Dependența de substanțe opioide este o realitate a zilelor noastre. Și proaspetele mămici se pot confrunta cu asemenea probleme. O femeie pe nume Alex speră să crească gradul de conștientizare a acestei dependențe prin împărtășirea poveștii sale în mediul online.
Se pare că Alex a devenit dependentă de opioide după ce a născut al treilea copil. După ce a suferit o intervenție chirurgicală de urgență din cauza complicațiilor la naștere i s-au prescris opioide pentru a gestiona mai bine durerea.
Recuperarea fizică greoaie combinată cu depresia postpartum au dus la o dependență cumplită din cauza căreia era să își piardă viața. O supradoză de opioide în anul 2023 putea să lase trei copii fără mamă.
„Am devenit dependentă de opioide după cea de-a treia operație de cezariană. Nu mai suportam durerile!”
După ce a născut al treilea copil prin operație de cezariană, femeia a mărturisit medicului ginecolog că a sângerat mai mult decât normal la controlul de după o săptămână. Atunci, a aflat că avea placentă reținută și a fost programată pentru o intervenție chirurgicală de urgență.
„Am fost îngrozită, terifiată. Nu știam cum voi trece printr-o altă intervenție chirurgicală, având 3 bebeluși sub 4 ani acasă care mă așteptau și depindeau de mine. Când m-am trezit din operație, doctorul m-a întrebat dacă am nevoie de medicamente pentru calmarea durerii. Le-am luat și am simțit o ușurare nu numai de de durerea fizică, ci și de anxietatea care mă copleșea”, mărturisește ea.
Opioidele o „ajutau” și cu depresia postpartum
Se pare că substanțele opioide îi aduceau mamei o eliberare nu numai din durerile fizice, ci și din depresia postpartum prin care trecea. Nu mai simțea tristețe, anxietate, ci cu această medicație simțea că se poate descurca, se recupera mai repede și putea avea grijă de cei trei copii care se bazau pe mama pentru orice.
„În mod ironic eram mama care la care visam dintotdeauna să fiu când luam pastilele pentru durere. Fără pastile îmi era frică să înfrunt responsabilitățile și eram copleșită de anxietate”, continuă ea.
Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
„Medicii nu sunt de vină pentru dependența mea de opioide”
Alex susține că intențiile medicilor au fost bune. Nu a dat nicio clipă vina pe cadrele medicale pentru că i-au prescris aceste pastile cu buna intenție de a o scăpa de durerile cumplite prin care trecea. Gestionarea durerii după o intervenție chirurgicală cu ajutorul unor pastile „minune” poate fi o sabie cu două tăișuri. Alex a fost la un pas să își piardă viața din cauza unei supradoze din aceste pastile.
„Dependența afectează oamenii în mod diferit. Dacă unii se pot lupta mai mult decât alții să gestioneze cantitatea de medicamente pe care o iau, alții se lasă pradă ușor tentațiilor. Nu dau vina pe medici pentru prescrierea medicamentelor.
Mi-ar fi plăcut totuși să știu de la bun început că există grupuri de sprijin pentru recuperare, consiliere comportamentală sau alte terapii prin care se poate evita această dependență cumplită. Persoanele care suferă de depresie, anxietate, sunt atât de copleșite de nevoia de a avea grijă de un nou-născut, încât este foarte greu să fii echilibrat în a gestiona medicația.
De la primele medicamente pe care le iei pentru durere până la dependență este doar un pas, o pantă alunecoasă pe care cazi înainte de a fi conștient de acest lucru”, concluzionează ea.
La momentul actual mama merge la ședințe de psihoterapie, are sprijinul soțului familiei și prietenilor și a sărbătorit recent un an în care nu a mai folosit substanțele periculoase pentru sănătate.
Totul în viață trebuie făcut cu moderație. De la mâncarea pe care o ingerăm, până la pastilele pe care le luăm, aproape orice poate da dependență. Dar cu puțină înțelepciune, răbdare și ajutor din partea celor din jur, există posibilitatea recuperării.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: cafemom.com