De ce apar ridurile între sprâncene
Ridurile între sprâncene reprezintă linii verticale, care se dezvoltă între sprâncene și nas în urma contracției a doi mușchi faciali: procerus și corrugator. În timp ce mușchiul procerus trage în jos sprâncenele, mușchiul corrugator formează cute verticale între acestea.
Când ești tânără, ridurile între sprâncene sunt superficiale și dispar când încetezi să te încrunți. În schimb, pe măsură ce înaintezi în vârstă, devin tot mai profunde. Ridurile între sprâncene apar în special din pricina procesului de îmbătrânire, în jurul vârstei de 40 de ani. Astfel, pielea își pierde treptat elasticitatea și fermitatea, se subțiază, iar oasele feței sunt tot mai proeminente. De asemenea, țesuturile conective slăbesc, sebumul și uleiurile naturale ale pielii sunt produse în cantități mai mici, așa că ridurile de expresie ies mai mult în evidență.
Factorul genetic joacă și el un rol important în dezvoltarea ridurilor între sprâncene. Practic, ADN-ul poate influența capacitatea pielii de a-și păstra, pentru mai mult timp, fermitatea și forma originală sau, dimpotrivă, amplifică predispoziția spre formarea ridurilor.
Pe lângă înaintarea în vârstă, alte cauze care duc la accentuarea ridurilor între sprâncene sunt:
Repetarea frecventă a anumitor expresii faciale
Spre exemplu, dacă te încrunți, dacă zâmbești sau dacă ridici des sprâncenele, mișcarea unor mușchi de la nivelul frunții favorizează formarea ridurilor. Cu alte cuvinte, ridurile între sprâncene sunt generate de hiperactivitatea mușchilor faciali.
Expunerea la soare
Radiațiile ultraviolete descompun rezervele de colagen și de elastină, accentuând procesul de ridare a pielii.
Medicii dermatologi vin cu următorul avertisment: expunerea excesivă la soare, în cazul persoanelor cu pielea deschisă la culoare, este responsabilă de aprox. 80% dintre semnele vizibile de îmbătrânire. În schimb, persoanele cu pielea închisă la culoare sunt mai puțin expuse impactului nociv al radiațiilor ultraviolete, pentru că beneficiază de o rețea mai puternică a celulelor care intră în structura colagenului.
Fumatul
Când repeți des gestul de a fuma o țigară, fără să îți dai seama contribui la dezvoltarea ridurilor în zona gurii și chiar la nivelul frunții, între sprâncene. În plus, inhalarea fumului de țigară generează linii fine și riduri, întrucât antrenează constricția vaselor de sânge. Țesuturile primesc tot mai puțin oxigen, ceea ce afectează elasticitatea pielii.
Stresul
În primul rând, când ești stresată, corpul produce o cantitate mai mare de cortizol, hormon ce provoacă descompunerea elastinei și a colagenului. În al doilea rând, din pricina stresului, mușchii faciali sunt tensionați și poți avea tendința de a te încrunta mai mult ca de obicei. Nu în ultimul rând, expunerea îndelungată la stres cronic afectează calitatea somnului. Când nu te odihnești suficient, semnele de îmbătrânire a feței, inclusiv liniile fine și ridurile, pot surveni timpuriu.
Ce faci ca să previi apariția ridurilor între sprâncene
La fel ca în cazul altor tipuri de riduri, și pe acestea le poți preveni, dacă reușești să aduci modificări în stilul tău de viață și să respecți cu strictețe anumite rutine de îngrijire a pielii.
Adoptă o dietă bogată în antioxidanți
Consumând adesea alimente ce sunt surse de antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, îți protejezi pielea de efectele negative ale radicalilor liberi. Aceștia sunt molecule dăunătoare, iar din cauza lor ești mai predispusă la riduri, la îmbătrânirea prematură a pielii.
