Ce este și cum ne ajută terapia de cuplu?
Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie care se adresează ambilor parteneri de cuplu. Cei doi se implică într-un proces de terapie mediat de un psihoterapeut, pentru a învăța cum să gestioneze dificultățile cu care se confruntă în relație.
Mai concret, terapeutul îi învață pe cei doi parteneri cum să se asculte și să-și comunice reciproc nevoile, sentimentele. Cine dorește să meargă la terapie de cuplu trebuie să știe că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Terapia, în orice formă a ei, înseamnă muncă și determinare – în cazul acesta, pentru a salva relația. Într-un astfel de proces ies la suprafață sentimente și gânduri nespuse, traume, frici și vulnerabilități. Dar e nevoie de toate acestea pentru a ajunge la împlinirea pe care cei doi parteneri o vor resimți în relația lor. Dacă relația merită salvată, înseamnă că ambii parteneri vor face compromisuri.
Gândește-te la terapie ca la o casă părăsită pe care vrem să o renovăm. Trebuie mai întâi să facem curățenie și să aruncăm gunoiul. Ne vom murdări și ne vom umple de praf. Vom munci zile, săptămâni, poate luni întregi. Însă când vom ajunge la rezultatul dorit, toată munca pe care am depus-o va fi meritat cu vârf și îndesat.
Iată câteva dintre cele mai comune situații pe care cuplurile le pot gestiona (mai bine) cu ajutorul unui specialist:
- viața sexuală
- rolurile fiecăruia în relație
- descoperirea nevoilor fiecărui partener, precum și cât și în ce fel ne poate satisface celălalt aceste nevoi
- situația financiară – una dintre cele mai des întâlnite surse de conflict în cuplu
- diferențe de valori în creșterea copiilor
- problematici legate de sănătate – o boală autoimună sau o tulburare mentală a unuia dintre parteneri poate crea stres, teamă sau chiar depresie
- problematici legate de muncă sau alți factori externi cu rol stresor
- pierderea unei persoane apropiate – când o persoană este afectată de moartea cuiva drag și relația este afectată. Partenerul se poate simți neputincios, pentru că nu știe cum să te ajute, sau chiar neglijat
- timpul petrecut împreună – adesea partenerii au idei diferite despre ce înseamnă timpul petrecut împreună
Ce întrebări ți se adresează când faci terapie de cuplu?
Există mai multe tipuri de întrebări în terapia de cuplu. Mai jos se află o clasificare a lor, cu scop orientativ:
1. Întrebări din etapa de evaluare
Aceasta este etapa în care terapeutul adună cât mai multe informații despre cuplu:
- De cât timp sunteți împreună?
- Aveți copii?
- Locuiți împreună?
- Ce v-a făcut să începeți un proces de terapie?
- Ce așteptări aveți de la acest proces de terapie?
- Ce vă doriți să obțineți de la acest proces de terapie?
- Cum și când v-ați cunoscut/îndrăgostit?
- Cum descrie fiecare relația în câteva cuvinte, în prezent?
- Care este problematica pentru care ați cerut ajutorul, venind astăzi aici? Amândoi considerați asta?
2. Întrebări din etapa de conștientizare
Etapa în care beneficiarii terapiei își conștientizează nevoile proprii și ale celuilalt. În această etapă tu sau partenerul vă puteți da seama că de fapt nu ați fost niciodată fericiți și ați menținut relația din alte motive. Sau, dimpotrivă, vă puteți da seama că vă doriți amândoi la fel de mult relația asta și sunteți dispuși să luptați pentru ea.
- Ce ai putea să faci pentru a fi mai fericit în această relație?
- Ce ar putea face partenerul pentru ca tu să fii mai fericit în această relație?
- Cum și cât de des vă certați? Cum reacționează fiecare? Cum se simte fiecare în timpul și după ce vă certați? Care este subiectul pentru care vă certați cel mai des?
3. Întrebări din etapa de restructurare
Restructurarea presupune așezarea noilor informații primite în urma procesului terapeutic și implementarea schimbării.
- Ce puteți face fiecare pentru ca problema x să nu vă mai deranjeze?
- Ce ai învățat nou despre partenerul tău?
- Cum definești relația în momentul prezent? Ce s-a schimbat?
