Karmen Minune, fiica celebrului cântăreț Adrian Minune este mama Sofiei în vârstă de cinci ani și a declarat de curând că fiica ei îi cere insistent un frățior sau o surioară. Carmen Simionescu s-a aflat în lumina reflectoarelor de mic copil prin prisma tatălui său, iar ulterior, dobândind succesul datorită talentului moștenit de la acesta.
Viața artistei s-a desfășurat adesea în fața opiniei publice, iar acum, când fiica și soțul ei doresc un nou membru în familie, artista a vorbit deschis în podcast-ul Ilincăi Vandici despre momentele dificile prin care a trecut în depresia postpartum și problemele de cuplu care au existat după ce a născut. Cântăreața mărturisește că își dorește să fie mama și soția perfectă, fiind inspirată de exemplul propriei mame, dar din păcate a trecut prin multe greutăți după ce a adus-o pe lume pe fiica ei.
„Soțul meu mi-a zis: mergem la părintele Ciprian…Dar să nu fii necredincioasă, ci să-l asculți și să și faci ce zice”
În perioada postpartum, Karmen Minune a mers împreună cu soțul ei atât la terapie de cuplu, cât și la preot pentru a-și accepta rolul de mamă și pentru a redobândi iubirea de sine. Artista mărturisește că la început a fost puțin sceptică în ceea ce privește apelarea la un preot, dar a acceptat de dragul soțului ei.
„Părintele Ciprian i-a spus soțului meu direct ai: o femeie foarte puternică lângă tine. Ascultă de ea. A trecut prin multe, știe foarte bine ce are de făcut și ce vrea de la viața ei, nu te mai certa cu ea și nu mai dezgropa toți morții. Știu că sunt o femeie puternică deși am trecut prin multe, dar am făcut să pară că nu au fost momente atât de dificile. Fiind o persoană care apare direct la televizor și este în atenția publicului trebuie să nu se vadă ce trăiești tu acasă, ce ai tu pe inimă”, mărturisea artista în podcastul la care a fost invitată.
„În momentul în care am conștientizat că sunt într-o depresie și nu mai știu ce am de făcut i-am spus soțului meu: vezi că merg să trag cu arma”
Carmen Minune mărturisește că în perioada postpartum în care nu era încă sigură de faptul că suferă de depresie postnatală, boxul îi făcea foarte bine și reușea să se descarce, să se elibereze de toate sentimentele negative. Ulterior, a ales terapia cu arma.
„I-am spus soțului meu: vezi că merg să trag cu arma. Mergi cu mine sau nu: Și am mers și am tras cu arma și a fost o terapie super bună, care, cel puțin pe săptămâna respectivă m-a ținut foarte „Zen”. Toată furia pe care am strâns-o în mine tTrebuia să iasă pe undeva și atunci de ce să fac scandal, de ce să plâng când pot să dau altfel afară? Atunci când simt că lucrurile mă copleșesc, îmi iau o zi liberă pentru mine în care îmi permit să fiu furioasă, merg la sală unde mă simt foarte bine pentru că merg și lucrez și simt acea durere care îmi place.
La sală poți să-ți descarci furia care de fapt transformă în bine, pentru că efortul fizic ajută pe plan fizic și psihic. După sală ai o energie fenomenală după o jumătate de oră- o oră de la antrenament. Când mai am astfel de zile îmi place foarte mult să conduc. Eu oricum conduc foarte mult pentru că nu stau în mijlocul Bucureștiului, dar îmi place să conduc, să dau muzica la maxim, să cânt și acest exercițiu mă ajută să mă eliberez”, susține artista.
Depresia postpartum - cauze, simptome si tratament
„Când aveam stările depresive am încercat pe cât posibil să nu arăt copilului ceea ce simțeam. Nu acceptam că viața mea este să stau cu coc în cap și cu pijamale în casă”
Una din cele mai delicate subiecte pe care le-a abordat Carmen Minune în podcastul Ilincăi Vandici a fost legat de depresia postpartum. Artista mărturisește că atunci se închidea foarte des în cameră și, deși simțea iubirea și sprijinul părinților, îi era greu să accepte care nevoie de ajutor.
„Chiar am conștientizat că am o problemă și nu familia mă poate ajuta, ci un specialist. Am zis hai să mergem la psiholog, și am mers la doamna Dorina Stamate la „Clinica de fericire”, care, ce crezi, m-a făcut să fiu fericită. Am fost împreună la terapie de cuplu cu soțul meu pentru că eu aveam o problemă, nu puteam să accept că aceea îmi este realitatea. La mine depresia postpartum s-a reflectat asupra copilului și asupra situației în care eram în cuplu.
