Într-o societate utopică, elevii tuturor școlilor se așează în pauza de prânz la masă, urmând să primească hrana adecvată vârstei și nevoilor lor. Va fi oare posibil și în România?
Ministrul culturii, Raluca Turcan a făcut noi declarații cu referire la programul „Masă la școală”. Aceasta susține că programul va fi generalizat în toate unitățile de învățământ, în contextul în care rezultatele arată că este benefic pentru reducerea abandonului școlar.
Programul „Masă la școală”, prezent în toate unitățile de învățământ?
Raluca Turcan, ministrul culturii, a subliniat într-o postare pe Facebook necesitatea și determinarea de a generaliza programul „Masă la școală” în toate unitățile de învățământ din România. Programul a fost inițiat în urmă cu 11 ani și, deși inițial nu a fost foarte bine susținut de-a lungul timpului, s-a dovedit a fi un instrument esențial în lupta împotriva abandonului școlar. Mai mult decât atât, a contribuit la creșterea calității vieții elevilor.
Mergând pe această premiză, în 2013, Raluca Turcan a elaborat și a depus în Parlamentul României proiectul legislativ pentru demararea acestui program. La acea vreme, era întâmpinat cu scepticism, dar în timp, s-a transformat dintr-un proiect pilot, într-un program național.
Acum acesta poartă numele de „Masă sănătoasă” și se desfășoară în 1223 de unități de învățământ. Peste jumătate de milion de elevi beneficiază de o masă caldă la școală.
Școala incepe cu o veste bună! Iată ce vor primi elevii în noul an școlar
Ce beneficii are programul „Masă la școală” asupra elevilor?
Raluca Turcan subliniază faptul că, grație acestui program, s-a diminuat abandonul școlar, a crescut calitatea vieții elevilor. Pentru că în ultimul an școlar numărul beneficiarilor s-a triplat, ministrul culturii speră la rezultate îmbucurătoare.
„Programul ”Masă la şcoală” trebuie şi va fi generalizat în toate unităţile de învăţământ! În urmă cu 11 ani, când am elaborat şi depus în Parlamentul României proiectul legislativ pentru demararea programului ”Masă la şcoală”, puţini au fost cei care au susţinut demersul meu.
Dimpotrivă, au fost mai mulţi cei care s-au opus spunând că nu-i oportun sau că măsura nu are eficienţă împotriva abandonului şcolar. Mă bucur că reprezentanţii USR au ajuns şi ei la concluzia că programul este unul deosebit de util şi trebuie extins la nivel naţional”, scrie ministrul culturii într-o postare pe Facebook.
Așadar, programul „Masă caldă” în școli ar fi cea mai sigură soluție pentru a reduce abandonul școlar în rândul copiilor aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. Desigur că visul oricărui copil și, de ce nu, al oricărui părinte, indiferent de categoria socială din care face parte, este să aibă parte de o masă caldă hrănitoare la școală. Oare va fi acest vis îndeplinit pentru toți elevii României?
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: capital.ro