Ce este dieta cu supă de oase?
Așa cum a menționat însăși creatoarea ei, medicul naturopat Kellyann Petrucci, dieta cu supă de oase reprezintă un amestec de trei diete: cea bazată pe un consum redus de carbohidrați, cea Paleo (presupune consumul de alimente precum: carne slabă, pește, fructe și legume, nuci, semințe) și așa-numitul post intermitent (îți stabilești exact când vei mânca, având în vedere următorul principiu: să nu mănânci într-o anumită perioadă din zi sau să consumi o singură masă pe zi timp de mai multe zile dintr-o săptămână).
Supa de oase poate fi obținută din gătirea oaselor de curcan, de pui, de vită, de pește, timp de mai multe ori, la temperaturi joase, astfel încât să se poată elibera colagenul (o proteină ce se găsește în oase, mușchi, piele și în tendoane). Practic, explică nutriționiștii, supa aceasta oferă gelatină (o formă de proteină din colagen, regăsită în articulații și la nivelul țesuturilor conective), aminoacizii glicină (utilă pentru sănătatea aparatului digestiv, pentru menținerea masei musculare) și glutamină (utilă pentru sănătatea aparatului digestiv, dar și pentru susținerea funcționării creierului), dar și anumite minerale (cum ar fi fosfor, calciu sau magneziu).
Medicul care a pus bazele dietei cu supă de oase a scris o carte (în care prezintă principiile dietei) și ținut să precizeze că dieta poate aduce beneficii precum:
- Eliminarea, în 21 de zile, a 6 kilograme (și pierderea de 10 cm în dimensiuni)
- Un ten mai luminos și mai tânăr, lipsit de riduri
- Îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv
- Reducerea inflamațiilor din organism prin perioadele de post intermitent și consumul redus de carbohidrați
- Detoxifierea de zahăr, de gluten și de diferite toxine regăsite în alimentele procesate
Principiile dietei cu supă de oase
Acest tip de dietă presupune aplicarea următoarelor principii:
- Vor fi alese 2 zile neconsecutive pe săptămână (numite zile de „post”) în care se îți vei asigura un aport de 300-500 calorii, consumând doar supă de oase sau supă de oase și o gustare
- Celelalte 5 zile vor fi zilele în care nu vei urma „postul”, adică vei putea să ai parte de un aport mai mare de calorii și să consumi mai multe alimente în afara supei de oase
- Există un plan de menținere- După cele 21 de zile de dietă sau mai târziu, ar trebui ca în 80% din timp să consumi alimentele aprobate în cadrul dietei cu supă de oase, iar în 20% din timp vei putea să consumi și alte alimente, cum ar fi produse lactate de pildă
Iată câteva exemple care să te ajute să îți dai seama cum ar arăta programul unei diete cu supa de oase:
- În cele două zile de „post” vei consuma: vei bea câte 6 căni de supă de oase sau vei alege supa de oase în 5 porții, iar la finalul zilei ai putea alege o gustare care să conțină fie proteine, fie legume fără amidon, fie grăsimi sănătoase
- În celelalte 5 zile ale săptămânii- La micul dejun ar trebui să ai: 1 porție de proteine, 1 porție de grăsimi, 1 porție de fructe. Pentru prânz vei consuma: 1 porție de proteine, 2 porții de legume, 1 porție grăsimi sănătoase. În timpul gustărilor de peste zi ar trebui să te bazezi pe: 1 cană de supă de oase de două ori pe zi. Cina ar trebui să fie formată din: 1 porție porție proteine, 2 porții de legume, 1 porție grăsimi sănătoase
Dietă cu supă de oase meniu
Un meniu din cadrul acestei diete diferă în funcție de zilele cu „post” și cele fără „post”, astfel:
Meniu pentru cele 2 zile de „post”
Mesele de peste zi și gustările vor arăta în felul următor:
- Mic dejun: 1 cană supă de oase (cam 237 ml)
- Gustarea de dimineață: 1 cană de supă de oase
- Prânz: 1 cană de supă de oase
- Gustarea de după-amiază: 1 cană de supă de oase
- Cina: Fie 1 cană de supă de oase, fie o gustare care ar putea fi, de pildă, legume verzi sote sau omletă cu ghee
Meniu pentru celelalte 5 zile
Mai puțin restrictiv, ar putea include:
- Pentru micul dejun: omletă cu ghee și cu legume fără amidon plus 1 porție de fructe de pădure
- Pentru masa de prânz: piept de pui la grătar și salată de legume verzi cu sos vinegretă
- Pentru gustarea de după-amiază: 1 cană de supă de oase
- Pentru cină: somon la grătar cu sparanghel, cu broccoli și cu orez cu ghee
- O gustare de seară: 1 cană de supă de oase
Dieta cu supă de oase alimente permise
Ca să știi ce ar trebui să mănânci dacă vei opta pentru această dietă, consultă lista de mai jos, cu alimente permise:
- Alimente cu proteine (ouă, carne de vită, de pui, de curcan, pește)
- Legume (în special cele ce nu conțin amidon, precum: roșii, sparanghel, dovlecei, broccoli etc.)
- Fructe (mere, pepene, fructe de pădure, citrice, kiwi)
- Condimente (sare de Himalaya, oțet etc.)