Pentru a te bucura pentru cât mai mult timp de o piele fermă și strălucitoare, din meniul zilnic nu ar trebui să-ți lipsească alimente care să conțină vitamine antioxidante: A, C și E. Aceste alimente au impact pozitiv și asupra producerii colagenului, proteina care îmbunătățește sănătatea și aspectul pielii.
Ai grijă să te hidratezi
Ca să te asiguri că bei suficientă apă pe parcursul unei zile, nu trebuie să aștepți să ți se facă sete. Cel mai mult contează să o consumi treptat, în cantități mici, în condițiile în care îmbunătățește textura pielii și previne ridurile.
Pentru a te hidrata cât mai bine, este recomandat să incluzi în dietă și alimente cu conținut ridicat de apă, ca de exemplu: pepenele roșu, căpșunile, piersicile, portocalele, castraveții, salata verde, dovleceii, roșiile etc.
Dacă fumezi, renunță la acest obicei
Nu numai că fumul de țigară afectează fluxul sanguin și privează pielea de nutrienți valoroși, dar poate să favorizeze și distrugerea ADN-ului celular. În aceste condiții, pielea își pierde treptat capacitatea de a se regenera.
Protejează-te de radiațiile ultraviolete
În acest scop, ia măsuri precum:
- Utilizează produse de îngrijire a pielii cu factor de protecție solară;
- Poartă ochelari de soare;
- Când folosești o loțiune/un spray pentru protecție solară, trebuie să le aplici pe tot corpul, inclusiv pe față, cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare;
- Nu ocoli pălăria de soare;
- Evită expunerea la soare în intervalul în care radiațiile ultraviolete sunt mai puternice: între ora 10:00 dimineața și ora 16:00.
Folosește permanent produse de îngrijire hidratante
Una dintre cele mai simple măsuri de a preveni ridurile este să te obișnuiești să folosești zilnic un produs hidratant. Ideal este să îl aplici de cel puțin trei ori pe zi, alegându-l în funcție de tipul tău de ten.
Nu ezita să recurgi la exfoliere
Prin exfoliere, scapi de celulele moarte, de reziduurile și de toxinele acumulate în pori, iar pielea absoarbe mai bine nutrienții și produsele hidratante aplicate. Așa se explică de ce și procesul de exfoliere contribuie la prevenirea și atenuarea ridurilor.
Pentru o exfoliere corectă trebuie să ții seama și de tipul de ten. De pildă, pentru tenul mixt sau gras trebuie să folosești un exfoliant fără uleiuri. Dacă ai tenul uscat, este indicat să aplici, după exfoliere, o cremă sau un gel care să hidrateze bine.
Străduiește-te să nu te încrunți des
Ca să nu te încrunți prea mult, conștientizează momentele în care obișnuiești să realizezi acest demers și încearcă să te abții. De asemenea, dacă te încrunți când lucrezi la calculator sau când citești, mergi la un control oftalmologic, pentru a verifica dacă nu cumva ai probleme de vedere. În același timp, ca să nu te încrunți prea mult când petreci timp în aer liber, poartă ochelari de soare.
Asigură-te că ai parte de suficient somn
Somnul este benefic pentru tot organismul, inclusiv pentru piele. Când dormi 7-8 ore pe noapte, pielea are răgazul necesar să lucreze pentru reînnoirea celulelor, pentru a-și face rezerve de colagen.
Cum reduci aspectul ridurilor între sprâncene
Îți dorești să atenuezi ridurile dintre sprâncene, deoarece nu vrei să creezi impresia că ești furioasă? Pentru a-ți îndeplini un asemenea obiectiv, este cel mai bine să te consulți cu un medic dermatolog. Raportându-se la vârsta și la starea ta de sănătate, acesta îți poate recomanda oricare dintre procedurile de mai jos sau te poate învăța cum să faci exerciții pentru mușchii faciali.
Optează pentru peeling-ul chimic
De pildă, poți să apelezi la un peeling chimic superficial, util pentru reducerea ridurilor care nu sunt profunde. Procedura implică folosirea unor acizi, precum cel glicolic sau cel salicilic. Scopul este distrugerea controlată a straturilor de la suprafața pielii, astfel încât să se îmbunătățească producerea colagenului. Ca să elimini orice risc de complicații, cum ar fi roșeața persistentă, inflamațiile severe sau cicatricile, este cel mai bine să te adresezi unui cabinet specializat în dermato-cosmetică.
