În ceea ce privește deciziile luate în familie, mama are un rol foarte important în tot ceea ce privește hotărârile mărunte, dar nu fără importanță. Mama hotărăște ce mănâncă membrii familiei la cină, la prânz, mama face lista de cumpărături, de cele mai multe ori ea vede care sunt reparațiile necesare prin casă, decide ce haine mai trebuie cumpărate copiilor, cu ce trebuie să se îmbrace la școală, iar lista poate continua. Practic, pe umerii mamelor stă o greutate foarte mare, aceea a luării deciziilor mărunte, dar și importante. Știe cel mai bine acest lucru Holly Garcia, o mamă care a obosit să ia hotărâri pentru toți…
„Uneori deciziile vizează lucruri simple, alteori sunt mai complexe, dar mă epuizează”
„Dimineața, înainte ca restul familiei se trezească și să-și înceapă ziua, eu am un mic moment de respiro pentru a-mi pregăti mental activitățile următoarelor ore. Uneori mi se pare că zilele sunt un haos total, iar deciziile, chiar și cele mici, cum ar fi cu ce ar trebui să mă îmbrac astăzi eu și copiii, ce haine ar trebui să mai calc dis-de-dimineață, sunt copleșitoare.
Alteori, deciziile sunt mai complexe, cum ar fi „ar trebui să-i trimit email dirigintelui fiicei mele despre incidentul pe care mi l-a relatat de la școală sau să mai aștept să văd cum evoluează lucrurile?”. Desigur că fiecare zi este compusă din numeroase hotărâri pe care trebuie să le iau singură. Trebuie să mă hotărăsc dacă lucrez și în timpul pauzei de masă pentru a pleca acasă mai devreme și a mă ocupa de treburile casnice sau dacă dau drumul oalei Crockpot de dimineață pentru ca atunci când mă întorc să găsesc mâncarea caldă.
Și, bineînțeles, uneori trebuie să pregătesc și prăjituri pentru a le duce la școală fiindcă fac parte din comitetul de părinți, să îmi pregătesc fiica pentru meciul de fotbal, să dau telefoane, lucruri care mă epuizează cu adevărat”, mărturisește mama.
Sfaturi practice de îngrijire pentru mămici
„Am început să îmi fie teamă să mă iau decizii”
Holly mărturisește că teama ei de a lua decizii importante pentru familie a început atunci când a adus pe lume copiii. Până atunci, în rolul de tânără sau adolescentă, era o adevărată plăcere să ia decizii pentru ea, să se simtă importantă și stăpână pe viața ei. Acum, în schimb, pe cât de mult i-ar plăcea autonomia și independența, pe atât luarea deciziilor o resimte ca fiind o limitare a libertății.
„Desigur că nu iau decizii numai pentru mine. Adevărul este că noi, mamele, ne aflăm într-un carusel de emoții nesfârșit și de decizii pe care trebuie să le luăm atât pentru noi, cât și pentru alții. Când lucrăm de acasă trebuie să luăm hotărâri în ceea ce privește prioritățile zilei respective. Cum gestionăm timpul, ce pregătim pentru prânz și pentru cină și de unde vom găsi energia pentru a ne termina lista de lucruri de făcut după ce copiii se duc la culcare.
Mi se pare că sunt singura care ia decizii mari sau mici și acest lucru este epuizant. Pare ridicol dar, după o zi lungă, chiar și cea mai simplă întrebare precum „ce avem la cină” este cu adevărat o tragedie. Bineînțeles că am mai vorbit cu alte mame, prietene de-ale mele și am realizat că nu sunt singura care se luptă cu luarea deciziilor. Oboseala decizională este lucrul care mă epuizează cu adevărat atât pe mine, cât și pe alte mămici”, recunoaște ea.
Holly continuă prin a compara viața ei și a celorlalte mame cu viața miliardarilor care au câte un angajat pentru fiecare responsabilitate în parte, au bucătar pentru a lua decizia pregătirii meselor, au antrenor personal, au specialiști fashion care îi ajută să hotărască cu ce o să se îmbrace și astfel evită această oboseală decizională.
Cel mai mare regret al vieții mele este că am devenit mamă
Sfaturi pentru a elimina oboseala decizională și epuizarea mentală
Notează și identifică ceea ce te epuizează
Din mulțimea de decizii pe care trebuie să le ia în fiecare zi mamele, și care le storc de ultimul strop de energie pe care îl mai au, acestea trebuie să noteze ceea ce le deranjează cu adevărat. „Ce mâncăm la cină? Am destul timp să gătesc astăzi? Comand mâncare sau gătesc acasă?” Uneori, planificarea meniului pentru o zi sau pentru mai multe zile, poate fi epuizată.
Planificarea din timp atenuează oboseala decizională
„Credeți că îmi place să îmi petrec duminica după-amiaza făcând un plan al meniului pentru săptămâna următoare? De fapt, nu-mi place deloc, dar consider această activitate necesară. Desigur că lucrurile nu merg întotdeauna conform planului, dar reușesc de multe ori să mă țin de lista pe care o fac”, susține mama.
Delegați și alte persoane care trebuie să ia decizii în locuință
Din spusele mămicii, aceasta a împărțit sarcinile între ea, soț și fiicele în vârstă de 11 și 9 ani, care au acum responsabilitatea de a alege două mese pe care să le adauge în meniu timp de o săptămână. De asemenea, partenerii joacă un rol foarte important în luarea deciziilor pe care mamele se pot baza și cărora le pot cere o mână de ajutor.
A lua hotărâri este un lucru care face parte din viață, dar poate deveni copleșitor. Mamele care se simt obosite mental din cauza tuturor alegerilor pe care trebuie să le facă de-a lungul zilei și hotărârilor pe care le au de luat, trebuie să își simplifice oarecum rutina și să se lase ajutate de către parteneri…
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: scarymommy.com