Terapie de cuplu: păreri ale celor care au urmat astfel de ședințe
A: ”Când am intrat în terapie îi ziceam zilnic: „Te urăsc de moarte”! Dar tot nu puteam să ies din relație. La un moment dat am luat o pauză, Vlad s-a mutat la cel mai bun prieten al lui. Am continuat să mergem la terapie și să discutăm despre ce simțeam. Nu ne-am mai împăcat după pauză, dar despărțirea a fost una mai puțin tumultoasă decât relația. Terapeuta ne-a învățat cum să discutăm cu respect, indiferent cât de furioși sau frustrați eram. Este incredibil că acum, când ne mai vedem, nu ne mai certăm și ne respectăm. În final am realizat că, dacă încerci să rămâi într-o relație și nu faci decât să te rănești constant cu partenerul, mai bine ieși de acolo. Acum mergem în continuare la terapie, fiecare la alt psiholog.”
C: ”În societatea în care trăim, să auzi un bărbat că s-a simțit respins după nașterea copilului este văzut ca lipsă de masculinitate. Eu mă consideram puternic. Nimic mai fals. Faptul că eu nu-mi acceptam natura umană, de om vulnerabil, cu sentimente reale și nu doar pozitive, m-a determinat să calc strâmb. Unii dintre noi facem față respingerii prin comportamente distructive. Când am înșelat-o pe Cristina, am văzut de fapt cât de vulnerabil eram și eu. Și am tot trăit cu vinovăția aia de atunci. Până la urmă e mai bine că a ieșit la iveală, fiindcă acum facem terapie și încercăm să avem o relație cât mai sinceră.”
B.G.: ”Experiența mea personală spune că atunci când te duci la terapie de cuplu investești în ceva ce se va dezvolta. Așa cum dacă îți neglijezi sănătatea poți ajunge să te îmbolnăvești; dacă îți neglijezi relația poți ajunge la divorț sau în cel mai bun caz, la o căsnicie eșuată.”
Ce preț are o ședință de terapie de cuplu?
În terapie de cuplu, prețurile variază în funcție de anumiți factori: experiența specialistului, abordarea psihoterapeutică, frecvența cu care mergi la terapie sau locația. În România, cel mai mic preț este 150 lei, iar cel mai mare preț poate ajunge până la 350 lei pentru o ședință care durează între 50 și 90 de minute. Deci, un preț mediu pentru un astfel de serviciu este 250 lei.
Există terapie de cuplu gratuită?
Poți beneficia de psihoterapie gratuită cu un bilet de la medicul de familie, care va fi decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Bineînțeles, pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să figurezi ca plătitor lunar la CAS.
Iată ce ne spune Maria Dumitru, psiholog clinician, despre terapia gratuită: „În reglementările legislative din 2014, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sănătate conexe actului medical. Asta înseamnă că eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa. A fi furnizor de servicii conexe presupune ca decontarea acestor servicii se va face conform unui contract întocmit între psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrică, oncolog etc. și cabinetul de psihologie. Medicul specialist dă pacientului scrisoare medicală prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv”.
Se poate și fără terapie de cuplu? Părerea specialistului
Joree Rose, psihoterapeut specializat în lucrul cu familia și cuplul, oferă câteva alternative la terapia de cuplu. Dacă te afli în impas în relația ta de cuplu și nu ești încă pregătit să mergi la terapie (din varii motive) iată câteva lucruri pe care le poți încerca împreună cu partenerul tău:
- Încercați lucruri noi împreună - Joree spune că una dintre provocările mari ale unui cuplu este instalarea unei rutine în care partenerii se simt deconectați unul de la celălalt.
Astfel, aceasta încurajează cuplurile să fie prezente în relația lor, printr-o activitate comună. - Plecați împreună într-o excursie spontană - Câteodată, faptul că tu și partenerul ieșiți din rutina voastră obișnuită vă poate ajuta să observați aspecte noi ale relației și să regăsiți altele pe care le-ați neglijat.
- Ieșiți la o întâlnire o dată pe săptămână - Poate suna banal, însă faptul că vă dați reciproc un timp și spațiu numai al vostru în mod regulat, crește nivelul de intimitate și de conexiune.
Surse:
https://www.psychologytoday.com/intl/articles/200302/couples-therapy-world-scale
https://smartliving.ro/terapia-de-cuplu-cand-se-recomanda-ce-inseamna/
https://www.verywellmind.com/couples-therapy-definition-types-techniques-and-efficacy-5191137
https://clevermemo.com/blog/en/couple-therapy-questions-marriage-counseling/
https://newmedicine.ro/cat-costa-terapia-de-cuplu-pret-pe-sedinta/
https://www.vice.com/ro/article/dyg4z7/la-ce-ajuta-terapia-de-cuplu
https://www.quora.com/Does-couples-counseling-really-work
Surse foto: https://www.istockphoto.com/