Simțeam că nu fac parte din locul în care sunt, pentru că odată cu nașterea ne-am și mutat într-o casă nouă și nu acceptam că viața mea este cu coc în cap și cu pijamale, că stăteam în casă. Și mă gândeam că vreau să stau cu copilul meu, dar vreau să mă și spăl, să ies... Aveam atât de multe gânduri și un amalgam de sentimente și de frustrări că nu pot să le fac pe toate odată, simțeam că nu sunt capabilă de ceea ce mi se întâmplă și că nu fac față și că vreau să ies cumva din povestea asta, dar cu copilul meu în brațe. A fosr foarte dureros și foarte lung traseul până să îmi revin!”, își amintește de clipele grele prin care a trecut Karmen Minune.
„Soțul meu a fost în depresie în aceeași perioadă cu mine”
Depresia postpartum se poate manifesta atât la femei, cât și la bărbați. Sunt situații în care ambii parteneri intră într-o stare depresivă după ce apare copilul în viața familiei. Karmen Simionescu mărturisește că și soțul ei a trecut prin aceleași stări în aceeași perioadă cu ea.
Bărbații în general acceptă mai greu faptul că sunt într-o perioadă depresivă, iar cântăreața își amintește că la ea, depresia s-a manifestat pe partea de „Ce fac eu cu viața mea?” iar la soțul ei, depresia a însemnat mai mult ideea de a conștientiza că este soț și trebuie să întrețină și o femeie și un copil și să le fie alături și la bine și la rău.
„Eu aveam 21 și el 24 de ani, nu ne imaginam că eu voi fi mama și el va fi tatăl copilului și când începi să conștientizezi ce responsabilități mari ai, e puțin mai greu de acceptat și te lovește și emoțional și psihic... Practic am fost amândoi în depresie în același timp, deși el nu acceptă asta nici acum. Terapia de ne-a ajutat foarte mult pentru că a fost un moment după ce am născut-o pe Sofi în care nu știam încotro se va îndrepta relația noastră, pentru că fiind doi copii care s-au luat repede și au făcut repede un copil, nu știam dacă voi face față acestei situații.
De aceea, ne-am cam distanțat la un moment dat, eu fiind tot timpul copilul, el fiind tot timpul cu ale lui, ne întâlneam doar seara. Prima perioadă după naștere dormeam împreună, dar venea cu oglinda să verifice dacă respiră copilul, și l-am rugat să meargă în altă cameră pentru că eu voiam doar să dorm. Am rămas și am dormit doar eu cu copilul o mică perioadă de timp, până când ne-a ajutat soacra mea ca să mai avem și noi timpul nostru.
Eu simțeam nevoia de mama mea, de casa mea, de patul meu, de mâncarea mea, de discuțiile mele cu mama. Mama a venit periodic la băițele copilului, dar eu stau într-o parte a orașului și mama în altă parte a orașului și eu sunt genul care vreau tot, o vreau pe mama mea lângă mine continuu”, destăinuie artista.
Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?
„Pentru moment eu personal nu-mi doresc un al doilea copil dar Sofi își dorește foarte mult și soțul la fel”
Carmen Simionescu mărturisește că fiica ei în vârstă de cinci ani îi cere constant o surioară, iar soțul, chiar și mama ei o încurajează să mai facă un copil.
Cu un an în urmă, cântăreața mărturisea că: „Mi-a și zis deja că își dorește o surioară și mai sunt momente așa prin casă când vine și îmi spune „Mami, ai un bebe?” și mă pupă pe burtă și îi zic „Nu, nu am” Pentru moment, eu personal nu îmi doresc, dar Sofi își dorește foarte mult și soțul la fel.
Chiar și mama mi-a spus că dacă mai stau, la un moment dat parcă nu mai vrei să o iei iar de la capăt când copilul se face destul de mare să te înțelegi cu el bine de tot. La un moment dat nu o să mai vrei să o iei de la capăt cu biberoane, pamperși, cu tot ce înseamnă un copil. Deci, pentru moment, nu”.
Depresia postpartum este o problemă care afectează femeile indiferent de statutul lor social, de profesia pe care o au, de ajutorul pe care îl primesc după ce dau naștere unui copil. Povestea emoționantă a artistei Karmen Minune, sinceritatea și lejeritatea cu care a abordat acest subiect foarte delicat, va ajuta cu siguranță foarte multe mămici să înțeleagă că aceste sentimente apar în viața oricui și că nu este o rușine să admiți că suferi de depresie postpartum, iar ajutorul specializat este cea mai bună decizie în acest sens.
Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com
Surse articol: youtube.com, wowbiz.ro