Maria, o mămică din Irlanda, își amintește cu multă tristețe ultimele momente în care l-a văzut pe fiul său în viață, înainte să-l piardă din cauza unei boli rare de piele, care l-a costat viața.
Maria și-a pierdut fiul cel mare pe nume Aron în anul 2001. Acesta a suferit de o boală rară de piele, numită epidermoliză buloasă. Boala se manifestă prin apariția unor bășici și a unei sensibilități crescute (la durere și nu numai).
Din păcate, Aron s-a luptat cu boala lui dar, în final, nu a câștigat. Așa că s-a stins din viață la doar 16 ani, lăsând în urmă o familie îndurerată.
Din ultimele zile petrecute cu fiul ei, Maria își amintește că acesta era în agonie.
„Vederea lui s-a înrăutățit, iar pastilele pentru durere nu-și mai făceau efectul. Se vedea că suferă”.
Mămica își mai amintește extrem de clar una dintre ultimele sale conversații pe care le-a avut cu fiul ei.
„Știu că l-am întrebat: „Dacă te-ai duce undeva unde să nu existe durere, unde ai merge?” Iar el mi-a răspuns „vii cu mine, mami?. Îmi amintesc răspunsul lui de parcă ar fi fost ieri.
I-am spus că încă nu pot veni cu el acolo unde merge, dar că la un moment dat, ne vom revedea din nou. Iar el a acceptat și mi-a spus „Bine mami, ma duc atunci”. Mi-aș fi dorit să pot merge cu el, mi-aș fi dorit din tot sufletul să nu-l las singur” povestește Maria.
Când Aron s-a născut, medicii nu i-au dat multe șanse de supraviețuire. Nu se așteptau în niciun caz ca băiatul să atingă vârsta de 16 ani.
Băiatul a fost hrănit cu tubul atunci când era bebeluș, pentru că limba și gura lui erau extrem de sensibile, din cauza bolii. Cu timpul, Maria a învățat să-l hrănească cu lingura, astfel încât să nu-i facă rău, însă boala s-a înrăutățit odată cu vârsta.
Viața lui Aron nu a fost ușoară nici pentru el și nici pentru părinții lui, care l-au îngrijit până în ultima clipă. Totuși, părinții lui l-au îngrijit cu dragoste și nu l-au privit niciodată ca pe o povară.
După moartea lui, Maria și soțul ei au înființat un ONG pe nume Debra Ireland, menit să ajute și alte familii care au copii cu această boală.
Scopul principal al celor doi este să ajute cât mai multe familii din Irlanda să nu sufere la fel cum au suferit ei, în perioada în care nu se cunoșteau multe lucruri despre această afecțiune; și nici nu exista nici un fel de ajutor disponibil.
„Încurajez toți oamenii să ajute Debra Ireland să ajute cât mai multe familii din țară, pentru ca altora să nu le fie atât de greu cum ne-a fost nouă” a declarat Maria despre organizația sa.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.mirror.co.uk/news/world-news/can-you-come-me-mammy-28586817