Ține minte că peeling-ul chimic este contraindicat în următoarele situații:
- Prezența rănilor deschise;
- O infecție fungică, virală sau bacteriană activă;
- Prezența unor afecțiuni precum dermatita atopică sau psoriazisul;
- Sarcina și perioada de alăptare;
- Administrarea unor medicamente fotosensibilizante: acestea conduc la declanșarea unor reacții cutanate în urma efectelor combinate ale luminii și a substanțelor chimice. Printre medicamentele fotosensibilizante se regăsesc, de exemplu, tetraciclina, ciprofloxacina, naproxenul, izotretinoinul etc;
- Un istoric de cancer de piele.
Încearcă microneedling-ul
Procedura microneedling vizează nu numai diminuarea ridurilor între sprâncene, ci și îmbunătățirea tonusului pielii. Microneedling-ul se realizează după consultarea unui medic dermatolog, care evaluează mai întâi zona cu riduri. Scopul microneedling-ului este ca, prin crearea unor microtraumatisme, să se stimuleze producția naturală a colagenului.
Pentru efectuarea microneedling-ului se parcurg acești pași:
- Zona cu riduri între sprâncene este dezinfectată;
- Ca să resimți cât mai puțin disconfort, se utilizează un anestezic topic;
- Cu ajutorul unui dispozitiv cu ace foarte fine, sterile, se introduc în piele serurile recomandate de medicul dermatolog: spre exemplu, se pot utiliza seruri pe bază de vitamina A, de vitamina C sau de acid hialuronic;
- Pe zona pe care se realizează microneedling-ul se aplică un gel calmant, cu rolul de a răcori pielea și de a preveni uscarea acesteia.
Rezultatele nu sunt vizibile imediat, îmbunătățirea aspectului pielii fiind evidentă pe parcursul mai multor săptămâni. Pentru cele mai bune rezultate, dermatologul îți poate indica repetarea procedurii.
Nu este indicat să recurgi la microneedling în următoarele cazuri:
- Te confrunți cu acnee, cu psoriazis, cu eczeme;
- Ai o infecție activă în zona de piele pentru care se recomandă microneedling-ul;
- Ai cicatrici cheloide: acestea implică o acumulare excesivă a țesutului cicatricial;
- Faci parte dintre pacienții imunosupresați: organismul tău are o capacitate redusă de a contracara infecțiile;
- Ești însărcinată.
Bazează-te pe fillerele dermale
Fillerele dermale constituie o soluție minim invazivă pentru ameliorarea ridurilor între sprâncene. Aceste fillere sunt substanțe sub formă de gel, care conțin, de exemplu, acid hialuronic sau acid polilactic.
Dacă optezi pentru fillerele dermale, trebuie să știi că acestea sunt injectate de către medicul dermatolog, iar efectele lor durează aprox. 6 luni. Înainte de injectare, zona pe care se lucrează este dezinfectată și apoi se aplică un anestezic. După o injecție cu un filler dermal, nu este exclus să te confrunți, timp de o săptămână, cu roșeață, vânătăi sau inflamații.
Nu exclude realizarea unui lifting frontal
Liftingul frontal reprezintă o procedură chirurgicală prin care pielea din zona frunții este netezită pentru ca ridurile, inclusiv cele între sprâncene, să se atenueze. În funcție de ceea ce hotărăște medicul care efectuează intervenția, se recurge fie la întinderea pielii, fie la îndepărtarea mușchiului responsabil de apariția ridurilor.
De obicei, liftingul facial implică anestezie generală. După intervenție, poți avea dureri și inflamații. Recuperarea după o asemenea procedură durează, în general, 10-14 zile.
