Momentul adevărului: copilul salvează relația de cuplu sau o distruge iremediabil?

Momentul adevărului: copilul salvează relația de cuplu sau o distruge iremediabil?

Mariana Voinea

Un copil poate salva o relație de cuplu defectuoasă sau mai rău adâncește problemele între parteneri? Cum schimbă venirea pe lume a unui bebeluș soarta a doi oameni care încearcă să facă un ultim efort pentru a-și salva mariajul?

Multe persoane privesc venirea pe lumea unui copil ca un mod de a-și salva relația de cuplu. Foarte mulți viitori părinți merg pe premiza că un bebeluș salvează legătura de dragoste, o face mai dinamică, mai frumoasă, iar cei doi parteneri vor fi legați pe viață de copilul lor. Pentru multe cupluri însă, acesta nu este un adevăr universal, pentru că sunt și cazuri în care un copil distruge iremediabil relația.

În fond, o relație are nevoie de multă muncă și multe eforturi depuse din partea ambilor parteneri și nu se repară miraculos cu ajutorul unui copil. De aceea, cu cât partenerii se înțeleg mai bine înainte de a avea un bebeluș, cu atât șansele ca relația să aibă de suferit în urma întregirii familiei sunt mai mici. Este necesar ca partenerii să țină cont de sfaturile specialiștilor pentru a avea o relație de succes.

Comunicarea cu partenerul

Specialiștii în domeniu sfătuiesc cuplurile să comunice, să mențină o relație sinceră, să devină buni ascultători și să înțeleagă ceea ce celălalt are nevoie. Modul în care partenerii răspund unul celuilalt depinde de o varietate de factori, inclusiv stilul de comunicare, limitele emoționale și relațiile din trecut.

Fii recunoscător

Terapeuții de cuplu recomandă partenerilor să le spuneți jumătății lor că sunt recunoscători pentru timpul petrecut împreună. Cu doar câteva cuvinte de recunoștință, îi fac pe ceilalți să se simtă apreciați, fie că este vorba de o simplă cină, de asigurarea unei surse de venit a familiei sau de alte lucruri.

De când avem copil, eu și soțul meu suntem doar amici

Petreceți timp de calitate împreună

Este foarte important ca soții să petreacă timp de calitate împreună, iar acest timp să nu facă parte din rutina sau responsabilitățile lor zilnice pentru a fi mai legați la nivel emoțional.

Aveți încredere unul în celălalt

Mulți terapeuți de cuplu cred că unele din comportamentele negative de comunicare cum ar fi critica sau atitudinea defensivă cresc probabilitatea unui divorț sau unei despărțiri. O relație sănătoasă este bazată pe argumente fără ostilitate și asumarea responsabilității.

Decizia de a deveni părinte trebuie să fie unanimă

Decizia de a deveni părinți este luată în mod ideal de ambii parteneri, iar dacă unul dintre aceștia este nesigur, atunci lucrurile pot aluneca pe o pantă greșită. De aceea, ambii soți trebuie să fie sinceri unul cu celălalt și cu propriile sentimente.

cuplu se joaca cu un bebelus

În unele cazuri, banii pot fi un argument major pentru a aduce sau nu pe lume un copil. Cei doi trebuie să-și evalueze finanțele, să facă o listă de cheltuieli legată de copil, alături de bugetul și cheltuielile de zi cu zi, iar acest lucru îi poate ajuta să decidă dacă sunt responsabili financiar pentru a deveni părinți în acest moment al vieții.

Partenerii nemulțumiți după ce au devenit părinți

În unele cazuri, unul din parteneri știe că își dorește să devină părinte și vrea acest lucru din tot sufletul, în timp celălalt este nesigur și consideră această decizie a fi una foarte dificilă de luat. Multe cupluri pot experimenta nemulțumiri, iar studiile arată că 67% din acestea au avut o au experimentat o satisfacție scăzută după nașterea copilului. 

cuplu de mana cu un copil merg pe strada

A avea un copil înseamnă că întreaga viață se schimbă pentru ambii parteneri care devin mai obosiți decât înainte, de aceea relația trebuie să fie consolidată înainte de venirea pe lume a copilului pentru a menține conflictele la distanță.

3 obiceiuri care îmbunătățesc relația părinte-copil

Cum menții vie flacăra iubirii în relație după venirea pe lume a copilului?