- Grăsimi sănătoase (ghee, avocado, ulei de cocos, de măsline, nuci)
- Băuturi (apă, ceai, cafea)
- Făină de migdale, făină de cocos
Alimente nepermise
În scopul de a-ți asigura o detoxifiere cât mai bună organismului pe parcursul dietei cu supă de oase, vei evita:
- Grăsimile rafinate (inclusiv margarina)
- Orice formă de zahăr (nu ai nevoie nici miere, nici sirop de arțar)
- Îndulcitori artificiali (nu este permiși nici îndulcitorii pe bază de stevia)
- Produsele lactate
- Fructele procesate, sucurile de fructe, fructele uscate
- Cereale
- Anumite legume (cum ar fi fasolea boabe sau cartofii de exemplu)
- Arahide și unt de arahide
- Băuturile carbogazoase
- Băuturile alcoolice
Există beneficii ale dietei cu supă de oase?
Până în momentul de față, beneficiile expuse de medicul Kellyann Petrucci nu au fost dovedite de studii. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor din ultimele decenii arată că nu dieta cu supa de oase în sine, ci anumite principii pe care se bazează aceasta pot avea efecte pozitive asupra organismului, ca de exemplu:
Posibilă contribuție la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Dacă datorită dietei cu supa de oase vei slăbi, se va ajunge și la o îmbunătățire a nivelului de zahăr din organism. Spre exemplu, un studiu a ajuns la concluzia că, în cazul persoanelor ce suferă de diabet de tip 2, adoptarea unei diete care să se bazeze pe un consum redus de carbohidrați este mai benefică decât dietele ce presupun reducerea consumului de grăsimi.
De cealaltă parte, în studiile de până acum nu s-a ajuns la o concluzie clară dacă dietele ce susțin consumul scăzut de carbohidrați sunt cea mai bună opțiune, pe termen lung, pentru persoanele ce suferă de diabet de tip 2.
Îmbunătățirea sănătății tractului digestiv
Într-adevăr, există studii care au demonstrat că suplimentele alimentare care conțin glicină și glutamină favorizează îmbunătățirea sănătății intestinale (întăresc mucoasa intestinală), dar nu se poate vorbi încă și de studii care să ateste că persoanele care urmează diete cu supă de oase pot avea parte de astfel de beneficii.
Favorizare a reducerii inflamației din organism și a ameliorării durerilor articulare
Deși alimentele permise în cadrul dietei cu supa de oase sunt binevenite pentru diminuarea inflamației din organism (de exemplu, fructele, legumele, peștele), există doar studii care au arătat beneficiile acestor alimente asupra sănătății în general, fără să fie menționată și supa de oase.
În privința durerilor articulare, medicii afirmă că pierderile în greutate sunt utile și pentru că eliberează articulațiile de presiune suplimentară. Sunt disponibile studii care au adus în prim-plan faptul că administrarea suplimentelor alimentare pe bază de colagen contribuie la micșorarea riscului de dezvoltare a artritelor și implicit la scăderea riscului de apariție a durerilor, dar nu se știe încă dacă și colagenul din supa de oase are aceleași efecte.
Nu în ultimul rând, referitor la faptul că o dietă cu supă de oase va duce la diminuarea aspectului neplăcut al pielii generat de riduri, până în momentul de față cercetările susțin că suplimentele cu colagen, administrate pe cale orală, au rezultate pozitive asupra pielii (mai ales revigorarea pielii, redobândirea aspectului ferm, diminuare a ridurilor), dar nu se poate afirma dacă un consum prelungit de supă de oase conduce la efecte similare.
Dieta cu supă de oase riscuri
Creatoarea dietei cu supă de oase a ținut să menționeze, în cartea ei, că în special în primele două săptămâni ale dietei există posibilitatea de apariție a unor manifestări dezagreabile precum:
- Stări de oboseală
- Dureri de cap
- Amețeli
- Disconfort digestiv
- Fluctuații ale dispoziției
- Stări de anxietate
- Episoade de acnee
Aceasta explică apariția acestor simptome în felul următor: organismul se adaptează de la utilizarea carbohidraților ca sursă primară de energie la utilizarea grăsimilor în acest scop. Întrucât va dura mai mult până când se va crea energie din grăsimi, organismul se poate simți slăbit.
Alte dezavantaje ale dietei cu supă de oase, asupra cărora nutriționiștii atrag atenția, sunt:
- Organismul va ajunge să fie lipsit de aportul corect de anumite vitamine, minerale, dar și de fibre (va crește riscul de apariție a constipației)
- Restricțiile din zilele de „post” ale dietei pot duce la tendința de a mânca în exces după finalizarea dietei și, în plus, pot diminua din capacitatea a-ți cunoaște bine organismul pentru a răspunde corespunzător senzației de foame și a celei de sete
- Pe termen lung, poate favoriza malnutriția
Ținând cont de aceste „puncte slabe”, medicii nutriționiști nu recomandă dieta cu supă de oase în sarcină, în perioada de alăptare sau în cazul persoanelor cu un „istoric” al tulbărilor alimentare. Ei recomandă, ca pentru orice dietă, să se consulte mai întâi un specialist și după aceea, în funcție de îndrumările acestuia, să se recurgă sau nu la o dietă precum este cea cu supă de oase.
Citește și: Dieta cu supe
Surse: blog.kettleandfire.com, drkellyann.com, healthline.com, hopkinsmedicine.org, parade.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com