Supa ne poate ajuta să pierdem kilogramele în plus- Ce spun diverse studii
Deși putem fi tentate să credem că, mâncând și supă înainte de una dintre mese, vom mînca mai mult și implicit vom avea parte de mai multe calorii, studii din domeniu ne dovedesc contrariul.De pildă, un studiu efectuat în cadrul „Pennsylvania State University" (SUA), pe un grup de femei, a relevat următorul fapt: cele ce au mâncat supă de pui înainte de masa prânz au mâncat mai puțin cam cu 100 de calorii. Chiar unele dintre ele au ajuns să se sature doar cu supa și nu și-au mai continuat masa.
Același grup de cercetători a extins studiul și asupra unor persoane care au fost invitate să mănânce la prânz un meniu cu paste. Înainte de acesta, au fost serviți cu o supă de legume. Concluzia a fost următoarea: subiecții au consumat la masă cu cel puțin 20% mai puține calorii decât ar fi făcut-o în mod obișnuit.
Un alt studiu ce ne arată că dacă servim supă vom consuma mai puțin din alte feluri de mâncare și astfel vom avea un aport de mai puține calorii datează din anul 2007. Conform acestuia, un grup de 60 de adulți cu greutate normală au fost îndemnați să consume câte o supă (cu calorii reduse) înainte de masa de prânz, timp de cinci săptămâni. Rezultatul a fost similar celorlalte studii menționate: cei mai mulți dintre ei au consumat mai puține calorii (cu 20-30%) în cadrul mesei de prânz.
Cu alte cuvinte, specialiștii ne îndeamnă să consumăm constant supă, înainte de masa de prânz sau de cină, dacă vrem să mâncăm mai puțin. De pildă, o cană de supă de legume ne furnizează aproximativ 40 de calorii. Sau dacă vom servi o supă cu calorii puține, înainte de o porție de cartofi, putem să scăpăm de ingerarea a aproape 3000 de calorii.
Ce fel de supe ar trebui să consumăm pentru a putea slăbi
Experții ne atrag atenția că nu orice fel de supe sunt benefice pentru a scăpa de kilogramele de plus. Printre cele mai recomandate tipuri de supe sunt supele de legume (proaspete sau din conservă), dar și supele de pui sau de vită. Ca regulă generală, când îți prepari o supă în care nu vrei să ai multe calorii, nu adaugă paste, orez, cartofi, brânză sau smântână. Ca exemplu în acest sens, gândește-te că o cană de supă de broccoli cu brânză Cheddar poate avea până la 220 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de supă cremă de broccoli simplă sau cu morcovi are cam jumătate din acest număr.
De asemenea, pentru a putea da jos mai eficient kilogramele nedorite, specialiștii ne recomandă să consumăm supă zilnic, având practic parte de o dietă cu supă. Alături de acestea însă, nu trebuie să uităm să consumăm 5 porții de legume și fructe.
Nu în ultimul rând, cele mai indicate supe pentru o dietă pe baza lor sunt cele pregătite în casă, nu cele semipreparate, din comerț. Nu numai că acestea pot avea un conținut ridicat de sare, dar și alte ingrediente ce nu sunt tocmai bune pentru sănătatea noastră.
Dieta cu supă „Sacred Heart Memorial Hospital"
Aceasta este considerată una dintre cele mai populare diete cu supă și a fost pusă la punct de către medicii din cadrul acestui spital din Montreal (Canada). Scopul acestei diete a fost să-i ajute pe bolnavii de inimă, supraponderali, să slăbească mai eficient. Cu timpul însă, dieta a devenit tot mai cunoscută, mai ales datorită unei rețete de supă cu calorii puține. Această rețetă conține următoarele ingrediente:
• 1-2 mici conserve de roșii
• 3 cepe verzi
• zeamă de carne de vită
• țelină
• 2 ardei grași verzi
• 2 conserve mici cu fasole verde
• morcovi proaspeți (cam 1 kg)
Tot ce ai de făcut este să tai legumele, să le pui la fiert pentru 10 minute (la foc tare). După aceea vei reduce intensitatea focului și vei mai lăsa la fier până când toate legumele se frăgezesc. La sfârști poți să adaugi pătrunjel, dar și sare, piper sau chiar curry.