Există foarte multe modalități de a reaprinde scânteia iubirii sau de a menține flacăra vie și o căsătorie solidă chiar și după ce partenerii au devenit părinți. Intimitatea este o parte importantă a unei relații sănătoase și funcționale, iar venirea pe lume a copiilor poate schimba mult relațiile intime dintre parteneri.

Viață sexuală a multor cupluri scade din cauza lipsei de timp sau de energie și cu toate acestea, comunicarea nevoilor fiecărui partener în parte reprezintă o modalitate ideală de a rămâne conectați unul la celălalt.

O poveste reală despre cum schimbă un copil o relație

O femeie pe nume N., la vârsta de 26 de ani s-a căsătorit cu V., un absolvent de facultate și au sperat la o relație frumoasă. N. era înclinată spre studii academice, tocmai de aceea se înscrisese la doctorat, iar primul an de căsnicie pentru amândoi nu a fost deloc ușor. Cu toate acestea, până în anul trei de facultate a lui N., amândoi ajunsese la concluzia că s-au grăbit să se căsătorească și nu erau deloc compatibili ca și parteneri.

parinti privesc un bebelus nou nascut

În ciuda educației amândurora, partenerii ezitau să vorbească despre o separare și încercau să evite divorțul. Asta până când au ajuns să se destăinuie părinților lor, iar aceștia, atât mama fetei, cât și mama băiatului, i-au sfătuit să facă un copil pentru a-și salva relația. Părinții au susținut că motivul pentru care se confruntă cu probleme în căsnicia lor este pentru că lipsește un bebelul, iar problemele ar fi dispărut ca prin minune.

Din păcate, amândoi au ascultat sfaturile părinților și atunci când fiica lor a împlinit doi ani, deja se despărțiseră din cauza neînțelegerilor. Acum N. a ajuns să urască bărbații la un deceniu de la divorțul ei și detestă ideea de a fi cu un bărbat, iar fiica lor își împarte inima între părinții ei și trăiește într-o continuă tensiune.

Iată cum presupunerea că un copil va salva o căsnicie este încă profundă înrădăcinată în psihiculul nostru și foarte multe cupluri proaspăt căsătorite aduc acest lucru în discuție. Obsesia unuia din parteneri de a salva căsnicia cu presupunerea ca aducerea pe lumea unui copil ar fi cea mai bună soluție este injustă, atât pentru cuplu, cât și pentru copil.

Surse foto: unsplash.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: medicinenet.comlifestyle.livemint.com

Articolul urmator
Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?
Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    Momentul adevărului: părinții mărturisesc cu sinceritate care este cea mai rea parte a parentingului
    Momentul adevărului: părinții mărturisesc cu sinceritate care este cea mai rea parte a parentingului

    Să fim serioși, toată lumea știe că nu e ușor să fii părinte. Însă știi care este cea mai rea parte a parentingului? Uite ce spun acești părinți.

    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală
    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală

    Știți că uneori, ne punem întrebarea „dar cu ce m-a ajutat matematica în viață?”. Ei bine, vestea bună e că nu a fost degeaba, așa cum mulți dintre noi avem...

    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui
    Relația de codependență dintre copil și părinte - când copilul e acaparat de nevoile neîmplinite ale părintelui

    Termenul „codependență” a fost folosit pentru prima dată în anii ‘50, în cadrul Alcoolicilor Anonimi, pentru a descrie relația nesănătoasă dintre un...

    Cel mai banal lucru care poate face o diferență enormă în relația ta cu copilul
    Cel mai banal lucru care poate face o diferență enormă în relația ta cu copilul

    Și părinții mai greșesc, nu numai copiii! Dar orice greșeală recunoscută este pe jumătate iertată, nu-i așa? Specialiștii ne sfătuiesc să reparăm greșelile pe care le comitem...

    A venit, în sfârșit, momentul în care copilul meu înțelege sarcasmul
    A venit, în sfârșit, momentul în care copilul meu înțelege sarcasmul

    Ești părinte și îți place sarcasmul? S-ar putea ca cel mic să preia acest „obicei” de la tine mai repede decât crezi. Uite ce povestește această mamă de peste...

    O mamă a fost arestată pentru că statea pe telefon în momentul în care copilul ei de trei ani s-a înecat
    O mamă a fost arestată pentru că statea pe telefon în momentul în care copilul ei de trei ani s-a înecat

    Viața unui copilaș de numai trei ani a fost curmată în mod tragic, în urma unui incident petrecut la piscină. Din cauză că mama nu l-a supravegheat, copilul s-a...

    © 2025 Qbebe