Efectuează exerciții pentru mușchii faciali
Una dintre modalitățile prin care poți îmbunătăți aspectul pielii din zona frunții, evitând astfel agravarea ridurilor între sprâncene, este să-ți exersezi mușchii frontali zi de zi. Ca să reușești, urmează acești pași:
- Pune palma stângă pe partea stângă a frunții;
- În timp ce menții pielea întinsă cu ajutorul palmei stângi, așează-ți și palma dreaptă pe partea dreaptă a frunții: realizează o mișcare în sensul acelor de ceasornic;
- Menține întinsă pielea cu ajutorul palmei drepte și masează, în sensul acelor de ceasornic, partea stângă a frunții: efectuează masajul timp de 2 minute;
- Repetă exercițiul de trei ori: în total, trebuie să aloci aprox. 6 minute pentru fiecare parte a frunții.
Învață să faci masaj facial
Pentru a-ți tonifia pielea de pe frunte, în zona dintre sprâncene, poți să-ți faci masaj în fiecare seară. Tot ce ai de făcut este să-ți așezi degetele deasupra rădăcinii nasului și să le miști în sus și în jos pentru a realiza un masaj pe verticală. Dacă vrei, poți să folosești și un ulei facial.
Botoxul pentru ridurile între sprâncene: când trebuie aplicat
Injecțiile cu botox fac parte dintre cele mai populare soluții pentru ridurile între sprâncene. Botoxul reprezintă o neurotoxină derivată dintr-o bacterie ce se găsește și în natură, Clostridium botulinum. Când este injectat în mușchii faciali, botoxul îi relaxează și îi paralizează temporar pe cei care se contractă excesiv și care favorizează ridurile.
Injecțiile cu toxina botulinică pot fi efectuate atât în scop preventiv, cât și ca tratament, fiind recomandate mai ales pentru relaxarea mușchilor responsabili de apariția ridurilor dinamice. Acestea sunt generate de mișcările mușchilor pe care îi folosești pentru exprimarea unor emoții: când râzi, când plângi, când te concentrezi, când te încrunți etc. Riduri dinamice sunt, de exemplu, cele din zona frunții, între sprâncene sau cele localizate în colțurile externe ale ochilor („laba gâștei”).
Medicii dermatologi atrag atenția asupra acestui fapt: nu se poate vorbi despre o vârstă ideală la care să începi să faci injecții cu botox în scop preventiv. Esențial este să le iei în calcul de îndată ce sesizezi că ai pe față tot mai multe linii fine. De pildă, te poți gândi la injectarea botoxului când ai în jurul vârstei de 30 de ani, mai ales dacă nu vrei să vezi cum liniile fine dintre sprâncene devin riduri profunde.
Ca să fii în siguranță dacă optezi pentru un tratament cu botox, adresează-te mai întâi unui medic dermatolog. Acesta discută cu tine nu numai ca să îți explice în ce constă procedura, ci și pentru a afla dacă ai mai utilizat botoxul sau dacă urmezi un tratament cu medicamente precum:
- Anticoagulante;
- Antibiotice injectabile;
- Cele destinate tratării alergiilor sau răcelilor;
- Cele care contribuie la relaxarea musculaturii.
În același timp, reține că injecțiile cu botox sunt contraindicate dacă:
- Ești însărcinată;
- Alăptezi;
- Te confrunți cu boli care generează slăbiciune musculară: de exemplu, miastenia gravis sau scleroza laterală amiotrofică;
- Ești alergică la toxina botulinică;
- Ai o infecție la nivelul pielii;
- Te confrunți cu orice fel de infecție severă;
- Ai un istoric de alergie la oricare dintre componentele folosite pentru prepararea substanței care se injectează: de pildă, dacă ai alergie la albumină.
Înainte să îți injecteze botoxul, medicul dezinfectează porțiunea de piele de care se ocupă. Ulterior, aplică și o cremă cu anestezic. Injectarea durează câteva minute, însă nu este exclus ca după aceea să ai dureri, să sesizezi mici inflamații sau chiar vânătăi pe locurile injectate. În unele cazuri, survin și durerile de cap.