Din această supă va trebui să mănânci zilnic, alături de alte alimente. Iată cum ar arăta o dietă de 7 zile.
În ziua 1:
Vei putea mânca doar supă și fructe (de exemplu, optează pentru pepene verde sau galben).
Citește și: Fructele care te ajuta sa slabesti si fructele care te ingrasa
În ziua 2:
Nu vei avea voie să mănânci fructe, dar vei putea să optezi pentru legume. Le poțiservi crude, înăbușite, pe grătar sau la cuptor. La cină poți să servești un cartof copt cu unt. În rest, vei mânca supă.
În ziua 3:
Vei mânca supă, fructe și legume (nu ai voie să mănânci cartofi).
În ziua 4:
Alături de supă, ai voie să bei lapte (cu conținut redus de grăsime) și să mănânci 2-3 banane pe zi.
În ziua 5:
Poți să mănânci din carnea de vită fiartă (din zeama ei s-a făcut supa), dar și roșii fierte. Nu renunța la zeama de supă!
|
|
În ziua 6:
Din nou ai voie să consumi carne de vită fiartă, zeamă de supă și legume (în afară de cartofi).
În ziua 7:
Poți să mănânci supă, orez brun, fructe și legume.
Ca băuturi, pe tot parcursul acestei diete cu supă vei putea să consumi:
• Apă plată
• Ceaiuri (neîndulcite)
• Cafea (neîndulcită)
• Sucuri naturale (fără zahăr)
• Lapte degresat
• Suc de merișoare
Chiar dacă ți se pare că această dietă te poate ajuta să pierzi mai repede kilogramele în plus, sfătuiește-te cu un specialist înainte să o urmezi. Numai acesta va decide, și în funcție de numărul de kilograme de care vrei să scapi, dar și de starea de sănătate, dacă este bine să o urmezi sau nu. În plus, ține cont și de următoarele aspecte:
• Această dietă cu supă te va priva de mulți nutrienți necesari
• În general, dietele care te privează de anumite grupuri de alimente de bază nu sunt eficiente pe termen lung.
• În urma acestei diete poți să ai tot felul de simptome neplăcute, precum: amețeli, dureri de cap, stare de oboseală mai accentuată, probleme de concentrare.
Ar trebui să scapi de aceste simptome pe măsură ce-ți vei reintroduce în alimentație din alimentele ce ți-au fost interzise în timpul dietei. Dacă nu te simți nici atunci bine, mergi de urgență la medic.
Dieta de 3 zile cu supă, propusă în cadrul show-ului „Dr.Oz"
Următoarea variantă de dietă are drept scop o detoxifiere a organismului, ce va conduce, implicit, și la pierderea unor kilograme.
Caracteristica principală a acestei diete este că va trebui să consumi supă de 5 ori pe zi (la micul-dejun, la gustarea de dinainte de prânz, la prânz, la gustarea dintre prânz și cină și la cină). De asemenea, avantajul ei este că poți mânca oricâtă supă vrei, până când te vei simți sătulă.
Să vedem cum arată o astfel de dietă:
Începe-ți dimineața cu o „supă" de ovăz
Pune la înmuiat încă de seara fulgi de ovăz și adaugă apoi fructe de pădure și puțină scorțișoară. Mănânca astfel la micul-dejun.
La prânz optează pentru o supă de legume
Fă-ți o supă din tot felul de legume, care să fie cât mai „deasă". Vei vedea că îți va conferi multă energie!
Pentru gustări prepară-ți o supă după rețeta „Dr. Bieler"
Această supă constă într-un piure din tot felul de legume, precum țelină, pătrunjel, zucchini și boabe de fasole. De asemenea, în ea se va adăuga și puțin ulei de nucă de cocos.
La masa de seară alege o supă de pui
Fierbe un piept de pui și adaugă și tot felul de legume.
O altă caracteristică a acestei diete este că poți să-ți condimentezi supele. Spre exemplu, poți să adaugi în ele paprika, piper, ghimbir, usturoi etc.. De tine depinde ce gusturi preferi!
Citește și: Supa la copii: beneficii și sfaturi
Voi ați auzit până acum de vreo dietă cu supă sau ați încercat să urmați una?
Surse:
www.diet-blog.com; www.doctoroz.com; www.weightlossresources.co.uk
Surse poze:
www.pixabay.com