Consumul de droguri - informații importante
Copiii sunt un motiv continuu de îngrijorare pentru părinți. iar odată cu vârsta cresc și problemele. Tentanțiile cu care se confruntă adolescenții din prezent se pot dovedi realmente periculoase. De aceea este important să inițiezi tu discuția pe această temă sensibilă, îndrumând întotdeauna copilul și demonstrându-i că îi ești alături necondiționat. Posesia și consumul de droguri nu sunt doar nocive pentru sănătate, ci și încadrate drept infracțiuni.
Doamna Carmen Oprea, din partea Agenției Naționale Antidrog completează:
"Consumul de droguri a devenit, în ultimii ani, un subiect amplu dezbătut atât în presă cât și în discuțiile familiare, între prieteni, colegi etc. Imagini șocante cu tineri care sunt sub influența drogurilor au început să influențeze într-o manieră negativă percepția populației asupra fenomenului și mai ales, a părinților asupra relației cu copiii lor. Se întâmplă de multe ori ca, uitându-ne la televizor la o știre cu adolescenți care se comportă anormal, aflați fiind sub influența unor substanțe psihoactive, să ne uităm spre adolescentul de lângă noi și să-l întrebăm acuzator dacă nu cumva și el consumă droguri. Asta nu înseamnă că trebuie să îmbrățișăm sintagma mie nu mi se poate întâmpla...
Realitatea este că se întâmplă. I se poate întâmpla oricui. De aceea trebuie să ne punem următoarele două întrebări: De ce? și ce putem face ca nouă să nu ni se întâmple? Când vorbim de motivele pentru care adolescenții încep să consume droguri, răspunsul nu este întotdeauna cel mai simplu sau cel mai evident. Întotdeauna există o cauză mai profundă decât anturajul, curiozitatea sau disponibilitatea drogurior. Și aceea se găsește în familia care reprezintă nucleul relațional al fiecărui individ. Din familie își extrage energia fizică și emoțională, modelele de comportament, exemplele. În familie învățăm să iubim, să ne exprimăm emoțiile, să ne manifestăm personalitatea și să ne dezvoltăm pe toate planurile. Familia contribuie la creșterea stimei de sine și influențează alegerile peronale pe care le facem la fiecare pas. Iar dacă în familie nu primim sprijinul și încrederea de care avem nevoie, iubirea necondiționată, dar și fermitatea aplicării regulilor, după asigurarea înțelegerii conceptelor și importanța și rolul lor, atunci un adolescent se poate simți dezorientat. Acesta reprezintă momentul în care poate să experimenteze consumul de droguri.
Este important să fim aproape de adolescentul care nu mai e nici copil, dar nu e nici adult încă. Un adolescent care vrea să experimenteze libertatea de a alege a adulților, fără a înțelege de fapt consecințele și asumarea lor, este o persoană care trebuie abordată cu mare atenție și diplomație. Trebuie să înțelegem, în primul rând, prin ce trece o persoană la acest moment de tranziție de la copilărie la maturitate. Schimbările bruște de dispoziție, manifestări alternate de la iubire la ură, răzvrătirea, lipsa comunicării, superioritatea afirmată și atotcunoașterea aruncată în orice discuție sunt simptomele adolescenței și de multe ori, interpretate greșit, pot duce la concluzia pripită de consum de droguri. Acum e momentul să ne ascultăm instinctul. Nu există specialist care să vă cunoască mai bine copilul.
Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim vigienți și să nu urmărim cu atenție comportamentul adolescentului nostru. Există anumite semne care ar putea indica consumul de substațe psihoactive, care diferă în funcție de substanța consumată."
Semne că ai un copil care consumă droguri
Iată la ce semne este bine să te uiți:
1. Un copil care știe prea multe despre droguri este posibil să fi avut o experiență mai apropiată decât ai crede cu aceste substanțe. verifică sursele sale de informare.
2. Un miros ciudat din partea copilului. Fie că este vorba de un interes pentru un nou deodorant de corp, fie de un miros de marijuana.
