De ce e periculos să cureți litiera în sarcină
Motivul pentru care nu e indicat să cureți litiera în sarcină este că fecalele pisicii pot transmite o infecție parazitară numită toxoplasmoză. În sarcină, riscul de a contacta această infecție este mai mare, cu atât mai mult cu cât pisica umblă pe afară.
Spre deosebire de pisicile care stau doar înăuntru, pisicile care ies afară, mănâncă rozătoare, păsări și alte vietăți care sunt, la rândul lor, infectate cu acest parazit.
Mai apoi, parazitul intră în fecalele și implicit, în nisipul pisicii. Acesta devine contagios după 5 zile.
Dacă îi cureți litiera pisicii în care există parazitul și apoi îți atingi fața sau chiar pui degetul în gură, te infectezi atât pe tine, cât și pe făt. Din păcate, toxoplasmoza duce la complicații serioase, care amenință sănătatea și în cele mai grave cazuri, chiar viața bebelușului.
„Infecția poate trece prin placentă și ajunge la făt. De aici rezultă toxoplasmoza congenitală, care e extrem de periculoasă. Ea poate cauza paralizie cerebrală, convulsii, orbire și moarte”, avertizează Andrea Chisholm, medic ginecolog (verywellfamily.com).
Alte complicații ale sănătății fătului pot fi nașterea prematură, probleme de creștere, de vedere sau neuronale.
Simptomele toxoplasmozei
Infecția cu acest parazit are simptome asemănătoare cu cele ale gripei, explică Chisholm. Iată care sunt principalele:
- Febră;
- Frisoane;
- Dureri musculare;
- Dureri de cap;
- Durere în gât;
- Erupții pe piele (uneori);
- Ganglioni măriți.
Mulți oameni infectați, nu au însă nici un simptom.
„Foarte puține persoane din cele infectate au simptome, deoarece sistemul imunitar al unei persoane sănătoase, intervine să protejeze”, spune Florencia Segura, medic pediatru.
Ce pot să fac pentru a mă proteja pe mine și pe copilul meu?
Mai întâi, avem o veste bună. Nu trebuie să renunți la pisică!
Specialiștii dezvăluie că cea mai bună și cea mai la îndemână soluție pentru a te apăra împotriva infecției este să rogi pe altcineva să curețe litiera pentru tine, pe perioada sarcinii.
„Dacă nu are cine să te ajute, pune-ți o mască care să-ți acopere nasul și gura și poartă mânuși de protecție, apoi spală-te bine pe mâini”, încurajează Chisholm.
Ține-ți pisica înăuntru mai mult timp - măcar pe perioada sarcinii - și nu îi da să mănânce carne crudă, ci doar mâncare specială pentru ea. În felul acesta, riscul infectării cu toxoplasmoză este minim.
Sperăm că ți-au fost utile informațiile. Îți dorim sarcină ușoară!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: verywellfamily.com kidshealth.org