Durează în jur de 2 săptămâni până când rezultatele injecțiilor cu botox devin vizibile, însă efectele lor nu durează mai mult de 6 luni.
După un tratament cu botox pentru riduri, este necesar să respecți cu strictețe următoarele recomandări:
- Evită activitățile intense timp de 24 de ore de la intervenție;
- Nu sta întinsă în următoarele 4 ore de la intervenție;
- Străduiește-te să nu îți îndoi gâtul timp de 2 ore de la intervenție;
- Nu te expune la soare imediat după injecții;
- Nu lua medicamente anticoagulante sau care conțin ibuprofen decât la indicația medicului;
- Timp de câteva zile de la intervenție, nu fuma, nu consuma alcool și nici sare în exces, nu aplica niciun fel de presiune asupra porțiunii de piele ce a fost injectată.
Un bărbat i-a spus soției să-și injecteze botox pentru că nu-i plac ridurile ei de expresie
Cât costă botoxul pentru ridurile între sprâncene
Dacă îți dorești să apelezi la botox pentru a încerca să scapi de ridurile de pe frunte, cu precădere de cele între sprâncene, trebuie să știi că prețul acestui tratament variază în funcție de mărimea zonei ce urmează să fie injectată. Iată la ce să te aștepți:
- Dacă vrei un tratament care să se rezume strict la zona cu riduri între sprâncene: prețul mediu este de 500-600 lei;
- Dacă optezi pentru un tratament pentru zona frunții, între sprâncene și pentru cea perioculară: prețul mediu este de aprox. 1000 lei pentru injectarea unei fiole cu toxină botulinică.
Remedii naturiste pentru ridurile între sprâncene
În situația în care vrei să recurgi la soluții cât mai blânde pentru reducerea aspectului neplăcut al ridurilor între sprâncene, mizează și pe diverse remedii naturiste precum sunt cele de mai jos.
Bazează-te pe un exfoliant homemade
Pentru o piele mai luminoasă și mai netedă, poți să amesteci mai multe ingrediente pe care le ai prin casă. Spre exemplu, folosește zaț de cafea, bicarbonat de sodiu sau zahăr brun, pe care să le combini, în funcție de preferințe, cu lapte, cu miere sau cu ulei de măsline. Dacă vrei, pentru a te bucura de o aromă inedită, adaugă în exfoliantul obținut și o picătură de ulei esențial.
Mizează pe albușul de ou
Albușurile de ou pot face minuni pentru tenul tău întrucât sunt sursă de proteine. Aplicând de 2-3 ori pe săptămână albușuri de ou pe zona frunții, între sprâncene, poți sesiza că pielea devine mai elastică. Pentru a avea parte de rezultatele așteptate, lasă albușurile să se usuce pe piele și după aceea îndepărtează-le cu apă călduță.
Pregătește-ți o mască facială
Numeroase ingrediente hrănesc pielea și contribuie astfel la diminuarea ridurilor. De aceea, nu mai sta pe gânduri și prepară-ți oricare dintre variantele de măști faciale de mai jos:
- Pune laolaltă iaurt, ulei de cocos și de migdale: aplică amestecul pe ridurile între sprâncene și lasă-l să se usuce. Clătește-te cu apă călduță;
- Amestecă iaurt, miere, zeamă de lămâie, ulei de vitamina E: lasă amestecul să acționeze pe piele timp de 10 minute și apoi spală-te bine;
- Curăță un avocado, zbrobește-i miezul și aplică-l pe zona cu ridurile mai profunde: lasă pasta de avocado să acționeze timp de 15-20 de minute și clătește-te apoi cu apă călduță.
Profită de uleiurile hrănitoare
Ridurile între sprâncene se pot atenua dacă, în fiecare seară, înainte de culcare, aplici pe zona cu riduri între sprâncene un mix de 2-3 picături de ulei de cocos și 2-3 picături de ulei de migdale. Masează-te cu acest amestec de uleiuri după ce te demachiezi.
