Semne că ai un copil cu scolioză și cum o tratezi eficient

Semne că ai un copil cu scolioză și cum o tratezi eficient

Irina Olteanu - Redactor Senior

Scolioza poate fi definită drept o curbare pronunțată a coloanei vertebrale și este de obicei o afecțiune prezentă în rândul copiilor. Semnele prin care se diferențiază sunt destul de dificil de observat, motiv pentru care ți le prezentăm aici în detaliu. În ceea ce privește tratamentul, kinetoterapia este varianta optimă prin care te poți asigura că postura copilului tău va reveni la normal.

Ce este scolioza

Scolioza este o afecțiune localizată la nivelul coloanei vertebrale; este încadrată drept diformitate și nu trebuie confundată cu postura precară. Coloana este compusă din mai multe oase mici denumite vertebre, conectate de un tip de țesut elastic denumit cartilaj. Această caracteristică aparte îi conferă flexibilitate pentru a se putea îndoi, a se întinde, a menține corpul în echilibru și chiar pentru a merge. Scolioza apare atunci când vertebrele formează o line curbă în loc să rămână dreaptă, iar uneori este posibil să se rotească.

Aspectul pe care îl are scolioza evidențiază o curbare laterală (în stânga, în dreapta sau în ambele direcții) sau o coloană vertebrală în formă de S sau C, precum și o rotație a vertebrelor, având aspectul că persoana se înclină într-o parte. Atât zona mediană, cât și cea inferioară a coloanei pot fi afectate de scolioză. Specialiștii definesc această problemă de sănătate drept o curbare a coloanei care măsoară cel puțin 10 grade.

Scolioza este la fel ca orice altă boală: cu cât este identificată mai rapid, cu atât sunt șanse mai mari de a o trata eficace. Din punct de vedere statistic, este observată la copii începând de la vârsta de 8-10 ani. Cu cât crește vârsta, cu atât se rigidizează coloana vertebrală, iar măsurile de tratament vor fi mult mai agresive.

semne ca ai un copil cu scolioza

Semne că ai un copil cu scolioză

Următoarele sunt cele mai comune simptome pe care le poți observa la copilul tău, însă pot fi experimentate diferit:

1. Diferență între înălțimea umerilor
2. Capul nu este centrat cu restul corpului
3. Diferență în înălțimea sau poziția șoldului (șolduri inegale)
4. Coloana vertebrală are o poziție răsucită
5. Diferență în înălțimea sau poziția omoplaților (un omoplat este mai mult în evidență)
6. Coastele sunt mai proeminente pe o parte a corpului
7. Atunci când copilul stă drept, există o diferență între modul în care brațele sale atârnă pe lângă corp (brațele au lungimi diferite)
8. Atunci când se apleacă în față, laturile spatelui par diferite în înălțime
9. Apar probleme cu respirația din cauza zonei reduse din piept pentru ca plămâni să se umfle
10. Durere de spate atunci când scolioza este într-o formă agravată
11. Nu în ultimul rând, oboseala care apare după perioade lungi în poziție șezândă sau stand în picioare, poate fi un simptom - mușchii de la nivelul spatelui trebuie să lucreze mai intens pentru a menține echilibrul corpului

Ca urmare a simptomelor menționate anterior, părinții pot să observe că hainele copiilor nu li se potrivesc, de exemplu o bluză sau o cămașă poate sta în mod neuniform pe copil sau decolteul tricoului poate fi descentrat.

Deoarece simptomele scoliozei pot fi similare altor probleme ale coloanei sau pot apărea în urma unei infecții sau accidentări, copilul tău necesită o evaluare medicală detaliată. Îți recomandăm să apelezi la un consult de specialitate oferit de kinetoterapeuții de la Kineto4Kids; alături de stabilirea diagnosticului, ei vor oferi și terapia potrivită copilului tău.

Tratament pentru scolioză la copil

Tratamentul scoliozei este stabilit de către medic în funcție de vârstă, starea generală de sănătate și istoricul medical, cauza apariției scoliozei, gravitatea afecțiunii, precum și toleranța copilului față de anumite medicamente/terapii și preferința părintelui.

Scopul tratamentului este să oprească evoluția curbării coloanei și să prevină deformarea ei. Din acest motiv poate include:
- Monitorizare constantă și examinări repetate, inclusiv radografii. Acestea sunt necesare pentru a stabili dacă coloana vertebrală continuă să se curbeze. Sunt utile atunci când curbarea ese mai mică de 25 de grade. Coloana copiilor de vârstă mică se poate îndrepta pe măsură ce cresc prin urmare nu este necesară decât urmărirea lor îndeaproape; monitorizarea este uneori recomandată și în cazul copiilor cu forme ușoare de scolioză. Progresul curbării depinde de modul de creștere al scheletului și poate să încetinească sau să se oprească după pubertate.

