mai rapid un medic pediatru. 

Galactoreea la menopauză

Potrivit datelor oferite de un studiu apărut în anul 2019 în „Neuroendocrinology”, inclusiv femeile aflate la menopauză pot avea galactoree dacă pe glanda pituitară sunt prezente tumori, numite prolactinoame. Se întâmplă așa când prolactinoamele au dimensiuni de peste 1 cm și sunt invazive. 

Galactoreea la bărbați

În cazul acestora, galactoreea se asociază fie cu un nivel scăzut al testosteronului (hipogonadism), fie cu mărirea volumului țesutului mamar (ginecomastie).  

Din ce cauze apare galactoreea?

Cea mai cunoscută cauză responsabilă de apariția galactoreei este o tumoră benignă pe glanda pituitară. O asemenea tumoră duce la creșterea nivelului prolactinei, care transmite corpului mesajul că ar trebui să declanșeze lactația.

Galactoreea poate fi generată și de:

  • Anumite medicamente: cum ar fi antidepresive, anxiolitice, antipsihotice, contraceptivele orale, unele medicamente destinate tratării hipertensiunii arteriale etc;
  • Administrarea unor suplimente alimentare: este vorba despre cele ce conțin plante precum feniculul, anasonul, urzica, trifoiul roșu, nalba mare etc;
  • Suprastimularea intensă a sânilor: de exemplu, în timpul actului sexual, pe fondul autoexaminării sânilor sau dacă are loc un contact prelungit cu un sutien sau cu o bustieră prea strânse;
  • Afecțiuni tiroidiene: hipotiroidismul, adică deficitul de hormoni tiroidieni, crește riscul de galactoree; 
  • Leziuni ale nervilor de la nivelul pieptului: provocate, spre exemplu, de intervenții chirurgicale ale sânilor, de arsuri, de iritații produse de o dermatită atopică sau de zona zoster;
  • Traume sau tumori ale coloanei vertebrale;
  • Boala renală cronică.  

Care sunt simptomele galactoreei?

În afară de secreția lăptoasă ce se scurge din mameloane spontan sau când se realizează o stimulare, alte manifestări asociate cu galactoreea sunt:

  • Amenoreea: absența menstruației;
  • Uscăciunea vaginală;  
  • Durerile de cap;
  • Pilozitatea pe bărbie sau pe piept;
  • Libidoul scăzut;
  • Acneea;
  • Tulburările de vedere.

femeie care tine socoteala zilelor in care ar fi trebuit sa aiba menstruatie, conceptul de amenoree

Galactoree- diagnostic

Adresează-te unui medic ginecolog și/sau unui endocrinolog pentru a afla dacă suferi de galactoree. În primul rând, medicul o să îți examineze sânii, glanda tiroidă și pielea. Dacă nu este sigur cu privire la natura scurgerii mamelonare, recomandă o analizare a acesteia la microscop. 

În al doilea rând, se efectuează un test de sarcină și se recomandă analize care vizează: măsurarea nivelului prolactinei, evaluarea funcționării glandei tiroidei și a funcției renale. 

Nu în ultimul rând, pentru diagnosticarea galactoreei pot fi necesare și următoarele investigații:

  • Ecografie mamară;
  • Mamografie;
  • Tomografie sau un examen RMN: acestea se impun în cazul în care galactoreea este asociată cu un nivel ridicat al prolactinei sau cu amenoree pentru a se vedea dacă nu cumva este vorba despre o tumoră pe glanda pituitară sau despre altă leziune intracraniană. 

cadru medical care pregateste o pacienta tanara pentru o mamografie 

Dacă nu se depistează nicio cauză pentru galactoree, înseamnă că este vorba despre galactoreea idiopatică: țesutul mamar este foarte sensibil la prolactină. În contextul sensibilității la prolactină, chiar și când nivelul acestui hormon este normal se poate declanșa galactoreea. 

Cum se tratează galactoreea?

Persoanele care au galactoree idiopatică nu au nevoie de un anumit tratament, scurgerea similară lactației putând dispărea treptat, de la sine. 

