Iată care sunt modificările în programul școlarilor de alimentație, potrivit HotNews:
· Lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent);
· Fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent);
· Cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție;
· Alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten;
· Susținerea micilor producători locali (licitații pe loturi de mai mică extindere geografică și cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziționate);
· Posibilitatea de susținere a bugetelor prin decontarea în timp util (afectează cele mai mai vulnerabile comunități);
· Metode de achiziție pe lanțul scurt;
· Posibilitate de indexare cu inflația pentru a elimina situații în care nu se prezintă la licitații furnizorii (cum e cazul acum);
· Măsuri educative pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de mediu și de concepte precum agronomie rurală şi evitarea risipei alimentare;
· Monitorizarea programului în regim de date deschise.
Cătălin Teniță, deputatul care a inițiat proiectul „Mic dejun sănătos” consideră că un program de alimentație mai sănătos reprezintă un prim pas pentru progresul general al copiilor din România.
„Un copil primește constant, în fiecare zi de școală, doar cornul, pe când laptele și produsele lactate se oferă doar câte trei porții pe săptămână, iar fructe și legume doar de două ori pe săptămână. Totodată, cornul este vechi, legea permițând să fie consumat chiar și după 7 zile de la producție, iar produsele oferite nu sunt diversificate și nu acoperă suficient din necesarul zilnic de elemente nutritive necesare unui copil” a mai declarat acesta.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.hotnews.ro