Pune în valoare anumite uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale acționează benefic asupra pielii, protejând-o și stimulându-i regenerarea celulară. Pentru aplicațiile topice, trebuie să diluezi uleiurile esențiale într-un ulei purtător, ca de exemplu:
- Ulei de cocos;
- Ulei de avocado;
- Ulei de argan;
- Ulei de jojoba;
- Ulei de migdale;
- Ulei de susan;
- Ulei de măceșe etc.
Ori de câte ori vrei să apelezi la un ulei esențial, este necesar ca mai întâi să vezi dacă nu ești alergică la el. În acest scop, procedează după cum urmează:
- Aplică o cantitate foarte mică de ulei esențial, 1-2 picături, diluate într-un ulei purtător, în pliul cotului sau pe pielea de la interiorul încheieturii;
- Așteaptă 24 de ore ca să vezi ce se întâmplă;
- Dacă sesizezi roșeață, mâncărimi, inflamație sau senzație de arsură, înseamnă că nu trebuie să utilizezi uleiul respectiv.
Cele mai apreciate uleiuri esențiale pentru efectele pozitive asupra ridurilor de la nivelul frunții sunt:
- Uleiul de mușcată: este bogat în antioxidanți, contribuind la reducerea semnelor de îmbătrânire a pielii;
- Uleiul esențial de tămâie: este supranumit și „elixirul anti-îmbătrânire”, fiind eficient nu doar împotriva ridurilor, ci și a hiperpigmentării și a porilor măriți;
- Ylang-ylang: are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și ajută la fortificarea celulelor pielii;
- Uleiul esențial de busuioc: combate pielea cu aspect tern, lipsită de tonus și îmbătrânită;
- Uleiul esențial de santal: are proprietăți calmante și astringente, catifelând și întinerind pielea;
- Uleiul esențial helichrysum: obținut din imortele, este o soluție naturală pentru combaterea petelor pigmentare, a ridurilor și a uscăciunii pielii;
- Uleiul esențial de rozmarin: are proprietăți revigorante și stimulează regenerarea celulară a pielii.
De exemplu, cu ajutorul uleiului esențial helichrysum, a celui de mușcată, a celui de tămâie și a celui de rozmarin, poți să obții un ser cu acțiune antirid. Pentru ca acesta să pătrundă cât mai bine în piele, masează-te cu el și pe zona cu riduri între sprâncene, după curățarea feței și aplicarea unui toner. Ai grijă ca pielea să fie încă umedă pentru o absorbție cât mai bună.
Ca să pregătești serul ai nevoie de aceste ingrediente:
- 10 ml ulei de gălbenele;
- 10 ml ulei de argan/de susan/de măceșe;
- 4 picături ulei esențial de tămâie;
- 6 picături ulei esențial de mușcată;
- 3 picături ulei esențial de rozmarin.
Amestecă toate uleiurile într-un recipient de sticlă, pe care trebuie să îl închizi ermetic. Serul obținut poate fi utilizat pentru toată fața, nu doar pentru regiunea frunții.
Pentru a preveni accentuarea ridurilor între sprâncene, pe lângă introducerea în rutina ta de îngrijire a remediilor naturiste menționate, străduiește-te să iei și un supliment alimentar pe bază de gel de aloe vera. Spre exemplu, poți folosi capsule moi cu acest tip de gel. Potrivit unui studiu publicat în „Annals of Dermatology”, gelul de aloe vera are efect anti-îmbătrânire, stimulând producția naturală de colagen, diminuând ridurile și îmbunătățind elasticitatea pielii.
Dacă intenționezi să recurgi la un supliment alimentar cu aloe vera, consultă-te mai întâi cu un medic, în special dacă te afli deja sub un tratament, dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com
Surse articol: anatomie.romedic.ro, anndermatol.org, asds.net, bebeautiful.in, cancer.org, dermcollective.com, emedicine.medscape.com, essentialoilbenefits.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, romedic.ro, sfatulmedicului.ro, tratament-botox.ro, webmd.com