În noul an şcolar 2022-2023 Guvernul a aprobat masa caldă în 350 de școli. Meniul unui elev va costa 15 lei și va cuprinde o chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct. Pachețelul promis însă nu va ajunge prea curând la elevi, întrucât demararea practică a programului va începe după ce se vor finaliza licitațiile și se vor semna contractele, lucru care poate dura între 30 și 90 de zile.
Ce va conține meniul programului ”Masa caldă în școli”
- produse de panificaţie din făină integrală: pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului
- produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
- legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.
„Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare”, potrivit hotărârii de Guvern.
Meniul pe care îl pot avea copiii, recomandări avizate de Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică:
- Ciorbă de legume
- Supă de pui cu legume
- Ciorbă de văcuță cu legume
- Legume cu piept de pui la grătar
- Mâncare de mazăre cu piept de pui
- Pilaf cu legume și ficăței de pui
- Piure de morcov cu grătar de pui
- Piure de cartofi cu piept de curcan
- Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
- Ghiveci de legume cu pui
- Orez cu legume și pui la tava
- Sufleu de broccoli cu brânză
- Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
- Tocană de legume cu orez brun
- Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
- Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea
- Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
- Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
- Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
- Macaroane cu brânză
- Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou)
- Quinoa cu legume
- Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
- Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov).
- Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)
Care sunt normele igienico-sanitare care trebuie respectate:
- Nu se vor adăuga aditivi alimentari, conservanţi sau orice alt tip de potenţiatori de arome şi gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităţilor de învăţământ sau la nivelul unităţilor de tip catering şi care urmează a fi servite preşcolarilor şi elevilor;
- Produsele de origine animală sau nonanimală folosite în preparate nu trebuie să conţină aditivi sau alte substanţe acceptate peste limitele stabilite de legislaţia în vigoare;
- Uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată și trebuie să fie un ulei de calitate superioară;
- Ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește ci se înăbușă cu apă;
- Sarea iodată utilizată nu trebuie să conțină antiaglomeranți sau orice alt aditiv;
- Se va evita asocierea alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiți; la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluște și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume);
- Se vor evita preparatele care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile (cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot);
- Nu se vor permite preparatele prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite;
- Se recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume-frunze în supe și ciorbe;
- Este interzisă folosirea cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte (nesecționate după fierbere).
- Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare, conform legislației în vigoare.
- Unitățile de învățământ în care se desfășoară programul au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare.
- Pentru grupele speciale de consumatori – copii cu diabet, intoleranţă la lactoză, gluten sau alte probleme de natură medicală – se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist. Tipul de hrană de regim şi cantitatea necesară se prevăd în anexa la contractul de furnizare, fiind specificate pentru fiecare şcoală şi elev.
- Pentru depozitare în şcoli se vor folosi spaţii special amenajate pentru păstrarea produselor alimentare în condiţii de siguranţa alimentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, asigurate de către beneficiar – unitatea de învățământ. Produsele alimentare vor fi păstrate până la servire în condiţiile indicate de producător, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Produsele alimentare vor fi transportate de la furnizor către unităţile şcolare, respectiv elev sau preșcolar, după caz, numai cu mijloace auto speciale, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
Programul ”Masa caldă în școli” este finanţat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, astfel: în anul 2022 suma de 147.000.000 de lei, iar în anul 2023 suma de 207.900.000 de lei. În fiecare an de pilotare, începând cu perioada Guvernului Cioloş, în 2016, fără excepție, normele de aplicare ale programului au fost adoptate după începutul școlii. Cadrul legal precede organizării licitațiilor și apoi a mesei propriu, chestiuni care pot dura între 30 și 90 de zile. Practic, autoritățile uită de fiecare dată că începe școala, lucru care duce la suspendarea dreptului la masă caldă pentru copiii incluși aici.
Inițial în programul din acest an școlar erau incluse 300 de școli, dar programul a fost extins cu 50 de școli, acestea din urmă nefiind încă publice. Ministrul a anunțat că nu vor mai beneficia de program Colegiile Naționale. Iată lista cu cele 300 de școli: edupedu.ro.
Citește și:
- Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați
- Calendarul școlar 2022-2023. Dispar semestrele și tezele obligatorii
- Farfuria perfectă pentru copil: ce punem pe ea la micul dejun, prânz și cină
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: edupedu.ro, Realitatea, Adevarul