Cum pot să pun impun limite sănătoase la masă?
Una dintre problemele comune cu care se confruntă părinții este „bătaia” cu mâncare - un comportament pe care copilul îl manifestă din plictiseală sau atunci când nu dorește să mănânce ce are în farfurie.
Iată ce sfaturi oferă Sarah Rosensweet părinților care se confruntă cu această dificultate.
„Recomand părinților să încerce metoda diviziunii responsabilității în alimentație, creată de medicul nutriționist Ellyn Satter; însă doar pentru copiii care se dezvoltă normal și/sau care nu au dificultăți pe plan senzorial sau motor”, spune specialistul.
Metoda se bazează pe un principiu simplu: părintele decide ce, unde și când mănâncă copilul; iar copilul decide dacă și cât va mânca (sursa Today’s Parent).
Rosensweet recomandă părinților să pună mâncarea în boluri mari, din care fiecare membru al familiei să se poată servi cât dorește. De asemenea, este bine ca pe masă să se afle un aliment sau un fel de mâncare pe care copilul sigur îl mănâncă.
În ceea ce privește gustările, cel mai bine este ca părintele să i le ofere copilului, înainte ca acesta să apuce să spună că îi este foame.
Această metodă este recomandată de specialiști pentru că nu pune presiune pe copil. Adesea, părinții au tendința să forțeze copilul să mănânce, dar acest lucru ajunge să aibă efectul opus. Cel mic va avea o atitudine și mai ostilă față de mâncare.
Uite cum poți să pui în aplicare metoda lui Ellyn Satter.
- Pui mâncarea pe masă, iar printre felurile de mâncare să se afle, neapărat, și măcar un fel preferat de copil;
- Nu îi spune „gustă și tu” sau „ia măcar o bucățică”;
- Arată-i copilului că te bucuri de mâncare și încearcă să creezi o atmosferă plăcută, fără să pui vreo presiune de nici un fel.
Ce fac dacă al meu copil nu vrea să mănânce deloc?
Trebuie să ții cont că dacă pui în aplicare această metodă, e bine să-i dai gustări programate copilului. Intervalul poate fi de o oră sau de câteva ore, în funcție de ce alegi să-i oferi.
De asemenea, nu-i da dulciuri înainte de culcare sau orice îi place extrem de mult (mai mult decât mâncarea de la cină).
Dacă cel mic insistă că îi e foame, răspunde-i cu blândețe că trebuie să aștepte până la cină sau până la următorea gustare. Medicii nutriționiști spun că este chiar indicat ca celui mic să-i fie foame. Tocmai atunci sunt șanse să mănânce cel mai bine!
Ai încerca și tu această metodă cu copilul tău?
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: todaysparent.com