- Terapia Schroth, cea mai eficientă terapie a scoliozei, constă într-un complex de exerciții de respirație și contracții musculare, care urmăresc îndreptarea coloanei vertebrale sau stoparea deviației sale. Este indicată în perioade de creștere de la 10 grade Cobb, iar peste acest nivel este asociată cu purtarea unui corset special. Vârsta recomandată pentru a apela la această terapie este 10 ani deoarece copiii pot conștientiza tehnicile terapeutice și pot coopera. Iată câteva dintre obiectivele acestei terapii: corectarea poziției scoliotice, conștientizarea posturii corporale corecte, oprirea/prevenirea evoluției curburilor vicioase, evitarea sau reducerea durerii, creșterea rezistenței cardiopulmonare și a capacității pulmonare, îmbunătățirea stării psihice și a aspectului estetic. Copilul tău poate beneficia de această terapie la Kineto4Kids , unde vei stabili programul în urma unui consult și a unei evaluări kinetice.


semne ca ai un copil cu scolioza

- Purtarea unui aparat gipsat. Această variant de tratament este recomandată copiilor de vârstă mică și presupune purtarea unui aparat gipsat în jurul spatelui; este schimbat la câteva luni, pe măsură ce copilul crește

- Purtarea unui corset. Această metodă de tratament poate fi utilizată atunci când curbarea coloanei măsoară mai mult de 25-30 de grade pe o radiografie, dar creșterea scheletului continuă. Este recomandată copiilor de vârstă mai mare și va fi conceput pentru a se potrivi corpului său; purtarea sa durează 23 de ore pe zi (se îndepărtează la baie și în timpul activităților sportive). Tipul de corset și durata de timp recomandată pentru purtare depinde de starea de sănătate a copilului

- Intervenție chirurgicală. Este indicată în situațiile în care curbarea măsoară mai mult de 45 de grade pe o radiografie, iar purtarea corsetului nu încetinește progresul curbării coloanei atunci când copilul se află în process de creștere. După operație copilul va reveni la interval de câteva luni pentru control; uneori se impune purtarea corsetului postoperator pentru a proteja spatele copilului,

Nu există dovezi științifice că alte metode de tratament pentru scolioză, precum manipulare chiropractică, stimulare electrică, suplimentare nutrițională sau exercițiul fizic pot să prevină evoluția bolii.
Prognosticul este diferit pentru fiecare copil în funcție de vârstă, curbarea coloanei și durata de timp rămasă pentru creșterea scheletului. Nu uita că o diagnosticare timpurie și o monitorizare constant sunt extreme de importante și pot preveni complicații, precum probleme la nivelul inimii sau la plămânilor.

De ce să alegi Kineto4Kids

Atunci când copilul tău a fost diagnosticat cu scolioză îți dorești să îi oferi cel mai bun tratament, din partea unei echipe de terapeuți profesioniști, care se implică cu pasiune în tot ceea ce face. Activitățile și exercițiile amuzante alături de micii pacienți se îmbină armonios cu experiența și cunoștințele aprofundate în kinetoterapie. Vino la Kineto4Kids dacă îți dorești pentru copilul tău o terapie personalizată în funcție de nevoile sale. Ședințele de kinetoterapie sunt disponibile fie individual, fie sub formă de pachet avantajos.


kineto4kids

 

Surse: www.stlouischildrens.org; www.nhs.uk; https://kidshealth.org; www.treatingscoliosis.com

 

Articolul urmator
6 semne de autism la fete pe care specialiștii nu le descoperă imediat
6 semne de autism la fete pe care specialiștii nu le descoperă imediat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii râd și îi spun „banană” fiului meu pentru că are scolioză. Însă nimic nu îl poate opri, este eroul meu
    Copiii râd și îi spun „banană” fiului meu pentru că are scolioză. Însă nimic nu îl poate opri, este eroul meu

    De mai bine de trei ani, James Lewis, un băiețel de doar 10 ani din Londra, se luptă cu o tumoră care îl împiedică să își folosească picioarele la capacitate...

    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi
    Sevrajul nicotinic: ce este și cum îl tratezi

    Abandonarea obiceiului de a fuma reprezintă o adevărată provocare, în condițiile în care este vorba, de fapt, despre renunțarea la nicotină. Această substanță provoacă...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
    Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

    Alăptarea este un fenomen natural care în societatea modernă primește foarte multă atenție. Grație noilor tehnologii și invenții, mamele sunt ajutate să își mărească...

    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
    5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

    Copiii se plâng. Frecvent. Uneori de lucruri aparent mărunte, cum ar fi faptul că legumele ating piureul de cartofi din farfurie, alteori de probleme mai mari, cum ar fi faptul că...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
    Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă, este binevenit ca părinții să-i dea diferite responsabilități, astfel încât să-l stimuleze să devină tot...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    © 2024 Qbebe