Am ales să-mi ascund depresia postpartum...

Am ales să-mi ascund depresia postpartum...

Mariana Voinea

În loc să ceară ajutor imediat cum observă primele simptome ale depresiei postpartum, mamele aleg să se izoleze, să se ascundă, de teama că vor fi judecate. Depresia postnatală este o realitate din ce în ce mai pregnantă a zilelor noastre, o afecțiune care nu trece de la sine!

Depresia postpartum este o realitate a zilelor noastre prin care foarte multe tinere mămici trec, la scurt timp după nașterea bebelușilor. Din păcate, doar foarte puține cazuri de depresie postpartum sunt diagnosticate în mod corect, iar mămicile primesc tratament corespunzător.

În rest, fiecare …se descurcă cum poate. Unele mame aleg să se descurce singure în această luptă greu de dus, dacă nu imposibilă, iar altele aleg să o ascundă de ochii lumii. Una din femeile care a ales să se prefacă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, a dat detalii despre modul în care a gestionat depresia postpartum singură.

„V-ați simțit vreodată tristă și foarte necăjită? Desigur că da, m-am simțit chiar mai rău”

Și-a păcălit medicul ginecolog la vizita de șase săptămâni cu un zâmbet larg pe față care ascundea depresia și tristețea din sufletul ei. A păcălit inclusiv pediatru copilului care atunci când femeia s-a prezentat împreună cu bebelușul la cabinet.

„Aveam picioarele umflate, abia mă puteam mișca, eram obosită și țineam un bebeluș de doar câteva săptămâni în brațe, când asistenta mi-a înmânat un chestionar prin care trebuia să își dea seama dacă sufăr sau nu de depresie postpartum.

mama cu bebelus in brate imbracat in albastru pe canapea

V-ați îngrijorat sau ați suferit de anxietate fără un motiv anume? Desigur că da, doar sunt proaspătă mămică. Dar ce era să spun? Am bifat că nu.

V-ați simțit vreodată tristă și foarte necăjită? Desigur că da, m-am simțit chiar mai rău, dar ce puteam să scriu?

Ați reușit în ultimul timp să vedeți și partea bună a lucrurilor? Mi-am adus aminte de o scenă petrecută cu o seară înainte, când copilul meu nu voia deloc să sugă la sân și eu și soțul meu ne tot făceam griji, cutreierând apartamentul într-o parte și în alta și abia abținându-ne să nu sunăm la ambulanță.

V-ați învinovățit vreodată pe nedrept? Bineînțeles că da, orice plânset al copilului meu simțeam că este din vina mea, dar ce puteam să spun?

M-am uitat lung la bebelușul meu și am simțit că, dacă răspund sincer la toate acele întrebări, o să fie luat de lângă mine, pentru că știam că sufăr de depresie postpartum. Am mințit în tot acel chestionar, iar pediatrul copilului meu chiar m-a felicitat pentru cât de bine mă descurcam în rolul de proaspătă mămică. Lucru care m-a încurajat bineînțeles, să mint în continuare”, mărturisește mama.

mama cu bebelus in portbebe il plimba in oras

Numai că depresia a câștigat acea bătălie invizibilă care se ducea între mama suferindă și sufletul ei care dorea să revină la normal. După schimbările de dispoziție, a urmat refuzul de a răspunde la telefoane și la mesaje prietenilor, dorința de izolare, plânsul din orice și anxietatea.

Soțul femeii a observat că se întâmplă ceva cu ea, dar a crezut că este normal, mai ales după ce a adus pe lume un copil. Depresia postnatală nu este normală, ci necesită tratament de urgență.

Ce trebuie să știi despre depresia post-natală direct de la mamele care s-au confruntat cu ea

Cum să obții ajutor dacă bănuiești că suferi de depresie postnatală?

Mamele care bănuiesc că suferă de depresie după naștere și au simptome specifice trebuie să țină cont de sfaturile terapeutei Rachel Goldberg, specializată în astfel de probleme cu proaspetele mămici.

Aceasta susține că, deși unele sentimente par normale pentru cineva care tocmai ce a adus pe lume un copil, depresia postnatală poate fi silențioasă, iar acele simptome, schimbări de dispoziție nu sunt deloc normale. În plus, terapeuta mărturisește că simptomele uneori nu sunt constante în ceea ce privește depresia postnatală și pot fi confundate ușor și chiar estompate de dragostea imensă pe care mama o resimte pentru bebeluș.

Refuzul interacțiunilor sociale, comunicării cu partenerul sau cu alte persoane, iritabilitatea, schimbările de dispoziție sunt doar câteva dintre simptomele depresiei postnatale.

În cazul mămicii noastre, depresia a fost ușor de ascuns, deoarece după nașterea copilului a evitat interacțiunile cu prieteni, părinți, vecini, așa că nimeni nu avea de unde să știe sau să observe.