3. Instrumente bine ascunse. Urmărește cutiuțe de metal, seringi sau linguri arse.
4. Note școlare în schimbare bruscă. Acesta este unul dintre cele mai comune consecințe ale abuzului de droguri. Dacă copilul tău care învăța bine ajunge să ia note proaste, este posibil să se confrunte cu probleme.
5. O expresie a feței împietrită. Este destul de dificil să discerni între diverse expresii faciale ale unui adolescent, mai ales că nu este prea comunicativ. Dar dacă pare mereu rupt de realitate, este posibil să consume droguri.
6. Abandonarea prieteniilor. Dacă copilul tău începe să iasă afară cu alți prieteni și renunță la vechii prieteni ar trebui să îți pui întrebarea dacă pasiunile lor comune nu sunt nocive.
7. Abandonarea activităților sociale. Poate fi vorba doar despre gusturi schimbate, dar dacă suspectezi ceva acordă atenția cuvenită
8. Răspunsuri evazive. Un copil care consumă droguri se va ascunde de părinții săi.
9. Schimbări în comportament (irascibilitate, depresie, schimbari de dispoziție). Adolescenții sunt caracterizați de această trăsătură, dar dacă dimineața este agitat și seara liniștit ar putea consuma droguri.
10. Certuri dese in familie si cu prietenii.
11. Probleme cu memoria. Este vorba despre informații de bază pe care le poate uita sau perioade de timp din care nu își amintește nimic.
12. Răni inexplicabile. Alături de probleme medicale și bullying pot fi cauzate de consumul de droguri
13. Bani sau bunuri lipsă. Copilul tău poate fura ca să își finanțeze un obicei nociv.
14. Schimbările de greutate. Atunci când greutatea fluctuează brusc, poate fi vorba despre o dependență. Unii adolescenți uită să mănânce sau își cheltuie banii pe droguri în loc de mâncare
15. Îmbolnăviri dese. Unul dintre efectele adverse ale unor droguri pot include suprimarea sistemului imunitar. Drogurile care se inhalează pot cauza probleme respiratorii
16. Orele târzii. Pare un obicei de la sine înțeles al unui adolescent, dar poate ascunde practici ilegale. De urmarit dificultatea în a adormi/insomnia
17. Simptome precum dureri de cap, atacuri de panică, greață, diaree, transpirații, convulsii, coșmaruri, halucinații, simptome de sevraj
18. Aspect al pielii modificat - piele îmbujorată, ochi decolorați, capilare sparte
"Schimbări în comportament ce trebuie urmărite: nu mai comunică, își schimbă grupul de prieteni, minte, lipsește mult de la școală, este izolat, trist, obosit, are comportament ostil sau rebel, e mai rece cu familia şi cu prietenii din copilărie, râde fără motiv sau e apatic, folosește deodorant de cameră in exces, mănâncă mai mute dulciuri, are apetit alimentar crescut sau scăzut, în funcție de drogul consumat.
Pe planul aspectului fizic poate avea ochii roșii, tuse, rinoree, miros diferit, pupile mărite sau micșorate, stil vestimentar neîngrijit.
Puteți găsi în buzunarele hainelor sau în cameră pipe, ace, seringi, garou, folie de aluminiu, brichete, linguriţe, fiole cu apă distilată, hellas sau sare de lămâie, foiţe de ţigară, pipete etc.
Dacă observați aceste semne, nu trebuie să intrați în panică, dar e foarte important să apelați la ajutor de specialitate. Felul în care abordați problema la început, poate contura traseul terapeutic ce urmează. Trebuie evitate atitudinile critice. Încercați să nu-i dați impresia că v-a dezamăgit, sau că vă este rușine cu el/ea. Oferiți-i, în schimb, sprijin necondiționat, comunicare constantă și încrederea că, până la urmă, veți reuși împreună." subliniază doamna Carmen Oprea.
În cazul în care suspectezi că al tău copil consumă droguri trebuie să apelezi urgent la ajutor. Multe dintre semnalele abuzului de droguri vor fi vizibile in relațiile cu persoanele apropiate, precum familie si prieteni. Cu cât primește mai rapid susținerea potrivită, cu atât este mai bine. Există programe de reabilitare speciale pentru această problemă.
Surse: https://drugabuse.com; https://drugfree.org; www.facingaddiction.org