Clasificarea oficială este dureri de cap primare și secundare. Cele primare nu sunt cauzate de altă afecțiune, ci sunt afecțiunea însăși, precum durerea de migrenă și cea de tensiune. Durerile de cap secundare reprezintă un simptom al unei alte probleme, precum o durere de cap cauzată de o leziune la cap sau de renunțarea bruscă la cofeină.
1. Migrene
O migrenă se caracterizează printr-o senzație de durere intensă doar pe o parte a capului și poate apărea și fotofobie, sensibilitate la sunet și la miros, precum și greață și vărsături. Există înainte de declanșarea migrenei câteva tulburări vizuale și senzitive care o anunță (între 5-60 minute): pete sau lumini, pierderea parțială a vederii, amorțire, senzație de înțepături, slăbiciune musculară, dificultate în vorbire. De subliniat că aceste simptome pot să indice și un accident vascular cerebral sau meningită, iar dacă le observi pentru prima dată trebuie să fii consultat de medic de urgență. Migrenele au tendința de recurență și pot dura până la 3 zile, persistând întreaga viață; apar de 3 ori mai des la femei și sunt predispuși cei cu depresie și epilepsie.
2. Dureri de cap de tensiune
Acestea sunt cele mai comune și majoritatea le vor experimenta ocazional, caracterizându-se printr-o durere surdă și constantă pe ambele părți ale capului. Alte simptome care pot apărea sunt sensibilitatea feței, a gâtului și a umerilor, senzație de presiune în spatele ochilor, sensibilitate la lumină și la sunet. Acestea pot dura de la 30 de minute până la câteva ore. Gravitatea paote varia, dar rareori împiedică activitățile normale.
3. Dureri de cap cluster
Acestea sunt grave și apar recurent, fiind de șase ori mai frecvente în rândul bărbaților. Există o senzație de arsură intensă sau de înțepătură în spatele sau în jurul unui ochi. Alte simptome care pot apărea sunt: ochi apoși, pleoapă umflată, nas înfundat sau care curge, sensibilitate la lumină și la sunet, stare de agitație sau neliniște. Durerile de cap cluster apar brusc, fără vreo avertizare și durează între 15 minute și 3 ore, până la de 8 ori pe zi (apar în același moment din zi). Atacurile pot persista timp de mai multe săptămâni sau luni. Dacă experimentezi aceste simptome, care pot fi confundate uneori cu febra fânului, consultă medicul. O categorie mai predispusă acestor dureri este cea a fumătorilor.
4. Dureri de cap de sinus
Durerile de sinus sunt cauzate de sinuzită, inflamația sinusurilor, care este de obicei rezultatul unei infecții sau a unei alergii și se caracterizează printr-o durere surdă, înțepătoare în jurul ochilor, obrajilor și al frunții. Durerea se poate agrava odată cu mișcarea sau încordarea și poate să se răspândească la dinți și mandibulă. Sunt adesea însoțite de o scurgere groasă verzuie sau gălbuie. Alte simptome care pot apărea sunt nasul înfundat, febra, greața sau sensibilitatea la lumină sau sunet. De reținut că sunt destul de rare, iar dacă nu există simptome la nivelul nasului, este mai degrabă vorba de o migrenă.
5. Dureri de cap ale articulației temporo-maxilo-faciale
Acest tip de durere este deseori diagnosticat ca durere de cap de tensiune. Pentru a o diferenția trebuie să urmărești: un sunet de pocnituri sau măcinare când îți miști mandibula, rigiditate în articulație, făcând dificil de închis și deschis gura, sensibilitate și durere facială, dureri de ureche. Sunt mai reduse șansele de a apărea simptome precum greață, sensibilitate la lumină și sunet sau oboseală, însă pot declanșa migrenele, pentru cei care sunt predispuși.
6. Dureri de cap cauzate de hipertensiune
Unele persoane pot experimenta o durere de cap când tensiunea arterială este crescută. Aceasta apare de obicei în rândul femeilor de vârstă reproductivă și este mai frecventă la femeile obeze. Alte simptome care pot apărea sunt greața, vedere obturată, vederea dublă și zgomotul înțepător în urechi. O tensiune crescută în mod sever poate conduce la inflamația creierului, care poate declanșa durere de cap agravată, greață și vărsături, amețeală, confuzie, convulsii și chiar comă.
Când să mergi la medic
Majoritatea durerilor de cap reprezintă rareori un semn al unei probleme mai grave și cele mai multe persoane le pot face față cu analgezice. Însă, dacă apare durere gravă, persistentă, recurentă sau care se agravează (nu răspunde la tratament sau devine tot mai puternică, necesită o doză de medicație mai mare decât cea recomandată în mod uzual), trebuie consultat medicul.
Este necesar un consult de urgență pentru:
- Dureri de cap care apar subit și sunt extrem de dureroase
- Dureri de cap recurente la copii
- Dureri de cap care urmează unei lovituri/traume puternice la cap sau a unei căderi
- Dureri de cap asociate cu confuzie sau vedere încețoșată, probleme de echilibru sau de vorbire
- Dureri de cap asociate cu amorțeală sau stare de slăbiciune
- Dureri de cap asociate cu febră, consulvii sau stare de inconștiență
- Dureri de cap însoțite de un gât rigid sau iritație la nivelul pielii
- Dureri de cap asociate cu vomă persistentă
Durerile de cap secundare sunt de obicei un simptom al unei leziuni sau al unei îmbolnăviri subiacente. De exemplu, durerile de sinus sunt considerate dureri de cap secundare, datorate presiunii crescute sau infecției din sinusuri.
Atunci când simți că te confrunți cu cea mai puternică durere de cap din viața ta, este un indiciu atunci când specialiștii pun diagnosticul de hemoragie subarahnoidă, ca urmare a unui anevrism cerebral rupt.
Citește și: Durerile de cap ale copilului: 7 cauze pe care nu le stiai
Surse: www.medicalnewstoday.com; https://migraine.com; www.medicinenet.com