Tratamentul trebuie să se adreseze cauzei ce stă la baza galactoreei. De pildă, dacă este provocată de hipotiroidism, se prescriu medicamente pentru tratarea acestei afecțiuni. În schimb, dacă o tumoră a glandei pituitare este resposabilă de galactoree, medicul poate prescrie un tratament pentru micșorarea tumorii. În cazuri rare, poate fi necesară radioterapia sau o intervenție chirurgicală.

De asemenea, trebuie să știi că tumorile de pe glanda pituitară duc la scăderea nivelului de estrogen, ceea ce crește riscul de osteoporoză. Pentru a preveni această afecțiune, se poate recomanda un tratament cu contraceptive orale pe bază de estrogen. 

Nu în ultimul rând, galactoreea poate fi ținută sub control, în unele cazuri, prin administrarea unor medicamente ce conțin brocriptină sau cabergolină. Ambele substanțe inhibă producerea hormonului prolactină. 

În afară de respectarea tratamentului prescris de un specialist, ca să diminuezi cât mai mult disconfortul creat de galactoree, pune în practică și sfaturile de mai jos:

  • Evită suprastimularea sânilor, inclusiv în contextul autoexaminării sau a relațiilor intime; 
  • Pentru galactoreea ce apare pe fondul consumului unor medicamente, cel mai la îndemână este să se întrerupă administrarea lor: nu realiza acest demers fără să te consulți cu un medic. Numai acesta îți poate indica, dacă este necesar, alte medicamente;
  • Poartă îmbrăcăminte care să nu creeze multă fricțiune în zona mameloanelor;
  • Apelează la tampoane de sân: acestea sunt utile pentru absorbția umezelii și pentru a evita pătarea hainelor din cauza scurgerilor.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: aafp.org, anm.ro, karger.com, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, scarymommy.com

Articolul urmator
Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun
Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

    Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

    Este indicat să cureți litiera pisicii dacă ești însărcinată?
    Este indicat să cureți litiera pisicii dacă ești însărcinată?

    Toată lumea știe că nu ai voie să consumi alcool, tutun sau droguri în sarcină. Însă un lucru pe care s-ar putea să nu îl știi este că e bine să eviți...

    A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul
    A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul

    Un bărbat a decis să se despartă de soția lui, după ce aceasta a rămas însărcinată din greșeală cu copilul lui, chiar dacă cei doi și-au luat toate măsurile necesare...

    Mesajul elevei care a născut între probele de la BAC: „Să nu renunțe la școală orice ar fi. Copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic!”
    Mesajul elevei care a născut între probele de la BAC: „Să nu renunțe la școală orice ar fi. Copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic!”

    O elevă în vârstă de 19 ani care a născut între probele de la BAC transmite un sfat important tuturor mamelor minore: „Să nu renunțe orice ar fi la școală,...

    De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună
    De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună

    În cazul în care ești parte dintr-o relație ce s-a construit în ani, te aștepți ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine. Cu atât mai mult cu...

    Da sau nu - Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?
    Da sau nu - Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?

    În majoritatea cazurilor, părinții își răsfața copiii din dorința de a le oferi tot ce își doresc. Există, însă, consecințe negative ale acestei abordări,...

    De ce am ascuns de șefii mei faptul că am fost însărcinată și am născut al doilea copil
    De ce am ascuns de șefii mei faptul că am fost însărcinată și am născut al doilea copil

    Să reușești să îmbini responsabilitățile de mamă cu cele care țin de viața profesională este o mare provocare. Lucrurile se complică și mai mult când nu ai doar un...

    Un educator transgender către copiii de la grădiniță: „Medicii aleg dacă ești băiat sau fată, dar uneori greșesc”
    Un educator transgender către copiii de la grădiniță: „Medicii aleg dacă ești băiat sau fată, dar uneori greșesc”

    În ultimii ani, tema identității de gen este tot mai dezbătută și mai prezentă în cele mai diverse medii. În scopul de a lărgi orizontul copiilor și de a-i...

    © 2025 Qbebe