„Am sperat că medicul meu ginecolog va observa că mă confrunt cu depresie postnatală la controlul de șase săptămâni după naștere. Era unica și ultima mea speranță la acel moment. Din păcate, atunci când i-am dat cu chestionarul completat cu răspunsurile mele oneste referitoare la depresia postnatală, l-a mototolit și l-a aruncat la gunoi, fiind păcălit de zâmbetul larg pe care îl afișam pe față în acel moment.

mama isi tine strans baiatul in brate

Mi-a fost rușine să recunosc că sufăr de depresie postpartum, așa că am continuat cu minciuna. Singura persoană care a reușit să mă ajute să mă ajute să gestionez depresia postpartum a fost o prietenă care locuia la câteva străzi distanță. Ea a observat că ceva nu este în regulă cu mine și știa deja ce înseamnă să suferi de această tulburare.

Venea la mine o dată pe săptămână, mă suna în fiecare zi, iar la 6 săptămâni după naștere, mi-a spus că ea bănuiește că eu sunt în depresie. I-am mărturisit că nici nu mai știu de când nu am mai făcut un duș sau nu am mai mâncat ceva cald și am refuzat să vorbesc despre sentimentele mele pentru copil sau despre îngrijorările mele.

Prietena mea s-a luptat deja cu depresia și știa la ce să te aștepte, așa că mi-a fost de un real ajutor”, mărturisește ea.

Din experiența prietenei ei și din experiența personală, mama lasă câteva sfaturi pentru proaspetele mămici care trec prin depresie postnatală.

1. Găsiți un terapeut specializat în depresie postnatală

Lupta cu depresia postpatum nu este ușor de dus, de aceea un terapeut specializat în acest domeniu este o adevărată mană cerească. Desigur că găsirea profesionistului specializat nu este simplă, dar nici imposibilă, mai ales dacă mama, cu ajutorul partenerului sau familiei ei, bate la mai multe uși.

Depresia postnatala: cele mai periculoase efecte asupra mamei, copilului si relatiei de cuplu

2. Vorbiți cu alte proaspete mămici

În loc ca mamele care trec prin depresie postpartum să se izoleze în căminul lor, acestea ar trebui să iasă mai des în parc, să vorbească cu alte proaspete mămici, să vadă că nu sunt singure în lupta împotriva depresiei. Este posibil să observe semne și simptome ale depresiei postnatale la noile prietene care împing cărucioare. Chiar și grupurile de noi mămici virtuale fac minuni în acest sens.

3. Cereți ajutor apropiaților

Chiar dacă proaspăta mămică consideră că este rușinos să vorbească despre depresia postnatală, este esențial să se asigure că are toată susținerea părinților, rudelor sau prietenilor apropiați în lupta dificilă pe care o duce.

Cu siguranță depresia postpartum este mult mai grea și mai comună decât s-ar aștepta marea majoritate a celor care cred că, după naștere, este normal ca mamele să experimenteze anumite simptome, să treacă prin anumite stări și că își vor reveni singure.

Surse foto: pixabay.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: today.com

Articolul urmator
Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"
    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"

    După numeroase transfuzii de sânge efectuate fiului ei încă din perioada sarcinii, o mamă mărturisește că a fost afectată de depresia postpartum abia când și-a...

    Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară
    Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară

    Una dintre cele mai mari provocări cu care se poate confrunta o proaspătă mămică este depresia postpartum. Modul în care mamele reușesc să o gestioneze depinde mult și de...

    Depresia postpartum aproape că m-a ucis. Uite cum am supraviețuit
    Depresia postpartum aproape că m-a ucis. Uite cum am supraviețuit

    La câteva zile după ce am născut, aveam aveam nu doar gânduri, ci și un plan real de a-mi lua viața. Da, căzusem pradă depresiei postpartum și nu mai vedea nicio altă...

    Eram pregatită pentru depresia postpartum. Însă nu eram pregatită pentru furia incontrolabilă
    Eram pregatită pentru depresia postpartum. Însă nu eram pregatită pentru furia incontrolabilă

    Depresia postpartum este o afecțiune care ia multe forme și poate rămâne nediagnosticată pentru perioade lungi de timp. Conștientizarea depresiei postpartum a apărut pentru prima...

    „Am visat cum trebuie să-mi distrug copilul mai mare pentru a-mi salva bebelușul”. O mamă povește despre episoadele de psihoză postpartum
    „Am visat cum trebuie să-mi distrug copilul mai mare pentru a-mi salva bebelușul”. O mamă povește despre episoadele de psihoză postpartum

    Psihoza postpartum este o formă severă de tulburare psihică care poate apărea la femeile care au născut recent. Afectează aproximativ 1 din 500 de mame și poate avea consecințe...

    Bărbații ar putea avea nevoie de un screening pentru depresia postnatală. „Pe tați nu-i întreabă nimeni cum se simt”
    Bărbații ar putea avea nevoie de un screening pentru depresia postnatală. „Pe tați nu-i întreabă nimeni cum se simt”

    Trecerea de la o etapă a vieții la alta îi poate bulversa și pe bărbați. Chiar dacă nu poartă în pântece și nu dau naștere copiilor, și tații pot suferi de...

    Zodiile care joacă mereu „cartea" timidității. Ascund multă încredere, de fapt
    Zodiile care joacă mereu „cartea" timidității. Ascund multă încredere, de fapt

    Astrologia este o știință fascinantă. Este suficient să știm doar semnul zodiacal al unei persoane pentru a afla mai multe despre personalitatea ei. Află care sunt zodiile care joacă...

    © 2025 Qbebe